Vårtor hos barn
Vårtor är runda upphöjningar på händer och fötter som orsakas av virus och är vanliga bland barn. Upphöjningarna har en hård kant och skrovlig yta och kan uppstå som enstaka vårtor eller i grupp. Vårtor är ofarliga och försvinner av sig själva, men det finns vårtmedel och behandlingar som kan påskynda läkningen.
Snabbversionen
Symtom
Runda upphöjningar på händer och fötter, med skrovlig yta och hård kant. Kan se ut som ett litet blomkålshuvud och uppstå enskilt eller i grupp.
Bedömning
Av dig själv, en erfaren sjuksköterska eller läkare på upplevda symtom.
Behandling
Går över även utan behandling men receptfria läkemedel finns som kan påskynda läkning.
Förskola?
Helt okej, men försök reducera smittspridning.
Vårtor visar sig som runda upphöjningar på händer eller fötter.
Hur vet jag om mitt barn har en vårta?
Vårtor uppstår främst på händerna och fötterna, i form av runda upphöjningar på huden. Upphöjningarna är oftast 4-5 mm stora och har en hård kant och skrovlig yta. Det kan även synas små svarta prickar i vårtan, som är förtätade blodkärl. De kan uppstå som enstaka vårtor eller i grupp. Vissa barn kan ha flera vårtor, andra har bara en.
Vårtor är ofarliga och försvinner av sig själva. Det kan dröja länge innan de är helt borta, ofta några månader och ibland ännu längre. De är vanligast hos barn i förskoleåldern och skolåldern, men mindre vanliga bland små barn och bebisar. För barn som har vårtliknande utslag på andra delar av kroppen kan det istället handla om mollusker.
Handvårtor
Vårtor kan uppstå både på barnets fötter och händer. Vårtor på händerna står ofta ut lite mer än fotvårtor. Man säger ibland att handvårtor kan likna små blomkålshuvuden.
Fotvårtor
Fotvårtor har ofta en hård kant och är lite mjukare i mitten. Fotvårtor smittar lätt i allmänna utrymmen, såsom badhus, omklädningsrum och andra delade våtutrymmen.
Vårtor orsakas av ett virus, humant papillomvirus (HPV). Det finns över 100 HPV-typer och vissa av dessa orsakar infektionen som ger upphov till ofarliga hand- och fotvårtor. Barn i förskoleåldern och skolåldern får oftare vårtor än äldre barn och vuxna eftersom deras immunförsvar fortfarande utvecklas.
Sjukdomen går att bedöma utifrån symtomen av dig själv eller en sjuksköterska eller läkare.
Vad ska jag göra som förälder?
Du bör söka vård:
- Om ditt barn har vårtor som blivit infekterade, blöder eller ger mycket besvär.
Du kan söka vård för bedömning:
- Om ditt barn har en utväxt på händer och fötter som du inte är säker på är en vårta.
- Om ditt barn har vårtliknande utväxter på övriga delar av kroppen.
Digital vård - vad kan Knodd hjälpa till med?
Våra barnspecialister kan hjälpa er med bedömning och råd om behandling.
De flesta vårtor försvinner av sig själva och behöver inte behandlas, men det finns läkemedel som kan påskynda läkningen. Vårtmedel finns receptfritt som vätska och som plåster. Det finns även läkemedel som fryser bort vårtan. Dessa kräver oftast endast en behandling och finns bland annat som spray, gel, eller stift. Att fila med sandpappersfil försiktigt över vårtan innan man behandlar ger ofta en snabbare och effektivare behandling. Alla vårtmedel är dock inte lämpliga för barn, så rådgör med personal på ditt apotek om vilket vårtmedel som passar just ditt barn.
Du kan även använda plåster för att undvika att ditt barn petar på vårtan, eller särskilda avlastande plåster som kan lindra besvären om vårtan gör ont.
Behöver vi stanna hemma?
Vårtor smittar, bland annat genom hudkontakt och mellan personer via fuktiga golv och handdukar. Det är svårt att undvika smitta men det kan hjälpa att inte gå barfota i allmänna omklädningsrum och duschar för att minska risken för fotvårtor. Vårtor smittar också mer om barnet har kliat eller rivit på dem.
Vårtor påverkar inte ditt barns förmåga att gå till förskolan och delta i aktiviteter. Du kan minska risken att ditt barn smittar andra genom att inte låta barnet dela skor eller handdukar med andra på förskolan. Från en smittosynpunkt kan det även vara bra att informera personal på förskolan.
Vårtor försvinner av sig själva, ofta på några månader. I vissa fall kan det dock ta flera år innan de försvinner helt.
Vanliga frågor från föräldrar om vårtor
Vårtor orsakas av ett virus. Ditt barn får vårtor genom att smittas av andra som har dem, bland annat genom hudkontakt och via fuktiga golv och handdukar. Det är svårt att undvika smitta, men det kan hjälpa att inte gå barfota i allmänna gymnastikhallar, omklädningsrum och duschar.
En vårta är en upphöjning på huden med hård kant och skrovlig yta. Det kan även synas små svarta prickar i vårtan. Vårtor på händerna står ofta ut lite mer än fotvårtor. Man säger ibland att handvårtor kan likna små blomkålshuvuden.
En vårta är en upphöjning på huden som orsakas av ett virus. Vårtor är ofarliga och läker av sig själva. De kan smitta via hudkontakt och ytor. Vårtor är vanligast hos barn i skolåldern och hos äldre förskolebarn.
Vårtor smittar bland annat genom hudkontakt och via fuktiga golv och handdukar. Vårtorna smittar mer om man har kliat eller rivit på dem. För att undvika smitta bör man inte dela skor och handdukar med andra och det kan vara klokt att ha badtofflor i allmänna duschutrymmen och på badhus.