Slemhosta hos barn
Slemhosta är vanligt hos barn och bebisar i kombination med förkylningar och andra infektionssjukdomar. Barnet får mycket slem i luftvägarna och kan även bli täppt i näsan. Slemhosta går oftast över av sig själv, men kan vara långvarig och finnas kvar i flera veckor efter att infektionen gått över. Bästa lindringen är vila och att ge barnet mycket dryck.
Snabbversionen
Symtom
Slemmig hosta i kombination med förkylningssymtom eller andra infektionssjukdomar. Oftast värst på kväll och morgon.
Bedömning
Av dig själv, en erfaren sjuksköterska eller läkare på upplevda symtom.
Behandling
Ingen behandling, lindra med varm och kall dryck, extra kuddar i sängen och vila.
Förskola?
Okej att återgå när tillhörande infektionssjukdom läkt, feber gått över och barnet har ork att delta i fysisk aktivitet igen. Detta gäller även om hostan kvarstår.
Hur vet jag om mitt barn har slemhosta?
Slemhosta hos barn och bebisar uppstår ofta i samband med förkylningar och andra infektionssjukdomar. Ofta får barnet också feber och ont i halsen.
Slem i de övre luftvägarna kan uppstå när till exempel ett virus irriterar luftvägarna. Virusinfektionen orsakar en inflammation i slemhinnorna, som då börjar producera slem. Hostreflexen är en bra reflex som skyddar de nedre luftvägarna, och att hosta hjälper luftvägarna att få bort slem. Besvären är ofta värre på kvällar och morgnar, när barnet ligger ner eller har legat en längre stund. Småbarn har en känsligare kräkreflex och kan lätt kräkas upp slem, vilket är ett bra sätt för barn att bli av med slem i luftvägarna.
Slemmet kan delvis täppa igen luftvägarna och näsan, vilket ofta stör barnet och dess sömn. Detta gäller särskilt yngre barn och bebisar med slemhosta. Hostan och tillhörande infektion gör ofta att barnet blir trött. Ofta försvinner slemhosta i takt med att infektionen går över, men hostan kan bestå långt efter att barnet är frisk.
Slemhosta hos barn och bebisar orsakas oftast av förkylningar och kan uppstå i samband med andra virussjukdomar, såsom RS-virus. Om ditt barn har långvarig hosta, i mer än 4-8 veckor, kan hostan bero på andra orsaker än en infektion, exempelvis astma. Slemhosta i kombination med andningsbesvär och feber kan orsakas av en lunginflammation.
Sjukdomen går att bedöma utifrån symtomen av dig själv, en sjuksköterska eller läkare. Då slemhosta kan vara tecken på allvarligare sjukdom, såsom lunginflammation eller astma, kan ytterligare bedömning av sjuksköterska eller läkare vara nödvändig. I sådana fall kan det hjälpa om du skriver ner hur många dagar ditt barn har haft slemhosta.
Vad ska jag göra som förälder?
Du bör söka vård:
- Om ditt barn har slemhosta och är orkeslöst.
Sök fysisk vård:
- Om det piper och väser när barnet andas, på utandning eller inandning.
- Om ditt barn har slemhosta som inte går över på några dagar, i kombination med andningssvårigheter eller hög feber.
- Om ditt barn har slemhosta och är orkeslös.
- Om ditt barn har så kallade indragningar, där det ser ut som att huden dras in mellan revbenen eller i halsgropen vid inandning, ökat andningsarbete, pressar på utandningen eller i allmänhet andas på ett sätt du inte sett tidigare.
Digital vård - vad kan Knodd hjälpa till med?
Våra barnspecialister kan hjälpa er med bedömning och råd om behandling.
Eftersom slemhosta ofta uppstår tillsammans med smittsamma infektionssjukdomar är det viktigt att vara noggrann med hygienen för att förebygga att ni eller andra smittas.
- Handtvätt med tvål och vatten efter toalettbesök och vistelse i offentliga miljöer.
