Knodden avsnitt 1 - Ditt barns utveckling de första åren
I vårt första Knodden-avsnitt diskuterar barnsjuksköterskan Tina och Norrlandspärons Jennie-Lie vad du som förälder kan förvänta dig gällande ditt barns utveckling, månad för månad under första levnadsåret.
Bebisens utvecklingsfaser
Att få ett barn är omtumlande, spännande och innebär mycket kärlek, men det ger också upphov till många frågor. Vad är normalt i min bebis utveckling? Varför är bebisen extra gnällig just nu och vad ska jag göra för att den här utvecklingsfasen ska gå så smidigt som möjligt? Hur gör jag med min ettåring för att det inte ska uppstå kamp hela tiden?
I första avsnittet av Knodds egen podd Knodden diskuterar Jennie-Lie, programledare i podden Norrlandspäron och småbarnsförälder, tillsammans med Knodds verksamhetschef och barnsjuksköterska Tina de olika utvecklingsfaserna din bebis går igenom i åldern 0-18 månader. Med lång erfarenhet av barns utveckling och av föräldraskap plockar de upp och besvarar vanliga frågor från föräldrar, ger tips på hur ni bäst tar er igenom faserna och när det faktiskt är dags att söka utomstående hjälp.
Gästande barnspecialist
Dagens gäst är Tina, barnsjuksköterska sedan många år. Tina är även mamma till sin 10-åriga dotter.
Du kan även lyssna på avsnittet i bland annat Apple Podcast.
Om avsnittet
”Så fort man tror att man kommit in i en rutin, då ändrar ju barnet på sig!”
Vad har föräldrar för frågor i början?
Att få en bebis är en otroligt omtumlande upplevelse fylld av kärlek, men det kan också vara tufft att bli förälder. Det är mycket som händer och det kan uppstå en hel del oro. Jennie-Lie bad föräldrar på Instagram skicka in frågor och funderingar om det första året med en bebis och i dagens avsnitt utgår samtalet ifrån de frågorna.
Bebisens utvecklingsfaser från månad till månad
Under avsnittet går Tina och Jennie-Lie igenom vad som är vanligt att uppleva i din bebis utveckling för varje månad, från de allra första veckorna ända upp till 18 månaders ålder. De diskuterar bland annat:
- Vilka perioder som kan vara gnälligare eller där sömnen kan rubbas av utvecklingshopp.
- I vilka månader barnet kan uppvisa extra behov av närhet och gos.
- När barnets nyfunna självständighet kan skapa frustration hos både bebis och förälder.
Slutligen påpekar Jennie-Lie att många föräldrar funderar på om deras barns utveckling är normal och om allt är som det ska vara. Det är vanligt att vara orolig, men när ska man faktiskt söka vård eller utomstående hjälp? Tina ger råd och tipsar även om Knodds Kunskapsprogram där det finns mer att läsa om du vill ha mer information.
Tidsstämplar
[1:49] Vi introduceras för Tina och Jennie-Lie. Tina är barnsjuksköterska och verksamhetschef på Knodd, med lång erfarenhet att jobba med barn och föräldrar. Tina är även förälder till en 10-åring. Jennie-Lie driver föräldrapodden Norrlandspäron och är trebarnsförälder.
[3:20] Utgångspunkten är tankar föräldrar skickat in till Jennie-Lie på Instagram, om det första året med en bebis. Tina och Jennie-Lie beskriver den omtumlande känslan och kärleken som uppstår, samtidigt som det första året kan vara riktigt tufft. Ofta knyter den som är gravid an mycket tidigare till barnet, medan det kan vara svårt för en icke-födande partner att greppa det hela.
[5:00] Vi får en introduktion till avsnittet, som handlar om barnets utveckling under de första 18 månaderna. Tina berättar att det såklart kan variera, men att man brukar säga att barn utvecklas på samma sätt under det första levnadsåret.
[5:42] Vad händer i allra första början? De första 2 veckorna är en återhämtning för både bebis och den nyförlösta. Men det händer inte så mycket då. Bebisen sover mest och vaknar för mat. Det viktiga under den här perioden är att gosa, vyssja och vara nära, i stället för att göra en massa andra saker. Det går inte att påverka utvecklingen och ibland börjar föräldrar bli oroliga för att det inte händer något.
