Knodden avsnitt 3 - Allt om barnsäkerhet och att barnsäkra hemma
En av de största förändringarna med att bli förälder är att hela världen plötsligt verkar så mycket farligare. Barnsjuksköterskan Sofia Nilsson får många frågor från föräldrar om hur man kan barnsäkra sitt hem och vad man ska göra när olyckan är framme. Svaren delar hon med sig av i detta Knodden-avsnitt.
Så skapar du en trygg barnmiljö
Från första dagen tänker alla föräldrar på barnsäkerhet hemma. Hur kan man barnsäkra så att det inte är farligt för den lilla bebisen eller det nyfikna småbarnet som just lärt sig krypa? I avsnitt 3 av Knodden rådfrågar Jennie-Lie BVC-sköterskan Sofia vilka faror som lurar i hemmet och vad man kan göra för att förhindra olyckor.
Jennie-Lie och Sofia diskuterar också vad man ska göra när olyckan väl är framme. Hur kan man behandla en brännskada och när är det dags att söka vård för sitt barns skada? I avsnittet kombineras hög igenkänningsfaktor med smarta tips och lugnande råd.
Gästande barnspecialist
Sofia Nilsson är barnsjuksköterska som redan på högstadiet visste att hon ville bli sjuksköterska och att hon ville jobba med barn. Som sjuksköterska har hon jobbat både på barnsjukhuset i Göteborg och på BVC. Hon är även en av de fantastiska barnspecialisterna du kan träffa på Knodd.
Du kan även lyssna på avsnittet i bland annat Apple Podcast.
Om avsnittet
“Bulor och blåmärken hör till, och har man bara barnsäkrat så blir det ofta inte så allvarliga skador. De lär sig vad som gör ont och vad de inte ska göra.”
Programledare Jennie-Lie och barnsjuksköterskan Sofia sätter sig ner för att prata om hur läskig omvärlden blir när man blir förälder. Precis allt verkar farligt. Därför kommer många föräldrar till Sofia med frågor om barnsäkerhet och hur de kan göra för att barnsäkra hemma.
Om fall
Jennie-Lie berättar om mardrömsscenariot när hon lämnade sina tvillingbebisar sovandes på soffan och gick ut i köket, för att strax därefter höra en hemsk duns då hennes ena son föll ner i golvet. Sofia bekräftar att fall är vanligt bland barn och att hälften av alla besök på barnakuten för olyckor handlar om just fall.
Sofia går igenom bästa sättet att förebygga fall och påpekar att även små bebisar som ännu inte kan vända sig kan sprattla tillräckligt för att ramla ner från en soffa eller säng. Hon berättar vidare vad du kan göra om din bebis väl har fallit och hur du kan avgöra om skadan är allvarlig. Jennie-Lie har hört att man kan killa under bebisens fot för att testa reaktionen, stämmer det?
När barn sätter i halsen
Visst är det så att i princip alla föräldrar någon gång har oroat sig för att ens barn har satt i halsen. Sofia påpekar att det oftast är ofarligt och går bra, men går igenom hur man kan hjälpa barnet träna på att äta mat med större bitar. Jennie-Lie undrar om det är viss mat som är lättare att sätta i halsen.
Sofia rekommenderar alla föräldrar att gå hjärt-lungräddningskurs. Hon går igenom stegen för att försöka lossa sådant som fastnat i halsen på småbarn med så kallade ryggdunkar och tipsar om att instruktionsfilm finns på 1177s hemsida. BVC håller ofta hjärt-lungräddningskurser eller vet var du kan vända dig.
Köket är ett farligt rum
Köket är det rum där kanske flest farliga saker kan hända. Jennie-Lie tycker det är klurigt eftersom hennes barn älskar att vara med i köket och laga mat eller leka medan hon gör det. Sofia håller med och påpekar att köket är absolut ett rum som bör barnsäkras. Hon går igenom flera riskmoment och vad man kan göra åt dem. Bland annat berättar hon om:
- Vilka saker du bör undvika att göra i köket när dina barn är med
- Hur du hanterar brännskador
- Vad du bör tänka på när det kommer till giftiga medel, såsom diskmedel, rengöringsmedel och mediciner, även de i barnsäkra förpackningar
Hur kan du barnsäkra hemma?
Slutligen ber Jennie-Lie om tips för hur man kan barnsäkra hemma - och när. Sofia bidrar med en lång lista som även inkluderar vad du ska tänka på när det kommer till barn i bilen och tipsar även om hemsidan dinsäkerhet.se samt 1177. Jennie-Lie flikar in med den klassiska skohornslösningen för kökslådorna och Sofia konstaterar att det ibland funkar utmärkt att vara lite kreativ!
