Knodden avsnitt 12 - Ont i magen hos barn

Ont i magen hos barn är den absolut vanligaste orsaken till att föräldrar söker sjukvård. Oftast är de bakomliggande orsakerna ofarliga, och de flesta formerna av magont hos barn kan lindras eller behandlas hemma. 

Bebismage

Vad kan ont i magen hos mitt barn bero på?

Det är mycket vanligt att föräldrar uppsöker barnsjukvården på grund av att deras barn har ont i magen. I de allra flesta fallen handlar det om normal buksmärta och är mycket sällan något farligt. Det kan dock vara svårt att avgöra vad magont beror på, särskilt hos bebisar och små barn. 


Eftersom det är ett så vanligt förekommande ämne ägnar Knodden hela detta avsnitt åt just ont i magen hos barn. Jennie-Lie gästas av specialistsjuksköterskan Johan, som berättar om vad magont kan bero på, vad man ska vara extra uppmärksam på, och hur man kan lindra olika sorters magknip hos sitt barn. 


Gästande barnspecialist

Johan är barnspecialistsjuksköterska inom barn och ungdom sedan 2015 och jobbar främst med för tidigt födda barn och akut sjuka på akutmottagningar för barn. Han är även en av barnspecialisterna på Knodd.

Du kan även lyssna på avsnittet i bland annat Apple Podcast.

Om avsnittet

“Man känner sig ganska hjälplös som förälder när barnet är ledsen och verkar ha ont.”


Dagens gäst, specialistsjuksköterskan Johan, berättar att det är otroligt vanligt att föräldrar söker vård för att deras barn har ont i magen. Ibland kan det vara svårt att veta var barn har ont eller varför, och som förälder är det jobbigt att se barnet lida och verka ha ont.


När bebisar har ont i magen

Jennie-Lie och Johan börjar med att prata om spädbarns magknip. Johan förklarar bland annat hur tarmarna ser ut i bebisens kropp och hur det påverkar deras magont. Lyssnarna får även information om vad kolik är, hur det uppstår och när man kan misstänka att ens bebis har kolik. Kan de på sjukhuset göra något för att bota kolik om man åker in?


Hur vet man vad som är normalt magont?

Det kan vara svårt som förälder att veta om ens barns buksmärtor är normala eller ett tecken på något allvarligare. Jennie-Lie ber Johan berätta mer om hur man kan avgöra vad som är akut magont. Johan pekar ut vissa symtom och hur man kan få råd av barnspecialister på Knodd. Lyssnare får höra om risken för invagination i samband med rotavaccin och hur många barn det faktiskt är som drabbats av denna biverkning. 


Magsjuka är en annan mycket vanlig orsak till magont som sätter igång en riktig karusell i hushållet för att hålla rent och undvika smitta. Lyssnare får tips på hur man bäst lindrar magsjuka hemma och motverkar vätskebrist hos sitt barn - det visar sig vara samma metod som används på sjukhuset. Jennie-Lie och Johan diskuterar även andra vanliga orsaker till magont hos barn, såsom matallergier, laktosintolerans, och när förkylningar sätter sig i magen. 


Akuta magbesvär som kräver vård

Det finns dock vissa tillfällen då det är viktigt att söka vård för sitt barns magsmärta. Det är vanligt att föräldrar oroar sig för blindtarmsinflammation, och Johan går igenom vanliga symtom och ett hemmatest man kan göra om man misstänker inflammationen. Han berättar även om tarmvred hos barn och hur det behandlas när det inte går över av sig själv. 


Du kan läsa mer om ont i magen hos barn här

Tidsstämplar

[00:33] Jennie-Lie börjar med att introducera oss för Johan som återkommer som gäst. Dagens ämne är han verkligen bekant med: ont i magen hos barn. Johan menar att det är den vanligaste sökorsaken inom vården när det kommer till barn. Det kan vara så många olika saker, och det kan vara så svårt för barn att berätta var de har ont. Det går ju inte att fråga ett litet barn, utan man tolkar smärtan som förälder. Detta skapar en osäkerhet och oro. Är det här nåt farligt? Hur ska jag tänka? Man känner sig ganska hjälplös som förälder när barnet är ledset och verkar ha ont. 


