Läpp-, käk- och gomspalt hos barn
Läpp-, käk- och gomspalt, även förkortat LKG, innebär att ansiktet inte utvecklats på ett korrekt sätt. Det kan orsaka problem med matning, tal och hörsel och opereras nästan alltid, med goda resultat. Vid ställd diagnos får ditt barn ett särskilt specialistteam som följer er under hela barndomen och de flesta barn med LKG-spalt mår lika bra i livet som barn utan.
Snabbversionen
Symtom
Utebliven sammanväxt av läppar, käke eller gom hos bebis. Utsträckningen kan variera och spalten kan finnas på en sida av ansiktet eller båda.
Bedömning
Av vårdpersonal i samband med ultraljud under graviditet eller vid kontroll efter förlossning.
Behandling
Behandlas genom operationer under barndomen.
Förskola?
Inga problem att delta förutom vid operationstillfällen.
Läpp- och gomspalt före och efter operation.
Hur vet jag om mitt barn har LKG-spalt?
Läpp-, käk- och gomspalt uppstår redan under graviditeten och är ett resultat av att delar av ansiktet inte växer ihop under fostrets utveckling, vilket orsakar en spalt. Som namnet antyder kan spalter bildas i flera delar av ansiktet: läppen, käken, eller gommen. Det kan också uppstå kombinationer om två, såsom läpp-käkspalt, eller en kombination av alla tre. Spalt kan uppstå endast på ena sidan av ansiktet eller på båda och i varierande omfattning.
Läppspalt upptäcks ofta redan genom ultraljudsundersökning under graviditeten. Gomspalt däremot upptäcks oftare vid rutinkontrollen av barnet vid födseln.
Bebisar med läppspalt, käkspalt eller kombinationen läpp-käkspalt kan ha svårt att suga på bröstet vid amning, men kan oftast amma ändå. Vid gomspalt kan bebisen däremot ha svårare att suga och det går ofta inte att amma. Detta beror på att det undertryck i munnen som krävs för att suga inte är skapat. Då får barnet en särskild nappflaska att använda vid matintag.
Läpp-, käk- och gomspalt kan även ge upphov till hörsel- och talproblem, samt besvär med bettet. Själva spalten och dessa tillhörande besvär behandlas under barndomen genom operationer och arbete med talpedagog och specialisttandläkare. Dessa behandlingar ger goda resultat.
Det är inte helt klart vad som orsakar läpp-, käk- och gomspalt. Det finns troligtvist en ärftlig komponent, och att ha en förälder eller ett syskon med LKG-spalt ökar risken för att barnet ska få det. Det finns även tecken som tyder på att rökning, alkohol och bruk av vissa läkemedel under graviditeten kan ha ett samband med LKG-spalt. Läkemedel som tros påverka inkluderar vissa epilepsi- och acne-mediciner. I de flesta fall vet man dock inte vad som har orsakat spalten hos ett individuellt barn.
Tillståndet upptäcks i nästan samtliga fall av vårdpersonal redan under graviditet eller vid förlossning. I samband med detta får ni träffa ett vårdteam med specialister som kommer göra bedömningar, planera och genomföra behandlingar, samt följa ditt barn till vuxen ålder och längre vid behov. LKG-teamet, som det heter, inkluderar bland annat plastikkirurg, sjuksköterska, specialisttandläkare, logoped och psykolog eller kurator.
Vad ska jag göra som förälder?
Barnet kommer automatiskt kopplas ihop med ett LKG-team som ansvarar för vård och frågor gällande just ditt barn. Detta kan röra frågor gällande operationer och tillvägagångssätt men även om du behöver hjälp med amning eller om barnet behöver behandlingar utöver operationerna, såsom talträning eller tandreglering. Du kan alltid höra av dig till ditt barns LKG-team med frågor.
Det är också viktigt att vara uppmärksam på att oro och funderingar kan uppstå hos dig som förälder eller närstående till ett barn med läppspalt, käkspalt, eller gomspalt. Det är vanligt att ha frågor om barnets hälsa, utveckling och eventuella hinder barnet kan bemöta. Du kan ta upp dessa frågor med ditt barns LKG-team, eller kontakta BVC eller en vårdcentral för att få kontakt med psykolog eller kurator.
Läppspalt, käkspalt och gomspalt behandlas i princip alltid med operation. Tack vare modern plastikkirurgi ger detta mycket goda resultat, både vad gäller funktion och utseende. Operationer sker i flera steg under barnets uppväxt.
Läppspalt och gomspalt opereras innan dess att barnet har fyllt 2 år, medan käkspalt oftast opereras senare, runt 8-12-årsåldern. Om barnet har hörselproblem som följd av spalten opereras även rör in i trumhinnorna. Vissa barn kan behöva ytterligare operationer för kosmetiska ändringar eller för att förbättra talet.
Ytterligare behandling utöver operationer kan inkludera arbete med logoped för att korrigera talsvårigheter och specialisttandvård för att rätta till bettet. Ditt barn kan även behöva arbeta med kurator eller psykolog för att förstå och acceptera sitt tillstånd.
Behöver vi stanna hemma?
I samband med operationer kommer ni behöva vara hemma från förskolan. Rådfråga LKG-teamet vad som gäller i just ert fall.
Operationer för läpp, gom och hörsel görs oftast innan barnet har fyllt 2 år. Operation för käkspalt genomförs när barnet är äldre, runt ca 8-12 år. Därefter kan det behövas ytterligare operation, men det är mindre vanligt. Operationer för läpp-, käk- och gomspalt ger mycket goda resultat.
Vanliga frågor från föräldrar om läppspalt, käkspalt & gomspalt
Det är inte helt klart vad som orsakar läpp-, käk- och gomspalt. Det finns troligtvis en ärftlig komponent, och att ha en förälder eller ett syskon med LKG-spalt ökar risken för att barnet ska få det. Det finns även tecken som tyder på att rökning, alkohol och bruk av vissa läkemedel under graviditeten kan ha ett samband med LKG-spalt. Läkemedel som tros påverka inkluderar vissa epilepsi- och acne-mediciner. I de flesta fall vet man dock inte vad som har orsakat spalten hos ett individuellt barn.
Läppspalt är ett resultat av att läppen inte har vuxit ihop under fostrets utveckling så att en spalt bildats. Den kan också uppstå i kombinationer med käkspalt och gomspalt. Läppspalt kan uppstå på ena sidan av ansiktet eller på båda och i varierande omfattning. Läppspalt behandlas genom operation innan barnet är 2 år med goda resultat.
Käkspalt är ett resultat av att käken inte har vuxit ihop under fostrets utveckling. Den kan uppstå i kombination med läppspalt och gomspalt. Käkspalt behandlas genom operation när barnet är mellan 8 och tolv år, med goda resultat.
Gomspalt är ett resultat av att gommen inte har vuxit ihop under fostrets utveckling. Den kan uppstå i kombination med läppspalt och käkspalt. För barn med gomspalt kan det vara svårt att amma och du kan behöva mata ditt barn med en särskilt anpassad nappflaska. Gomspalt behandlas genom operation innan barnet är 2 år, med goda resultat.