RS-virus hos barn
RS-virus, eller RSV, är den vanligaste orsaken till nedre luftvägsinfektioner hos barn under ett år med en spridningstopp mellan december - mars. Äldre barn får främst förkylningssymtom som går över av sig själva, medan spädbarn i vissa fall behöver sjukvård.
Snabbversionen
Symtom
Förkylningssymtom med ytterligare ansträngd hosta, segt slem i näsa och bakre luftvägar, tungandad, trötthet och avsaknad ork att äta.
Bedömning
Av dig själv, en erfaren sjuksköterska eller läkare på upplevda symtom. Bekräftande provtagning görs oftast endast i samband med inläggning på sjukhus.
Behandling
Vanligtvis ingen behandling, lindra med febernedsättande, vila och vätska. Enstaka svåra fall kan behöva sjukvård för syresättning och näring.
Förskola?
Först när barnet är feberfritt och orkar delta.
Hur vet jag om mitt barn har RSV-infektion?
En RS-virusinfektion hos barn och spädbarn börjar vanligen med feber, snuva, hosta och ibland pipande/rossliga andningsljud. Den kan sedan, inom loppet av några timmar, övergå till svåra andningsbesvär, segt slem, hängighet och dålig aptit. Det dröjer ofta fyra till sex dagar efter symtomdebut innan infektionens övriga symtom blir som kraftigast.
RS-virus orsakar en svullnad av slemhinnan i luftvägarna som ger upphov till en riklig slemproduktion. Det sega slemmet är därför utmärkande för sjukdomen. Spädbarn kan vara andningspåverkade men upplevs då som trötta. De orkar ibland inte hosta eller äta, just på grund av att slemmet är så segt.
Andningssvårigheter hos spädbarn kan se ut som:
- Ansträngd, ytlig, snabb andning
- Att barnets mage rör sig utåt och inåt vid andning
- Pipande eller väsande ljud från andningen
- Att huden dras in nedanför revbenen när barnet andas
Spädbarn under ett år blir särskilt påverkade, medan äldre barn (och vuxna) oftast enbart får förkylningssymtom och en infektion som läker ut av sig själv. De flesta RSV-infektionerna läker ut på en upp till tre veckor, medan hostan kan sitta i flera veckor. Hos 1-2 procent av spädbarn blir symtomen så svåra att sjukhusvård krävs, och ju äldre barnet är desto lägre är risken för komplikationer. I princip alla barn har haft RSV när de är tre år gamla och då har de byggt upp en viss immunitet.
RSV-infektion orsakas av respiratoriskt syncytialvirus (RSV), som är ett paramyxovirus. Sjukdomen sprids genom luften vid nära kontakt med smittade personer eller genom direkt fysisk kontakt via händer med någon som är infekterad. Man kan också bli smittad genom att ta på föremål där RS-viruset landat, exempelvis leksaker.
Det kan vara svårt att bedöma om det handlar om just RS-virus eller en annan luftvägsinfektion, då många av symtomen är liknande. En erfaren barnsjuksköterska eller barnläkare kan ofta bedöma utifrån symtombild och hur barnet andas och äter. I de enstaka fall då sjukhusvård blir aktuellt kan diagnosen bekräftas genom ett snabbt labbtest med sekret från näsan.
Det viktigaste är oftast inte huruvida det är RSV utan hur barnet mår och vilka insatser som krävs för att barnet ska må bra igen. Sjukvårdsrådgivningen eller barnspecialisterna på Knodd kan ge råd om ni behöver uppsöka vård.
Vad ska jag göra som förälder?
Du bör söka vård om ditt barn har:
- Andningssvårigheter, såsom: andningsuppehåll, stånkande och/eller pipig andning, hög andningsfrekvens, indragningar under revbenen
- Kraftig, tung hosta
- Svårt att äta eller amma, efterfrågar inte mat
- Torra blöjor
- Hög feber eller är yngre än 3 månader även med mild feber
Digital vård - vad kan Knodd hjälpa till med?
Våra barnspecialister kan hjälpa er med bedömning och råd om behandling.
God hygien minskar risken för infektionssjukdomar och är särskilt viktigt under vinterhalvåret när sjukdomar som RS-virus, vinterkräksjuka och influensa sprids som mest.
- Handtvätt med tvål och vatten efter toalettbesök och vistelse i offentliga miljöer.
- Undvik att träffa någon som känner sig hängig/sjuk.
- Undvik att ta i hand eller ge/få kindpussar.
