Nässelutslag hos barn
Nässelutslag (urtikaria) är en intensivt kliande hudreaktion som beror på att substansen histamin frisätts i huden och orsakar klåda. Nässelutslag är vanligt hos barn i alla åldrar och visar sig som upphöjda kliande utslag. Utslagen går ofta över av sig själva men klådan kan lindras med salvor eller läkemedel.
Snabbversionen
Symtom
Intensiv, brännande klåda, därefter upphöjda utslag som kan vara små eller utbredda och som kan komma och gå, vanligtvis på överkroppen, armar, eller ben.
Bedömning
Av dig själv, en erfaren sjuksköterska eller läkare på upplevda symtom.
Behandling
Går över av sig självt, men klådan kan lindras med hydrokortison och antihistamin. Andra läkemedel kan krävas vid akuta allergier eller kroniska nässelutslag.
Förskola?
Helt okej om barnet orkar delta, men barnet kan behöva vara hemma tills den mest intensiva klådan lägger sig och orsaken till utslagen har utretts.
Nässelutslag visar sig som upphöjda och ljusröda, eller hudfärgade, utslag
Hur vet jag om mitt barn har nässelutslag?
Nässelutslag hos barn är vanligt. Det första tecknet på nässelutslag brukar vara att det plötsligt börjar klia, innan det ens syns något utslag. Klådan kan vara kraftig och kännas som det bränner.
Typiskt för nässelutslagen är att de:
- Är upphöjda från huden
- Är ljusröda eller har samma färg som huden och ofta blekare i mitten
- Varierar i storlek och form
- Snabbt ändrar både form och placering på kroppen
Nässelutslag kan innebära några få centimeterstora utslag eller att stora områden på huden drabbas. Vanligast är att de uppstår på bål, armar och ben. Hudrodnaden är ofta svårare att se på mörkare hud.
Utslagen kan försvinna för att sedan uppstå någon annanstans på kroppen. Det är vanligt att de kommer och går under någon vecka. Till slut försvinner de av sig själva, utan att lämna märken. Detta tar några dagar eller någon vecka, men de kan uppstå igen vid ett senare tillfälle. Barn kan få nässelutslag flera gånger och av olika anledningar.
En ovanligare form av nässelutslag, så kallade kroniska nässelutslag, innebär att utslagen inte går över på flera veckor eller till och med månader. Dessa utslag kan behöva läkarvård men har också god prognos.
Nässelutslag uppstår när ämnet histamin släpps ut i kroppen och gör att det kliar. Orsakerna till nässelutslag genom att histamin släpps ut kan delas in i följande tre typer:
- Icke-allergiska nässelutslag, som kan vara en reaktion på till exempel en virusinfektion, ett läkemedel som acetylsalicylsyra, eller något bär. Exempelvis är jordgubbar ett vanligt födoämne som kan ge icke-allergiska reaktioner.
- Allergiska nässelutslag, som kan bero på allergi mot till exempel vissa födoämnen. Hos små barn är vanliga orsaker till allergiska nässelutslag mjölk- och äggallergi. Hos barn i skolåldern är det vanligast med nöt- och jordnötsallergi.
- Fysikaliska nässelutslag, som kan orsakas av tryck, exempelvis åtsittande kläder, värme och kyla eller kroppsansträngning och solljus. Det är dock mer ovanligt.
Sjukdomen går att bedöma utifrån symtomen av dig själv eller en sjuksköterska eller läkare. Det kan vara svårt att hitta någon tydlig orsak till nässelutslag. En utredning kan behövas för att undersöka orsaken till nässelutslagen, särskilt vid återkommande besvär eller kroniska utslag som inte går över av sig själva.
Nässelutslag är ofta flyktigare än sådana som uppstår av exempelvis eksem eller infektioner. Om du som förälder är osäker på om det är nässelutslag ditt barn har kan du klicka här för att läsa om andra vanliga utslag som kliar hos barn.
Vad ska jag göra som förälder?
Ofta behöver du inte söka vård för ett enstaka nässelutslag hos ditt barn som försvinner av sig självt. Det är mindre akut att behandla icke-allergiska nässelutslag än de som uppstår till följd av en allergi.
Du bör söka vård:
- Om ditt barn har fått nässelutslag mer än en gång.
