Halsfluss hos barn
Halsfluss är en vanlig halsinfektion hos barn som ofta orsakas av bakterien streptokocker grupp A eller en virusinfektion. Sjukdomen leder till ont i halsen med svårt att svälja, feber och svullna halsmandlar. Oftast läker halsfluss av sig själv men antibiotikabehandling kan bli aktuell.
Snabbversionen
Symtom
Ont i halsen och svårt att svälja med feber och svullna halsmandlar. Barn under tre år får ofta feber och snuva med tjockt snor.
Bedömning
Av dig själv, en erfaren sjuksköterska eller läkare på upplevda symtom. Ibland behöver läkare ta prover.
Behandling
Främst lindring med kall eller varm dryck, kallt att äta, och smärtstillande vid behov. Vid bakteriell halsfluss kan läkare välja att ordinera antibiotikabehandling.
Förskola?
När barnet är feberfritt och orkar delta, samt minst två dygn efter påbörjad antibiotikabehandling, om aktuellt.
Hur vet jag om mitt barn har halsfluss?
Halsfluss börjar vanligtvis med att barnet har ont i halsen, svårt att svälja, feber och svullna halsmandlar. Små barn brukar visa att de har ont genom att de inte vill äta eller dricka. De kan ha ont upp mot öronen och ont i magen och klagar ofta även på huvudvärk.
Barn under tre år brukar oftast få feber och snuva med tjockt snor.
Det är vanligt att barn får ont i halsen i samband med annan sjukdom, till exempel förkylning. Då brukar symtomen vara snuva, hosta och heshet.
Halsböld
I vissa fall kan barnet utveckla en halsböld efter en halsfluss, men det är ovanligt. En halsböld sitter oftast endast på ena sidan av halsen och innebär att det bildats var bakom halsmandeln. Symtom på halsböld inkluderar att barnet får svårt att svälja eller gapa och att feber uppstår igen efter att tidigare ha gått över.
Den vanligaste orsaken till halsfluss är en bakterieinfektion från streptokocker grupp A som utvecklas i halsmandlarna. Det är ovanligt att halsfluss orsakas av andra bakterier. Streptokocker kan finnas i halsen utan att man utvecklar en infektion.
Olika virus kan också orsaka halsfluss. Det är vanligare att halsont i allmänhet beror på en virusinfektion, såsom förkylning.
Sjukdomen går att bedöma utifrån symtomen av dig själv eller en sjuksköterska eller läkare. Läkaren kan undersöka svalget, känna utanpå halsen och ibland välja att ta en prov från halsmandlarna för att avgöra om det handlar om bakteriell halsfluss. Detta gäller särskilt innan eventuell behandling med antibiotika.
Vad ska jag göra som förälder?
Du bör söka vård om:
- Ditt barn har fortsatt ont i halsen och feber efter två dagar men inte har några förkylningssymtom.
- Ditt barn har ont i halsen samtidigt som halsen är svullen utanpå.
- Ditt barn har ont i halsen, feber och små knottriga utslag.
- Ditt barn har fortsatt ont i halsen i flera veckor, men inga andra symtom.
Digital vård - vad kan Knodd hjälpa till med?
Våra barnspecialister kan hjälpa er med bedömning och råd om behandling.
Du bör söka fysisk akutvård om:
- Ditt barn har mycket ont i ena sidan av halsen och har svårt att gapa.
- Ditt barn är påverkat med hög feber, svårt att svälja och dreglar.
- Ditt barn har nedsatt immunförsvar på grund av en annan sjukdom eller läkemedelsbehandling.
God hygien, särskilt handhygien, kan minska smittspridning och risken för att ditt barn ska bli sjukt.
- Handtvätt med tvål och vatten efter toalettbesök och vistelse i offentliga miljöer.
- Undvik att träffa någon som känner sig hängig/sjuk.
- Undvik att ta i hand eller ge/få kindpussar.
- Försök lära ditt barn att hosta/nysa i armvecket.
Här kan du hitta tips om hur du gör det roligare att få barn att tvätta händerna.
Oftast behöver ditt barn ingen behandling då besvären kan läka av sig själva. Du kan dock lindra besvären.
Så här kan du lindra halsfluss:
- Försök ge ditt barn kall eller varm dryck, men inte så varm att den bränns.
- Ge ditt barn något kallt att äta såsom yoghurt eller glass. Det är lättare att svälja samt lindrar smärtan.
- Äldre barn kan få halstabletter men var försiktig så att barnet inte sätter tabletten i halsen. Barn under två år bör inte ges halstabletter.
- Ge ditt barn receptfritt läkemedel mot smärta. Det kan vara sugtabletter eller sprej. Fråga på apoteket om du är osäker så att du får rätt läkemedel för ditt barns ålder.
Vid allvarliga besvär brukar barn behandlas med antibiotika i tio dagar om det handlar om en bakteriell infektion. Det är viktigt att fullfölja hela antibiotikakuren även om symtomen går över tidigare.
Får ditt barn ofta halsfluss som inte svarar på antibiotikabehandling kan barnet behöva operera bort halsmandlarna. Vid virusorsakad halsont, exempelvis i samband med en förkylning, har antibiotika ingen verkan.
Behöver vi stanna hemma?
Halsfluss smittar oftast via droppsmitta eller genom direkt hudkontakt. Det tar vanligtvis två till fyra dagar innan symtomen börjar träda fram. Bakterier kan sitta kvar i halsmandlarna även efter man tillfrisknat och därför är det inte ovanligt med återsmitta.
Återsmitta kan undvikas genom att:
- Koka barnets tandborste varje dag under de första 3-4 dagarna av en antibiotikakur.
- Diska annat barnet stoppar i munnen, såsom nappar och leksaker, regelbundet under antibiotikabehandlingen.
Barnet är smittfritt två dagar efter påbörjad antibiotikakur.
Halsfluss kan vara jobbigt för barn och barnet bör stanna hemma både för återhämtning och för att minska risken för smittspridning.
Barnet kan återvända till förskolan när barnet:
- Orkar delta
- Har varit feberfritt minst ett dygn
- Har genomfört minst 2 dagars antibiotikakur, om aktuellt
Halsfluss går ofta över av sig själv inom en vecka. Antibiotikakur kan förkorta förloppet på - och därmed besvären från - bakteriell halsfluss med 1-3 dagar.
Vanliga frågor från föräldrar om halsfluss
Typiska tecken på halsfluss är ont i halsen, svårt att svälja, feber och svullna halsmandlar. Halsmandlarna kan se röda ut och vara svullnade. Små barn kan vägra äta och dricka på grund av halsont. Barn under tre år brukar oftast få feber och snuva med tjockt snor.
Barn med halsfluss ska stanna hemma, men hur lång tid beror på allmäntillståndet och om barnet fått behandling eller inte. Om det är bakteriell infektion och barnet fått antibiotikabehandling bryts ofta smittsamheten efter cirka 2 dagars behandling. Men om det är en virusinfektion kan förloppet ta lite längre tid.
Halsfluss orsakas av bakterier eller virus och smittar via droppsmitta eller närkontakt med någon som är sjuk. Det är vanligt att barn i förskoleåldern bär på streptokockbakterier i halsen, vilka kan orsaka halsfluss, utan att ha symtom eller smitta andra.
Halsfluss kan smitta från strax innan symtom uppstår till flera veckor efteråt. Det är också vanligt med återsmitta, så man bör koka tandborstar och rengöra leksaker och nappar för att undvika att bakterier sitter kvar. Vid antibiotikakur i samband med bakteriell halsfluss slutar man vara smittsam efter två hela dygn.