Scharlakansfeber hos barn
Scharlakansfeber är en mycket smittsam sjukdom som främst drabbar barn i åldern 5-15 år. Barnet får feber, svullna lymfkörtlar och ont i huvud, mage och hals samt knottriga utslag på kroppen. Tungan blir glänsande röd med små upphöjningar, så kallad smultrontunga. Scharlakansfeber behandlas vanligtvis med antibiotika, vilket gör att infektionen går över på några dagar.
Snabbversionen
Symtom
Feber, halsont, svullna halsmandlar, illamående och kräkningar, sedan knottriga utslag på kroppen och tungan; efter någon vecka fjällar huden.
Bedömning
Av dig själv, en erfaren sjuksköterska eller läkare på upplevda symtom.
Behandling
Antibiotikabehandling; receptfria läkemedel mot feber och ont.
Förskola?
När barnet är helt återställt samt minst 2 dygn efter påbörjad antibiotikakur.
Utmärkande för scharlakansfeber är smultrontunga. Tungan blir glänsande röd med små upphöjningar.
Hur vet jag om mitt barn har scharlakansfeber?
Scharlakansfeber börjar ofta med måttlig eller hög feber, halsont och att halsmandlarna svullnar, som vid halsfluss. Lymfkörtlarna svullnar också. Sedan följer ofta magont, illamående och kräkningar.
Efter något dygn får barnet knottriga utslag över hela kroppen, som först uppstår i ljumskar och armhålor för att sedan spridas runt bålen och ut på armar och ben. Utslagen får huden att kännas sträv och känns ibland mer än de syns. De når dock inte ansiktet, där kan istället kinderna bli röda medan området runt munnen är blekt.
Barnets tunga, som först ofta har en gråvit eller gulvit beläggning, blir starkt röd till färgen och får små upphöjda prickar. Tungan liknar då ett smultron, därav namnet smultrontunga, vilket är utmärkande för scharlakansfeber.
Några veckor efter att infektionen har lagt sig kan huden fjälla, ungefär som efter en solbränna. Barn kan också få ont i knän och armbågar, samt få feber. Scharlakansfeber kan gå över av sig själv på ungefär en vecka, men oftast behandlar man infektionen med antibiotika som påskyndar tillfrisknandet.
Det är ovanligt, men scharlakansfeber kan leda till komplikationer som:
- Halsböld: en kraftigare infektion på ena sidan, som gör mer ont och gör det svårare att svälja. Halsböld kräver läkarbehandling.
- Njurinflammation: Ger bland annat svullna ben och fötter, ungefär en vecka efter att sjukdomen började. Inflammationen går oftast över av sig själv.
- Reumatisk feber: Gör att barnet får ont i leder och blir trött och andfått. Tillståndet orsakar även inflammation i hjärtat och behöver behandlas.
Om komplikationer uppstår till följd av scharlakansfeber ska du söka vård för ditt barn.
Scharlakansfeber orsakas av samma streptokockbakterie som ligger bakom halsfluss. Man blir sjuk genom att vara i närkontakt med någon som bär på bakterierna eller genom att någon nyser eller hostar ut bakterierna i luften. Scharlakansfeber är mycket smittsamt och det går att vara smittbärare utan symtom.
De typiska symtomen och utslagen från scharlakansfeber orsakas av ett gift (exotoxin) som utsöndras av bakterierna. När man har haft sjukdomen en gång blir kroppen immun mot det här giftet, men inte mot streptokockbakterierna. Insjuknar man igen får man därför enbart halsfluss, vilket är anledningen till att sjukdomen är vanligast bland barn. Det är ovanligt att få scharlakansfeber mer än en gång, även om det är möjligt.
Utifrån sjukdomsbilden som beskrivs ovan kan du själv bilda en misstanke om scharlakansfeber hos ditt barn, men det är bäst att kontakta vården för att få rätt diagnos och behandling. Sjuksköterska eller läkare kan välja att ta ett snabbt svalgprov för att avgöra om det finns streptokocker i halsen.
Vad ska jag göra som förälder?
