Spädbarnskolik (kolik)
Spädbarnskolik, eller bara kolik, är ett samlingsnamn för när spädbarn i åldern 2 veckor upp till 5 månader skriker intensivt i återkommande perioder, ofta vid samma tid på dygnet. Orsaken till kolik är inte helt klarlagd. Det kan handla om magont, exempelvis på grund av att barnet får i sig luft vid matning, eller känslighet i matsmältningssystemet. Kolik smittar inte och går över av sig självt men är en tuff påfrestning för föräldrar.
Snabbversionen
Symtom
Intensivt skrikande under flera timmar, varje dag eller flera dagar i veckan, ibland i samband med märkbart magont.
Bedömning
Av dig själv, en erfaren sjuksköterska eller läkare på upplevda symtom. Ibland behöver barnet undersökas för att utesluta annan diagnos.
Behandling
Ingen behandling finns, men det går över av sig självt. Man kan testa pauser i matning, att mata lite men ofta och rapa, probiotiska droppar och spädbarnsmassage.
Hur vet jag om mitt barn har spädbarnskolik?
Det främsta symtomet på spädbarnskolik är att barnet skriker mer än vanligt, intensivt och flera timmar varje dag eller minst 3 dagar i veckan. Skrikandet kan vara så intensivt att barnet blir rött i ansiktet. Kolik kan se olika ut hos olika barn och skriken kan pågå i flera timmar i sträck eller i omgångar. Ofta märks en regelbundenhet i vilken tid på dygnet barnet skriker, till exempel i samband med matning. Det är vanligast att barnet skriker på kvällen.
Magont eller spänningar i magen kan märkas exempelvis genom att barnet spänner ut benen eller drar upp knäna mot magen.
Kolik är som vanligast mellan 2 veckor – 5 månaders ålder och är ofta mest besvärlig mellan 6-8 veckors ålder. Även om barnet lider av kolik är barnet friskt i övrigt, utvecklas normalt och följer viktkurvan. Till slut går kolik över av sig själv om ingen medicinsk orsak ligger bakom skrikandet, såsom t ex komjölksallergi.
Det är inte helt klarlagt vad som orsakar spädbarnskolik. Det kan handla om att barnet får i sig luft vid matning, vilket gör magen spänd och obekväm. I cirka 5% av fallen ligger en organisk/medicinsk orsak som går att åtgärda bakom skrikandet.
Spädbarnskolik är vanligt och cirka 20-25% av barn drabbas i någon mån.
Kolik orsakas inte av att föräldrar har gjort något fel.
Åkomman går att bedöma utifrån symtomen av dig, en sjuksköterska eller en läkare. Ibland behöver barnet undersökas för att utesluta att annan problematik ligger bakom besvären.
Vad ska jag göra som förälder?
Du bör söka vård:
- Om barnet skriker mycket och många dagar i följd eller har skrikperioder efter 4 månaders ålder.
- Om du misstänker överkänslighet mot komjölksprotein hos ditt barn.
- Om skrikperioderna pågår utan dygnsrytm.
- För att utesluta andra medicinska bakomliggande orsaker som kan behandlas.
- Vid utbredda eksem, dålig viktuppgång, kräkningar eller blod i avföringen.
Sök akut vård om:
- Barnet skriker och är otröstligt, särskilt inom en vecka efter att rotavaccinationen tagits.
- Barnet upplevs annorlunda än vanligt, är slött, inte äter eller gnyr.
Om du som förälder är utmattad och stressad av situationen eller vill ha stöd, finns det oftast bra stöd att få hos BVC.
Digital vård - vad kan Knodd hjälpa till med?
Våra barnspecialister kan hjälpa er med bedömning för att utreda om orsaken till kolik kan vara medicinsk och behöva andra åtgärder.
Det finns ingen behandling men ibland går det att lindra besvären.
Möjliga sätt att lindra spädbarnskolik:
Du kan pröva dig fram för att försöka lindra koliken, särskilt vid matning för att minska mängden luft barnet får i sig. Både barn som ammas och äter bröstmjölksersättning kan få spädbarnskolik.
- Testa att mata mindre åt gången och oftare
- Rapa barnet både under och efter matning
- Vid amning bör mamman avstå från rökning och koffein
- Vid flaskmatning, testa en flaska med mindre hål i flasknappen
- Spädbarnsmassage
- Probiotiska droppar
Skrik är spädbarnets främsta sätt att kommunicera och få uppmärksamhet från föräldrar eller andra personer i närheten, men det kan vara mycket påfrestande med intensivt skrikande för föräldrarna. Därför går en stor del av lindringen ut på att ta hand om föräldrarna så att de orkar sig igenom perioden. Om möjligt, varva viloperioder med en partner eller annan närstående. Stöd finns att få via Knodd eller BVC. Det kan hjälpa att veta att det kommer gå över.
Probiotika med mjölksyrabakterien Lactobacillus reuteri är den enda lindringen av spädbarnskolik utan medicinsk/organisk orsak med vetenskapligt stöd. Det finns att köpa på apoteket. Ett alternativ som inte är evidensbaserat men som många föräldrar upplevt har hjälpt deras barn är akupunktur för spädbarn.
För barn som får bröstmjölksersättning kan man testa mjölkfria ersättningar. Om besvären och skriken avtar påtagligt i samband med ett byte från komjölksbaserad ersättning bör läkare kopplas in för vidare bedömning.
Behöver vi stanna hemma?
Spädbarnskolik är inte smittsamt.
Eftersom spädbarnskolik endast drabbar barn upp till fem månaders ålder är det sällan förskola är aktuellt. Det är dock en mycket påfrestande tid, dels för barnet men särskilt för föräldrar. Så var extra uppmärksamma på din egen ork, försök att turas om att ta hand om barnet och vila, eller ta hjälp av närstående.
Det är viktigt att veta att spädbarnskolik går över. Oftast är det som mest besvärande när barnet är 6-8 veckor gammalt men det kan fortsätta upp till 5 månaders ålder. Om det inte ligger en medicinsk orsak bakom besvären går de över av sig själva, i takt med att barnet växer.
Vanliga frågor från föräldrar om kolik
Spädbarnskolik, eller bara kolik, är ett samlingsnamn för när spädbarn, oftast i åldern 2 veckor – 5 månader, skriker intensivt i återkommande perioder, ofta vid samma tid på dygnet. Det kan handla om magont, exempelvis på grund av att barnet får i sig luft vid matning, eller känslighet i matsmältningssystemet.
Kolik kan börja redan vid andra levnadsveckan, men är vanligast och oftast mest påtagligt kring vecka 6-8. Det är viktigt att veta att kolik går över av sig självt, oftast vid 4 månaders ålder och senast vid 5 månader. Om det finns en bakomliggande medicinsk orsak kan det dock dröja längre.
Ett tydligt tecken på kolik är att barnet skriker regelbundet i minst 3 timmar om dagen (antingen i sträck eller totalt) vid samma tid på dygnet och ofta kvällstid. Om skriken förekommer minst tre dagar i veckan utan uppenbar orsak och barnet är mellan 2 veckor och 5 månader handlar det troligtvis om kolik.
Kolik är otroligt påfrestande för dig som förälder att hantera. Det är viktigt att veta att det går över och inte uppstår på grund av något du gjort fel. Försök turas om att ta hand om barnet, antingen tillsammans med en partner eller ta hjälp av andra närstående så att du får en paus. Sök hjälp hos BVC eller Knodd om du behöver extra stöd. Kom ihåg att en viktig del i att ta hand om ditt barn är att ta hand om dig själv.