Rotavirus hos barn
Rotavirus orsakar magsjuka och är den vanligaste anledningen till att små barn behöver sjukhusvård för diarré. Infektionen läker av sig själv men små barn behöver hjälp med vätskeintaget för att undvika uttorkning. Ett vaccin mot rotavirus ingår i det allmänna vaccinationsprogrammet.
Snabbversionen
Symtom
Kräkningar och diarré, ibland feber och uttorkning
Bedömning
Av dig själv, en erfaren sjuksköterska eller läkare på upplevda symtom.
Behandling
Läker av sig själv utan behandling, viktigt att ersätta vätska för att undvika uttorkning och vätskebrist
Förskola?
Minst två dygn efter sista symtomet, samt när barnet har ork att delta
Hur vet jag om mitt barn har rotavirusinfektion?
Symtom på rotavirusinfektion påkommer hastigt, ofta med häftiga kräkningar och vattentunna, frekventa diarréer, ibland så ofta som 10-20 gånger per dag. Barn kan också få feber och magont. Symtomen varar normalt mellan 5-8 dagar och sjukdomen går till slut över av sig själv.
På grund av de rikliga kräkningarna och diarréerna är en allvarlig risk vid rotavirusinfektion att barnet drabbas av vätskebrist och uttorkning. Ju yngre barnet är, desto större är risken, och små barn kan i enstaka fall behöva vårdas på sjukhus på grund av uttorkning.
Sjukdomen är mycket vanlig bland barn i åldern 1-6 år och är mycket smittsam. Små barn under två år löper störst risk att bli allvarligt sjuka.
Barn kan drabbas av sjukdomen flera gånger, men den första gången brukar ge upphov till allvarligast symtom. Infektionen är som vanligast i februari och mars.
Ett vaccin mot rotavirus ingår i allmänna vaccinationsprogrammet för barn, vilket innebär att det är kostnadsfritt. Vaccinet ges som droppar i munnen vid två eller tre tillfällen, med start vid sex veckor. Vilket rotavirusvaccin som används beror på vilket vaccin som har upphandlats, och båda är lika effektiva.
Efter vaccinationen kan barnet fortfarande drabbas av rotavirusinfektion men risken minskar avsevärt för allvarlig sjukdom och att barnet skulle behöva sjukhusvård.
Sjukdomen orsakas av ett virus i gruppen rotavirus. Ett barn som blir sjukt har kommit i närkontakt med någon som är sjuk eller bär på smittan, eller har tagit i exempelvis en leksak där smittämnet finns och sedan stoppat handen i munnen.
Sjukdomen går att bedöma utifrån symtomen av dig själv eller en sjuksköterska eller läkare. Rotavirusinfektion är den vanligaste mag-tarminfektionen hos små barn, men eftersom det finns flera virus och bakterier som kan ge upphov till magsjuka kan det vara svårt som förälder att veta vad det är som orsakat symtomen.
Vad ska jag göra som förälder?
Du bör söka vård:
- Om ditt barn är magsjukt och samtidigt har försämrat allmäntillstånd.
- Om barnet uppvisar symtom på vätskebrist.
- Om ditt barn drabbas av krampanfall.
- Om ditt barn är yngre än 2 år och lider av kraftig diarré.
- Om ditt barn är yngre än 2 år och kräks så mycket att barnet inte kan behålla vätskeersättning.
Sök akut vård:
- Om ditt barn är mindre än 3 månader eller för tidigt född och du misstänker vätskebrist.
- Om ditt barn är omtöcknat eller förvirrat, eller om du upplever att barnet har kraftig vätskebrist.
- Om ditt barn har blodig avföring.
Digital vård - vad kan Knodd hjälpa till med?
Våra barnspecialister kan hjälpa er med bedömning och råd om behandling.
Rotavirus smittar mycket lätt. Att hålla god handhygien minskar risken för smitta.
- Tvätta barnets händer med tvål och vatten efter toalettbesök och vistelse i offentliga miljöer.
- Tvätta alltid själv händerna innan och efter blöjbyten.
- Undvik att träffa någon som känner sig hängig/sjuk.
- Undvik att ta i hand eller ge/få kindpussar.
Ingen behandling krävs utan sjukdomen självläker inom några dagar eller en dryg vecka. Det är viktigt att se till att ditt barn får i sig tillräckligt med vätska för att ersätta vätskan som förloras genom kräkningar och diarré. Ju yngre barnet är, desto snabbare kan uttorkning bli ett allvarligt problem.
- Erbjud vätska ofta men i små doser, så lite som 2 tsk åt gången
- För spädbarn som ammar eller flaskmatas, erbjud detta ofta
- Vatten, vätskeersättning, isglass är bra alternativ
- Undvik lightprodukter som kan förvärra diarré
Behöver vi stanna hemma?
Rotavirus smittar mycket lätt mellan människor. Inkubationstiden är 1-3 dagar. Man är som mest smittsam medan man uppvisar symtom men kan fortsätta att smitta andra 1-3 veckor efter att sjukdomen har gått över. Barn som har blivit mycket allvarligt sjuka eller som har nedsatt immunförsvar kan smitta längre än så.
Viruspartiklar utsöndras ur både kräkningar och diarré. Man kan bli smittad via direktkontakt men också genom att ta i föremål som en person som bär på smittan har tagit i.
Ett barn som är sjukt ska naturligtvis vara hemma för att vila upp sig och bli frisk men det är också viktigt ur smittosynpunkt. Vänta med att återvända till förskolan tills barnet är friskt nog att delta i dagens aktiviteter, som tidigast minst två hela dygn efter sista symtom.
Vanligtvis går sjukdomen över på 4-6 dagar, men det kan ta uppåt 8 dagar för symtomen att gå över helt.
Vanliga frågor från föräldrar om rotavirus
Rotavirus är ett mycket smittsamt virus som orsakar magsjuka med plötsliga kräkningar och rikliga, vattentunna diarréer. Rotavirusinfektioner är vanligast bland barn och särskilt små barn under två år kan bli allvarligt sjuka och drabbas av uttorkning.
Rotavirusvaccinet innehåller försvagat rotavirus. Därför kan barn få lindriga biverkningar som liknar rotavirusinfektion. Det vanligaste är att barn blir lösa i magen, men kräkningar förekommer också. Barnet kan också bli gasig, få ont i magen, eller verka allmänt missnöjd.
Biverkningar uppstår oftast inom några dagar efter vaccinationen och går över av sig själva. Barnet kan ha biverkningar från vaccinet i upp till en vecka.
Rotavirus smittar mycket lätt. Viruspartiklar utsöndras från både kräkningar och diarréer och man kan smittas av direktkontakt med en sjuk person. Smittämnena kan även överleva på föremål, så barn kan lätt bli smittade av att ta i ett föremål, exempelvis en leksak, där viruspartiklar finns, och sedan föra in dem i kroppen genom att stoppa handen i munnen. God handhygien är viktig för att minska risken för smitta.