Du bör söka vård:
- Om du tror att ditt barn har scharlakansfeber.
- Om barnets feber återkommer efter att först ha sjunkit och om barnets allmäntillstånd är påverkat.
Du bör söka omedelbar vård:
- Om du misstänker att barnet fått någon komplikation till följd av infektionen.
Digital vård - vad kan Knodd hjälpa till med?
Våra barnspecialister kan hjälpa er med bedömning och råd om behandling.
God hygien och några enkla åtgärder kan förebygga smittspridning. Genom att vara extra noggrann med handhygienen, särskilt om smitta går på förskola eller skola, kan du minska risken för att ditt barn ska insjukna.
- Handtvätt med tvål och vatten efter toalettbesök och vistelse i offentliga miljöer, samt innan måltider.
- Undvik att träffa någon som känner sig hängig/sjuk.
- Undvik att ta i hand eller ge/få kindpussar.
- Försök lära ditt barn att hosta/nysa i armvecket.
Scharlakansfeber behandlas oftast med en antibiotikakur, även om infektionen kan gå över av sig själv. Barnet börjar vanligtvis må bättre efter några dagars antibiotikabehandling, men det är mycket viktigt att fullfölja hela kuren. Vid svåra besvär kan du även ge receptfria läkemedel för att lindra smärta och sänka febern. Om barnet har svårt att äta eller svälja kan kall dryck, yogurt och glass vara lättare att få i sig.
Behöver vi stanna hemma?
Scharlakansfeber är mycket smittsamt. Det smittar främst genom att någon sjuk nyser eller hostar i luften eller genom närkontakt med den som är sjuk, men smitta kan också finnas på objekt som leksaker och bordsytor. Inkubationstiden är 2-4 dagar. Barn som inte behandlas med antibiotika kan fortsätta vara smittbärare under flera veckor.
Ett barn med scharlakansfeber behöver vara hemma, både för att tillfriskna och för att minska risken för smittspridning. Stanna hemma tills barnet är helt återställt, tills febern har gått över och minst två dagar efter påbörjad antibiotikakur.
Obehandlad scharlakansfeber går ofta över på ungefär en vecka. Komplikationer som uppstår till följd av scharlakansfeber, så som halsböld eller reumatisk feber, uppstår 2-3 veckor efter att febern har gått över. Med antibiotikabehandling börjar barnet ofta må bra inom några dagar.
Vanliga frågor från föräldrar om scharlakansfeber
Scharlakansfeber smittar vanligast via droppsmitta, det vill säga att någon hostar eller nyser ut smittan i luften. Det kan också smitta via närkontakt med någon som är sjuk, eller genom att man tar på ytor, leksaker, eller andra objekt där bakterierna hamnat.
Scharlakansfeber hos barn behandlas nästan alltid med antibiotika. Sjukdomen kan gå över av sig själv.
Tidiga symtom på scharlakansfeber liknar halsfluss, med feber, halsont och illamående. Efter några dagar uppstår sträva utslag över kroppen. Tungan kan bli starkt röd och knottrig. I gommen kan man ofta se punktformiga blödningar. Efter några veckor börjar huden vanligtvis fjälla, som efter en solbränna.
I tidigare generationer sågs scharlakansfeber som en allvarlig barnsjukdom. Tack vare antibiotikabehandlingar är sjukdomen idag oftast inte farlig för barn och komplikationer är ovanliga.
Obehandlad scharlakansfeber hos barn går oftast över på någon vecka men kan leda till komplikationer. Med påbörjad antibiotikabehandling börjar barnet må bättre på några dagar.
Scharlakansfeber behandlas oftast med antibiotika. Detta förkortar läkningstiden, minskar risken för komplikationer, samt reducerar smittrisken. Du ska alltid uppsöka vård om du misstänker att ditt barn har scharlakansfeber.
Det är ovanligt att få scharlakansfeber mer än en gång, även om det är möjligt. Vanligtvis får man enbart halsfluss om man smittas igen, eftersom sjukdomarna orsakas av samma bakterie.