Hemangiom/smultronmärke hos barn
Hemangiom, också kallat smultronmärke, är ett sorts födelsemärke som uppstår hos nyfödda eller spädbarn. De är röda och kan variera i storlek och utformning. Märkena försvinner av sig själva under barndomsåren och leder mycket sällan till några besvär.
Snabbversionen
Symtom
Klarröda eller mörkröda födelsemärken på huden hos nyfödda och spädbarn, upphöjda eller platta, från millimeterstora till flera centimeter stora.
Bedömning
Av dig själv, en erfaren sjuksköterska eller läkare på upplevda symtom.
Behandling
Ingen behandling om inte komplikationer uppstår. Försvinner av sig själva på några år.
Förskola?
Inget hinder att gå till förskola.
Smultronmärken visar sig som röda märken som antingen är upphöjda eller släta längs huden.
Hur vet jag om mitt barn har ett hemangiom/smultronmärke?
Hemangiom är ett sorts ofarligt födelsemärke som i de flesta fall finns redan vid födseln eller uppstår inom barnets första levnadsår. De kallas också smultronmärke efter utseendet, och ungefär 1 av 20 barn får det. Barn kan ha ett eller flera hemangiom.
Typiskt för ett hemangiom är:
- Klarröd eller mörkröd färg
- Kan vara upphöjda eller släta längs huden
- Kan vara millimeterstora upp till flera centimeter stora
Hemangiom som främst sitter under huden kan vara blekare eller till och med blåaktiga. Smultronmärken växer ofta, vanligtvis under de tre första månaderna efter födseln, för att sedan sluta växa och så sakteliga börja tyna bort. De bleknar och krymper för att till slut försvinna helt efter några år.
Vanligast är att hemangiomet försvinner när barnet är mellan tre till tio år. Det kan lämna ett ljust märke eller ärr efter sig som blir kvar resten av livet, särskilt om det bildats ett sår i märket.
Smultronmärken kan likna andra födelsemärken bland spädbarn, såsom eldsmärken och storkbett. Här kan du läsa mer om födelsemärken och leverfläckar hos barn.
Ibland kan det uppstå ett sår eller en lätt blödning i märket. Då kan det göra lite ont för barnet. I övrigt ger inte hemangiom upphov till några besvär och de behöver sällan behandlas eller tas bort.
Hemangiom uppstår som resultat av en samling blodkärl. Varför det blir så är inte helt klarlagt. Det är något vanligare bland för tidigt födda barn.
Tillståndet går att bedöma utifrån symtomen av dig själv eller en sjuksköterska eller läkare. Om hemangiomet sitter på ett känsligt ställe, såsom ögat eller nära genitalierna, kan vidare utredning bli nödvändig. Det samma gäller om barnet har fler än fem hemangiom då det är sammankopplat med en risk för hemangiom i inre organ. Detta behöver dock inte innebära att det är något problem eller att åtgärd behöver sättas in.
Vad ska jag göra som förälder?
I de flesta fall behöver du inte söka vård om ditt barn har ett hemangiom/smultronmärke eftersom de är ofarliga och försvinner av sig själva. Er BVC-sköterska och BVC-läkare kommer undersöka barnets hemangiom vid de regelbundna besöken och håller koll på om något behöver utredas vidare.
Kontakta BVC om:
- Om ditt barn har sex eller fler hemangiom på kroppen
- Om ditt barn har ett hemangiom som gör ont, blöder, ömmar eller känns varmt
- Om ditt barn har besvär av något hemangiom
- Om ett hemangiom uppstår senare än sex veckor efter förlossningen
Du kan också kontakta sjukvårdsrådgivning om du är orolig för ditt barns hemangiom.
Digital vård - vad kan Knodd hjälpa till med?
Våra barnspecialister kan hjälpa er med bedömning och råd om behandling.
Ett hemangiom kräver i princip aldrig någon behandling. Märket försvinner av sig självt på några år.
Om det börjar blöda i hemangiomet kan du hålla en kompress eller ren handduk mot det tills det slutar blöda. Om det uppstår ett sår är det viktigt att hålla rent. Ett sår som inte läker kan tyda på en bakterieinfektion och kan i enstaka fall kräva antibiotikabehandling. Sök alltid vård för ditt barn om ett hemangiom börjar blöda.
Behöver vi stanna hemma?
Hemangiom smittar inte.
Ett hemangiom är inget hinder för barn att vistas på förskola och delta helt och fullt i aktiviteter.
Hemangiom slutar öka i storlek och omfång vid ungefär ett år. Därefter börjar en tillbakagång som kan ta några år. Hemangiom försvinner oftast helt mellan det att barnet är tre och tio år.
Vanliga frågor från föräldrar om smultronmärken
Ett smultronmärke, också kallat hemangiom, är ett slags födelsemärke som uppstår hos barn på grund av en ansamling blodkärl. Det kan finnas vid födseln eller uppstå strax efter. Smultronmärken är inte farliga och går över av sig själva innan barnet är tio år.
Det är inte helt klarlagt varför blodkärlen samlar sig så att man får smultronmärken. Fenomenet är något vanligare bland för tidigt födda barn.
Smultronmärken/hemangiom är nästan aldrig farliga. Undantag handlar om smultronmärken som sitter invärtes på inre organ, såsom levern. Barn med fler än fem hemangiom löper större risk att ha inre hemangiom och bör därför undersökas med ultraljud.