För mer tips och råd om barnsäkring, eller om du vill ha en bedömning via videosamtal när olyckan varit framme, rekommenderar Sofia även Knodd-appen. När en olycka har inträffat kan det vara svårt att själv objektivt beskriva vad som har hänt, men genom videosamtalet kan Sofia som sjuksköterska se och bedöma barnet för att veta vad som behövs.
Tidsstämplar
[00:34] Vi introduceras till Sofia Nilsson, barnsjuksköterska som jobbat med barn i elva år och på Knodd sedan 2 år. I vanliga fall jobbar hon också på BVC, sedan 4 år, och tidigare på barnsjukhuset här i Göteborg. Sofia visste redan på högstadiet att hon ville göra detta. Eftersom hon alltid varit intresserad av sjukvård och att jobba med barn så blev detta en perfekt kombination. Hon berättar att det är fint att få följa så många fina familjer och vara med om alla omställningar i deras liv.
[2:17] Jennie-Lie kommer ihåg att den största omställningen med att bli förälder var att världen blir så mycket läskigare. Bilar lät mer, och det fanns faror överallt. Just det är vad de ska prata om idag: barnsäkerhet. Sofia får många frågor om det från föräldrar.
[3:00] Jennie-Lie berättar om när hennes tvillingar var små. Hon la dem i soffan för att sova och gick därifrån. Sen hörde hon det otroligt läskiga ljudet: en duns som lät mjuk och hård på samma gång. Mattis hade vänt sig och ramlat ner på golvet.
Vad ska man tänka på för att minska fallrisken? Sofia berättar att fall är den vanligaste sortens olycksfall hos barn. Jättemånga föräldrar kan relatera till Jennie-Lies historia, för det är så otroligt vanligt. Man lägger ifrån sig barnet, så trillar de ur sängen eller soffan.
[3:42] Sofia berättar att fallskador är väldigt vanligt. 150 000 barn sökte barnakuten för skador förra året och hälften var orsakade av fall. Ett tips är att inte lämna barnen i en soffa eller säng även om man inte tror att de kan vända sig. Plötsligt lär de sig rulla från en dag till en annan. Lägg dem därför alltid på golvet så att det är där de är. Jennie-Lie flikar in att till lillasyster köpte de en babynest för golvet. Barn trivs på golvet så det är bara bra, menar Sofia. Sen måste man ibland ha dem på skötbordet, och då är man oftare noga med att inte lämna barnet. Ha alltid en hand på barnet även om du ska vända dig om. Det tar en halv sekund och går så fort, så tänk inte att du “ska bara”.
[5:40] Om det händer som det gjorde för oss, frågar Jennie-Lie, vad ska man tänka på då? Sofia rekommenderar att man först försöker bedöma, precis som de gör på BVC, om det är hög eller låg höjd som barnet fallit från. Höjder som är lägre än barnets längd kallar vi låg höjd och det går oftast bra. Om man hör dunsen och barnet skriker på en gång så är det ett gott tecken, då har de inte domnat av först. Kräkningar ska man ha koll på. Om barnet gråter mycket kan det kräkas av det. Om det däremot har lugnat sig och fortsätter kräkas någon timme efteråt, och det är kaskadkräkningar, ska man oroa sig.
[6:53] Jennie-Lie har hört att man ska kittla dem under foten, stämmer det? Alltså om barnet ramlar precis innan läggning och man inte kan följa dem i vaket tillstånd. Sofia menar att om de inte kräkts eller svimmat så kan man låta dem sova. Killa lite på dem då och då utan att väcka dem för att se att de reagerar. Det rycker lite i benet, och då vet man att det är lugnt. Är man väldigt orolig kan man kolla varannan eller var tredje timme under natten.
[7:48] Nästa risk är också något som verkligen alla föräldrar tänkt tanken om. Det är att ens barn ska sätta i halsen. När man har en liten nyfödd kan nappen kanske vara en risk om man haft den ett tag och gummiknoppen blivit gammal och släpper. Sofia rekommenderar att man drar lite i den och testar innan man ger nappen till sitt barn.
