Öroninflammation hos barn
Öroninflammation är en vanlig infektion hos barn som ofta uppstår i samband med en virusinfektion, till exempel en förkylning. Öroninflammation går oftast över av sig själv, men ibland kan man behöva söka vård för rådgivning och behandling.
Snabbversionen
Symtom
Ont i örat, feber, nedsatt hörsel eller lock för örat, dålig sömn och irritation, ofta i samband med en förkylning eller annan luftvägsinfektion.
Bedömning
Av dig själv, en erfaren sjuksköterska eller läkare på upplevda symtom.
Behandling
Går oftast över utan behandling; men ibland kan antibiotikabehandling behövas
Förskola?
Helt okej när barnet är symtom- och feberfritt samt har ork att delta.
Hur vet jag om mitt barn har öroninflammation?
Öroninflammation är en infektion i mellanörat. Små barn har lättare att få öroninflammation än äldre barn och vuxna. De uppstår ofta i samband med en virusinfektioner, särskilt luftvägsinfektioner som förkylningar och influensa.
Inflammationen börjar oftast med feber och ont i örat. Det är också vanligt med lock för örat eller försämrad hörsel. Vanligast är att få en infektion i ena örat, men dubbelsidig öroninflammation förekommer också.
Spädbarn under ett år får ofta feber och mycket ont i örat vid öroninflammation. Du kan märka att de blir ömma runt öronen och ofta sover dåligt. Barn som är äldre än så kan få mer allmänna symptom som problem med sömn, dåligt matlust och allmän irritation.
Efter några dagar börjar smärtan och övriga symtom avta, även om lock för örat och nedsatt hörsel kan sitta i några dagar till. Infektionen går oftast över av sig själv utan behandling.
En del barn har lättare att få öroninflammation än andra. Barn som ofta får upprepade öroninflammationer kan behöva vidare utredning. En del barn kan behöva få ett rör inopererat genom trumhinnan som minskar risken för vätskeansamling och framtida öroninflammationer.
Det kan hända att trumhinnan spricker av trycket vid en öroninflammation. Då kan det rinna var eller blod ur örat. Ofta har barnet mycket ont precis innan trumhinnan spricker för att sedan uppleva en lättnad när det sker. Ett typiskt symtom är därför just stark smärta som plötsligt avtar. Vid sprucken trumhinna ska man alltid söka vård.
Här kan du läsa mer om sprucken trumhinna hos barn.
Öroninflammation hos barn uppstår av många olika orsaker. Det sker ofta i samband med en förkylning, då bakterier kan växa till innanför trumhinnan och en öroninflammation uppstår.
Sjukdomen går att bedöma utifrån symtomen av dig själv eller en sjuksköterska eller läkare.
Vad ska jag göra som förälder?
Du bör söka vård:
- Om ditt barn har öronvärk och värken inte har minskat på ett dygn.
- Om ditt barn har ont i örat och samtidigt feber.
- Om det rinner var ur barnets öra.
- Om det gör ont i barnets öra även 2-3 dagar efter en första läkarundersökning.
Om ditt barn tidigare haft öroninflammation och hörseln fortfarande är nedsatt eller barnet fortfarande har lock för örat efter tre månader bör ni också söka vård för utredning.
Sök fysisk akutvård:
- Om ditt barn har öronvärk och är stel i nacken och visar symptom på trötthet och svaghet.
- Om ditt barn har öronvärk, hög feber och verkar allvarligt sjukt.
- Om ditt barn är rött och svullet bakom örat.
- Om ytterörat börjar stå ut.
Digital vård - vad kan Knodd hjälpa till med?
Våra barnspecialister kan hjälpa er med bedömning och råd om behandling.
- Undvik att vatten kommer in i örat efter att ha duschat ditt barn.
- Undvik att ditt barn befinner sig i rökiga miljöer.
- Om du ammar ditt barn, fortsätt med det. Amning kan ha en skyddande effekt under barnets första år.
- Om barnet får många öroninflammationer finns det möjlighet att få ett rör inopererat i örat för att förebygga fler öroninflammationer.
En öroninflammation går oftast över av sig själv. Äldre barn kan behöva en antibiotikakur, men det rekommenderas inte till barn mellan 1-12 år förutom vid dubbelsidig öroninflammation eller sprucken trumhinna. Barn under ett år som har öroninflammation får alltid antibiotikabehandling. Efter dubbelsidig öroninflammation eller ihållande besvär med hörseln kallas man till efterkontroll efter några månader.
I de flesta fall är dock vila och vätska den bästa medicinen.
För att lindra symtomen kan du testa följande:
- Håll barnets huvud högt. Det hjälper svullnaden att gå ner och trycket i öronen lättar. Bulla upp med extra kuddar vid huvudänden. För spädbarn kan du höja hela huvudänden genom att ställa böcker under spjälsängens ben. Bebisar med öroninflammation brukar också må bättre av att bäras i bärsele eller en babysitter för att hålla huvudet högt.
- Skölj näsan med koksaltlösning eller -sprej. Koksaltlösning finns receptfritt på apoteket och är ett ofarligt sätt att rensa täppta näsor från snor och slem hos både barn och spädbarn. Sköljningen kan göra det lättare för barnet att andas och minskar obehaget från täppt näsa..
Du kan också ge smärtstillande till barnet om det gör mycket ont i öronen. Ge inte barn läkemedel med acetylsalicylsyra och ge inte barn under sex månader smärtstillande eller febernedsättande utan att först kontakta sjukvården.
Behöver vi stanna hemma?
Själva öroninflammationen orsakas oftast av bakterier som inte smittar. Däremot uppstår öroninflammation nästan alltid i samband med en virusinfektion som är smittsam. Barn som har fått öroninflammation i samband med förkylning eller annan infektion kan sprida sjukdomen vidare genom att barnet exempelvis nyser eller hostar bland andra.
Ett barn som har insjuknat på grund av öroninflammation bör vara hemma och friskna till innan barnet kan gå till förskolan. Dels är detta viktigt ur smittosynpunkt, då virusinfektionen som har lett till öroninflammationen kan vara smittsam, dels kan en öroninflammation vara påfrestande för barnets ork.
Vänta tills barnet mår bra nog att orka delta en hel dag i förskolans aktiviteter och har varit feber- och symtomfritt minst ett dygn innan ni går tillbaka. Här finns lite tips om att vara hemma med sjukt barn och här finns information om vab.
Ofta läker inflammationen av sig själv på några dagar och smärtan avtar i samma takt. Ibland kan hörseln vara tillfälligt nedsatt ytterligare några dagar efter att inflammationen läkt på grund av vätska som är kvar i mellanörat. Det är bra om barnet kan ta det lugnt och vila efter en allvarligare öroninflammation, för snabbare tillfrisknande.
Vanliga frågor från föräldrar om öroninflammation
Öroninflammation hos barn brukar gå över av sig själv på några dagar. Nedsatt hörsel och eventuella lock för örat kan vara kvar ytterligare några dagar.
Vanliga symtom på öroninflammation är smärta vid örat, lock för örat och feber. Oftast uppstår öroninflammation i samband med en förkylning eller annan luftvägsinfektion.