Vanliga utslag hos barn
Huden är kroppens största organ och små barn reagerar ofta med utslag vid infektioner, mat, värme och kyla. Utslag av samma orsak kan se olika ut på olika barn. De kan också se olika ut vid olika tillfällen för samma barn. Därför kan det ofta vara svårt att bedöma orsaken till utslagen, särskilt i ett tidigt skede, men virusinfektioner är en av de vanligaste orsakerna.
Snabbversionen
Symtom
Olika beroende på typ av utslag. Stora eller små, många eller få. Färgstarka eller bleka.
Behandling
De flesta utslag behöver ingen behandling alls, men vissa kan kräva krämer eller annan medicin.
Förskola?
Beror på smittsamheten hos det som orsakar utslaget.
Symtom och orsak till vanliga symtom hos barn
Femte sjukan är en virussjukdom som är vanligast i slutet av vintern och fram till sommaren. Den drabbar till störst del barn i skolåldern. Sjukdomen är oftast lindrig och börjar med feber, sjukdomskänsla ibland med halsont, huvudvärk, magont eller diarré. Under den första fasen är smittsamheten hög. Efter några dagar börjar den typiska andra fasen med utslag i form av intensivt rodnade kinder. Det kan något senare följas av girlangformade utslag på bålen samt på utsidan av armar och ben. Utslagen kan komma och gå under några veckor. I den fasen har smittsamheten i regel gått över. Utslagen kan klia litegrann och bli mer framträdande efter stress och fysisk ansträngning eller av sol och värme.
Vanliga symtom för herpes är munsår och blåsor runt munnen eller andra delar av huden. Blåsorna orsakas av ett virus. Första gången ett barn får herpes får de ofta svullet, rött och lättblödande tandkött och blåsor på tungan. De kan också få feber och svullna lymfkörtlar.
Herpes stannar kvar i kroppen även när besvären har gått över. Nya perioder med besvär kan komma i samband med en infektion i kroppen, som exempelvis en förkylning.
De flesta barn får tredagarsfeber någon gång i livet. Det är en ofarlig sjukdom som ofta börjar med hög feber utan att man finner någon orsak till den. Efter tre dagar brukar febern gå ner och det dyker då upp små ljusröda utslag över hela kroppen. Utslagen försvinner vanligen efter några dagar.
Vattkoppor är en virussjukdom som är väldigt smittsam, därför får nästan alla barn vattkoppor. Det börjar ofta med feber, huvudvärk och trötthet. Efter några dagar får barnet röda utslag på överkroppen, som sedan sprider sig till framför allt ansiktet, armarna och benen. Därefter blir utslagen vätskefyllda blåsor som ofta kliar. På mörk hud kan utslagen vara svåra att se innan blåsorna kommer. Oftast läker vattkoppor av sig själv, men är klådan besvärlig kan klådstillande läkemedel på recept skrivas ut. Läs mer om vattkoppor.
Höstblåsor kännetecknas av blåsor som oftast sitter i och runt munnen samt på händer och fotsulor. Det är även vanligt med blåsor i underlivet. För de flesta barn börjar sjukdomen med feber och att de känner sig hängiga. Därefter dyker blåsorna upp, ofta i samband med halsont. Höstblåsor brukar försvinna av sig själv efter någon vecka. Läs mer om höstblåsor.
Mollusker är ofarliga utslag som orsakas av virus. De är små upphöjda knottror med en liten grop i mitten, som varierar i färg beroende på hudfärg. Det brukar ta några månader för en mollusk att försvinna, men ofta får barnet nya mollusker efterhand. En del barn har mollusker längre än ett år. Endast i undantagsfall kan man behöva behandla dem om de blir rodnade som tecken på infektion. Läs mer om mollusker.
Atopiskt eksem visar sig genom torr och inflammerad hud. Eksemet har en tendens att förvärras särskilt under vinterhalvåret eftersom huden blir torrare då luftfuktigheten är lägre och avdunstningen från huden är större än annars. De flesta sjukdomsfallen utvecklas redan innan ettårsåldern.
Atopiskt eksem går inte att bota men med rätt behandling kan barnet i stort sett bli fri från besvären. Grundbehandlingen är mjukgörande kräm, som kan kompletteras med kortisonkräm i perioder. I regel växer de flesta barn ifrån atopiskt eksem när de är mellan 7-11 år.
Mässling är en mycket smittsam virussjukdom som bland annat orsakar hög feber och utslag på kroppen. Alla barn i Sverige erbjuds vaccin mot mässling och det är därför en ovanlig sjukdom i Sverige. Däremot är det betydligt vanligare utomlands.
Mässling brukar starta med torrhosta, irriterade och ljuskänsliga ögon och hög feber. Efter några dagar kommer utslagen, som oftast börjar i pannan och bakom öronen, och sedan sprider sig till resten av kroppen. Utslagen är först ljusröda och blir sedan mörkare och flyter ihop. De är ofta lättare att se på ljus hud än på mörk hud.
Mässling är en anmälningspliktig sjukdom enligt smittskyddslagen. När mässling upptäcks hos en person i Sverige gör en läkare en så kallad smittspårning eller kontaktspårning. Det är därför viktigt att direkt kontakta vården vid misstanke om mässling. Eftersom mässling är så smittsamt ska du alltid ringa till vårdmottagningen innan du åker dit.
Röda hund är en smittsam virussjukdom som räknas till de klassiska barnsjukdomarna. Sjukdomen har i regel ett mycket lindrigt förlopp, och många smittas utan att få några symtom överhuvudtaget. Sjukdomsbilden karakteriseras annars av en lindrig övre luftvägsinfektion och ett hudutslag som först brukar uppträda i ansiktet och sedan sprider sig ner till bål och extremiteter. Utslaget är småfläckigt, rödaktigt och ej sammanflytande.
Alla barn i Sverige erbjuds vaccin mot röda hund och det är därför en ovanlig sjukdom i Sverige. Däremot är det betydligt vanligare utomlands. Om en gravid kvinna blir smittad kan fostret få svåra skador.
Röda hund är en anmälningspliktig sjukdom enligt smittskyddslagen. När sjukdomen upptäcks hos en person i Sverige gör en läkare en så kallad smittspårning eller kontaktspårning. Det är därför viktigt att direkt kontakta vården vid misstanke om röda hund. Det är viktigt att alltid ringa först till vårdmottagningen i stället för att åka direkt dit, för att undvika ytterligare smittspridning.