Vad är en BVC (Barnavårdscentral)?
På BVC, som är en förkortning av ordet Barnavårdscentral, arbetar distriktssköterskor och barnsjuksköterskor. Ibland finns det även tillgång till en barn- eller distriktsläkare samt en barnpsykolog. BVC ämnar att uppfylla barnhälsovårdens nationella mål och har som syfte att bidra till barns bästa möjliga fysiska, psykiska och sociala hälsa.
Barnavårdscentralen Barnavårdscentralen finns till för att främja barnens hälsa, trygghet och utveckling. Detta görs genom att stödja föräldrar i ett aktivt föräldraskap, upptäcka och förebygga fysisk och psykisk ohälsa samt uppmärksamma och förebygga risker för barn i närmiljö och samhälle. Vill du läsa mer om just barnhälsovårdens nationella program kan du göra det här i Rikshandboken för BVC.
Är du gravid? Genom vårt graviditetsprogram får du koll på vad som faktiskt är viktigt att veta under graviditeten. Dessutom kan du utforska allt det där spännande som sker innan du får träffa din bebis för första gången. Vårt graviditetsprogram är utvecklat av barnmorskor och barnspecialister och grundas i vetenskap och aktuell forskning.
BVC för föräldrar BVC erbjuder förebyggande råd och information om barnets omsorg och hälsa. Detta kan innefatta allt från tandhälsa, barnsäkerhet och kost. De har också ofta information gällande lokala barn-och föräldraverksamheter som till exempel öppen förskola och barnomsorg. Många barnavårdscentraler erbjuder även föräldragrupper under barnets första år.
Hembesöket Anledningen till att ett hembesök erbjuds är för att underlätta för familjen, eftersom det av olika anledningar kan vara svårt att komma iväg med ett nyfött barn den första tiden. Hembesöket är med andra ord inte ett måste utan det går också bra att komma till BVC om ni hellre vill det. Hembesöket är till för alla nyblivna föräldrar och inte bara förstagångsföräldrar. Under besöket, som tar ungefär en timme, får ni möjligheten att berätta om graviditeten, förlossningen, tiden på BB och även om hur det har gått hemma de första dagarna. Därefter undersöker BVC-sköterskan barnet och tittar på bland annat navelns läkning, huden bakom öronen, under naglarna samt ögonen och barnets allmäntillstånd. BVC-sköterskan väger även barnet med en medhavd liten våg.
Vanliga frågor om BVC
Hur fungerar BVC? Regelbundna kallelser för hälsoundersökningar och viktiga vaccinationer skickas ut. Hälsoundersökningarna kostar ingenting och är frivilliga. De erbjuds från det att barnet är nyfött tills det börjar skolan då skolhälsovården tar över.
Hur kommer jag i kontakt med BVC? Redan innan förlossningen, på Mödravårdscentralen får du information och förslag på vilken BVC du ska vända dig till. Du behöver dock inte bestämma dig redan då utan du kan vänta tills barnet är fött. När barnet har kommit kontaktar ni BVC och blir då generellt erbjudna ett hembesök av BVC-sköterskan. Det är inte omöjligt att BVC-sköterskan själv kontaktar er om hen inte har hört något ifrån er under de första två veckorna efter hemkomsten.
Kan jag byta BVC? Ja, det kan du. Det är helt okej att byta BVC om det inte känns bra.
Är Knodd en BVC? Nej, Knodd är inte en BVC utan en vårdgivare för barn i mobilen. Till oss kan du alltså vända dig om du har ett sjukt barn och kostnadsfritt vill träffa någon av våra barnspecialister. Välkommen!
Läs mer