Bältros hos barn
Bältros är en sjukdom som är ovanlig hos barn som i övrigt är friska. Bältros orsakas av samma virus som vattkoppor och drabbar endast de som redan har haft vattkoppor. De främsta symtomen är en stickande smärta på huden som sedan leder till blåsor. Det kan också leda till feber, huvudvärk och yrsel. Bältros läker av sig självt, men besvären kan lindras.
Snabbversionen
Symtom
Brännande smärta på huden som leder till rodnad och sedan blåsor. Även feber, huvudvärk och yrsel kan förekomma.
Bedömning
Av dig själv, en erfaren sjuksköterska eller läkare på upplevda symtom.
Behandling
Läker oftast av sig själv. Besvär kan lindras med smärtstillande och kylbalsam för barn över 2 år.
Förskola?
Vänta till feber och andra symtom gått över samt tills barnet har ork att delta. För att undvika smittspridning, stanna hemma tills blåsor har torkat ut och sårskorpor bildats.
Bältros visar sig genom blåsor på huden.
Hur vet jag om mitt barn har bältros?
Ofta börjar bältros med en stickande eller pirrande känsla i ett område på huden. Det kan bli känsligt och göra ont. Inom några dagar rodnar området och till slut uppstår blåsor som ofta kliar. Ofta sitter blåsorna samlade på ett visst område, eller på ena sidan kroppen, som ett band eller bälte. Ibland får barnet även feber och huvudvärk, ibland yrsel. Hos barn brukar bältros inte bli lika smärtsamt som hos vuxna.
Bältros orsakas av samma virus som ger upphov till vattkoppor. Det tillhör gruppen herpesvirus och kallas för varicella-zostervirus. Efter en vattkoppsinfektion ligger viruset latent, eller dolt, i kroppen och kan senare i livet reaktiveras och orsaka bältros. Det är därför endast barn som redan haft vattkoppor kan få bältros. Det är ovanligt att i övrigt friska barn får bältros, men för barn med nedsatt immunförsvar är risken större. Risken att få bältros är även större för barn som haft vattkoppor innan 1 års ålder med lindriga vattkoppssymtom.
Sjukdomen går att bedöma utifrån symtomen av dig själv, en sjuksköterska eller en läkare.
Vad ska jag göra som förälder?
Bältros går ofta över av sig själv och kan vårdas hemma, men du bör söka vård om:
- Barnet är under 2 år för att få hjälp att lindra besvären.
- Barnet har mycket ont eller allmäntillståndet blir mycket sämre.
Digital vård - vad kan Knodd hjälpa till med?
Våra barnspecialister kan hjälpa er med bedömning och råd om behandling.
Bältros hos barn går oftast över av sig självt utan behandling. För barn över två år går det bra att ge smärtstillande och febernedsättande för att lindra besvären. Du kan även badda huden med svalt vatten, alsollösning eller använda kylbalsam mot klådan. Håll sovrummet svalt. Försök uppmuntra barnet att inte klia på blåsorna så de blir sår eftersom de riskerar att bli infekterade, vilket fördröjer läkningen. Var noggrann med handhygienen. Håll huden vid blåsorna ren med tvål och vatten. Var noga att ge vätska om barnet har feber.
Behöver vi stanna hemma?
Bältros är smittsamt, om än inte lika mycket som vattkoppor. Du bör därför undvika att barnet har kontakt med andra, särskilt med vuxna eller människor med sänkt immunförsvar som inte har haft vattkoppor. De riskerar att smittas av barnet och utveckla vattkoppor, och löper mycket högre risk för komplikationer. Var noggrann med handhygien under tiden.
Ett barn som är sjukt ska naturligtvis vara hemma för att vila upp sig och bli friskt, men i det här fallet är det också viktigt ur smittosynpunkt. Vänta till blåsorna har torkat ut och bildat sårskorpor, barnet är feberfritt och återigen har ork att delta i aktiviteter.
Blåsorna som uppstår i samband med bältros brukar försvinna efter 1-2 veckor.
Vanliga frågor från föräldrar om bältros
Bältros uppstår hos individer som tidigare haft vattkoppor. Viruset som orsakar vattkoppor finns kvar i kroppen och kan utlösas vid senare tillfälle, för att då utvecklas till bältros. Det är ovanligt att barn får bältros, men det är vanligare bland barn med nedsatt immunförsvar, exempelvis på grund av andra sjukdomar, samt hos barn som haft vattkoppor före 1 års ålder.
Bältros smittar genom direktkontakt med blåsor på huden. Bältrossmitta kan orsaka vattkoppor hos människor som inte tidigare haft det. Därför bör man vara extra försiktig runt vuxna och människor med sänkt immunförsvar som ej haft vattkoppor, då de löper mycket högre risk för komplikationer. Bältros är dock mycket mindre smittsamt än vattkoppor och bältrossmitta kan inte orsaka bältros hos andra.
Bältros smittar så länge blåsorna på huden vätskar sig. Håll barn hemma från skola eller förskola tills det bildats sårskorpor över blåsorna för att undvika smittspridning och var noga med hygien och handtvätt.