- Undvik att träffa någon som känner sig hängig/sjuk.
- Undvik att ta i hand eller ge/få kindpussar.
- Försök lära ditt barn att hosta/nysa i armvecket.
Det finns ingen behandling som botar vanlig slemhosta hos barn, men du kan lindra besvären. Kall dryck kan hjälpa till att lösa upp slemmet medan varm dryck ofta känns skönt i halsen. Näsdroppar gör det lättare för barnet att andas vid nästäppa. Stapla med extra kuddar i sängen för att höja upp huvudet, det hjälper barnet att hosta och rensar luftrören.
Att spola näsan med saltvattenspray, även kallat natriumklorid, hjälper barnet att eliminera slem och snor från den övre luftvägen och således avlasta retning av hostreflexen. Detta kan minska besvären och görs med fördel regelbundet, i princip lika ofta som du själv som vuxen skulle snyta dig när du är snorig. Natriumklorid finns i ampuller och sprayflaska på apotek.
Du kan ge receptfri hostdämpande och slemlösande medicin som finns på apotek, men ofta är de inte mer effektiva än varm och kall dryck. Hostan är till för att slem och andra partiklar ska rensas ut ur luftvägen. Om hostreflexen dämpas med medicin kan slem och andra retande partiklar finnas kvar i lungorna och i värsta fall leda till allvarligare sjukdom. Ge inte hostmedicin till barn under 2 år eller barn som har astma, utan läkares rekommendation.
Om hostan beror på lunginflammation kan det bli aktuellt med medicinering. Detta gäller enbart på läkares inrådan.
Behöver vi stanna hemma?
Slemhosta är ofta ett symptom på att barnet har en smittsam infektionssjukdom. Hosta är ett sätt för virus och bakterier att sprida sig till andra människor. Var därför mycket noggrann med hygien och handtvätt medan ditt barn har slemhosta och uppmuntra barnet att hosta i armvecket.
Om ditt barn har en aktiv infektion som ger upphov till slemhosta ska ni stanna hemma från förskolan. Vänta tills barnet mår bra i övrigt och orkar delta i aktiviteter. Om barnet har feber behöver ni stanna hemma tills barnet varit feberfritt i några dagar.
Hosta kan finnas kvar långt efter övrig förkylning eller infektion har gått över. Det är inte ovanligt att hosta sitter i 3 veckor eller mer.
Vanliga frågor från föräldrar om slemhosta
Slemhosta är vanligt hos barn och bebisar, i kombination med förkylningar och andra infektionssjukdomar. Slem i luftvägarna uppstår när något irriterar luftvägarna och då hostar barnet för att få ut det som orsakar irritationen. Barnet kan också bli täppt i näsan. Slemhosta går vanligen över av sig själv, men kan vara långvarig och finnas kvar i flera veckor efter att tillhörande infektion gått över.
Ofta försvinner slemhosta hos barn i takt med att infektionen går över. Hostan går inte att bota, men du kan lindra besvären. Kall dryck kan hjälpa till att lösa upp slemmet medan varm dryck ofta känns skönt i halsen. Näsdroppar gör det lättare för barnet att andas vid nästäppa. Spola även näsan med saltvattenspray för att eliminera slem och snor från övre luftvägen. Stapla med extra kuddar i sängen för att höja upp huvudet, det hjälper barnet att hosta och rensar luftrören. Böcker under de främre sängbenen kan också hjälpa till att skapa ett högre läge för barnet. Små barn som rör sig mycket i sängen kan vara hjälpta av att man rullar en handduk under rumpan. Handduken fungerar som stopp, så att barnet inte glider ner till fotändan på sängen.
Slemhosta kan finnas kvar i flera veckor efter att förkylning eller infektionssjukdom gått över. Om ditt barn har långvarig slemhosta, är tröttare på dagtid och om det hörs pip- eller väsljud i andningen bör du uppsöka läkare.