Karin Helander
Specialistsjuksköterska inom barn och ungdom
Karin Helander tog examen som sjuksköterska från Uppsala universitet 1990. Därefter arbetade hon fem år på Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus innan hon vidareutbildade sig till specialistsjuksköterska inom barn och ungdom vid Vårdhögskolan i Göteborg år 1995. Sedan har hon arbetat på barnkliniken på Östra sjukhuset i Göteborg samt på barn- och ungdomsmottagning med ansvar för astma och allergi. Karin började arbeta deltid som barnsjuksköterska på Knodd hösten 2020. Sammanlagt har Karin mer än 25 års erfarenhet inom barnsjukvård.

Texter granskade av Karin
Allt du behöver veta om mjölkstas
Mjölkstas är ett ofarligt och vanligt tillstånd som ofta uppstår några dagar efter förlossningen. Det kan leda till svullna och ömma bröst och göra det lite svårare att amma ordentligt. Här hittar du allt du behöver veta – plus tipsen som lindrar.
Sterilisera nappflaskor och nappar: ja eller nej?
Rena nappar och nappflaskor skyddar ditt barn mot infektion, men behöver de steriliseras eller kokas? Här hittar du barnspecialisternas råd om att sterilisera nappflaskor och nappar.
Mindfetalness – lär känna ditt barn i magen
Mindfetalness är en metod som hjälper dig lära känna ditt barns fosterrörelser i magen. Det blir då lättare att avgöra om något inte är som vanligt och uppsöka vård.
Förvaring av bröstmjölk: din snabbguide
Att pumpa och spara bröstmjölk gör att man kan ha mat till hands senare eller att någon annan kan mata ens bebis, men det är viktigt att förvara bröstmjölken rätt. Den här snabbguiden hjälper dig.
Välja killnamn: barnspecialisternas topptips
Att välja killnamn åt sin efterlängtade knodd kan kännas både spännande och som ett stort ansvar. Här har du tipsen som hjälper dig välja rätt.
Allt om TBE-vaccin för barn
TBE, en fästingburen virusinfektion, blir allt vanligare. De flesta barn som drabbas blir lindrigt sjuka, men symtomen kan bli allvarliga. Det finns vaccin som kan skydda mot TBE hos barn. Här hittar du allt du behöver veta.
Beräkna bf - så gör du
Nyfiken på när bebisen kommer? Med några enkla steg kan du räkna ut ditt beräknade förlossningsdatum (bf). Här får du veta hur, varför ultraljud justerar datumet och vad som gäller vid oregelbunden mens eller IVF.
Vad gör tandfen med alla tänder?
Att tappa sina första mjölktänder kan kännas som en stor milstolpe för både barn och deras föräldrar. Lite läskigt, lite spännande, och så kanske tandfen kommer med pengar? Här hittar du tipsen som hjälper er tappa t änder på rätt sätt.
Så klarar ni övergången till sommartid
Dags att ställa om klockorna till sommartid? En efterlängtad årstid för många, men krångligt ibland när man har små barn. Det här knepet hjälper er ställa om smidigare.
Barnspecialisternas 5 råd för att förhindra solsting/värmeslag
Att leka ute på sommaren kan vara härligt, men ibland blir det för mycket av det goda. Barn som blir överhettade kan drabbas av värmeslag eller solsting. Barnspecialisten Karin ger sina 5 bästa råd för att förebygga att ditt barn drabbas.
Viktigt att veta om dyslexi
Dyslexi är en form av läs- och skrivsvårigheter som är vanligt bland barn. Det är viktigt att tidigt uppmärksamma symtom på dyslexi för att sätta in stöd och ge barnet bäst förutsättningar i skola och vardag. Här hittar du en översikt.
6 tips som hjälper ditt barn lära sig cykla
Att lära sig cykla kan vara hisnande men ska helst också vara roligt. Med de här 6 tipsen kommer ditt barn lära sig cykla på nolltid.
