Mykoplasma hos barn
Mykoplasma är en bakteriesjukdom som ofta ger lindriga förkylningssymtom och heshet, men ibland kan den också innebära en långdragen rethosta. En liten andel barn i skolåldern kan utveckla lunginflammation men det är ovanligt. Vissa år ses en ovanligt stor smittspridning bland befolkningen.
Snabbversionen
Symtom
Heshet, långdragen torrhosta, huvudvärk, låg feber
Bedömning
Av dig själv eller erfaren sjuksköterska eller läkare utifrån symtom
Behandling
Egenvård som vid förkylning; antibiotika är bara aktuellt vid lunginflammation
Förskola?
När barnet varit feberfritt minst ett dygn och har ork att gå tillbaka och delta i hela dagens aktiviteter.
Hur vet jag om mitt barn har mykoplasma?
Mykoplasma är en bakterieinfektion som vanligtvis liknar en segdragen förkylning. Ofta börjar sjukdomen med att man blir hes och får torr rethosta.
Vanliga symtom på mykoplasma inkluderar:
- Heshet
- Torrhosta
- Huvudvärk
- Låg feber
Hosta och heshet kan bli långvariga och bestå i flera veckor, även om symtomen i övrigt har gått över.
Små barn under tre år får ofta en mild sjukdomsbild med förkylningssymtom, medan äldre barn kan få mer uttalade symtom. Sjukdomen kan utvecklas till lunginflammation men detta är vanligast bland vuxna. Endast ett fåtal barn i skolåldern utvecklar lunginflammation från mykoplasma varje år.
Det är vanligt att smittspridningen ökar under hösten. Ungefär var tredje till femte år brukar det också förekomma högre nivåer än vanligt.
Sjukdomen orsakas av en bakterie, mycoplasma pneumoniae. Om man blir sjuk har bakterien tagit sig in i kroppen genom nära kontakt med någon som är sjuk.
Sjukdomen går att bedöma utifrån symtomen av dig själv eller en sjuksköterska eller läkare, men sjukdomen kan också likna en vanlig förkylning. Prover för att bekräfta att det handlar om just mykoplasma tas oftast endast om man misstänker lunginflammation, för att avgöra vilken sorts antibiotikabehandling som kan vara lämplig.
Vad ska jag göra som förälder?
Du bör söka vård:
- Om ditt barn har svårt att andas
- Om du misstänker att ditt barn har fått lunginflammation
- Om ditt barn fortfarande hostar efter fyra veckor
Sök omedelbar fysisk vård:
- Om ditt barn får hög feber och frossa eller snabbt blir sämre
Digital vård - vad kan Knodd hjälpa till med?
Våra barnspecialister kan hjälpa er med bedömning och råd om behandling.
Att vara noga med hygienen kan minska risken för smitta:
- Handtvätt med tvål och vatten efter toalettbesök, vistelse i offentliga miljöer.
- Undvik att träffa någon som känner sig hängig/sjuk.
- Undvik att ta i hand eller ge/få kindpussar.
- Försök lära ditt barn att hosta/nysa i armvecket.
I de flesta fall, särskilt vad gäller barn, krävs ingen behandling. Infektionen går över av sig själv. Du kan lindra förkylningssymtomen med vila och vätska och ge receptfritt febernedsättande läkemedel vid behov. Varm dryck kan kännas lent vid torrhosta.
Om sjukdomen utvecklas till lunginflammation kan det bli aktuellt med antibiotikabehandling. Då är det viktigt att avgöra om det handlar om mykoplasma eftersom endast vissa typer av antibiotika är effektiva mot bakterien.
Behöver vi stanna hemma?
Inkubationstiden är lång, två till tre veckor och sjukdomen är som mest smittsam när man först börjar få symtom. Eftersom smitta sker genom närkontakt går det ofta smittovågor där människor vistas på liten yta, såsom förskola, skola, arbetsplatser och kollektivtrafik.
Det är också vanligt att hela familjen smittas om någon blir sjuk. Man kan minska risken för smitta genom att vara noga med handhygien, nysa eller hosta in i armveck, och undvika att umgås med någon som känner sig sjuk.
Ett barn som är sjukt ska naturligtvis vara hemma för att vila upp sig och bli frisk men det är också viktigt ur smittosynpunkt. Stanna hemma tills ditt barn har varit feberfritt i minst ett dygn och orkar delta i aktiviteterna på förskolan igen.
Om barnet har utvecklat lunginflammation kan du läsa mer om tillfrisknande och förskola i den här artikeln om lunginflammation hos barn.
Den torra rethostan kan bli långvarigt och vara kvar i flera veckor, även när andra symtom har gått över. För små barn är vanligtvis förloppet mildare.
Vanliga frågor från föräldrar om mykoplasma
Mykoplasma är en bakterieinfektion som oftast ger upphov till förkylningssymtom och en långdragen, torr rethosta. Ibland kan sjukdomen utvecklas till lunginflammation. Sjukdomen sprids som mest under hösten och ungefär var fjärde år blir smittspridningen ovanligt hög.
I de allra flesta fall läker mykoplasma av sig själv, även utan behandling. Man kan lindra symtomen, men den bästa egenvården är vila och vätska. Om barnet har besvär med andningen, långvarig feber eller feber som går över och kommer tillbaka, eller fortfarande hostar efter fyra veckor är det dock läge att söka sjukvård.
Barn kan få mykoplasma. Hos barn under tre år innebär infektionen nästan alltid milda förkylningssymtom. För barn i skolåldern kan symtomen bli mer uttalade. En mycket liten andel av barn i skolåldern som drabbas av mykoplasma utvecklar lunginflammation som kräver vård.
Mykoplasma kan bli en segdragen sjukdom och inte sällan kvarstår rethostan i flera veckor, även om man i övrigt mår bra. Man kan också ha kvar hostan länge även efter antibiotikabehandling mot själva infektionen. Detta beror på att flimmerhåren i luftvägarna har skadats och behöver repareras och betyder inte att själva bakterien finns kvar.