Knodden avsnitt 9 - Relationen efter ni blivit föräldrar

Även det mest efterlängtade barnet skakar om i föräldrarnas tidigare lugna tvåsamhet. Relationen får tåla enorm sömnbrist, en nyförlöst kropp som plötsligt känns främmande, och tid som inte räcker till. Men med några små medel kan man hjälpas åt och hitta tillbaka till varandra.

Skrattande familj med mamma, pappa och två barn

Hur påverkas relationen av föräldraskap?

De flesta märker att parrelationen förändras när de blir föräldrar. Plötsligt ser familjedynamiken annorlunda ut och man sätter det nya livet före både sina egna och sin partners behov. Sexlivet tar stryk när sömnbristen tar över och kroppen förändras, samtidigt som det är mycket som ska hinnas med. 


Knodds barnspecialist Tina Simonsson avhandlar vanliga problem som uppstår i relationen i samband med föräldraskapet, om sexlust som tryter och om hur man kan få hjälp att komma vidare. Jennie-Lies man Hampus är också med för att ge sin syn på saken som icke-födande förälder i den nya relationen.


Gästande barnspecialist

Dagens gäst är Tina, barnsjuksköterska sedan många år och nuvarande verksamhetschef på Knodd. Tina är mamma till sin 10-åriga dotter. Knodden gästas även av Jennie-Lies man Hampus som tillsammans med Jennie-Lie har 3 barn under 5 år.

Du kan även lyssna på avsnittet i bland annat Apple Podcast.

Om avsnittet

“Man hinner inte rå om varandra riktigt på samma sätt som man gjorde innan.”



När livet förändras

Jennie-Lie och Tina ger sig in på ett spännande ämne, nämligen parrelationen efter att man fått barn. Hur påverkar föräldraskapet kärleksrelationen? I avsnittet gästar även Jennie-Lies man Hampus, som dels kan ge inblick i hur det är att vara man och dels i att vara en icke-födande partner i relationen. De diskuterar upplevelsen av att det kommer in ett nytt liv vars behov kommer först, samt vad som händer när den ena föräldern går tillbaka till jobbet och den andra är hemma. Hur ser vardera part på vad den andre gör på dagarna?


Sexlivet efter barn

Den kanske största frågan som kommer upp vad gäller relationen efter barn berör sexlivet. Många upplever att sexlusten har försvunnit eller ser annorlunda ut, medan andra helt enkelt inte orkar ha sex fast de kanske skulle vilja. Tina nämner det vanligaste föräldrar berättar för henne och frågar om, medan Jennie-Lie undrar hur mycket nyblivna föräldrar egentligen har sex. De tar även upp funderingar direkt från föräldrar. Många frågor blir det, och Knodden avhandlar bland annat: 

  • När får man börja ha sex igen efter födseln?
  • Ska man någon gång bara göra det, fast man inte vill?
  • Är det okej att ha sex fast bebisen ligger i spjälsängen bredvid?
  • Får föräldrar ha sexuella fantasier?

Jennie-Lie berättar också om hur svårt det var för henne att vilja ha sex när hon kände att hennes kropp inte tilhörde henne, eller kanske inte såg ut som hon önskade. Hampus inflikar vad man som partner kan göra för att stötta och försöka förstå.


Vad kan man få för hjälp?

Tina, Jennie-Lie och Hampus håller alla med om att det kan vara en stor hjälp för relationen att få hjälp utifrån. Man kan prata med en BVC-sköterska, en parterapeut, eller psykolog genom barnhälsovården för att reda ut outtalade uppfattningar och känslor. Hampus tipsar om vad man kan ta upp innan det ens blivit ett stort problem för att undvika en större schism, och Tina trycker på vikten av öppen kommunikation mellan partners. Jennie-Lie och Hampus kommer även med tips på hur man kan ta hjälp av andra för barnpassning och lite egentid. Jennie-Lie kan känna att andra föräldrar tittar snett på en om man lämnar ifrån sig barnen en tid - kan bebisen ta skada av att mormor och morfar är barnvakt? Slutligen delar samtliga med sig av viktiga lärdomar och de kanske viktigaste knepen för att må bra som nybliven förälder, både för sig själv och i sin relation.

Tidsstämplar

[00:32] Idag ska Knodden våga sig på ämnet relationer. Man har en tanke kring hur det ska bli när barnet kommer, men många är inte beredda på hur relationen förändras. Tina definierar vad en relation är till att börja med. Jennie-Lie introducerar sin man Hampus som är med för att ge den andra partnerns perspektiv. Hon frågar honom vad som ändrades i deras relation och Hampus tar upp hur man prioriterar annorlunda när man plötsligt är fler än två. Det är ju dessutom någon som kommer in i bilden som man själv sätter före sig själv och sin partner. Tina beskriver sin erfarenhet utifrån de föräldrar hon träffat. Man hinner inte rå om varandra riktigt på samma sätt som man gjorde innan. 