- Om ditt barn fortsatt har nässelutslag i mer än en vecka.
- Om du misstänker att ditt barn har en allergi.
- Om utslagen snabbt breder ut sig.
- Om klådan är mycket besvärlig.
Digital vård - vad kan Knodd hjälpa till med?
Våra barnspecialister kan hjälpa er med bedömning och råd om behandling.
Du bör söka fysisk akutvård:
- Om ditt barn har svårt att andas, är väldigt trött och slött.
- Om läpparna, tungan och svalget svullnar.
- Om klådan är intensiv i hårbotten och börjar sprida sig till ansiktet, näsan, munnen, handflatorna och fotsulorna.
- Om ditt barn har ätit något som du vet att barnet är allergiskt mot, och får en kraftig reaktion.
Ofta behöver inte nässelutslag behandlas, utan de går över av sig själva. Om de kliar mycket kan dock receptfri hydrokortisonkräm eller antihistamin i oral lösning vara skönt för att lindra klådan och få utslagen att lägga sig. Tala med personal på apoteket om hydrokortison kan vara lämpligt för ditt barn och rådfråga alltid en sjuksköterska eller läkare innan du ger någon form av läkemedel med antihistamin till ditt barn. Ofta finns det åldersgränser för läkemedel.
Du kan även försöka lindra klådan genom:
- En kall dusch eller att hålla den drabbade huden under kallt, rinnande vatten
- Att smörja med kylbalsam som finns receptfritt på apotek
- Att undvika ämnen som kan irritera barnets hud, eftersom den blir särskilt känslig efter utslagen
Utöver antihistamin eller kortisonsalva kan svårare utslag och allergier behöva behandlas med adrenalin i form av en spruta vid allvarligare utslag. I dessa fall kan läkare skriva ut recept för adrenalinspruta så att ni kan ha den nära till hands när det behövs. Det samma gäller om ditt barn exempelvis har haft nässelutslag i ansiktet och läkaren rådger dig att ha läkemedel hemma att använda enligt ordination vid behov.
Följ alltid läkarens ordination om ditt barn har haft tidigare utslag och ni har fått läkemedel att ha hemma vid behov.
Behöver vi stanna hemma?
Nässelutslag smittar inte.
Ett barn med nässelutslag får ofta besvärande klåda som kan påverka barnets möjlighet att delta i förskolans aktiviteter. Dessutom bör barnet undvika ämnen som irriterar huden. Det bästa för barnet är att stanna hemma tills kliandet minskar och att utslagen är nedsatta. Här finns lite tips om att vara hemma med sjukt barn och här om vab.
Ofta försvinner det mesta av utslagen snabbt. Dock brukar besvären komma och gå under den närmaste veckan. Beroende på vilken typ av nässelutslag som ditt barn drabbats av kan utslagen vara kvar olika lång tid. Barn kan få nässelutslag fler än en gång.
Vanliga frågor från föräldrar om nässelutslag
Nässelutslag är små eller stora utslag som kliar. Utslagen är vanliga hos barn och uppstår ofta i ansiktet och på armar och ben. Det börjar klia intensivt, och därefter uppstår utslagen. Hos spädbarn fram till skolåldern är det vanligt med allergiska nässelutslag, exempelvis vid mjölk-, ägg- eller nötallergi. Man kan också få icke-allergiska nässelutslag, såsom vid en virusinfektion eller till följd av en reaktion mot acetylsalicylsyra eller jordgubbar. Nässelutslag är inte smittsamma och de försvinner oftast efter några dagar utan att lämna märken på huden.
Nässelutslag hos barn orsakas vanligen av infektioner, ofta luftvägsinfektioner, eller av vissa livsmedel eller läkemedel som inte har med allergi att göra. Barn kan även få nässelutslag av allergi mot viss mat, till exempel ägg, skaldjur, nötter eller av getingar eller bin. Fysikaliska nässelutslag är mer ovanliga och kan orsakas av åtsittande kläder, kyla, värme, kroppsansträngning och starkt solljus. Beroende på vilken typ av nässelutslag som ditt barn drabbats av kan utslagen vara kvar olika lång tid, men de smittar inte. Nässelutslag som kliar och sprids behandlas vanligtvis med antihistamin.