Bett och sår hos barn
Insektsbett, skrubbsår och andra sår är mycket vanliga bland barn, särskilt under sommarhalvåret. Oftast är de ofarliga och läker eller försvinner av sig själva, men det är viktigt att noggrant rengöra sår och hålla ett öga på bett för att undvika infektioner eller komplikationer. Vissa insektsbett kan ge upphov till svåra allergiska reaktioner, även om det är ovanligt.
Snabbversionen
Symtom
Skrubbsår innebär att hudens övre lager skrapats av. Det kan blöda lite och göra ont. Andra små sår kan vara djupare och blöda mer. Insektsbett och -stick märks oftast genom att det uppstår en liten svullnad i huden som kliar eller gör ont. Infekterade sår kan leda till smärta och rodnad på huden, att såret börjar vara sig och i vissa fall att barnet får feber.
Bedömning
Oftast av dig själv på upplevda symtom.
Behandling
Viktigt med små sår och skrubbsår är att tvätta och rengöra dem ordentligt för att undvika infektion. Insektsbett kräver sällan behandling, men kliandet kan lindras med alsolsprit, kyla och receptfri kortisonsalva. Vid getingstick och bistick är det viktigt att också plocka ut gadden ur huden och vara uppmärksam på eventuella allergiska reaktioner.
Förskola?
Helt okej om barnet är feberfritt och orkar delta.
Symtom och förlopp för vanliga bett och sår hos barn
Det är vanligt att barn får skrubbsår och små sår. Skrubbsår innebär att barnets yttre hudlager skrapats av, exempelvis när barnet ramlat, och det blöder och gör ont. Efter ett tag bildar kroppen en sårskorpa över huden och till slut läker såret av sig självt. Ibland kan såret bli infekterat, särskilt när det finns kvar smuts och asfaltsrester i såret. Då kan det bildas var, och såret kan svullna och bli mycket rött. I vissa fall kan barnet också få feber. En infektion kan även uppstå om barnet kliar eller pillar på såret. Skrubbsår och små sår som läker utan infektion läker på några dagar eller någon vecka och lämnar ofta inga ärr.
Insektsbett är också mycket vanliga, särskilt på sommarhalvåret. De vanligaste insektsbetten hos barn är myggbett och knottbett. Dessa är inte farliga men kliar ofta, och knottbett kan dessutom göra ont. Barn kan också få spindelbett och bromsbett, även om det är mindre vanligt. Insektsbett syns ofta genom att en svullnad eller rodnad uppstår vid området. Klådan går över av sig själv på någon dag men kan vara besvärlig. Om barnet kliar på insektsbettet kan det bli värre och området kan även bli infekterat.
Andra vanliga stick barn brukar få är geting- och bistick. Även dessa ger upphov till rodnad och svullnad och kan göra mycket ont. Vissa barn kan få svåra allergiska reaktioner, särskilt mot bistick, så det är viktigt att noga observera barnets tillstånd efter ett stick. Symtom på allergiska reaktioner inkluderar att barnet får svårt att andas och att blodtrycket sjunker, men det är inte så vanligt. Endast ca 1% av barn som stuckits får en systemisk reaktion. Ofta krävs flera stick för att barnet ska utveckla en allergisk reaktion. Annars går smärtan och svullnaden från insektsstick över av sig själv.
Barn kan också bitas av större djur. Vanligast är då bett från hundar och katter. Både hundbett och kattbett kan orsaka infektioner. Detta gäller särskilt kattbett som kan orsaka mycket aggressiva hudinfektioner. Området runt bettet rodnar, svullnar och kan göra mycket ont redan inom några få timmar från det att barnet blivit bitet. Det är viktigt att rengöra såret ordentligt och uppsöka sjukvård för att få rätt antibiotika med hjälp av sårodling. Om barnet är ovaccinerat mot tetanus/stelkramp så är det viktigt att omedelbart söka bedömning på en barnakut. De flesta barn har dock tillräcklig stelkrampsvaccination och då bedömer sköterska eller läkare om denna är tillräcklig, eller om man behöver komplettera. Eventuell infektion till följd av hund- och kattbett behandlas med antibiotika.
Barn får ofta skrubbsår när de ramlar, särskilt på asfalt och grus. Geting- och bistick kan orsakas av att barnet retat upp insekten, även om det inte är med flit. Ibland kan det vara svårt att avgöra vilken sorts insekt som gett upphov till kliande bett på kroppen. Ett annat djur som biter är fästingar, och vad du ska tänka på vid fästingbett kan du läsa om här.
Åkommorna går oftast att bedöma utifrån symtomen och situationen av dig själv. Vid hund- eller kattbett är det viktigt att omedelbart söka sjukvård för vidare bedömning.
Vad ska jag göra som förälder?
Du bör söka vård:
- Om ditt barn fått insektsbett eller -stick och infektion uppstår, med kraftig svullnad, ökad rodnad och värme runt området som ökar efter några dagar.
- Om ditt barn har blivit stucket i munnen.
- Om ditt barn blivit bitet av ett djur, såsom hund eller katt.
- Om ditt barn fått ett sår med varbildning eller där rodnaden ökar kraftigt.
- Om ditt barn fått ett sår och sedan får feber utan tydlig bakomliggande orsak, så som exempelvis en förkylning.