Härlig inspiration för dop/namngivningsfirande
Ett dop eller namngivningsfirande är ett utmärkt tillfälle att samla nära och kära för att fira att ditt barn har kommit till världen. De här 5 tipsen fixar finaste festen, utan att slita ut dig som nybliven förälder.
5 roliga tips för att lära barn färger
Att lära sig färglära är svårare än man kan tro. Det sker dessutom samtidigt som barnet lär sig en massa annat. Det är ingen stress, med andra ord, men här hittar du 5 enkla tips som gör det lite roligare för ditt barn att lära sig om färger.
5 roliga sätt för barn att lära sig former
Att lära sig om former redan tidigt lägger grunden för geometri och matematikinlärning senare. Barn i förskoleåldern kan lära sig former på ett roligt sätt genom lek och utforskande. Här hittar du 5 roliga förslag.
Fira att ditt barn är här - dop eller namngivning?
Dop, namngivningsceremoni, eller välkomstfest: det finns många sätt att fira att ett barn har kommit till världen. Här hittar du råd om dop kontra namngivning, och tips för att få till finaste firandet oavsett vad ni väljer.
Hur länge ska man vabba? En lathund från Knodd
Att kunna vabba när ens barn är sjukt är en fin förmån och rättighet som även skyddar andra familjer från smitta. Men vilka riktlinjer gäller för de vanligaste sjukdomarna? Den här lathunden gör det enkelt.
Tips och råd till dig som är ensamstående förälder
Att vara ensamstående förälder kan innebära en del extra utmaningar än om man är fler som hjälps åt. Här hittar du tips om att klara livspusslet och ekonomin – samt ett litet peptalk för dig som behöver en puff.
4 tips för färre konflikter med ditt barn
Går det att få färre konflikter med sitt barn genom positiv uppmärksamhet? Forskning visar att det är precis så man ska göra. Knodds barnspecialister ger dig 4 knep som funkar.
Barnkalas - barnspecialisternas tips för ett lyckat firande
Barnkalas kan innebära lika delar kul och stress. En del upplever att det hetsas mer än någonsin, och andra är oroliga för vilka som blir bjudna och inte. Här hittar du råd kring hur man kan tänka för att göra barnkalaset roligt för alla.
4 roliga sätt att lära sig kroppsdelar
Att lära sig de olika kroppsdelarna är bra både för språket och kroppsuppfattningen. Kom igång oavsett ditt barns ålder med de här 4 roliga aktiviteterna som ni enkelt kan göra hemma.
Vaknar ditt barn för tidigt? Här är lösningen
Att dagen börjar tidigt med barn hör kanske till, men att vara uppe med tuppen kan kännas lite väl tidigt. De här 4 knepen hjälper er att få ordning på dygnet.
8 tillfällen då du bör söka vård för ditt barns kräkningar
Det är vanligt att barn kräks, och oftast räcker det att vara noggrann med vätskeersättningen och vänta på att det ska lägga sig. Ibland behöver man dock uppsöka sjukvård för sitt barn. Här hittar du vad som gäller: 3 tillfällen för barn under ett år och 5 tillfällen för barn äldre än ett år.
3 tecken på att din bebis är trött
Att känna igen tecken på att din bebis är trött kan ge er smidigare läggningar med mindre gråt. Här hittar du tre tydliga tecken på att det är dags för barnet att sova – plus tecken på att barnet är övertrött.
Sjukt barn? Så fixar du sömnen
Små barns sömn påverkas lätt när de är sjuka. Här hittar du förklaringen bakom vad som händer med sömnen och barnspecialisternas råd för att lindra besvären så att ditt barn kan sova gott och snabbare friskna till.
8 tillfällen då du bör söka vård för ditt barns förstoppning
Det är vanligt att barn får förstoppning och allra oftast är det helt ofarligt. I vissa fall är det dock viktigt att söka vård för ditt barns förstoppning, för att utreda orsaken eller sätta igång behandling. Här hittar du hela listan.
