Vaccin mot pneumokockinfektion
Pneumokocker är bakterier som kan orsaka luftvägsinfektioner med svåra komplikationer som följd, särskilt hos små barn samt äldre över 65 år. Pneumokockvaccinering ger gott skydd mot flera av de allvarligaste varianterna. Vaccinationen ingår i allmänna programmet och barn vaccineras tre gånger under det första levnadsåret.
Snabbversionen
Skydd mot:
Mot tio av de allvarligaste pneumokock-infektionerna
Tid för doser:
Vid 3, 5 och 12 månader
Antal doser:
3
Om vaccinet
Pneumokocker är en samling av flera olika bakterier som orsakar bland annat lunginflammation, öroninflammation och bihåleinflammation. Allvarligare pneumokockinfektioner kan leda till hjärnhinneinflammation och blodförgiftning. Pneumokockvaccinet ger skydd mot flera av de infektioner som orsakar svårast sjukdomar. Sedan 2009 ingår vaccinet i allmänna vaccinationsprogrammet för barn, vilket innebär att det erbjuds alla barn gratis.
Folkhälsomyndigheten rekommenderar att alla barn vaccineras mot pneumokockinfektion, och vaccinet ingår därför i allmänna vaccinationsprogrammet. De allvarligaste sjukdomstillstånden drabbar barn under 2 år, men även barn upp till 6 år samt äldre barn som riskerar att drabbas av svår sjukdom och som inte påbörjat vaccination genom allmänna programmet erbjuds vaccin enligt ett annat separat schema. I riskgruppen ingår barn med kronisk hjärt-, lung- och njursjukdom, medfödd immunbristsjukdom, cochleaimplantat i örat samt alla som är födda före graviditetsvecka 32. I Knodd-appen kan du följa ditt barns vaccinationsschema och spara genomförda vaccineringar för att lätt ha koll på barnets vaccinationer.
Som med andra vaccinationer ska barn som fått allvarliga allergiska reaktioner vid tidigare dos inte vaccineras ytterligare. Om ditt barn har en svår allergi mot någon ingrediens i vaccinet bör barnet heller inte vaccineras. Allergiska reaktioner mot vaccin är dock mycket ovanliga.
Om ditt barn har hög feber bör ni vänta med vaccination tills barnet är feberfritt.
Det vaccin som ges barn i allmänna vaccinationsprogrammet skyddar mot cirka 90% av infektioner orsakade av de inkluderade pneumokock-typerna. Barnet får även ett visst skydd mot öron-, bihåle- och lunginflammation i samband med vaccinationsskyddet.
Efter sprutan kan din bebis bli kinkig och få feber. Området runt sticket kan också bli rött och ömt. Ditt barn kan även få minskad aptit och i vissa fall diarré eller kräkningar. Allergiska reaktioner kan förekomma men är mycket ovanliga. De uppstår i regel nära inpå vaccineringen, inom 30 minuter.
Pneumokockinfektion
Pneumokocker är ett samlingsnamn för en grupp bakterier som vanligtvis orsakar luftvägsinfektioner, bland annat lunginflammation, öroninflammation och bihåleinflammation. Bakterierna är vanligt förekommande i näsa och svalg hos små barn och leder oftast inte till någon infektion. Dock är det framförallt just små barn i förskoleåldern som blir sjuka i olika sorters pneumokockinfektioner, särskilt barn under 2 år och barn med någon sorts kronisk sjukdom såsom sicklecellanemi, hiv, eller hjärt-/lungsjukdom.
Pneumokockinfektioner kan också leda till mycket allvarliga tillstånd, såsom hjärnhinneinflammation och blodförgiftning, och ge livslånga men. Infektionerna behandlas med antibiotika, men på senare år har flera bakterievarianter blivit resistenta mot antibiotika, varför det är extra viktigt att vaccinera sig. Därför vaccineras nu barn i allmänna vaccinationsprogrammet för att förebygga de allvarligaste pneumokockinfektionerna.
Sedan 2009 är vaccin mot pneumokockinfektion del av allmänna vaccinationsprogrammet. Det vaccin som ges till barn är ett så kallat konjugatvaccin, som möjliggör att spädbarnets immunförsvar tillverkar antikroppar mot bakterierna. Till barn finns två godkända konjugatvaccin som ger skydd mot antingen 10 (PCV10) eller 13 (PCV13) pneumokock-varianter. Vilket vaccin som ges beror på barnets ålder och vilken region man bor i och båda ger gott skydd mot de allvarligare typerna av pneumokockinfektion. För barn som vaccineras i det allmänna vaccinationsprogrammet ges tre doser: vid 3, 5 och 12 månader. Barn i 1-5-årsåldern som av någon anledning inte påbörjat vaccinationer vid dessa tillfällen rekommenderas 1-2 doser enligt ett separat schema beroende på ålder och vaccin. För tidigt födda barn som fötts innan vecka 32 ges en första spruta på neonatalavdelningen innan hemgång.
Sedan vaccinationen blivit del i det allmänna vaccinationsprogrammet har antalet allvarliga sjukdomsfall orsakade av pneumokockinfektioner sjunkit drastiskt. År 2019 rapporterades totalt 33 fall hos barn under 5 år, varav 21 fall förekom hos barn under 2 år.