[8:43] När barnen blir lite äldre, vad blir vanligt för barn att sätta i halsen då? undrar Jennie-Lie. Barn sätter i halsen rätt ofta utan att det är farligt, det är ju som när vi sväljer vatten fel, säger Sofia. Det blir lite jobbigt och man hostar men hämtar sig fort. Föräldrar oroar sig när barn ska börja äta vanligt mat i bitar. Då är den säkraste rutinen att inte lämna barn själva när de ska äta. Undvik “ska bara”-saker som att gå iväg och hänga tvätt eller dylikt så att du märker om ditt barn sätter i halsen.
[9:40] Jennie-Lie undrar om det finns någon mat som är vanligare att barn sätter i halsen som man ska undvika. Sofia berättar att det gäller särskilt mat med skal eller skinn. Vindruvor och apelsin, men även korv med skinn, blir väldigt glatt men svårt att tugga. Man kan fortfarande ge maten till sitt barn, men ta bort skinnet och dela i små bitar. Låt barnet öva på att äta maten. Från 8 månader innehåller ju burkmaten till exempel mjuka bitar. Ge barnet kokt morot, ärter, och brödbitar. Det är bra för barn att sitta och pilla med så de får träna på munmotoriken.
[10:33] Om de faktiskt sätter i halsen, vad gör man då? Börja med att dunka i ryggen, se hur de mår. Om det som fastnat kommer upp så kan man avvakta lite och sedan går det bra att fortsätta äta. Men pilla inte i munnen om de sätter i halsen ordentligt. Då riskerar du att putta ner i stället för att få ut det som fastnat. Sofia tipsar om hjärt-lungräddning som man ska göra, och hon rekommenderar alla att gå en kurs i det. Det kan vara skönt att veta vad man ska göra i väntan på hjälp.
[11:17] Sofia ger oss en kort sammanfattning av tekniken för små barn under 1 år. Lägg barnet på mage på ditt ben med huvudet vid ditt knä. Gör en ryggdunk eller ryggslag där du slår mot ryggen mellan skulderbladen. Gör 5 slag och vänd sedan på barnet, fortfarande med huvudet nedåt. Använd pek- och långfinger för att göra 5 brösttryck i höjd med bröstvårtorna. Ta upp barnet och titta om du har fått upp det som var fast i halsen, annars gör du det igen. Sofia berättar att det finns film på 1177s hemsida som visar hur man gör och Jennie-Lie tipsar att BVC anordnar kurser i hjärt-lungräddning. Om BVC inte håller kurserna själva har de bra koll på var man kan hitta dessa.
[12:33] När vi ändå pratar mat för Jennie-Lie oss vidare till det här med att vara i köket. Hennes barn har alltid älskat att vara i köket, där de hjälper till eller lekar med slevar. Men det är ju ganska mycket som är farligt i köket. Vad ska man tänka på? Sofia håller med att det är ett rum där det finns mycket vassa saker, konstiga medel, och vassa knivar. Det är absolut ett rum man kan behöva barnsäkra. Barn älskar att vara med och hjälpa till, men välj tillfällen och gör saker som inte är farliga, tipsar Sofia. Som regel är det bra att inte låta barnen leka runt fötterna när man lagar mat och kokar vatten. Man kanske ska flytta sig med kastrullen från spisen, hälla ut det som är i och då har någon liten krupit ut nära en och så snubblar man. Det kan bli väldigt allvarliga brännskador av det, så undvik det.
[13:56] Vad gör man då om man spiller något varmt? Sofia poängterar vikten av att snabbt skölja och kyla av. Duscha med ljummet, svalt vatten, men inte iskallt. Är brännskadan större än barnets handflata så kan det vara läge att söka vård, då är det ganska stort. Bedöm också hur djup brännskadan är. Här kan man få hjälp från Knodd genom videosamtal för att bedöma brännskadan. Behöver man akut vård eller kan man behandla hemma? Jennie-Lie undrar hur man gör med kläder som kan vara i vägen för brännskadan. Ha kläderna på och skölj utanpå, råder Sofia. Har det blivit en djupare brännskada så kan huden fastna i tyget. Skölj först och ta sen en liten kik för att se om kläderna sitter fast eller om du kan ta av dem. Den vanligaste brännskadan är tevatten eller kaffe som barnet fått över sig, så försök att inte dricka kaffe eller te med barnet i famnen. Man tycker man har bra koll, men det kan gå så fort.