Sök akut vård:
- Om ditt barn har blivit stucket av en insekt och får andnöd, medvetandepåverkan eller svullnad om läpparna, tungan eller halsen.
- Om ditt barn har blivit bitet av ett djur och inte har fullt skydd mot tetanus/stelkramp.
Digital vård - vad kan Knodd hjälpa till med?
Våra barnspecialister kan hjälpa er med bedömning och råd om behandling.
Det är svårt att helt undvika insektsbett på sommaren, men det går att minska risken.
- Klä barnet i ljusa kläder som täcker så mycket av kroppen som möjligt.
- Använd myggmedel där huden inte är täckt.
- Använd myggnät, särskilt över barnvagn och barnsängar.
- Undvik miljöer där mygg/knott och broms vistas, såsom i skogsmarker och nära vattendrag.
De flesta skrubbsår och små sår kan du själv behandla hemma. För att minska infektionsrisken och påskynda läkningen är det viktigt att rengöra såret ordentligt. Tvätta först händerna med tvål och vatten för att undvika att få in mer smuts i såret. Skölj sedan såret med vanligt vatten och tvätta med mild, flytande tvål. En blöt kompress kan hjälpa till att lösa upp grus och smuts. Du kan även borsta bort smuts från såret med en mjuk tandborste, alternativt med en ren frottéhandduk.
Ofta är huden vid såret naturligt bedövad i några minuter, vilket underlättar rengöringen. Men om ditt barn har mycket ont och det är svårt för dig att rengöra såret kan du först stryka på en bedövningssalva, såsom Xylocain. Stryk på området och låt verka i 5-10 minuter innan du rengör såret. Bedövningssalva finns receptfritt på apotek, men bör inte användas på barn under 1,5 år. Efter rengöring är det bra att låta såret lufttorka. Om såret sitter på en del av kroppen där kläder eller annat kommer skava kan det vara bra att sätta på plåster. Detta gäller även om barnet tenderar att klia på såret, då plåstret hjälper såret att läka ifred.
Vad gäller insektsbett behövs ofta ingen behandling. Myggbett och knottbett hos barn går över av sig själva, men om det kliar mycket kan du badda med isbit eller behandla med alsolsprit eller kylbalsam. Dessa finns receptfritt på apotek. Om barnet har mycket klåda kan du även stryka på receptfri kortisonsalva. Rådgör med läkare innan du använder kortison på barn under 2 år.
Om ditt barn har fått ett getingstick är det viktigt att plocka ut gadden, förslagsvis med en pincett eller nageln. Även vid dessa bett kan du badda med isbit eller använda alsolsprit för att dämpa svullnaden. Sätt ett plåster på bettet för att undvika infektion och att barnet kliar. Stick från getingar, bin och ibland humlor kan ge upphov till starka allergiska reaktioner. I sådana fall behöver barnet få omedelbar vård och kommer behöva bära med sig adrenalinpenna i framtiden. Adrenalinpenna används för att akut behandla en allvarlig anafylaktisk reaktion. Det är viktigt att vuxna i barnets vardag känner till barnets allergi och vet hur en adrenalinpenna ska användas.
Om ditt barn har fått ett hundbett, kattbett eller blivit bitet av ett annat djur är det viktigt att först rengöra såret ordentligt. Sök sedan omedelbart sjukvård för vidare bedömning och behandling. Barnet kan behöva både antibiotika och stelkrampsvaccination.
Behöver vi stanna hemma?
Vad gäller skrubbsår och de flesta insektsbett finns ingen anledning att stanna hemma från förskolan. Om barnet utvecklat en infektion och får mycket ont eller feber är det viktigt att först uppsöka vård och sedan följa läkarens råd angående när det är lämpligt att återvända till förskolan.
De flesta insektsbetten går över på några dagar och klådan avtar oftast redan efter något dygn. Det är dock viktigt att barnet inte kliar på betten eftersom det kan fördröja läkningen och öka infektionsrisken. Även skrubbsår och små sår börjar läka inom några dagar. Det kan ta några veckor innan de är helt borta, och ärrbildning kan bestå ännu längre.
Vanliga frågor från föräldrar om sår
Sår läker snabbare om de rengörs ordentligt, eftersom det minskar risken för infektion. Ett vanligt skrubbsår tar oftast några dagar till någon vecka att läka, medan större sår kan ta flera veckor att läka helt.
De flesta skrubbsår och små sår kan du själv behandla hemma. Tvätta först händerna med tvål och vatten för att undvika att få in mer smuts i såret. Skölj sedan med vanligt, ljummet vatten och tvätta med mild, flytande tvål. En blöt kompress kan hjälpa till att lösa upp grus och smuts. Du kan även borsta såret med en mjuk tandborste.
Ofta är huden vid såret naturligt bedövad i några minuter genom kroppens egen respons. Men om ditt barn har mycket ont och det är svårt för dig att rengöra såret kan du först stryka på bedövningssalva, såsom Xylocain. Stryk på området och låt verka i 5-10 minuter innan du rengör såret. Bedövningssalva finns receptfritt på apotek men bör inte användas på barn under 1,5 år.
Det bästa sättet att påskynda sårläkning är att rengöra såret när det uppstår och hålla det rent men i övrigt lämna det ifred. Tvätta noggrant med tvål och vatten. Låt sår lufttorka efter rengöring. Sätt på plåster för att skydda mot kläder som skaver och för att få barnet att låta bli att klia eller pilla på såret.