Röda hund hos barn
Röda hund (rubella) är en smittsam virussjukdom som oftast ger milda symtom men som kan orsaka avsevärda fosterskador om en gravid kvinna blir smittad. Sjukdomen är idag i princip utrotad i Sverige tack vare ett vaccin som ingår i allmänna vaccinationsskyddet.
Snabbversionen
Symtom
Feber, snuva, ledvärk, svullna lymfkörtlar, sedan småfläckigt utslag som sprider sig från ansiktet ut över kroppen; många som smittas uppvisar lindriga eller inga symtom.
Bedömning
Blodprov krävs för att säkerställa diagnos.
Behandling
Ingen behandling. Lindra med febernedsättande, vila och vätska.
Förskola?
Helt okej när barnet varit feberfritt minst ett dygn och åter orkar delta i aktiviteter.
Röda hund visar sig genom små röda utslag på stora delar av kroppen.
Hur vet jag om mitt barn har röda hund?
Röda hund ger ofta lindriga symtom, först ungefär som en vanligt förkylning. En del som insjuknar vet inte om det alls. Ofta får man feber och snuva, och ibland får man ledvärk. Lymfkörtlar på nacken svullnar. Efter några dagar uppstår utslag på huden, ofta först i ansiktet för att sedan sprida sig till resten av kroppen. Utslagen brukar inte flyta ihop utan ses som individuella prickar. De kan ha olika färg och kan även vara svåra att se på mörk hud.
Tack vare att man vaccinerar mot röda hund i det allmänna vaccinationsprogrammet är sjukdomen nästan utrotad i Sverige. Det senaste inhemska fallet av medfödd röda hund skedde 1985. Sjukdomen är dock fortfarande vanlig utomlands och risken att ett ovaccinerat barn smittas är mycket högre i länder där sjukdomen förekommer.
Har man haft sjukdomen en gång får man den inte igen.
Röda hund orsakas av ett virus. Sjukdomen smittar genom droppsmitta, det vill säga när någon som är sjuk nyser eller hostar så att viruspartiklar kan ta sig in i en annan kropp.
En sjuksköterska eller läkare kan misstänka diagnosen utifrån uppvisade symtom, men eftersom det är så ovanligt med smitta i Sverige idag krävs blodprov för att säkerställa en diagnos.
Vad ska jag göra som förälder?
Du bör söka vård:
- Om du misstänker att ditt barn har röda hund.
Kom ihåg att ringa till vårdcentralen innan ni åker in. På så sätt kan de förbereda för er ankomst och minimera risken för smitta.
- Handtvätt med tvål och vatten efter toalettbesök, vistelse i offentliga miljöer.
- Undvik att träffa någon som känner sig hängig/sjuk.
- Undvik att ta i hand eller ge/få kindpussar.
- Försök lära ditt barn att hosta/nysa i armvecket.
Det finns ingen behandling för röda hund. Sjukdomen går över av sig själv på några dagar. Lindra besvär med mycket vila, vätska och omvårdnad. Om febern blir jobbig kan du ge ditt barn febernedsättande.
Vaccin mot röda hund ingår sedan 1982 i det allmänna vaccinationsprogrammet och är kostnadsfritt. Innan dess vaccinerades endast flickor, från 1974. Vaccinet ges som MPR-kombinationsvaccin som även ger skydd mot mässling och påssjuka. Barn får två doser, en vid 18 månaders ålder och en andra dos i årskurs 2.
Tack vare allmän vaccinering sker i princip inga fall av röda hund i Sverige idag. Smittan skulle snabbt öka om vi inte fortsatte med detta. Sjukdomen är vanlig i länder utan allmän vaccinering.
- Om du ska resa till ett land där röda hund förekommer innan ditt barn har fått den första dosen går det att få en dos lite tidigare. Dosen kan ges tidigast vid sex månaders ålder efter läkarordination. Denna dos ges utanför vaccinationsprogrammet och räknas således inte som första dos om barnet är yngre än ett år då vaccinet ges.
- Om ditt barn är äldre men inte har vaccinerats, exempelvis för att ni har flyttat till Sverige från ett annat land, kan ditt barn få gratis MPR-vaccin upp till 18 års ålder.
- Även vuxna kan vaccineras.
Behöver vi stanna hemma?
Inkubationstiden är 17-18 dygn. Viruset smittar genom hosta och nysningar, då viruset genom luften eller via ytor kan ta sig till nästa kropp. Individer som är vaccinerade kan inte föra sjukdomen vidare, varför det är viktigt att så många som möjligt är vaccinerade.
Den största risken med röda hund är om en gravid kvinna skulle få sjukdomen. Risken är då mycket hög för fosterskador, även om kvinnan själv inte blir särskilt sjuk. Därför är det viktigt att minimera smittspridningen. Röda hund ingår i smittskyddslagen, vilket innebär att det måste anmälas om ditt barn blir sjukt och du som förälder får hjälpa vårdpersonal att försöka utreda var smittan kom ifrån och om någon annan riskerar att ha drabbats.
Om ditt barn får röda hund är det viktigt att stanna hemma. Detta dels för barnets återhämtning och tillfrisknande, dels ur smittosynpunkt. Vänta tills barnet är helt återställt, orkar vara med en hel dag på förskolans aktiviteter, och har varit feberfritt minst ett dygn.
Sjukdomen går över av sig själv på några dagar. En del - dock främst vuxna kvinnor - får besvär med inflammation i leder som kan bestå i några månader. Även detta går över av sig självt.
Vanliga frågor från föräldrar om röda hund
Röda hund är en smittsam virussjukdom som är mycket ovanlig i Sverige idag tack vare allmän vaccinering. Symtom på sjukdomen liknar en lätt förkylning med feber och snuva. Efter några dagar uppstår utslag, först i ansiktet och sedan över hela kroppen. Det är också vanligt att inte få några symtom alls. Röda hund går över av sig själv, men för gravida kvinnor som insjuknar finns en stor risk för fosterskador.
Röda hund smittar genom droppsmitta, exempelvis vid nysningar eller hosta. Vaccinerade individer kan inte föra vidare sjukdomen.
Flickor har vaccinerats mot röda hund sedan 1974. Sedan 1982 ges vaccin mot r öda hund i det kombinerade MPR-vaccinet som också ger skydd mot mässling och påssjuka. MPR-vaccinet ingår i allmänna vaccinationsprogrammet för barn och är därmed tillgängligt kostnadsfritt för alla. Barn får två doser, en vid 18 månaders ålder och en runt sjuårsåldern.