[16:01] I kök finns också diskmedel, maskintabletter, såna saker som kan se goda ut. Barn gillar ju att utforska allt med munnen, de måste bara testa, oavsett om det ser gott ut eller inte. Sofia rekommenderar föräldrar att tänka igenom var de har diskmedel, mediciner och så vidare. Förvara det högt upp eller inlåst. Hon råder också att inte lita på barnsäkra korkar. Barn kan luska ut det mesta om de får lite tid på sig. En annan intressant pryl är handväskor som vi vuxna ofta lätt ställer på golvet. Kanske har man en läkemedel eller dylikt däri. Sofia rekommenderar att man vänjer sig vid att hänga upp handväskor högt.
[17:14] Om de får i sig nåt som man tror är giftigt, frågar Jennie-Lie, vad gör man då? Ring giftinformationscentralen, säger Sofia. De är fantastiska på att veta vad som gäller. Är det akut så ringer man 112 och då blir man kopplad dit också, de är öppna dygnet runt. Om det inte är livsfarligt, till exempel om barnet ätit hundmat eller kattmat, vilket är vanligt, då har de ett nummer på sin hemsida för rådgivning. Så dem ska man ta kontakt med.
[18:04] Vad kan man behöva tänka på om att barnsäkra hemmet? Var ett steg före barnet hela tiden, säger Sofia. Ofta får man lite tips från BVC när det börjar bli dags. När barnet börjar sitta till exempel, då är det dags att börja barnsäkra för när de kan stå, för då är det bara en tidsfråga innan de tar tag i spjälorna på sängen och drar sig upp till stående. Då är det dags att sänka spjälsängen till lägsta, så att de inte en morgon står där och trillar över för att man tänkt att “nej men det kunde de ju inte ännu”. Kan de sitta eller börjar röra på sig, då är det dags att börja rensa hemma innan de börjar krypa. Det kan handla om vassa kanter, eluttag, och om man har tunga möbler att sätta fast dem i väggen. Hyllor kan bli en fantastiskt rolig klätterställning om man lämnas obevakad. Gå igenom rum för rum vad som kan vara farligt i det rummet. Sofia tipsar också att det finns en bra checklista på dinsäkerhet.se för att barnsäkra hemma.
[19:41] Ytterligare ett område att säkra är bilen. Det är ju många som inte riktigt vet med bilbarnstol. Vad är det som gäller? Det kan ju bli väldigt allvarligt om man inte är ordentligt fastsatt. Ha alltid barnen fastsatta i bilen. Även om er bil står still så kan ju nån annan vara ofokuserad och köra på er, menar Sofia. Så ha för vana att alltid sitta fast. När det gäller vilken bilbarnstol man ska ha kan man ofta ta hjälp av bilmärket, de kan rekommendera vad som passar bäst i just den bilmodellen.
[21:08] Våra programledare diskuterar det här med att köpa in saker. Vad kan vara bra att ha hemma? Jennie-Lie har föreslagit grind så att barnen inte alltid är i köket. Sofia nämner skydd för vassa kanter och petskydd för uttag. Jennie-Lie använde skohorn och säger att de är jättebra att ha i köket för lådor. Det finns ju låsskydd och spärrar för lådor, säger Sofia, men för en snabb lösning kan man använda skohorn. Det är helt okej att vara kreativ. Man kan stoppa en handduk i dörrspringan för att inte barnet ska klämma sig men det finns ju också färdigt sånt att köpa om man föredrar det. Barnsäkerhetsgrejer är inte jättedyra och finns på de flesta varuhus.
[22:33] Om man vill veta mer om barnsäkerhet, var går man då? undrar Jennie-Lie. Sofia nämnde dinsäkerhet.se men vad finns det mer? 1177 har jättebra information om barnsäkerhet på sin hemsida. Sofia tipsar också att i Knodd-appen finns information om barnsäkerhet. Jennie-Lie frågar hur oroliga vi ska vara för våra barn. Sofia lugnar och berättar att alla barn slår sig och får blåmärken. Har man barnsäkrat så blir det inte så farliga skador utan de lär sig om världen, och vad som gör ont. Har man säkrat och försöker att inte lämna sina barn ensamma under åren då de är högt och lågt så klarar man sig ofta ganska bra.
|23:51] Till sist påminner Sofia att man alltid kontakta oss på Knodd för bedömning via video om man är osäker. Det kan vara skönt att få bekräftelsen och kunna visa exempelvis just hur bulan ser ut. Det kan vara svårt ibland att som förälder objektivt berätta om vad som har hänt. Man kanske är lite chockad själv. Då är det skönt för mig att kunna se barnet, säger Sofia, hur de andas, deras färg, hur de låter. Jennie-Lie konstaterar att Sofia har träffat så många barn så hon har lite mer perspektiv.
Läs mer