Näsblod hos barn
Att blöda näsblod som barn är vanligt, både bland bebisar och äldre barn. Näsblod uppstår när ytliga blodkärl i näsan brister. Det kan till exempel bero på ett slag eller tryck mot näsan, om barnet petar sig i näsan eller stoppar upp främmande föremål, och även när barnet är förkyld och snorig eller om slemhinnorna är torra. Näsblod är ofarligt och går oftast över av sig själv, men ibland behöver ihållande näsblod undersökas av barnsjuksköterska eller läkare.
Snabbversionen
Symtom
Blod som rinner ur näsan eller ner i svalget, ibland både och.
Bedömning
Av dig själv utifrån observerade symtom. Vid behov utreds orsak av erfaren sjuksköterska eller läkare.
Behandling
Hjälp barnet sitta upprätt och lugnt, kläm över näsans mjuka delar i 5-10 minuter, stoppa sedan in en bomullstuss i näsan och ta det lugnt.
Förskola?
Näsblod går ofta snabbt över. Barnet kan gå till förskolan förutsatt att allmäntillståndet är gott.
Hur vet jag om mitt barn blöder näsblod?
Näsblod är ofta lätt att upptäcka, då det rinner blod ur näsan. Blödningen kan också börja längre bak i näsan och då rinner blodet oftast ner i svalget. Nedsvalt blod är starkt retande i magsäcken och kan leda till att barnet blir illamående och kräks. Men överlag är näsblod mer skrämmande än det är farligt.
Näsblod går oftast över av sig själv på några minuter. Det kan dock vara obehagligt och skrämmande för barnet, så för dig som förälder är det viktigt att vara lugnande och att trösta. Var uppmärksam på om blödningen fortgår mer än 30 minuter eller om barnet blöder näsblod ofta.
Näsblod uppstår då ytliga blodkärl inne i näsan brister, antingen till följd av uppretade slemhinnor eller efter slag mot näsan, till exempel vid ett fall. En blödning kan uppstå på grund av torr och kall luft på vintern, allergier och förkylningssnuva, som en reaktion mot vissa nya mediciner eller om barnet petar sig i näsan och kommer åt ett blodkärl som brister. Barn kan också få näsblod av att de stoppat upp föremål i näsan.
Du kan själv bedöma tillståndet utifrån symtomen. Ibland kan det behövas en utredning av sjuksköterska eller läkare för att utesluta bakomliggande orsak, särskilt om barnet ofta blöder näsblod eller om det inte går över inom 30 minuter.
Vad ska jag göra som förälder?
Du bör söka vård:
- Om näsblodet uppstår när barnet slagit sig i huvudet.
- Om näsblodet inte går över inom 30 minuter.
- Om näsblodet uppstår till följd av att barnet petat in föremål i näsan.
- Om barnet ofta blöder näsblod.
- Om barnet samtidigt blöder från öronen eller har andningssvårigheter.
Digital vård - vad kan Knodd hjälpa till med?
Våra barnsjuksköterskor kan hjälpa er med bedömning och råd om behandling.
Börja med att sätta barnet upprätt i ditt knä och kläm ihop näsans mjuka delar för att stoppa blodflödet. Håll i 5-10 minuter. Barn blir ofta skrämda av blodet, så passa på att trösta barnet i din famn. Du kan exempelvis läsa en saga för att få tiden att gå och ge barnet en chans att lugna sig.
Om barnet är gammalt nog kan du efter att blodet slutat rinna låta barnet snyta sig försiktigt. Stoppa därefter in en liten bomullstuss i näsan. Du kan doppa den i lite matolja eller vaselin för att det ska bli lättare. Efteråt behöver såret i näsan läka, så uppmuntra barnet att inte peta sig i näsan eller gnugga den på en vecka. Du kan också klippa barnets naglar för att undvika att barnet river upp såret.
Vid återkommande näsblod från samma blodkärl kan läkare rekommendera att bränna blodkärlet, vilket är ett enkelt ingrepp med goda resultat. För detta behövs remiss till öron-näsa-hals-mottagning.
Om barnet blöder näsblod till följd av att ha stoppat ett föremål i näsan, sök omedelbart sjukvård istället för att stanna hemma och försöka få ut föremålet själv.
Behöver vi stanna hemma?
Näsblod utan annan anledning (såsom slag mot huvudet) är inte farligt. Ett barn som inte har ett påverkat allmäntillstånd kan gå till förskolan som vanligt. Det samma gäller om näsblodet uppstår när barnet är på förskolan. Många barn upplever det som skrämmande när det blöder, därför är det viktigt att lugna och trösta barnet, men i övrigt är det helt okej att fortsätta som vanligt. Det kan vara bra att barnet tar det lugnt den första timmen när såret precis levrat sig.
Vanligtvis går näsblod hos barn över av sig självt på några minuter. Om näsan inte slutar blöda inom 30 minuter bör du kontakta sjukvård för vidare rådgivning.
Vanliga frågor från föräldrar om näsblod
För att stoppa näsblod hos barn, låt barnet sitta upprätt och kläm över näsans mjuka delar i 5-10 minuter. Sätt därefter in en liten bomullstuss doppad i matolja eller vaselin i näsan. Näsblod går i regel över av sig självt.
Näsblod uppstår ofta då slemhinnorna i näsan är torra eller blir retade. Då kan det hjälpa att smörja insidan av näsvingarna med lite vaselin för att hålla dem mjuka. Uppmuntra ditt barn att inte snyta sig för hårt och undvika att peta sig i näsan. Håll barnens naglar korta så att de inte råkar riva sönder ytliga blodkärl. Näsblod är dock mycket vanligt både hos småbarn och förskolebarn och är ofarligt.