Femte sjukan hos barn
Femte sjukan (erythema infectiosum) är en virussjukdom som oftast leder till milda symtom, med feber, en karaktäristisk rodnad och utslag. Många får inga symtom alls. Sjukdomen går över av sig själv, men barn med blodsjukdomar eller nedsatt immunförsvar kan behöva övervakas för eventuella komplikationer.
Snabbversionen
Symtom
Feber, allmänt illamående, huvudvärk, halsont, i vissa fall diarré, följt av rodnad över kinderna samt utslag på bål och utsidan av armar och ben.
Bedömning
Av en erfaren sjuksköterska eller läkare på upplevda symtom.
Behandling
Ingen behandling, lindra med febernedsättande, vila, glass, dryck och vätskeersättning. Kylbalsam eller gel lindrar besvärande utslag.
Förskola?
Helt okej när barnet är feberfritt och orkar delta, även om utslagen består.
Femte sjukan visar sig genom rodnade kinder som sedan kan följas av utslag över bålen samt utsidan av ben och armar. Bildkälla: © DermNet New Zealand.
Hur vet jag om mitt barn har femte sjukan?
För de allra flesta ger femte sjukan endast milda symtom. Den börjar ofta med feber, och barnet kan få ont i huvudet och halsen. En del får även magbesvär med ont i magen och diarré. Efter några dagar uppstår det som kännetecknar femte sjukan, nämligen en rodnad över kinderna som sedan kan följas av utslag över bålen samt utsidan av ben och armar. Utslagen kan klia och blir ofta värre vid stress eller värme. En del barn får även ledvärk, men detta symtom är vanligare bland vuxna med sjukdomen.
Febern går ofta över i samband med att utslagen uppstår, medan utslagen i sig kan komma och gå under någon vecka. För en del finns utslagen kvar i flera veckor eller till och med månader. När man väl har haft sjukdomen en gång blir man immun och får den inte igen. Sjukdomen är vanligast bland barn i skolåldern.
Femte sjukan orsakas av ett virus, närmare bestämt ett parvovirus. Smitta sker via luftburen droppsmitta, så någon i barnets omgivning har burit på viruset och sedan fört det vidare genom att exempelvis hosta eller nysa.
Då det finns flera olika vanliga barnsjukdomar som ger liknande symtom kan det vara svårt för dig själv att säkert veta att det handlar om femte sjukan. Sjukdomen behöver då bedömas av en sjuksköterska eller läkare, särskilt om ditt barn har vissa blodsjukdomar, då det kan uppstå komplikationer.
Vad ska jag göra som förälder?
Du behöver inte söka vård om ditt barn uppvisar symtom men i övrigt mår okej.
Du bör söka vård:
- Om ditt barn har nedsatt immunfunktion eller en blodsjukdom (såsom sicklecellanemi eller thalassemi) och du misstänker att barnet har femte sjukan.
- Om ditt barn får mycket hög feber och mår dåligt.
Om barnet är i nära kontakt med en gravid person som inte haft femte sjukan förut bör den gravida söka vård hos sin barnmorskemottagning. Sjukdomen kan orsaka blodbrist hos fostret.
Digital vård - vad kan Knodd hjälpa till med?
Våra barnspecialister kan hjälpa er med bedömning och råd om behandling.
- Handtvätt med tvål och vatten efter toalettbesök och vistelse i offentliga miljöer.
- Undvik att träffa någon som känner sig hängig/sjuk.
- Undvik att ta i hand eller ge/få kindpussar.
- Försök lära ditt barn att hosta/nysa i armvecket.
Det finns ingen behandling som botar femte sjukan, utan den går över av sig själv. Om ditt barn har besvärliga symtom kan du försöka lindra dessa.
- Det går bra att ge febernedsättande vid behov. Undvik dock läkemedel med acetylsalicylsyra till barn under 18 år.
- Om utslagen kliar kan du badda med kallt vatten eller smörja med kylgel som finns receptfritt på apoteket.
- Låt också barnet vila ordentligt och var noga med vätsketillförsel.
Behöver vi stanna hemma?
Femte sjukan är smittsam på samma sätt som förkylningar och andra virus som smittar genom luftburen droppsmitta. Ofta handlar det om att någon i närheten har nyst eller hostat så att viruset hamnat i luften. Inkubationstiden är 4-14 dagar. Även personer som inte uppvisar några symtom men bär på smittan kan föra den vidare.
Smittan är som vanligast på senvintern och under våren. Har man väl haft sjukdomen en gång får man den inte igen.
Eftersom femte sjukan är en smittsam sjukdom behöver ni stanna hemma både så att ditt barn kan återhämta sig och för att undvika att smitta andra. När barnet har ork att delta i förskolans aktiviteter och har varit feberfritt minst en dag går det bra att gå tillbaka, även om utslagen finns kvar.
Femte sjukan går vanligtvis över av sig själv. Febern brukar lätta på några dagar medan utslagen ofta sitter kvar någon vecka. I vissa fall kan utslagen finnas kvar i flera månader eller blossa upp om barnet stressar eller blir varmt.
Vanliga frågor från föräldrar om femte sjukan
Femte sjukan är en smittsam virussjukdom som är vanlig bland barn i skolåldern. Symtom inkluderar feber, allmänt illamående, en karaktäristisk rodnad över kinderna och utslag över bål, armar och ben. Sjukdomen går över av sig själv, men barn med blodsjukdomar eller nedsatt immunförsvar kan behöva få vård.
Femte sjukan börjar med feber som oftast går över på några dagar. De efterföljande utslagen varar oftast 1-3 veckor men kan sitta i mycket längre och kan även blossa upp när man är stressad eller överhettad.
Smitta sker via droppsmitta i luften, då någon som bär på det parvovirus som orsakar femte sjukan hostar eller nyser ut dem i luften. Även personer som bär på sjukdomen men inte uppvisar symtom kan smitta andra.