- Försök lära ditt barn att hosta/nysa i armvecket.
Ett barn med lindriga symtom från RS-virus behöver sällan sjukvård. Symtomen lindras som vid en vanlig förkylning:
- Rikligt med vätska och vila
- Varma drycker vid hosta och halsont
- Koksaltspray eller nässpray vid nästäppa
- Febernedsättande, särskilt om barnet mår dåligt
- Huvudet i högläge, exempelvis med hjälp av kuddar eller genom att stapla upp några böcker i ena änden av spjälsängen
Barn som behöver läggas in på sjukhus till följd av en RSV-infektion kan behöva behandling som hjälper till med andning och syresättning. De kan också få vätske- och näringsbehandling.
Det finns ett godkänt vaccin som skyddar mot RSV-infektion hos spädbarn. Vaccinet ges till den gravida kvinnan, vars immunförsvar skapar antikroppar som sedan förs över till barnet i magen. På så sätt är barnet skyddat redan från födseln och under de första månaderna, vilket är den känsligaste tiden för allvarligare infektion.
Vaccinet ges som spruta vid ett tillfälle någon gång mellan graviditetsvecka 32-36. Det är mycket effektivt för att förhindra svår, sjukhuskrävande infektion hos nyfödda och spädbarn. Skyddet från antikropparna finns sedan kvar i spädbarnets kropp efter födseln i ungefär sex månader.
Vaccinet godkändes i Europa hösten 2023 och är därmed även godkänt i Sverige. Dock har Folkhälsomyndigheten ännu inte utrett i vilka situationer det ska rekommenderas i Sverige, och landets regioner har inte beslutat om hur vaccination ska erbjudas, vem som ska erbjudas den, och till vilken kostnad. Under tiden detta utreds så kan vaccinet gå att få tag på via vissa vaccinationsmottagningar mot egen betalning.
Behöver vi stanna hemma?
RS-virus smittar som andra luftvägsinfektioner, oftast genom att man hostar eller nyser ut viruspartiklar i luften eller på ytor som någon annan sedan tar på. Inkubationstiden är tre till fem dagar. Det är lite oklart hur länge man sedan är smittsam, men generellt är man smittsam så länge man har de mest akuta symtomen, vilket brukar vara ungefär en vecka efter att symtomen debuterat. Viruspartiklar kan överleva flera timmar på ytor och leksaker. Sjukdomen sprids som mest under några månader mitt i vintern men kan finnas året runt.
RS-virus är mycket smittsamt, så barn som är sjuka bör stanna hemma både för att själva återhämta sig och för att undvika att smitta andra. För dig som har spädbarn hemma och äldre barn på förskola kan det också vara värt att överväga att stanna hemma om ni vet att det går mycket smitta på förskolan en period och det är en möjlighet för er.
RSV går ofta över på en till tre veckor. Hostan kan dock sitta i flera veckor och ibland upp till några månader utan att barnet i övrigt är påverkat.
Vanliga frågor från föräldrar om RS-virus
RS-virus är ett virus som orsakar en luftvägsinfektion, oftast med vanliga förkylningssymtom som följd. Det är den vanligaste orsaken till nedre luftvägsinfektioner för barn under ett år med en spridningstopp melland december - mars. För spädbarn kan sjukdomen i vissa fall bli svårare, och ju äldre barnet är desto mildare symtom.
Ja. Vuxna och barn som uppvisar symtom kan smitta andra barn och spädbarn. Vanligast är att man smittar via hosta och nysningar.
Ofta vet man inte precis vilket förkylningsvirus ett barn med förkylningssymtom bär på. Det är heller inte alltid helt viktigt att veta, utan det viktiga är hur barnet mår. RSV-infektioner medför ofta ett segt slem som kan göra det svårt att andas och äta. Det går att testa om ett barn bär på just RS-virus men det görs oftast endast om det blir aktuellt med vård på sjukhus.
Dödsfall till följd av RS-virus är extremt ovanligt i Sverige idag. Virusorsakad lunginflammation, vilket kan inkludera lunginflammation till följd av RSV-infektion, stod för totalt 35 dödsfall hos barn under fyra år under de 22 åren mellan 1997-2019.
Sedan 2023 finns ett godkänt vaccin som ska skydda spädbarn mot RS-virus. Vaccinet ges till den gravida någon gång under graviditetsveckorna 32-36. Barnet i magen får då antikroppar från mammans kropp, vilka kan skydda mot RSV-infektion under barnets första månader i livet, den mest känsliga tiden.