[9:35] Vid 2-3 månader kan bebisen se lite längre. Det blir mer synintryck och ljudintryck och då jobbar hjärnan på högvarv. Därför kan det bli oroligt på nätterna med en kinkig bebis, vilket många är inte beredda på.
[10:20] Jennie-Lie påpekar att 4 månader i stället kan bli läskig åt andra hållet, för den är så lugn! Bebisen vill vara med och upptäcka saker. Bebisen utforskar genom att stoppa saker i munnen, vilket är viktigt för att den ska lära sig om omvärlden. Sömnen kan bli stökig men ofta är bebisen lite mer stillsam och iakttagande i den här åldern.
[11:29] När bebisen når 5 månader, då händer det något. De blir väldigt närhetstörstande. Tina beskriver att motoriken har tagit fart och att de flesta bebisar kan vända sig och greppa saker i den åldern, så babygym är jätteroligt då. De kan protestera ordentligt och det märks att de verkligen testar sin röststyrka för att få vara med eller få sin vilja igenom. Tina rekommenderar Knodds Kunskapsprogram för att lära sig mer om hur barnet tänker i den här åldern och diskuterar hur man bäst hanterar perioden.
[14:12] En halvårsbebis är medveten på ett nytt sätt och märker om du försvinner. De vill vara nära och för föräldern blir det till att ta snabba duschar – eller få sällskap av en bebis som sitter bredvid!
[15:20] Vid 7-8 månader upplevde Jennie-Lie att hon använde bärselen mer än någonsin, nästan som med en nyfödd igen. Det kan vara lite oroligt, säger Tina, men hon berättar även att barnet nu verkligen kan förstå rutiner, så det hjälper att föräldern är mer konsekvent. Här kan barn börja förstå teckenspråk, och Tina upplevde själv att frustrationerna minskade när hennes dotter kunde börja uttrycka sina önskemål om mat och dryck.
[18:30] När barnet nått 9-10 månader så kan barnet känna igen människor och förstå att föräldern finns fast man inte syns. Då är det både kul och nyttigt att träna på tittut-lekar. De testar allt möjligt med sin motorik, som att stå med huvudet upp och ner, eller att dansa till musik.
[20:38] Runt första årsmärket upplever många en ny klängighet, nu när barnet har en mycket större förståelse för världen runt omkring. Det är typiskt med protester av alla slag, eftersom de förstår att de är egna personer och vill vara mer självständiga. Jennie-Lie och Tina diskuterar vad man kan göra när barnet blir frustrerad i den här fasen och hur leken kan hjälpa till.
[23:52] Jennie-Lie tar upp att medan bebisens utvecklingsfaser det första året är ganska lika så börjar det nu urskilja sig mellan 12-18 månader. Tina tar upp vad man kan förvänta sig vad gäller självständighet, kunskapsutveckling och hur mycket barnet stärks av uppmuntran i den här åldern.
[25:18] Tina påpekar att runt 15 månader kommer en orolig och ängslig period då det kan vara svårt att skola in på förskola. Om man har möjlighet kan man då vänta lite med inskolning. Hon diskuterar även hur vi som föräldrar kan tolka den här oroligheten annorlunda än när barnet är mindre.
[26:28] Jennie-Lie minns hur det var när hon själv skolade in sina barn på förskolan, att man plötsligt inte visste allt som hade hänt under dagen och vad barnet lärt sig. Hur kan man som förälder hänga med?
[28:10] Under den här omtumlande tiden är det vanligt att som förälder ifrågasätta om det som sker i barnets utveckling är normalt. Är det något fel på mig eller mitt barn? Jennie-Lie undrar när man faktiskt ska bli orolig, och Tina ger råd.
[30:30] Tina tipsar om boken ”5 gånger mer kärlek” av Martin Forster och att bekräfta det som går bra i stället för att skälla när något inte går som föräldern vill. Hon råder också föräldrar att välja sina kamper och sänka kravet på sig själv som förälder.
[33:18] Programledarna diskuterar Knodds Kunskapsprogram. Du som användare får information i appen som är aktuell för just ditt barns ålder och kan även se vad du kan förvänta dig framöver. Jennie-Lie och Tina avslutar genom att påminna föräldrar att återhämta sömn – sov när barnet sover i stället för att städa och fixa. Och glöm inte vikten av att be om hjälp!