Hjärnskakning hos barn
Hjärnskakning kan uppstå hos barn vid fall eller slag mot huvudet. Barnet kan bland annat må illa, kräkas, få huvudvärk och svårt att koncentrera sig. Tillståndet går oftast över av sig självt, men det är viktigt att barnet vilar så att hjärnan kan återhämta sig.
Snabbversionen
Symtom
Huvudvärk, yrsel, illamående, kräkningar, minnesförlust, förvirring, onaturlig trötthet.
Bedömning
Av dig själv, en erfaren sjuksköterska eller läkare på upplevda symtom. Ibland datortomografi för att undersöka eventuella hjärnskador.
Behandling
Det finns ingen behandling som botar, utan hjärnan återhämtar sig med hjälp av vila och sömn. Barnet bör undvika aktiviteter som anstränger hjärnan eller riskerar ytterligare slag mot huvudet, t.ex. skärmtid och idrott.
Förskola?
Helt okej när barnet har återhämtat sig och orkar delta.
Hur vet jag om mitt barn har hjärnskakning?
Hjärnskakning börjar med att barnet får ett slag mot huvudet, ofta genom ett fall. I vissa fall svimmar barnet en kort stund. Symtom kan uppstå direkt men visar sig oftast efter några timmar.
Vanliga symtom på hjärnskakning hos barn:
- Kräkningar
- Yrsel
- Illamående
- Huvudvärk
- Minnesförlust och förvirring
- Onaturlig trötthet
- Känslighet mot ljud och ljus
- Koncentrationssvårigheter
Spädbarn kan få balanssvårigheter och kräkas, men ibland är det svårt att bedöma symtom på hjärnskakning hos spädbarn.
Symtomen avtar oftast efter några dagar, men små barn bör alltid undersökas av läkare efter ett fall för att utesluta större skador på hjärnan.
Orsaken till att barn får hjärnskakning är oftast att barnet har slagit i huvudet hårt nog att hjärnan har hamnat i rörelse och stött emot skallbenet. Vanliga orsaker är bebisar som faller i hemmet eller äldre barn som faller i en cykelolycka.
Sjukdomen går att bedöma utifrån symtomen av dig själv eller en sjuksköterska eller läkare. Ibland används datortomografi för säkerställa att hjärnan inte har fått allvarliga skador, till exempel blödningar, svullnader eller skador på skallbenet. I vissa fall kan barnet också behöva läggas in på sjukhus över natt för observation.
Vad ska jag göra som förälder?
Du bör söka vård:
- Om ditt barn har fortsatta besvär efter ett par veckor.
Om ditt barn har slagit i huvudet men inte har några andra symtom kan du ringa sjukvårdsrådgivning för att få råd.
Digital vård - vad kan Knodd hjälpa till med?
Våra barnspecialister kan hjälpa er med bedömning och råd om behandling.
Du bör söka akutvård:
- Om ditt barn har slagit i huvudet och får huvudvärk, yrsel, illamående, onaturlig trötthet eller har svårt att koncentrera sig.
- Om ditt barn har slagit i huvudet kraftigt och du misstänker att ditt barn har hjärnskakning.
- Om besvär som huvudvärk, slöhet, oförklarliga kräkningar eller personlighetsförändring uppkommer.
- Om ditt barn har svårt att hålla sig vaken eller är svårväckt.
- Om ditt spädbarn inte skriker direkt efter ett fall.
- Om ditt barn förlorar medvetandet efter ett fall eller slag mot huvudet och inte omedelbart vaknar.
Det finns ingen behandling för hjärnskakning. Om inga andra skador uppstått på hjärnan går tillståndet över av sig självt. Tecken på svårare skador märks inom de första timmarna.
Barn med hjärnskakning återhämtar sig genom vila och sömn, samt lugnare aktiviteter. De ska också undvika träning och aktiviteter som kräver stor koncentration, som olika former av skärmtid. Detta förhindrar att barnet får huvudvärk och illamående. Fysiskt krävande aktivitet bör undvikas i minst två veckor.
Sömn är bra för hjärnans återhämtning, men var särskilt vaksam under det första dygnet på att barnet fortfarande beter sig normalt.
- Kontrollera medvetande och normal reaktion genom att väcka barnet en timme efter läggning den första kvällen.
Undvik också idrott och andra aktiviteter där barnet riskerar nya slag mot huvudet som kan förvärra tillståndet. Barn i skolåldern som mår bra nog att återvända till skolan kan ändå behöva ta det lugnare än vanligt för att inte överanstränga hjärnan.
Behöver vi stanna hemma?
Ett barn som har fått hjärnskakning behöver vila för att återhämta sig. Det går bra att återvända till förskolan när barnet har ork att delta i aktiviteter. Informera personalen om vad som hänt och ge utrymme för barnet att vila vid behov och endast delta i lugnare aktiviteter till en början.
Här finns lite tips om att vara hemma med sjukt barn och om vab.
Huvudvärk, illamående och andra svårare symtom går ofta över på några dagar. Koncentrationssvårigheter och andra lättare symtom kan sitta i en längre period, men de flesta blir helt återställda. Hur lång tid det tar kan bero på hur allvarlig hjärnskakningen var.
Vanliga frågor från föräldrar om hjärnskakning
Symtom på hjärnskakning hos barn inkluderar huvudvärk, illamående, yrsel och kräkningar. Symtom kan uppstå direkt eller efter några timmar. Barnet kan också få svårt att koncentrera sig eller minnas saker och bli känsligt för ljud och ljus. Hos spädbarn kan det vara svårare att avgöra om det handlar om hjärnskakning, men även de kan drabbas av kräkningar och få balanssvårigheter. Spädbarn bör alltid utredas av läkare vid fall för att utesluta allvarliga skador på hjärnan.
Hjärnskakning uppstår vid ett fall eller slag mot huvudet. Hjärnan är skyddad av ett lager cerebrospinalvätska, vilket gör att den inte berörs av lättare slag och fall. Vid hjärnskakning är slaget så pass hårt att cerebrospinalvätskan inte räcker som skydd så att hjärnan slår emot skallbenet.
Hur länge symtom från en hjärnskakning sitter i beror ofta på hur allvarlig den var. Ett barn kan ha besvär av hjärnskakningen i några dagar eller några veckor. Vissa symtom, som trötthet och koncentrationssvårigheter, kan sitta i längre än andra.
Eftersom barn är aktiva och ofta ramlar och slår sig är det inte helt ovanligt att de får hjärnskakning. Orsaken till att barn får hjärnskakning är oftast att barnet har slagit huvudet så att hjärnan har hamnat i rörelse.
Många tänker att man inte ska låta ett barn somna efter en hjärnskakning. Sömn och vila är dock bästa sättet för hjärnan att återhämta sig och barnet kan vara tröttare än vanligt. För att kontrollera att inga svårare skador uppstått kan man väcka barnet en timme efter läggning. Beter sig barnet normalt då går det bra att låta barnet sova vidare.