Allt om mardrömmar hos barn
Det är vanligt att just barn drömmer mardrömmar. Det kan vara skrämmande när man är liten och inte förstår vad som händer. Du som förälder kan hjälpa ditt barn både i stunden och i efterhand. Här är det du behöver veta om mardrömmar hos barn.
Förstå barns sömncykler – nyckeln till god sömn
Både barn och vuxnas sömn sker i sömncykler med olika faser eller stadier. Barns sömncykler fungerar dock lite annorlunda än vuxnas och de kan behöva hjälp med övergången från den ena till den andra.
Barn som slåss och bits: barnspecialisternas råd
Att barn slåss, bits, eller puttas är vanligt, särskilt under vissa perioder och utvecklingssteg. Ibland handlar det om trots, ibland om att barnet ännu inte är moget nog att förstå eller sätta ord på sina känslor. Här hittar du 7 tips som hjälper dig att hjälpa ditt barn igenom perioden.
3 tips för att hjälpa ditt barn att somna om själv
Att ditt barn somnar om själv på natten kan ge er båda lugnare nätter, men hur gör man? Knodds barnspecialister ger tre tips.
6 tips för att lära ditt barn äta själv
Att lära sig äta är både spännande och lite klurigt för små knoddar. Det kräver viss övning och gärna lite hjälp från en tålmodig förälder, men snart nog så sitter det. De här tipsen hjälper er på traven.
4 råd för att stärka ditt barns integritet
Integritet handlar om rätten att vara sig själv, både fysiskt och psykiskt. För barn innebär det att lära sig skydda sina gränser och att få bestämma över sin kropp och sina tankar. Här hittar du 4 råd som hjälper dig att stärka ditt barns integritet.
Så får du din bebis att sluta äta på natten
Att sluta amma eller flaskmata din bebis på natten kan ge er mer sammanhängande sömn och lugnare nätter. Här hittar du 7 tips som gör det lättare.
Barns personnummer: så fungerar det
Nästan alla barn får ett personnummer i samband med att de föds, vilket är viktigt för att kunna identifiera sig och smidigt vara del i samhället. I den här snabbguiden till barns personnummer kan du läsa hur ens barn får ett personnummer – och hur man själv kommer ihåg det.
Minskade fosterrörelser – viktiga råd
Minskade fosterrörelser kan vara ett tecken på att barnet i magen inte mår helt bra. Därför är det viktigt att alltid kontakta vården om man tycker sig märka av en förändring. Samtidigt är det i de allra flesta fall inget farligt utan främst en säkerhetsåtgärd.
5 tillfällen då du bör söka vård för ditt barns höstblåsor
Höstblåsor är en vanlig sjukdom, särskilt bland förskolebarn. För det mesta går den över av sig själv utan behandling, men ibland kan ditt barn behöva vård för att åtgärda eventuella komplikationer eller utreda vad som ligger bakom prickarna. Knodds barnspecialister ger råd.
Sömnregression 18 månader: 4 tips som hjälper er sova
Det är vanligt att barn går igenom sömnregressioner vid stora utvecklingssteg. Vid 18 månader kan det bli dags igen. Knodds barnspecialister ger råd om vad sömnregression är, hur länge det varar, samt tipsen som hjälper.
5 tips vid mjölkstockning
Mjölkstockning kan bli riktigt smärtsamt och göra både dig och din bebis olycklig. Då kan det vara skönt att veta att det är ett ofarligt tillstånd som går att lindra med några enkla åtgärder. Knodds barnspecialister ger här sina bästa tips.
6 tips till dig som får bebis i sommar
Det är mycket att ha koll på när man har en nyfödd bebis – årstiden spelar också roll. Här hittar du våra barnspecialisters bästa råd till dig som får barn i sommar.