[02:16] Avsnittet börjar med att prata om spädbarn, närmare bestämt magknip hos bebisar. Hur vet man att det är en normal smärta? Johan menar att nästan alla gånger som barnet har ont i magen så handlar det  om normal buksmärta. Jennie-Lie tar upp kolik och frågar Johan vad det egentligen är. Johan förklarar i stora drag om diagnosen kolik och beskriver hur det kan se ut hos bebisen. Jennie-Lie undrar om man kan göra något mot kolik på sjukhuset. Johan beskriver hur tarmarna fungerar hos spädbarn och vad det kan ha för effekter. 


[06:06] Hur vet man när smärtan inte är normal hos barnet? Johan ger råd om hur ett barn kan bete sig när smärtan är värre än normalt och tipsar också om att man i det läget kan höra av sig och få råd från Knodd-teamet. De kan se hur barnet ser ut och beter sig och bedöma om detta behöver utredas vidare. Han påpekar även hur oron har ökat kring magont i samband med rota-vaccinationen, eftersom en biverkning av rota-vaccinet är en ökad risk för invagination. Han berättar vad man ska vara uppmärksam på och hur många barn det egentligen är som fått problem efter rota-vaccinet. 


[10:55] Magsjuka är enligt Jennie-Lie den värsta vanliga sjukdomen man kan få. Hinken ska fram, sängar ska bäddas om, man slänger allt i plastpåsar, och det finns regler kring toaletten. Johan beskriver vad som sker vid magsjuka och det viktigaste man kan göra som förälder. Han förklarar också hur man kan göra vätsketerapi med vätskeersättning, samt hur man ska hålla koll på allmäntillståndet för att veta när det är allvarligt. Jennie-Lie frågar om det är annat man kan tänka på vad gäller kost som kan hjälpa återhämtning efter magsjuka. Detta har Johan bra tips på. 


[20:48] – Förkylning som sätter sig i magen, finns det? undrar Jennie-Lie. Johan pratar om lymfkörtlarna i magen och vad som händer när de svullnar i samband med en virusinfektion. Det kan ge barn ont i magen, men är ofarligt och går över av sig självt. Han berättar också om spädbarn som när de är 4-8 veckor kan få pylorusstenos. Detta innebär kaskadkräkningar med ett jättetryck. Johan pratar om tecken man kan ha koll på och några åtgärder man kan ta för att lindra problemet. 


[25:07] Jennie-Lie tar upp laktosintolerans. Johan bekräftar att det blir allt vanligare och förklarar vad som händer i kroppen när den hanterar laktos. I Sverige idag är 3-5% laktosintoleranta och Johan berättar att ens ursprung kan påverka möjligheten att man blir laktosintolerant. 


[27:48] Samtalet går vidare till de vanligaste anledningarna till faktiska akuta magbesvär. Inom vården försöker de först utesluta de vanligare magbesvären. Föräldrar är ofta rädda för blindtarmsinflammation, vilket är vanligare uppåt skolåldern. Men när det drabbar förskolebarn finns det en större risk att tarmen spricker. Johan berättar vad man kan kolla efter för symtom och tipsar om ett hemmatest man kan göra för att se om det kan vara blindtarmsinflammation. Han berättar också hur en undersökning går till inom sjukvården och hur det behandlas. 


[32:57] Ett annat akut tillstånd är tarmvred. Johan beskriver hur tarmen skruvar sig kring sig själv och vad det får för effekter. Detta drabbar ungefär 1% av befolkningen. Johan berättar hur man bedömer och behandlar. 


[35:00] Det är riktigt svårt för föräldrar att veta när man ska söka vård. Jennie-Lie frågar Johan vad Knodd-specialisterna kan göra för att hjälpa till och bedöma om man som förälder behöver gå vidare med undersökning.

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

19 september 2024

Läs mer

Barn med salva på vattkoppor
Knodden avsnitt 13 - Prickar och utslag hos små barn
Sovande bebis
Knodden avsnitt 11 - Vad undrar föräldrar om sömn
bebismassage
Spädbarnsmassage och övningar för magknipsmassage
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen