Herpes/munsår hos barn
Munsår orsakas av herpesvirus som sprids genom nära kontakt. Smärtsamma, vätskefyllda blåsor uppstår på eller runt munnen och barn kan också få feber, ont i tandköttet, blåsor på tunga och svårt att äta. Munsår går över av sig själva. Efter ett utbrott finns herpesviruset kvar i kroppen och kan leda till framtida återfall.
Snabbversionen
Symtom
Stickande, kliande, smärtsam känsla på läppar eller runt munnen som följs av vätskefyllda blåsor, i vissa fall även feber, svullna lymfkörtlar och halsont, särskilt första gången de uppstår.
Bedömning
Av dig själv, en erfaren sjuksköterska eller läkare på upplevda symtom.
Behandling
Ingen behandling, vid svåra besvär kan läkare ordinera läkemedel för att lindra.
Förskola?
Förskola går bra om barnet är feberfritt, men uppmärksamma personalen så att de kan minimera smittrisken.
Munsår visar sig först genom vätskefyllda blåsor som sedan torkar och bildar sårskorpor.
Hur vet jag om mitt barn har herpes?
Herpes är en vanlig virussjukdom som kan ge upphov till munsår. Första gången man får besvär med munsår är symtomen ofta värre än vid eventuella framtida utbrott. Det börjar ofta med en stickande eller kliande känsla på läpparna eller runt munnen. Det kan också göra ont och svullna upp. Efter någon eller några dagar utvecklas sedan vätskefyllda blåsor. Blåsorna börjar till slut torka och en sårskorpa bildas. Munsår som orsakas av herpes går över av sig själva.
Det är vanligast att få ett första herpesutslag mellan tre till sex år. För barn är det första utbrottet ofta besvärligare än för vuxna som får sjukdomen. Barn kan också uppleva:
- Hög feber
- Svullna lymfkörtlar
- Ömt tandkött
- Blåsor i munnen
Spädbarn är särskilt sårbara och kan få allvarligare symtom. I enstaka fall kan de även få hjärnhinneinflammation, men detta är mycket ovanligt. Efter det första utbrottet ligger herpesviruset vilande kvar i kroppen. En del får aldrig utbrott igen, medan ungefär en tredjedel med viruset får regelbundna utbrott under livet, då ofta med mildare symtom som går över på några dagar.
Munsår orsakas av ett herpesvirus, som finns kvar i kroppen efter det första utbrottet. Ungefär en tredjedel av de som bär på herpesviruset får återkommande besvär. Dessa bryter ofta ut i samband med stress, andra infektionssjukdomar, mens, eller att man varit ute i starkt solljus.
Herpes kan även drabba underlivet och ögonen. Man kan även få sår runt munnen av andra anledningar, exempelvis muntorrhet.
Sjukdomen går att bedöma utifrån symtomen av dig själv eller en sjuksköterska eller läkare, men det kan vara svårt att själv bedöma vilken sorts blåsor det handlar om. Om ditt barn har blåsor i munnen kan det också bero på andra orsaker, exempelvis afte, höstblåsor, eller svinkoppor.
Vad ska jag göra som förälder?
Du bör söka vård:
- Om ditt barn har munsår och mycket besvär.
- Om ditt barn har munsår som inte läker på flera veckor eller är variga.
- Om ditt barn får ont i ögat eller att ögat blir rött och tåras.
Sök vård omedelbart:
- Om ditt barn har munsår och hög feber.
- Om ditt barn är yngre än sex veckor och du misstänker munsår.
Om du är gravid och får munsår för första gången bör du också söka vård så att det kan sättas in åtgärder som skyddar ditt barn.
Digital vård - vad kan Knodd hjälpa till med?
Våra barnspecialister kan hjälpa er med bedömning och råd om behandling.
- Handtvätt med tvål och vatten efter toalettbesök och vistelse i offentliga miljöer.
- Undvik att dela glas, bestick och annat som vidrör läpparna om du eller ditt barn har munsår.
- Undvik att pussa ditt barn om du har munsår.
Det går inte att bota herpesvirus men det går att lindra symtomen vid munsår. Det finns virushämmande läkemedel som dels lindrar besvären, dels förkortar läkningstiden. För barn under 12 år krävs läkarordination och behandlingen ges då endast vid svårare infektioner. Antivirala krämer kan vara särskilt användbara för individer som får återkommande utbrott. Annars går besvären över av sig själva.
Behöver vi stanna hemma?
Munsår är mycket smittsamma och har man väl blivit smittad med herpesviruset finns det kvar i kroppen resten av livet. Smitta kräver närkontakt och sker genom att slemhinnor eller hud kommer i kontakt med vätskan i en herpesblåsa, exempelvis genom pussar eller att man delar glas och bestick. Inkubationstiden kan vara allt från några dagar till några veckor. När blåsorna börjar torka och en sårskorpa har bildats sjunker risken för smitta avsevärt. Herpesviruset har svårt att överleva i luften och det är inte möjligt att bli smittad exempelvis bara genom att vistas i samma rum som någon som är sjuk.
Även om munsår är smittsamma går det bra att gå till förskolan, så länge barnet är feberfritt och mår tillräckligt bra för att orka vara med i aktiviteter. Det kan vara bra att uppmärksamma förskolepersonalen så att de kan vara extra uppmärksamma och undvika att barnet delar muggar eller stoppar leksaker i munnen.
Ett första munsårsutbrott tar ofta längre tid att gå över, särskilt om det uppstått många symtom och besvär utöver blåsorna vid munnen. Då kan det ta upp till tre veckor innan symtomen gått över helt. Vid återfall är symtomen lindrigare och munsåren brukar läka inom en vecka.
Vanliga frågor från föräldrar om herpes/munsår
Herpes är en virussjukdom som kan ge upphov till munsår. Det främsta symtomet är att få blåsor på läpparna eller runt munnen som kliar, sticks och gör ont. Man kan även få ont i munnen, feber och andra besvär.
Barn smittas genom hudkontakt och kontakt mellan vätskefylla herpesblåsor och hud eller slemhinnor. Det är vanligt att barn får herpes genom att deras föräldrar har ett munsår och pussar på barnet eller är nära.
Ett herpesutbrott börjar ofta genom att huden på eller runt läpparna rodnar eller svullnar. Därefter uppstår små, vätskefyllda blåsor, ofta i ett kluster. Efter ytterligare några dagar börjar blåsorna torka och en sårskorpa bildas. Barn kan också få blåsor på tungan av herpes.