Mongolfläck hos barn
En mongolfläck (kongenital dermal melanocytos) är ett ofarligt födelsemärke som oftast uppstår i ryggslutet eller på barnets skinkor. Märket är blåtonat och slätt i varierande storlek. Mongolfläckar är mycket vanliga hos barn med mörkare hy och relativt ovanliga bland barn med ljus hy. Födelsemärket behöver inte åtgärdas och bleknar med tiden.
Snabbversionen
Symtom
Blåtonat, slätt födelsemärke, oftast i korsryggen eller på skinkorna.
Bedömning
Av dig själv, en erfaren sjuksköterska eller läkare på upplevda symtom.
Behandling
Ingen behandling, bleknar med tiden och försvinner efter några år.
Förskola?
Inget förhinder för förskola.
Mongolfläck visar sig genom ett blåtonat, slätt födelsemärke, ofta i korsryggen eller på skinkorna.
Hur vet jag om mitt barn har kongenital dermal melanocytos (mongolfläck)?
En mongolfläck är ett sorts födelsemärke som oftast sitter i korsryggen eller på skinkorna. Det kan också uppstå på armar, ben och andra delar av kroppen, även om det är mindre vanligt. Fläcken är jämnfärgad i blå ton samt ofta slät mot huden och kan därför likna ett blåmärke. Storleken varierar och barnet kan ha en eller flera mongolfläckar på kroppen.
I medicinska termer heter födelsemärket kongenital dermal melanocytos (KDM). Tidigare kallades det mongolfläck, en term som finns kvar i dagligt tal.
Barnet kan antingen födas med mongolfläcken eller så kan den utvecklas under barnets första levnadsveckor. Den kommer inte ändra storlek eller utformning efter att den har uppstått. Därefter bleknar däremot märket för att så småningom tyna bort, oftast innan barnet når tvåårsåldern. För en del sitter märket kvar längre och i enstaka fall kan en mycket bleknad mongolfläck finnas kvar upp i tonåren och vuxen ålder.
Mongolfläckar är ofarliga. Ingen behandling krävs, utan de försvinner av sig själva.
Mongolfläck och hudfärg
Den största faktorn för om ett barn utvecklar mongolfläckar är barnets hudfärg. Det är relativt ovanligt att barn med ljus hy får mongolfläckar, medan så mycket som 90% av barn med bakgrund i Asien, Polynesien och Mikronesien föds med dem. Samma siffra gäller för barn från ursprungsbefolkningar i Nordamerika och Arktis. Det är också mycket vanligt bland barn med afrikansk och latinamerikansk härkomst.
Det är vanligt att spädbarn har olika sorters födelsemärken. Här kan du läsa mer om olika sorters födelsemärken och leverfläckar hos barn.
En mongolfläck uppstår på grund av pigmentceller som samlas i djupare hudlager i stället för att transporteras till hudytan under fosterutvecklingen. Det finns en ärftlig komponent.
Sjukdomen går att bedöma utifrån symtomen av dig själv eller en sjuksköterska eller läkare.
Vad ska jag göra som förälder?
Du behöver inte söka vård om ditt barn har en mongolfläck. Födelsemärket är ofarligt och försvinner med tiden. Din BVC håller rutinmässigt ditt barns födelsemärken och fläckar under uppsyn.
Om ditt barn plötsligt får flera blåmärken eller fläckar som ser ut som blåmärken, eller om du är orolig för ditt barns mongolfläck, kontakta BVC.
Digital vård - vad kan Knodd hjälpa till med?
Våra barnspecialister kan hjälpa er med bedömning och råd om behandling.
Det finns ingen behandling för mongolfläckar. Pigmentationen bleknar med tiden och märket försvinner ofta innan barnet är två år. I enstaka fall kan en mongolfläck sitta kvar till barnet når puberteten.
Behöver vi stanna hemma?
En mongolfläck smittar inte.
Att barnet har en mongolfläck påverkar varken orken eller förmågan att delta i förskolans aktiviteter och utgör inget hinder.
De flesta mongolfläckar bleknar tills dess att barnet når tvåårsåldern. Ibland kan det dröja tills barnet är mellan tre och fem år och i enstaka fall kan födelsemärket synas tills barnet når puberteten.
Vanliga frågor från föräldrar om mongolfläckar
En mongolfläck är ett blått, slätt födelsemärke som uppstår på grund av pigmentansamlingar under huden. De kan variera i mängd och storlek men sitter oftast i ryggslutet eller på skinkorna. Mongolfläcken är en ofarlig pigmentförändring.
Man får mongolfläckar för att pigment som under fosterutvecklingen skulle förflyttas till hudens yttersta lager i stället samlas djupare i huden. Det finns en ärftlig komponent och hudfärg spelar en stor roll.