Pungbråck hos barn
Pungbråck, även kallat vattenbråck, är ett ofarligt tillstånd som kan göra att pungen svullnar till följd av vätska. Det är vanligt bland spädbarn och går nästan alltid över av sig själv innan barnet fyller tre år, men i vissa fall kan det bli aktuellt med operation.
Snabbversionen
Symtom
Svullen pung, med en svullnad som kan variera i storlek eller inte; svullnaden kan var liten eller stor, spänd eller inte; i övrigt inga symtom
Bedömning
Av dig själv, en erfaren sjuksköterska eller läkare på upplevda symtom.
Behandling
De flesta behöver ingen behandling; operation vid behov
Förskola?
Helt okej eftersom barnet oftast är helt opåverkat

Hur vet jag om mitt barn har pungbråck?
Pungbråck är egentligen ett samlingsnamn för olika svullnader i pungen. Den vanligaste orsaken till pungbråck hos spädbarn är ett så kallat vattenbråck, och därför används orden ofta för samma sak. Vattenbråck kallas inom sjukvården för hydrocele.
Pungbråck är egentligen ett samlingsnamn för olika svullnader i pungen. Den vanligaste orsaken till pungbråck hos spädbarn är ett så kallat vattenbråck, och därför används orden ofta för samma sak. Vattenbråck kallas inom sjukvården för hydrocele.
Svullnaden kan vara liten eller stor och kan verka mycket spänd. Den kan också variera i storlek under dagen eller se likadan ut hela dygnet. Barnet mår bra i övrigt och området är inte ömt. Ett större bråck eller mycket spänd pung innebär inte att tillståndet är allvarligare.
Vanligtvis minskar pungbråck av sig själv under barnets första år i livet, för att till slut försvinna helt. För de allra flesta har tillståndet gått över när barnet är tre år.
Under fostrets utveckling ska testiklarna vandra ner från bukhålan till pungen. Om kanalen där de vandrat inte helt sluter tätt kan vätska från bukhålan också nå pungen, och fylla den med vätska, ett så kallat pungbråck.
Hos en del barn har vätskan stängts in i pungen. Det är dessa pungbråck som inte varierar i storlek.
Äldre barn kan också drabbas av pungbråck till följd av en inflammation eller skada.
Sjukdomen går att bedöma utifrån symtomen av dig själv eller en sjuksköterska eller läkare. Det är dock alltid bäst att låta sjukvårdspersonal undersöka en svullnad i pungen som inte har funnits tidigare, för att utesluta andra orsaker.
Om barnet har pungbråck redan vid födseln kommer detta att upptäckas vid undersökning och du kommer att informeras om vad som gäller.
Vad ska jag göra som förälder?
Du bör söka vård:
- Om ditt barn har en svullnad i pungen som inte funnits tidigare
- Om ditt barn verkar besvärad eller har ont av att pungen är svullen
- Om ditt barn har ett pungbråck som inte går över när barnet är tre år
- Om ditt barn har ett pungbråck som är mycket stort och spänt
Oftast krävs ingen behandling av pungbråck, utan tillståndet går över av sig själv. Du kan märka att det avtar successivt med åren för att till slut helt försvinna när barnet är i treårsåldern.
Om pungbråcket inte går över när barnet är tre år, eller om det på något sätt stör barnets funktion eller mående, kan man operera bort bråcket. Det är dock mycket ovanligt att det behövs.
Det finns inget som tyder på att ett pungbråck skulle ge bestående men eller påverka testikelns funktion.
Behöver vi stanna hemma?
Ett barn med pungbråck besväras sällan av det. Det finns därför ingen anledning att stanna hemma från förskolan. Om barnet besväras, sök vård enligt ovan.
Ett pungbråck som har varit med sedan födseln minskar successivt med åren för att till slut försvinna helt, senast när barnet är runt tre år gammalt. I enstaka fall går det inte över av sig själv och då kan det bli aktuellt med operation.
Vanliga frågor från föräldrar om pungbråck
Nej, ett bråck i pungen är inte farligt. Om pungen svullnar och gör ont kan det dock bero på andra orsaker som behöver utredas.
Pungbråck ser ut som en vätskefylld svullnad i pungen. Den kan vara liten eller större och kan också variera i storlek under dagen. I övrigt har barnet inga symtom.
Pungbråck hos barn går över av sig självt. Det kan ta några år innan det är helt borta. Om det inte går över eller orsakar besvär går det att operera bort pungbråck.
Ja, pungbråck försvinner vanligtvis av sig själv utan behandling.