Barnreumatism
Barnreumatism är ett samlingsnamn för flera olika ledsjukdomar, där ett fåtal eller flera leder blir inflammerade vilket ger upphov till värk, svullnad och stelhet. Barnreumatism är ovanligt hos barn och en del av besvären växer i många fall bort med åldern, men vissa barn behöver behandling även i vuxen ålder. Behandling går ut på att lindra besvären, främst genom läkemedel och fysioterapi.
Snabbversionen
Symtom
Varierar, men innefattar ofta värk, stelhet och svullna leder, ofta i perioder som kommer och går.
Bedömning
Av läkare genom utredning och fysisk undersökning. Diagnos ställs av läkare.
Behandling
Besvären lindras med hjälp av läkemedel, fysioterapi och arbetsterapi.
Förskola?
Helt okej om barnets värk tillåter.
Hur vet jag om mitt barn har barnreumatism?
Barnreumatism är ett samlingsnamn för flera olika ledsjukdomar som innebär att lederna blir inflammerade. Det kan också kallas juvenil idiopatisk artrit, JIA. Sjukdomarna är ovanliga hos små barn och ungefär 200 barn om året får diagnosen JIA.
Symtomen för barnreumatism varierar beroende på vilken variant av sjukdomen barnet drabbats av och det kan vara svårt att avgöra om ett barn har någon form av ledsjukdom. Andra orsaker behöver uteslutas först och det tar ofta tid att ställa diagnos. Besvären ska ha funnits i minst sex veckor för att reumatisk sjukdom ska misstänkas. Vanligast är att barnet har ont och blir stel i lederna. Lederna svullnar och barnet kan ha svårt att röra vissa delar av kroppen. Ofta kommer besvären i skov, så barnet kan ha perioder utan smärta och stelhet för att sedan uppleva återkommande sjukperioder. Hos bebisar kan det vara svårt att förstå symtom, men det märks att barnet är gnälligt. Äldre bebisar kan även krypa annorlunda än vanligt och det syns att barnet är obekvämt.
Barn kan få ledsjukdom i ett fåtal eller ett flertal leder. Fåledssjukdom är vanligast, men också lindrigast, och besvären växer oftast bort med åldern. Mångledssjukdom drabbar fem eller fler leder. Hela kroppen kan påverkas. Barn kan även få former av barnreumatism som är kopplade till inflammatoriska tarmsjukdomar eller psoriasis, även om man inte sett utslag på barnets hud.
Man vet inte vad som orsakar barnreumatism. Symtomen uppstår på grund av att barnets immunförsvar av någon anledning reagerar mot sina egna vävnader, vilket orsakar en inflammation. Det kan finnas en ärftlig komponent till varför ett barn får sjukdomen.
Utredning krävs av läkare och ofta av en specialist. Först måste andra orsaker till ledbesvär uteslutas. Läkaren gör en kroppsundersökning och undersöker barnets leder. Ibland görs olika röntgenundersökningar och blodprover som ihop med övriga undersökningar kan ge vägledning. De olika delarna i utredningen är alla pusselbitar som tillsammans hjälper till att ställa diagnosen. Eftersom begreppet barnreumatism innefattar flera olika former av sjukdomen, som dessutom kan se mycket annorlunda ut hos olika barn, kan det dröja en längre tid innan läkare kan säkerställa vilken typ av barnreumatism det handlar om.
Vad ska jag göra som förälder?
Du bör söka vård om barnet:
- Har ont och svårt att röra sig.
- Har svullna, ömma och eventuellt värmeökade leder.
- Kryper eller går annorlunda.
- Har svårigheter att använda händerna.
- Påverkat välbefinnande och beteende, exempelvis att barnet verkar nedstämt eller irritabelt.
- Om barnet uppvisar andra symtom som tyder på barnreumatisk ledsjukdom. Barnet kan få diffusa symtom såsom febertoppar, aptitlöshet och verka allmänt sjukt.
Det går inte att bota barnreumatism, utan behandlingen går ut på att lindra besvär och smärta, samtidigt som ledernas rörlighet upprätthålls. Vissa läkemedel, såsom antiinflammatoriska läkemedel och kortison, kan hjälpa till att dämpa inflammationen. Barnet kan även få läkemedel som dämpar kroppens egen immunrespons. En stor del av behandlingen går ut på att arbeta med fysioterapeut som hjälper barnet att träna styrka i muskler och arbeta upp och bibehålla rörlighet i stela leder genom individuellt anpassade program. Ofta får barnet ett team med olika specialister som utformar personliga behandlingsplaner utifrån vilka delar av kroppen inflammationen har drabbat. Barnet får gå på regelbundna kontroller hos tandläkare samt ögonläkare då vissa symtom är svåra att upptäcka själva. Ofta behövs stöd från en kurator både vad gäller att få sjukdomsbeskedet som kan innebära förändringar av olika grader samt stödåtgärder som finns och kan erbjudas om behov finnes.
Behöver vi stanna hemma?
Så länge barnet inte har mycket ont går det bra att gå till förskolan som vanligt. Informera personal om barnets sjukdom och eventuella åtgärder som behöver tas i lokaler eller för att hjälpa barnet. Vid anpassningar av miljön finns arbetsterapeut som hjälp för bedömning som görs utifrån barnets behov.
För många barn, främst de med fåledssjukdom, växer besvären bort eller blir mildare med åldern. Sjukdomen kan påverka tillväxten eller barnets fysiska utveckling. Ett fåtal barn får svårare besvär som kräver behandling livet ut.
Vanliga frågor från föräldrar om barnreumatism
Barnreumatism är ett samlingsnamn för ett flertal inflammatoriska ledsjukdomar som drabbar barn. Ett fåtal eller flera leder blir inflammerade vilket ger upphov till värk, svullnad och stelhet. Barnreumatism är ovanligt hos barn.
Symtomen för barnreumatism varierar från barn till barn och beror även på vilken form av sjukdomen det handlar om. Vanligast är att barnet har ont och blir stel i lederna. Lederna svullnar och barnet kan ha svårt att röra vissa delar av kroppen. Bebisar kan vara gnälliga och verka obekväma. Ofta kommer besvären i skov, så barnet kan ha perioder utan smärta och stelhet för att sedan uppleva återkommande sjukperioder.