Medaljongsjuka hos barn
Medaljongsjuka är en sjukdom som orsakar utslag över kroppen. Den är vanligast hos barn i skolåldern och oftast får man den bara en gång. Medaljongsjuka smittar inte och går över av sig själv, och eventuella besvär går att lindra.
Snabbversionen
Symtom
Ett första större utslag på mage eller rygg, följt av flera mindre liknande utslag över bål, armar och ben. Utslagen är rödrosa och fjällar. Ibland uppstår klåda.
Bedömning
Av dig själv, en erfaren sjuksköterska eller läkare på upplevda symtom.
Behandling
Ingen behandling, lindra klåda med kortison och mjukgörande kräm.
Förskola?
Helt okej om barnet orkar delta.
Medaljongsjuka kännetecknar sig genom ovalformade utslag.
Symtom och förlopp
Medaljongsjuka (pityriasis rosea) är en vanlig hudsjukdom som oftast uppstår bland barn och ungdomar i skolåldern men som även drabbar förskolebarn. Den kallas också fjällros.
Det typiska för sjukdomen är det första symtomet: en primärmedaljong. Detta är ett stort, ovalformat utslag som uppstår enskilt, ofta på bålen. Utslaget är vanligtvis några centimeter långt och rosa- eller rödfärgat. Efter flera dagar, eller ibland så mycket som tre veckor, uppstår sedan många liknande men mindre utslag över mage, rygg och ibland även armar och ben. Även dessa utslag är rosa eller röda och fjällar. Ibland kliar utslagen, men inte alltid.
Utslagen går över av sig själva, även om det kan dröja. Oftast handlar det om ungefär sex veckor men de kan vara kvar i flera månader. Pigmentförändringar kan ske, i synnerhet på mörk hud, men även dessa försvinner till slut.
Det är inte helt säkert vad som orsakar medaljongsjuka, men det handlar troligtvis om ett virus. Det kan finnas en koppling till andra virussjukdomar så sjukdomen kan utlösas efter en annan infektion, såsom en förkylning. Sjukdomsfall är vanligast under vår och höst.
Sjukdomen går att bedöma utifrån symtomen av dig själv eller en sjuksköterska eller läkare.
Medaljongsjuka eller ringorm?
Det finns flera olika hudsjukdomar som kan likna medaljongsjuka. Det är exempelvis vanligt att föräldrar undrar om deras barn har medaljongsjuka eller ringorm, en smittsam svampsjukdom. Ringorm saknar dock den för medaljongsjukan utmärkande primärmedaljongen. Det är vanligt med olika sorters utslag hos barn. Du kan läsa mer om andra vanliga utslag här.
Vad ska jag göra som förälder?
Oftast behöver du inte söka vård för medaljongsjuka, då besvären går över av sig själva.
Du bör söka vård:
- Om ditt barn har utslag som kliar mycket.
- Om barnet har utslag men du är osäker om det handlar om medaljongsjuka.
- Om du har behandlat ditt barn med kortison i fyra veckor utan att se förbättring
Digital vård - vad kan Knodd hjälpa till med?
Våra barnspecialister kan hjälpa er med bedömning och råd om behandling.
Behöver vi stanna hemma?
Medaljongsjuka smittar inte mellan människor. Om ditt barn har haft sjukdomen är det osannolikt att den återkommer.
Då sjukdomen inte smittar behöver ni inte stanna hemma ur smittosynpunkt. Utslagen är oftast inte så besvärande att ni behöver stanna hemma för att vila, men låt barnets allmäntillstånd styra. Om ditt barn besväras av torr hud vid utslagen kan det vara en bra idé att skicka med en fet hudkräm att ha i facket.
Oftast varar utslagen sex till åtta veckor, men de kan sitta i längre, i vissa fall flera månader. Eventuella pigmentförändringar kan också bestå, men försvinner till slut.
Vanliga frågor från föräldrar om medaljongsjuka
Medaljongsjuka är en hudsjukdom som orsakar utslag över kroppen, främst på mage och rygg men även armar och ben. Utslagen börjar med ett enskilt, större utslag på bålen för att sedan sprida sig. Medaljongsjuka är ofarligt och går över av sig självt.
Det är inte helt klarlagt vad som orsakar medaljongsjuka men troligtvis handlar det om ett virus.
Medaljongsjuka smittar inte mellan människor. Det finns en viss koppling mellan sjukdomen och andra virussjukdomar såsom förkylningar och luftvägsinfektioner, så medaljongsjukan kan uppstå i samband med en sådan.