3 tillfällen då du bör söka vård för ditt barns stjärtfluss
Stjärtfluss är en bakterieinfektion som orsakas av streptokocker och ger klåda och besvär runt ändtarmsöppningen. Den kan läka ut av sig själv över tid men behandlas oftast med antibiotika. Här hittar du därför 3 tillfällen då det är läge att söka vård för att lindra ditt barns besvär.
5 tillfällen då du bör söka vård för barns vattkoppor
Vattkoppor är en mycket vanlig – och mycket smittsam – barnsjukdom som ofta läker ut av sig själv. I en del fall kan det dock uppstå komplikationer som kräver lite extra tillsyn. Knodds barnspecialister ger råd om när du ska söka vård för ditt barns vattkoppor.
Kan man äta…? Stora matguiden för gravida
Under graviditeten är det viktigt att äta rätt, både för att du som är gravid ska må bra och orka med, och för att bebisen i magen ska utvecklas och växa till sig på bästa sätt. Då är det inte konstigt att frågorna om vad man får äta under graviditeten är många.
Vinterkräksjukan - så tar ni er igenom magsjukans högsäsong
Vinterkräksjuka är många föräldrars skräck, med kräkningar, diarréer och feber som kan svepa igenom hela familjen. Knodds barnspecialister ger sina bästa råd om hur du tar dig igenom smitta, vab och dagarna när hela familjen är sjuk.
Vabruari 2023 - Så tar du dig igenom den
Hotet om vabruari - småbarnsföräldrarnas skräck - hänger över årets första månader, med snuviga näsor och vab-dag på vab-dag. Hur blir vabruari 2023 och hur kan ni ta er igenom den på bästa sätt? Knodds barnspecialister ger råd om läget.
Om mobbning i förskolan
Mobbning i skola och förskola är en svår situation som kan lämna starka spår hos barn och ge men för livet. Då är det inte konstigt att många föräldrar oroar sig för det när det kommer till deras barn. Men med vuxnas hjälp kan mobbningsproblem förbättras.
Så stöttar du ditt barns motorik (0-5 år)
Utvecklingen av barns motorik är tätt knuten till annan utveckling och till barnets utforskande av omvärlden, ända från födseln till förskoleåren och vidare. Vid varje steg längs vägen kan du som förälder vara med och främja barnets motoriska utveckling.
Husdjur och barn - viktiga saker att tänka på
Kanske kom hunden innan barnen, eller så vill du öka mysfaktorn hemma genom att skaffa ett husdjur till ditt barn – alldeles oavsett så är ni nu flera som ska samsas om utrymmet och uppmärksamheten. Då kan det vara bra att ha några saker i åtanke vad gäller barn och djur i hemmet.
Good enough-föräldraskap: så blir du trygg i föräldrarollen
Som förälder vill du naturligtvis alltid göra det bästa för ditt barn och det är då lätt att sätta höga krav på sitt föräldraskap. Men ska man, och kan man verkligen, vara en perfekt förälder? Teorin om good enough-föräldraskap säger att det är omöjligt - och att ditt barn faktiskt mår bra av att du inte är perfekt.
6 husmorstips som kan fungera - barnspecialisternas bästa råd
Husmorsknep har funnits i alla tider. Vissa låter märkligare än andra men efter lättnaden när de fungerar är det ingen som klagar. Våra barnspecialister har samlat sex husmorsknep för barn som kan fungera och komma till undsättning när inget annat verkar hjälpa.
Barnspecialisternas råd om att sätta gränser för barn
Att sätta gränser för sitt barn är läskigt för vissa föräldrar som inte vill vara för stränga. På samma gång kan det vara tufft för andra föräldrar som tröttnat på att tjata Nej mot trotsande tvååringar. Knodds barnspecialister har samlat goda råd om hur du som förälder kan använda gränser för att hjälpa ditt barn.
Vabruari 2022 - så blir den
Varje småbarnsförälder och förskolepedagog vet att februari är månaden då vinterns virusinfektioner slår till ordentligt. Nu, i ytterligare en covid-vinter, är det svårt att utgå från tidigare vintrar för att förutspå hur senvintern blir.