Mässling hos barn
Mässling är en mycket allvarlig och smittsam sjukdom som kan bli livshotande. Tidigare var det en mycket vanlig sjukdom, men mässling har blivit ovanligt i Sverige tack vare allmän vaccination av barn vid 18 månaders ålder.
Snabbversionen
Symtom
Hög feber, torrhosta, irriterade ögon; efter några dagar uppstår utslag på hela kroppen.
Bedömning
Av erfaren sjuksköterska eller läkare genom kroppsundersökning, ofta med hjälp av blodprov.
Behandling
Ingen behandling; feber lindras med febernedsättande och vila; komplikationer kan kräva antibiotika eller sjukhusvård.
Förskola?
Endast efter barnet är helt friskt, feberfritt minst ett dygn, minst fem dagar efter utslagen börjat, och när barnet har ork att delta i aktiviteter.
Mässling kännetecknas genom feber samt små röda utslag över en stor del av kroppen.
Hur vet jag om mitt barn har mässling?
Att barn får mässling är numera mycket ovanligt. Symtomen för mässling kommer fort, med en snabbt stigande feber, torrhosta och ljuskänsliga, irriterade ögon. Någon eller några dagar senare uppstår utslag i ansiktet som sedan sprider sig över hela kroppen. Mässlingutslagen kan vara ljusröda till en början för att sedan mörkna, eller så är de mörka från början. På mörkare hud kan utslagen vara svåra att se.
Febern varar ofta i 5-6 dagar och utslagen ett tag efter. Det är mycket vanligt med komplikationer och följdsjukdomar, särskilt hos mindre barn som kan få problem med luftvägarna. Öroninflammation, bihåleinflammation och lunginflammation är vanligt. Mindre vanligt men ändå förekommande är hjärnhinneinflammation, vilket kan leda till allvarligare komplikationer och i vissa fall vara livshotande.
Mässling orsakas av ett virus. Om ditt barn drabbas av mässling har barnet troligtvis blivit smittat när någon i närheten som är sjuk har hostat eller nyst. Smittan kan spridas även i större utrymmen och finnas kvar en period efter att den sjuka har varit där.
Sjukdomen går att misstänka utifrån symtomen av dig själv eller en sjuksköterska eller läkare. Det kan räcka med en kroppsundersökning för att ställa diagnos, men ofta blir det aktuellt med blodprov för att säkerställa det, eftersom mässling är en så ovanlig sjukdom i Sverige idag.
Vad ska jag göra som förälder?
Du bör söka vård:
- Om du misstänker att ditt barn har fått mässling.
Kom ihåg att ringa till vårdcentralen innan ni åker in för att skydda andra patienter mot smitta.
Digital vård - vad kan Knodd hjälpa till med?
Våra barnspecialister kan hjälpa er med bedömning och råd om behandling.
- Handtvätt med tvål och vatten efter toalettbesök och vistelse i offentliga miljöer.
- Undvik att träffa någon som känner sig hängig/sjuk.
- Undvik att ta i hand eller ge/få kindpussar.
- Försök lära ditt barn att hosta/nysa i armvecket.
Mässling går inte att bota eller behandla utan det handlar om att lindra symtomen.
- Om barnet har hög feber eller har mycket besvär av febern kan febernedsättande lindra.
- Vid ljuskänslighet kan det vara skönt att ligga i ett mörkt, svalt rum.
- Vila och vätska hjälper också kroppen att återhämta sig.
- Då det är vanligt med komplikationer och följdsjukdomar när man har mässling kan dessa behöva behandlas. Allvarliga infektioner kan kräva sjukhusvård.
Det går att vaccineras mot mässling så att man inte kan få det. Eftersom mässling är en mycket smittsam och samtidigt mycket allvarlig sjukdom ingår vaccinet i det allmänna vaccinationsprogrammet. Det innebär att det erbjuds alla barn och är kostnadsfritt. Genom att vaccinera ditt barn skyddar du både barnet och eventuella andra ovaccinerade i er närhet, exempelvis småsyskon.
Vaccination mot mässling ges som kombinationsvaccinet MPR vid 18 månaders ålder med en påfyllnadsdos runt sjuårsåldern. För dig som ska resa med ett yngre barn till länder där mässling fortfarande är vanligt går det att få den första dosen tidigare, dock inte tidigare än sex månaders ålder. Om ditt barn är ovaccinerat, exempelvis för att ni har flyttat till Sverige från ett annat land, erbjuds barnet MPR-vaccinet som skyddar mot mässling upp till 18 års ålder, även då kostnadsfritt.
Behöver vi stanna hemma?
Mässling är en mycket smittsam sjukdom. Den sprids i luften genom nysningar och hosta och finns kvar i droppar i luften och på ytor. För ovaccinerade individer räcker det att vara i samma rum som en mässlingsjuk person för att smittas. Man kan också bli smittad genom att befinna sig i rummet upp till två timmar efter att den sjuka har lämnat det.
Inkubationstiden är 7-18 dagar, vanligast 10 dagar. Genom att så många som möjligt är vaccinerade mot mässling kan även bebisar och andra som inte vaccinerats skyddas, då smittkedjan bryts. Har man väl haft mässling en gång kan man inte få det igen.
Mässling omfattas också av smittskyddslagen, vilket innebär att det är viktigt att sjukvårdspersonal får veta om ditt barn har smittats, samt får hjälp av dig att spåra var smittan kan ha kommit ifrån för att kunna skydda andra mot smitta.
Eftersom mässling är en allvarlig sjukdom som också är mycket smittsam är det viktigt att barnet är helt återställt och smittfritt innan ni återvänder till förskolan. Barnet ska vara feberfritt i minst ett dygn och ha haft utslagen i minst fem dagar för att räknas som smittfritt. Dessutom är det viktigt att ditt barn är piggt nog att delta i en hel dags aktiviteter på förskolan innan ni går tillbaka.
Febern i samband med mässling sitter ofta i upp till 5-6 dagar. Därefter tar det vanligtvis minst en vecka till innan barnet är helt friskt. Har det uppstått komplikationer eller andra infektioner tar det längre tid tills barnet är helt återställt.
Vanliga frågor från föräldrar om mässling
Mässling är en smittsam virussjukdom som leder till hög feber, ljuskänslighet och utslag över hela kroppen. Det är vanligt att man får komplikationer i form av andra infektioner. Man kan också utveckla hjärnhinneinflammation, men det är ovanligt. I en del fall är mässling livshotande. Tack vare allmän vaccinering mot mässling är sjukdomen nästan utrotad i Sverige idag, men det är en vanlig och farlig sjukdom i andra delar av världen.
Mässling smittar genom droppsmitta, det vill säga att viruset lämnar kroppen genom hosta eller nysning och sedan tar sig in i någon annans kropp via luftvägar eller ögonen. Mässlingviruset är mycket smittsamt och man kan bli smittad bara genom att vistas i ett rum eller en byggnad där en sjuk person befunnit sig.
Allmän vaccination mot mässling påbörjades 1971. När mässlingvaccinet infördes i kombinationssprutan MPR (mässling, påssjuka, röda hund) år 1982 sjönk antalet fall av mässling drastiskt och inhemsk smitta stoppades i princip helt. För individer födda innan 1960 räknar man med att nästan alla haft mässling och därmed är immuna.