Afte (blåsor i munnen) hos barn
Afte, eller blåsor i munnen, är tillfälliga små sår i munnens slemhinna som kan uppstå av olika anledningar. De avgränsade såren blöder inte, men har en stark, röd ring runt kanten och kan göra lite ont. Afte går över av sig själv på några dagar utan särskild behandling men besvären går att lindra.
Snabbversionen
Symtom
Små blåsor inne i munnen som leder till lätt kraterformade sår med stark rodnad runt sårets kant. Kan göra ont eller svida, särskilt när barnet äter eller dricker.
Bedömning
Av dig själv, en erfaren sjuksköterska eller läkare på upplevda symtom.
Behandling
Ingen behandling, lindra med klorhexidin, tandkräm utan SLS, och genom att undvika mat som gör ont att äta.
Förskola?
Helt okej om barnet orkar delta.
Afte visar sig som små sår i munnen med en röd ring runt.
Hur vet jag om mitt barn har afte/blåsor i munnen?
Afte börjar som små blåsor i munhålans slemhinna och utvecklas sedan till små sår, så kallade aftösa sår. Afte kan också kallas aftös stomatit.
Barnet kan ha ett eller flera sår samtidigt, som oftast är mindre än 5 mm. De är omringade av en stark rodnad med ett gulaktigt lager och har en kraterformad mitt. Såren kan göra ont och svida, särskilt vid beröring eller när barnet äter, men de blöder inte.
Eftersom afte påverkar munhålans slemhinna bildar det inte sår på tungan eller i halsen. Då handlar det om något annat sorts sår. Blåsor på tungan eller bak i halsen kan exempelvis vara höstblåsor.
Blåsorna i munnen läker av sig själva, oftast inom tio dagar. Det är mycket vanligt att barn får det någon gång, men det varierar från barn till barn om det uppstår någon enstaka gång eller regelbundet. Svårare fall kan inkludera större sår som tar längre tid att läka och som ibland lämnar ärr. Ibland uppstår afte hos barn i samband med andra infektioner eller sjukdomar, som kan ta olika lång tid att gå över.
Det finns ingen entydig orsak till afte. Ofta uppstår de aftösa såren tillsammans med andra infektioner eller nedsatt allmäntillstånd och de kan då bero på kroppens egna autoimmuna respons. Afte är inte det samma som munsår (munherpes), vilka orsakas av ett herpesvirus. Gula sår runt munnen kan också tyda på svinkoppor.
Sjukdomen går att bedöma utifrån symtomen av dig själv eller en sjuksköterska eller läkare. Sår och blåsor i munnen kan ha olika orsaker, så rådfråga en erfaren sjuksköterska eller läkare om du är osäker.
Vad ska jag göra som förälder?
I de allra flesta fall behöver du inte söka vård om ditt barn har blåsor i munnen.
Sök vård:
- Om ditt barn har stora besvär av såren och svårt att äta.
- Om ditt barn har sår eller blåsor i munnen som varar i mer än två veckor
- Om ditt barn har sår som läker, men sedan snabbt kommer tillbaka igen.
Sök rådgivning från sjukvård:
- Om det handlar om en nyfödd bebis som utvecklar blåsor eller sår i munnen.
- Om barnet har hög feber eller är allmänpåverkat.
Digital vård - vad kan Knodd hjälpa till med?
Våra barnspecialister kan hjälpa er med bedömning och råd om behandling.
Det finns ingen behandling mot afte. Läkning kan påskyndas genom att badda klorhexidin på såren, vilket fungerar antiseptiskt (bakteriedödande). Äldre barn som har lärt sig skölja utan att svälja kan i stället skölja munnen med lösningen. Det finns lösningar utan alkohol för barn. Tala med apotekspersonalen så att du får rätt produkt för ditt barns ålder.
En del tandkrämer innehåller det skummande medlet SLS (sodium lauryl sulfate, på svenska natriumlaurylsulfat), vilket kan irritera slemhinnorna och leda till eller förvärra de aftösa såren. Låt barnet i stället borsta tänderna med tandkräm utan SLS.
Slutligen kan en del livsmedel göra ont att äta när barnet har sår eller blåsor i munnen, såsom citrusfrukter, kryddstark mat och mycket varm mat. Undvik då dessa tills såren har läkt. Erbjud gärna barnet fil, fruktkräm, soppa och glass, som kan vara lättare att äta utan att det svider.
Behöver vi stanna hemma?
Afte smittar inte, varken mellan barn eller till vuxna. Däremot kan det uppstå när immunförsvaret är nedsatt, i samband med annan infektionssjukdom. Den sjukdomen kan då vara smittsam. Såren kan ibland likna munsår och höstblåsor, som båda är smittsamma virussjukdomar.
Eftersom afte inte smittar är det barnets mående som får bestämma om ni ska gå till förskolan. Vanligtvis har afte i sig ingen påverkan på allmäntillståndet, så om barnet har ork och kan äta och dricka är det fritt fram att gå dit. Ibland uppstår afte i samband med någon annan infektion eller sjukdom och då är det den som får styra beslutet.
De flesta blåsor i munnen och aftösa sår läker av sig själva på 7-10 dagar. Vissa större sår kan ta lite längre tid. I enstaka fall kan svårare utbrott ta månader att läka, men det är ovanligt.
Vanliga frågor från föräldrar om afte
Afte är tillfälliga små sår i munnens slemhinna som kan uppstå av olika anledningar. De avgränsade såren blöder inte, men har en stark, röd ring runt kanten och kan göra lite ont. Det är mycket vanligt att barn får blåsor eller små aftösa sår i munnen.
Det är inte helt säkert varför barn får afte och flera olika anledningar kan ligga bakom besvären. Troligtvis är det oftast en autoimmun reaktion mot en annan infektion i kroppen. Ibland kan afte vara ett tecken på inflammatoriska tarmsjukdomar eller anemi. Ditt barn får inte afte genom smitta från någon annan.
Det finns ingen behandling som botar afte, utan såren läker av sig själva, oftast på 7-10 dagar. Om det är ett äldre barn kan du påskynda läkningen genom att låta barnet skölja munnen med klorhexidin. Annars kan du badda såren lätt med lösningen. Besvär kan lindras av att använda tandkräm utan SLS och genom att undvika mat som gör ont för barnet att äta, såsom citrusfrukter, kryddstark mat och mycket varm mat.