Ont i magen hos barn
Det är vanligt att barn får ont i magen eller magknip och det kan bero på många olika saker. Oftast är det ofarligt och vårdbesök är inte nödvändigt och försvinner av sig själv. Beroende på orsak kan barn behöva behandling.
Snabbversionen
Symptom
Ont i magen, symtom varierar beroende på orsaken till magont
Bedömning
Av dig själv, en erfaren sjuksköterska eller läkare på upplevda symtom. Ibland frågor, och prover, ultraljud eller röntgen av läkare.
Behandling
Oftast ingen behandling men beror helt på orsaken. Var frikostig med att rådfråga om du är tveksam.
Förskola?
Helt okej om barnet inte längre har magont och orkar delta eller vad läkaren säger.
Hur vet jag om mitt barn har ont i magen?
Barn kan få ont i magen av många olika orsaker. Detta innebär att symtomen är olika beroende på orsak.
Barn upp till sex-sju år pekar oftast på magen oavsett var de har ont i kroppen. Med åldern kan barn beskriva sin smärta bättre.
Orsak: förkylning och andra virusinfektioner
Symtom: mycket gaser i magen orsakad av virus i tarmens slemhinna. Det är vanligt förekommande hos förskolebarn.
Orsak: matallergi
Symtom: oftast utslag eller eksem. Det kan även vara klåda, irritation i munnen, svullnad på läpparna och i halsen, magont, kräkningar, diarré eller förstoppning.
Orsak: förstoppning
Symtomen: hårt bajs, svårt att bajsa och svårt att släppa gaser i magen. Det är vanligt förekommande hos både små och stora barn.
Orsak: gastroesofageal refluxsjukdom
Symtom: långvariga kräkningar, magont och ingen viktändring. Det är vanligt förekommande hos spädbarn.
Orsak: glutenintolerans
Symtomen: vanligtvis dålig aptit, trötthet, huvudvärk och magont med eller utan förstoppning eller diarréer.
Orsak: inflammatorisk tarmsjukdom
Symtom: vanligtvis diarréer med eller utan blod i bajset, magont, viktnedgång och trötthet. Symtomen kan även vara ont i lederna och i huvudet. Dessa symptomer kan öka och minska i perioder.
Orsak: invagination
Symtom: ofta magont, blekhet och stillsamhet. Ibland skrikattacker. Ofta kommer magont i intervaller tills smärtan blir långvarig. Även tarmstopp förekommer och symtomen är då illamående, kräkningar och svårigheter att bajsa och släppa ut gaser i magen. Barn upp till 3 år kan få invagination, men det är ovanligt. Om man misstänker detta tillstånd är det viktigt att söka fysisk vård.
Orsak: körtelmage
Symtom: magont och svårigheter att släppa ut gaser i magen. Ibland förekommer feber. Körtelmagen kan bli långvarig.
Orsak: laktosintolerans
Symtom: gaser i magen och diarréer som leder till magont. Det är vanligt förekommande hos småbarn i förskoleåldern och uppåt.
Orsak: ljumskbråck
Symtom: utbuktning vid ljumsken eller pungen. Ibland kläms bråcken och symtomen är då magont, smärtor i ljumsken eller i pungen. Oftast föds barn med ljumskbråck.
Orsak: magsjuka
Symtom: illamående och kräkningar. Oftast kan det även vara feber, trötthet och orkeslöshet. Ibland även magont och i de flesta fall diarréer.
Orsak: spädbarnskolik
Symtom: långvarig magont och skrik i flera timmar. Vanligtvis kommer skriken upprepade, ofta på eftermiddagar och kvällar. Ibland kan barn dra upp knäna mot magen, spänna benen och ha låtande gaser i magen. Det är vanligt förekommande hos spädbarn upp till 3-6 månaders ålder.
Orsak: testikelvridning
Symtom: smärta i pungen eller nedre delen av magen på höger eller vänstra sidan, röd och svullen pung och ömhet i ena testikeln. Dock är testikelvridning ovanligt. Sök vård direkt om du misstänker att ditt barn lider av detta.
Orsak: urinvägsinfektion
Symtom: ofta svidande känsla vid tömning på kiss och ett stort behov av att kissa mycket. Barn kan även få magont, få illaluktande kiss och få blod i kisset.
Orsak: blindtarmsinflammation
Symtom: dålig aptit, illamående, feber upp mot 38-38,5 grader.
Orsak: funktionella mag-tarmbesvär
Symtom: magont några gånger i veckan som pågår i mer än två månader. Sura uppstötningar, kräkningar, förstoppning och diarré. Besvären kan bli värre vid stress.
Sjukdomen går att bedöma utifrån symtomen av dig själv eller en sjuksköterska eller läkare.
Läkaren brukar bland annat även ställa frågor kring besvären, barnets uppväxt, hälsa med mera. Ibland tas prover, till exempel blodprov och urinprov, och ibland används ultraljud eller röntgen.
Behöver vi stanna hemma?
Symtomet är inte smittsamt.
Magont kan vara kortvarig eller långvarig beroende på vad som orsakar magont. Om ditt barn behandlas kan du rådfråga läkaren. Här finns lite tips om att vara hemma med sjukt barn.
Om ditt barn har lindrig magont kan barnet behöva vara hemma i några dagar tills besvären är över, Vid allvarligare besvär är det viktigt att först besöka en läkare och ta reda på orsaken. Beroende på vad läkaren säger kan barnet få stanna hemma eller gå i förskolan.
Vanliga frågor från föräldrar om magknip/magont
Många typer av magknip går över av sig självt utan behandling, men det beror helt på vad som orsakar magknipen. Rådfråga barnsjuksköterska eller barnläkare för att få svar på vad just ditt barn behöver.
Magont är mycket vanligt hos spädbarn och går ofta över av sig självt. När det handlar om magknip kopplat till spädbarnskolik växer det bort när bebisen är fem månader, eller tidigare. Om det finns annan bakomliggande komplikation kan spädbarnet behöva behandlas inom vården för att magknipen ska försvinna.
Bebisar kan ju inte säga var de har ont, men det kan märkas att de är obekväma genom att de drar upp knäna mot magen, spänner benen och har låtande gaser i magen. De kan gny och gråta, vilket dock kan vara tecken på många andra saker också. Med åldern kan barn beskriva sin smärta bättre, även om barn ända upp i 6-7-årsåldern ofta pekar på magen oavsett var de har ont.