Födelsemärke/leverfläck hos barn
Födelsemärken är mörka fläckar på huden som kan uppstå var som helst på kroppen. De kan orsakas av pigmentansamlingar eller blodkärl under huden och vissa består hela livet medan andra försvinner efter några år. Födelsemärken och leverfläckar är oftast ofarliga men om de börjar förändras i sitt utseende kan de behöva undersökas och ibland tas bort.
Snabbversionen
Symtom
Mörka fläckar på huden i olika storlekar och former, kan stå ut från huden eller vara platta, kan uppstå en och en eller flera, var som helst på kroppen.
Bedömning
Av dig själv utifrån upplevda symtom.
Behandling
Födelsemärken behöver sällan behandlas. Om födelsemärket behöver tas bort görs det genom ett mindre ingrepp antingen på vårdcentralen eller på en specialistmottagning. Det beror på var födelsemärket sitter och hur det ser ut.
Förskola?
Födelsemärken och leverfläckar utgör inget hinder för att gå till förskola.

Födelsemärken och leverfläckar visar sig som mörka fläckar och kan uppstå var som helst på kroppen.
Hur vet jag om mitt barn har födelsemärke/leverfläck?
Födelsemärken kan uppstå var som helst på kroppen och kan finnas redan när bebisen är nyfödd. I grunden är födelsemärken en mörk fläck på huden, men de kan vara olika stora och skilja i färg och form. Vissa födelsemärken kan vara röda i början för att mörkna med tiden. Barn kan ha både ett fåtal eller många födelsemärken på kroppen.
En vanlig form av födelsemärke är så kallade pigmenterade födelsemärken. Vissa pigmenterade födelsemärken står ut från huden och kallas då leverfläckar. De är bruna och runda i formen. Det fortsätter uppstå nya pigmenterade födelsemärken och leverfläckar ända upp i vuxen ålder. Pigmenterade födelsemärken kan vara svårare att se på mörk hud.
Mongolfläckar är en annan sorts pigmenterade födelsemärken. Dessa blir ungefär 10 cm stora, är blåtonade och uppstår främst på ryggen. Mongolfläckar går över av sig själva innan barnet är 2 år gammalt.
Födelsemärken kan också utvecklas från blodkärl och kallas då hemangiom eller smultronmärken, just på grund av sitt utseende då de ser ut som blodkärlsnystan. De kan ses redan vid födseln men växer successivt fram till 3-4 månaders ålder. Därefter börjar smultronmärket spontant gå tillbaka genom att huden blir tjockare över kärlnystanet och blodkärlen täpps igen och tillbakabildas. Ett tecken på att smultronmärket börjar gå tillbaka är att det vitnar i mitten. Smultronmärken behandlas endast i undantagsfall, eftersom de ändå försvinner.
Storkbett är rödlila märken på barnets huvud som även de försvinner av sig själva, oftast innan 1-årsåldern. Eldsmärken är medfödda födelsemärken hos bebisar som inte försvinner med åldern. De kallas också för portvinsfläckar och växer långsamt med barnet. Med tiden djupnar rodnaden och senare i livet kan märket bli upphöjt och förtjockat.
De flesta födelsemärken är ofarliga och ger inga besvär, men ibland kan cellerna i ett födelsemärke utvecklas till cancer. Därför är det viktigt att vara uppmärksam på förändringar i ditt barns födelsemärken. Det är dock mycket ovanligt att barn utvecklar hudcancer.
Många sorters födelsemärken hos barn, däribland leverfläckar, orsakas av pigmentförändringar. De uppstår då ett utrymme på huden innehåller mer pigment än vanligt och utsätts för solljus.
Smultronmärken, storkbett och eldsmärken däremot orsakas av samlade eller missbildade blodkärl.
Födelsemärken och leverfläckar kan du själv upptäcka på ditt barn. Om du märker att ditt barns födelsemärken ändrar form är det viktigt att en erfaren sjuksköterska eller läkare får undersöka barnet för bedömning.
Vad ska jag göra som förälder?
Du ska söka vård:
- Om ditt barn har ett födelsemärke som ändrar storlek, form eller färg.
- Om ditt barn har ett födelsemärke som blir sårigt eller blöder.
Du kan söka vård:
- Om ditt barn har ett missprydande födelsemärke som inte går bort med åldern eller som sitter olämpligt så att det skaver, exempelvis mot kläder, och du vill diskutera borttagning.
Det är viktigt att ha koll på eventuella förändringar i ditt barns hud och födelsemärken för att kunna avgöra om du behöver söka vård för ditt barn. Några gånger om året bör du titta på barnets hud för att se om barnets födelsemärken har ändrats eller om nya har tillkommit. Det kan hjälpa att ta en bild på födelsemärken eller skriva ner hur stora de är för att jämföra. Det är särskilt viktigt att notera om födelsemärket växer till över 5 mm, om formen blir oregelbunden, eller om färgerna skiftar, främst i svart men även rosa, vitt, eller blått.
De flesta födelsemärken och leverfläckar behöver inte behandlas. Om ditt barn besväras av ett födelsemärke eller om det förändras kan det bli aktuellt att skära bort det. Födelsemärken som skurits bort skickas alltid vidare till undersökning för att avgöra om cellerna har utvecklats till cancer.
Behöver vi stanna hemma?
Födelsemärken och leverfläckar ger normalt inga besvär och det är fritt fram att gå till förskolan som vanligt. Rådgör med läkare om ditt barn har fått födelsemärken bortopererade gällande hur länge det är lämpligt att stanna hemma.
De flesta leverfläckar och födelsemärken finns kvar på huden livet ut. Födelsemärken som orsakas av pigmentering fortsätter ofta öka i antal upp till 30-årsåldern. Storkbett däremot försvinner ofta innan barnet är 1 år gammalt, medan mongolfläckar brukar gå över innan 2-årsåldern. Smultronmärken försvinner vanligtvis innan barnet nått skolåldern.
Vanliga frågor från föräldrar om födelsemärken och leverfläckar
Födelsemärke är benämningen på flera olika sorters fläckar på huden som skapas av pigmentansamlingar eller blodkärl. En leverfläck är en sorts födelsemärke som sticker ut från huden. De flesta födelsemärken och leverfläckar är ofarliga och ger inga besvär. Några försvinner med åldern, medan andra finns kvar hela livet.
Det är ingen skillnad på leverfläckar och födelsemärken. En leverfläck är en sorts pigmenterat födelsemärke. De uppstår då pigment samlas och huden blir mörkare. En leverfläck är oftast rund och brun och står dessutom ut från huden. Det finns andra sorters födelsemärken, färgade fläckar på huden som antingen uppstår genom ökad mängd pigment eller orsakas av blodkärl under huden.