[04:43]
I många situationer går ena partnern tillbaka till jobbet strax efter att barnet kommit och det kan då vara svårt att förstå varandra. Tina känner igen det och att många föräldrar upplever en slitning där. Hampus påpekar att man ser en sida av varandra som man inte sett förut i och med den otroliga tröttheten. Tina påminner att Knodden tagit upp detta förut i avsnittet om sömn och vad det innebär att ha sådan sömnbrist, särskilt under det första spädbarnsåret. 


[07:47]
En stor del av relationen är det här med det sexuella, tar Jennie-Lie upp. Hur ofta bör man eller har man faktiskt sex med varandra? Tina menar att många nyförlösta inte vågar, och pratar om hur kroppen förändras i samband med att man får barn. Hon berättar vad som vanligtvis sker i efterkontrollen på BVC, 6-8 veckor efter förlossningen. Man får göra det när bebisen sover eller vara förberedd på att det kan bli avbrutet. Man tar de stunderna man har. När man väl får chansen att sova så är dock sömnen ofta det absolut viktigaste. 


[10:31]
Man kanske inte är jättesugen när man är höggravid eller nyförlöst, säger Jennie-Lie och menar att innan det här kanske det var länge sen man hade ett sånt långt uppehåll mellan gångerna. Hampus säger att de fick lära sig prata om det och inte bara anta att man kan ha sex. Det ska ju vara bra för båda. Man kan inte vara tjurig för att det ska vara på ett visst sätt. Förut kanske man kunde känna av om den andre var sugen. 


[12:45]
Jennie-Lie kommer ihåg att det var som att hennes kropp inte var hennes när hon ammade. Då var det svårare att hitta lusten. Man är trött, även när de är äldre. Sen blir det en ond spiral att man inte ens tänker på att man inte har sex. Tina tar upp små detaljer om hur man kan påminna varandra om det fysiska. Hampus håller med och säger att det inte bara handlar om sex, utan också att visa att man bryr sig om varandra. Glöm inte att överraska varandra och visa att man bryr sig med små detaljer, tipsar han.


[14:48]
Knodden diskuterar att den födande kvinnans kropp faktiskt ändras ganska mycket. Man kanske har bristningar, eller stora hängiga bröst. Det är mycket som kan förändras och man känner inte igen sig i sin kropp. När jag mår dåligt över min kropp så är det längre avstånd från att ha sex, påpekar Jennie-Lie. Tina säger att det är viktigt då att prata om det. Man kanske har ont i magen, ett snitt som gör ont, putande mage, eller lös hud. Men har man en grund och en relation med den som man lever tillsammans med så finns det en förståelse att man älskar varandra oavsett. Då spelar utseendet ingen roll i jämförelse med allt man byggt upp runt omkring. Jennie-Lie menar att Hampus varit bra på att få henne att känna sig fin, även utan tanke om att vilja ha sex. Hampus tycker att han som icke-födande förälder har ett ansvar att stötta och peppa partnern, särskilt om det märks att partnern lider av sin förändrade kropp. Tina uppmuntrar föräldrar som kämpar att våga söka professionell hjälp för att prata om det, till exempel hos en BVC-psykolog. Jennie-Lie och Hampus instämmer. Tina påpekar att det inte behöver finnas ett problem i grunden, utan det kan handla om frågor som man bara inte pratat om som en genväg till att lösa saker innan de blir stora. Det är ju guld värt, menar Hampus. Jennie-Lie pratar om tabut med terapi. 


[22:05]
Det har blivit dags att svara på frågor från föräldrar. Många vill veta hur ofta har man sex som föräldrar. Hampus skulle rekommendera att man frågar sig vad man själv vill i stället för att ha så mycket sex som andra har. Tina ger ändå lite siffror från olika studier. 


[23:54]
En annan fråga berör sexuella fantasier. Får man ha sexuella fantasier som föräldrar? Självklart, säger Tina. Hon pratar även om att ha sex när bebisen ligger i spjälsängen bredvid eller när det finns risk att en 2-åring som vaknar mitt i natten kommer in mitt i. De svarar även på hur man kan orka om man vill ha sex men båda är för trötta. Tina kommer med goda råd om fina saker man kan göra tillsammans. Hampus och Jennie-Lie pratar även om att göra saker för den andre. 


[29:43]
Jennie-Lie och Hampus började med barnvakt tidigt för att de behövde det för sin relation, men kände ofta att det var många som tittade snett på dem för det. Hur mycket kan försämras av att man lämnar bort barnet en natt när de är under halvåret? Tina ger svar och berättar om hur bebisen kan reagera på det. 


[33:05]
Om man känner att man har problem i relationen, var vänder man sig? Tina kommer med förslag och råder föräldrar att inte vänta med det, för problemen blir större och djupare. Barnen märker ju av dessa problem också och blir oroliga utan att förstå vad det är som pågår. 


[34:08]
Avsnittet avslutas med att samtliga ger sina sista råd till föräldrar. Allt behöver inte vara perfekt. Det får bara vara så.

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

9 mars 2023

Läs mer

Bebis som tar mammans glasögon
Knodden avsnitt 8 - Mitt barns härliga trotsåldrar
Omslag podden Knodden
Knodden - föräldrapodden med Norrlandspäron
Två föräldrar i säng med ett barn emellan
Psykologen tipsar - så överkommer ni relationens vanligaste fällor under småbarnsåren
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen