Christina Walding

Specialistsjuksköterska inom barn och ungdom

Christina Walding tog sin sjuksköterskeexamen vid Göteborgs Universitet år 2001. Hon valde sedan att utbilda sig till barnsjuksköterska år 2008, men arbetade redan från 2002 som sjuksköterska på Drottning Silvias barnsjukhus. Under åren har hon arbetat med hälso- och sjukvård för barn främst inom primärvård som BVC-sköterska, samt flera år inom skolhälsovården. Christina började arbeta på Knodd våren 2022. Sammanlagt har Christina arbetat med hälso- och sjukvård för barn i mer än 20 år.

Christina Walding

Texter granskade av Christina

Så får du ekonomin att gå runt under småbarnsåren

Minskad inkomst och ökade utgifter under småbarnsåren kan göra det svårare att få ekonomin att gå ihop. Här hittar du 5 konkreta tips på hur du kan stärka ekonomin under småbarnsåren, och råd kring varför en budget kan bli din bästa vän.

Barnspecialisternas råd om att uppfostra pojkar och flickor

Många föräldrar upplever skillnader mellan att uppfostra pojkar och flickor och samhället har tydliga normer kring hur barn får och bör bete sig utifrån kön. Knodds barnspecialister ger sina bästa råd för hur du kan uppfostra ett barn som blir sin egen individ, oavsett kön. 
småbarnsfamilj

Magont hos barn som inte är magsjuka

Barn får ofta ont i magen, av många olika anledningar. Här hittar du 5 orsaker (som inte är magsjuka), vad du kan göra åt dem och när det är läge att söka vård. 
barn med ont i magen

9 tillfällen då du bör söka vård för ditt barns diarré

Det är inte ovanligt att barn får diarré, särskilt i samband med någon sorts magsjuka. Oftast går det över av sig själv, men ibland kan det vara läge att söka vård. Här hittar du en lista över 9 tillfällen då du bör söka vård för ditt barns diarré: 6 icke-akuta och 3 då det är bråttom. 
Bebis blöja

Feber på natten, frisk på dagen hos barn

Feber på natten, frisk på dagen, stämmer det hos ditt barn? Knodds barnspecialister ger sina insikter på vad det kan handla om.
Bebis i säng

Ställ om till vintertid med barn: så gör du

Att ställa om till vintertid när man har barn kan innebära alldeles för tidiga morgnar och kämpiga kvällar. Med den här guiden kan du få till en smidigare övergång. 
Barn vintertid

Så påverkas sömnen av tandsprickning

Många spädbarn blir kinkiga när tänderna bryter fram, men det är också vanligt att de sover dåligt. Vad beror det på? Här hittar du svaren. 
bebis tänder

Allt om smakportioner för små barn

Att komma igång med smakportioner kan vara både spännande och kladdigt. Men när ska man börja egentligen, och hur gör man? Knodds barnspecialister ger råd kring att börja med smakportioner för din bebis. 
Pappa och barn

Barnnamn: 7 tips som hjälper dig välja 

Att välja namn till sitt barn kan kännas spännande, pirrigt, fantastiskt – och lite överväldigande. Här hittar du 7 tips som hjälper dig att välja rätt. 
händer som skriver

Om känslor kring att inte amma

Det är inte alla föräldrar som vill eller kan amma. Ofta möts man av starka reaktioner från omvärlden om man inte ammar och man kan själv uppleva många olika känslor. Den här artikeln riktar sig till dig som behöver ett peptalk för att du inte ammar. 
Mamma som flaskmatar sitt barn

Morgnar med småbarn - så hittar du lugnet

Tidiga morgnar kan vara småbarnsföräldrars största fiende. Här hittar du råd och strategier för att underlätta morgonrutinen, vare sig du arbetar eller är föräldraledig, har morgonpigga eller morgontrötta barn.
trött pappa med bebis i knät vid frukostbordet

7 fördelar med att läsa med ditt barn

Att läsa med barn är både mysigt och utvecklande. Knodds barnspecialister går igenom 7 vetenskapligt belagda fördelar med högläsning och berättar vad det är som gör det så bra att du läser med ditt barn. 
mamma läser bok för barn

9 tillfällen då du bör söka vård för ditt barns magsjuka

De flesta småbarnsföräldrar har någon gång stött på magsjuka – och kommer göra det flera gånger till. Oftast krävs ingen sjukvård, men i några fall kan det vara bra att kontakta vårdcentral eller digital sjukvårdsgivare. Knodds barnspecialister ger råd. 
flicka med ont i magen

Havandeskapsförgiftning - så skyddar du dig

Havandeskapsförgiftning är ett farligt tillstånd under graviditeten som innebär att man har för högt blodtryck. Det kan medföra skador både för den gravida och för barnet om det inte upptäcks i tid, så regelbundna kontroller hos MVC är din bästa vän under graviditeten. 
pappa lägger handen på gravidmage

10 tillfällen då du bör söka vård åt ditt barns öroninflammation

Öroninflammation är mycket vanligt hos barn och går oftast över av sig själv på några dagar. Ibland kan det dock vara läge att söka vård. Knodds barnspecialister ger dig 10 tecken att vara uppmärksam på och berättar var du ska söka vård för dem. 
öronundersökning på barn

Kolik? Följ barnspecialisternas råd

Spädbarnskolik (kolik) kan vara helt utmattande för en spädbarnsförälder. Går det på något sätt att lindra besvären eller ta sig igenom den här tiden? Absolut. Knodds barnspecialist Christina ger 5 råd som kan hjälpa er hitta lugnet. 
bebis som skriker i mammas famn

Mellanmål för barn: 4 goda, nyttiga tips

Mellanmål är guld värt för små magar som har svårt att få energin att räcka till middag. Samtidigt är det viktigt att de får i sig rätt näring i stället för tomma kalorier som inte stärker deras kroppar. Här är barnspecialisternas råd om mellis – och 4 recept du kan testa idag. 
barn som äter blåbär

Barnbidrag: stora guiden

Barnbidraget kan kännas som klurig matematik. När man väl får ordning på siffrorna kan det dock bli en stor hjälp till en tryggare ekonomi och en familjevardag som ser mer ut som man hade hoppats. 
mamma och pappa leker med bebis

7 tips som får ditt barn att sova hela natten

Att ens barn ska sova hela natten är många föräldrars högsta dröm, men när barnet vaknar flera gånger varje natt och behöver hjälp att somna om känns det som att den aldrig kommer gå i uppfyllelse. Här är 7 tips från våra barnspecialister som kan hjälpa dig och ditt barn.  
sovande bebis

4 anledningar till att barn vaknar på natten - och lösningen

Det är vanligt att barn vaknar på natten. Ibland behöver de bara fylla på lite trygghet, ibland är det blöjan som behöver bytas. Här är 4 vanliga anledningar till att barn vaknar – och lika många lösningar. 
bebis ligger i sängen

5 råd som hjälper dig balansera arbetsliv och föräldraskap 

Småbarnsföräldrar har det inte lätt, som ska försöka balansera föräldraskapet med ett arbetsliv och att göra karriär. Knodd ger dig som är förälder fem råd som hjälper dig att göra både och. 
mamma och dotter vid frukostbordet

Vanliga frågor om slemproppen

En del gravida vet att när slemproppen går är det ett tecken på att förlossningen är på gång. Men hur ser slemproppen ut egentligen och hur vet man om den har gått? Vi reder ut det du behöver veta. 
gravid kvinna i blårandig pyjamas

7 sorters mat att undvika ditt barns första år

Barns matglädje kan vara livsbejakande och du och ditt spädbarn kan har riktigt roligt när ni testar ny mat. En del mat bör man dock vänta med tills barnet är lite äldre. Knodds barnspecialister ger dig viktiga råd på vägen. 
barn äter banan

När slutar barn sova på dagen?

I takt med att barn blir äldre behöver de mindre sömn på dagen. Men när är det egentligen dags att släppa att sova middag? Knodds barnspecialister ger råd – och 4 tips som gör övergången lättare. 

Vab eller förskola? En lathund till enklare föräldrabeslut 

Som småbarnsförälder kan det vara svårt att avgöra om ditt barn kan gå till förskolan eller om du behöver vabba. Knodds barnspecialister förklarar det viktigaste du bör ta med i beräkningen så att alla kan må så bra som möjligt i längden.  
Barn i förskola

RS-virus: 5 tillfällen då du bör söka vård åt ditt barn

RS-virus orsakar en luftvägsinfektion som kan bli särskilt svår för de allra minsta. Ofta krävs ingen sjukvård, men små barn kan få svårt att andas eller att få i sig mat och kan behöva tillsyn. Det här är 5 tillfällen då du bör söka vård för ditt barns RSV-infektion.
Sjuk bebis

Aktiviteter för barn: 1-5 år

Letar du efter roliga aktiviteter för ditt barn? Här hittar du åldersanpassade, roliga, utvecklande aktiviteter för barn i åldern 1-5 år.
Barn leker

2 tillfällen då du bör söka vård för ditt barns solskador

Barns hud är känslig och får lättare solskador av att vistas i stark sol – eller för länge i skuggan. En lättare solsveda kan du behandla hemma, men det finns 2 tillfällen då du bör söka vård för ditt barns solskador. Knodds barnspecialister guidar dig. 
barn blåser såpbubblor i solen

4 råd som hjälper ditt barn undvika socker

Det talas mycket om socker och barn, särskilt i media. Men vad är egentligen faran med socker? Ska man undvika det helt? Hur kan man ge sitt barn den bästa möjliga starten? Knodds barnspecialister ger råd om godis, sötsaker, och socker i maten. 
pojke med glass runt munnen

Stamning hos barn - viktigt att veta 

Stamning är relativt vanligt hos barn och kan göra att det blir stopp när de talar. För många barn går det över innan de börjar skolan, men en del behöver hjälp av en logoped. Här hittar du både sådant som är viktigt att veta och råd om hur du som förälder kan stötta ett barn som stammar. 
glada barn

Ge medicin till barn - 13 tips som gör det lätt

Att ge medicin till små barn kan vara klurigt. Knodds barnspecialister ger därför dig som förälder sina bästa knep för att det ska gå smidigt – samt några viktiga råd längs vägen. 
barn som tar medicin

Så kommer ni igång - med Generation Pep!

Precis som Knodd värnar organisationen Generation Pep om barn och ungas hälsa. De har skapat en folkrörelse för bättre hälsa och goda vanor för alla barn. Här ger Emma Blomdahl Wahlberg sina bästa tips på hur du som förälder kan lägga grunden för bättre vanor. 

Barnspecialisternas bästa råd om springmask

Springmask är vanligt bland barn och kan bli riktigt besvärligt för hela familjen. Knodds barnspecialist Christina Walding ger sina bästa råd om att upptäcka, behandla och bli av med denna smittsamma tarmparasit. 
bebis i blöja

Hitta bästa barnförsäkringen för ditt barn

Samhället ger ett visst skydd och ersättning om något skulle hända ditt barn, men en extra barnförsäkring kan göra stor skillnad om ditt barn skulle drabbas av en allvarlig sjukdom eller svår olycka. Det här är det du behöver veta för att hitta rätt barnförsäkring för er. 

Får man gå till förskolan med ögoninflammation?

Det är vanligt att barn får ögoninflammation. Kan de gå till förskolan ändå? Hur länge smittar det? Barnspecialisterna på Knodd ger sina bästa råd. 
bebis med ögoninflammation

Att stötta ett barn i sorg

Att möta ett barn i sorg kan vara hjärtekrossande, men som vuxen kan du vara en trygg person och ett viktigt stöd i processen. Här är barnspecialisternas råd.
mamma och barn håller hand

Om att vara pappa

Att bli pappa är en omvälvande och fantastisk upplevelse. Samtidigt känner många pappor att de hamnar lite i skymundan. Vad man har med sig för tankar om vad en pappa är påverkar också hur man ser på sig själv i rollen. 
pappa och bebis

Viktigt att veta om din bebis har vattkoppor

Vattkoppor är en av de vanligaste barnsjukdomarna. Det är lätt att tänka på den som en sjukdom för förskolebarn, men visst kan spädbarn också få vattkoppor. Här är det du behöver veta, och när det är dags att söka vård. 

Föräldrars 9 vanligaste frågor om vattkoppor

Vattkoppor är en vanlig barnsjukdom och frågorna om den är många. Här ger våra barnspecialister svar på 9 av de vanligaste frågorna om vattkoppor från föräldrar. 
vattkoppor

Så förbereder du dig och ditt barn för vårdbesök

Det blir många både planerade och oplanerade vårdbesök under småbarnsåren. En del barn upplever dem som läskiga, andra mest som obehagliga. För dig som förälder kan det bli en stressig situation. Här hittar du tipsen om hur ni kan förbereda er. 
flicka på läkarbesök

Sport och fritidsaktiviteter för barn i alla åldrar

Fysisk aktivitet genom sport eller andra fritidsaktiviteter kan vara bra för barns hälsa, självförtroende och välmående. Men hur funkar sport för små barn? Här hittar du råd om roliga fritidsaktiviteter för ditt barn och hur ni får pusslet att gå ihop. 
pojke spelar fotboll

Viktigt att veta om nedsatt hörsel hos barn

Varje år föds ungefär 200 barn i Sverige med nedsatt hörsel i någon grad. Det kan påverka hela familjens vardag, men samtidigt finns goda tekniska hjälpmedel, teckenspråk, och psykosocialt stöd som kan stötta och ge barnet möjligheter till en god utveckling. 
flicka med hörapparat

Så gör du om ditt barn favoriserar ena föräldern

Det är vanligt att barn favoriserar den ena föräldern och blir extra mammiga eller pappiga. Ofta går det över av sig själv, men med lite medvetet agerande från er föräldrar kan perioden bli lite mindre dramatisk. 
mamma och barn som skrattar

Så länge smittar vattkoppor – och annat du behöver veta

Hur länge smittar vattkoppor? Smittar jag om mitt barn har vattkoppor? Hur lång är inkubationstiden för vattkoppor? Svaren hittar du här. 
pojke med vattkoppor

Oro och ångest hos barn - hur ser det ut?

Det är vanligt att barn känner rädsla och oro, och det i sig är inte farligt. Ibland kan känslorna dock övergå till ångest som blir så stark att barnet får svårt att klara av vardagen som vanligt. Ångest kan se annorlunda ut hos barn än hos vuxna, men med stöd kan ni hitta strategier som hjälper barnet att hitta tillbaka till sådant som känns roligt. 
mamma kramar pojke

Barn och separationsångest: 3 råd som hjälper

Att ha svårt för att lämna sin förälder ibland är vanligt bland barn, särskilt i vissa åldrar. Om det däremot tar över hela vardagen och leder till ett stort lidande för familjen kan det dock ha övergått till separationsångest. Då kan barnet behöva extra stöd för att känna sig trygg igen. 
barn och mamma kramas

4 konkreta råd som hjälper mot din bebis förstoppning

En förstoppad bebis kan bli frustrerande för hela familjen. Här är därför Knodds barnspecialisters 4 bästa knep för att lindra förstoppningen – och lite insikt om varför det är så vanligt när bebisar är runt sex månader. 
förstoppad bebis

BLW (baby-led weaning) - din steg-för-steg guide

BLW (baby-led weaning) är en allt mer populär metod för att introducera fast föda till bebisar och barn. Barnet får själv utforska maten, och för dig som förälder kan det bli lättare att inte behöva laga separat mat. Det blir en del kladd, men det blir en hel del matglädje också. 
bebis äter mat själv

Vem är jag ens? - Om identitetskrisen när man blir förälder

För de flesta är det en livsomvälvande upplevelse att bli förälder. Man kan känna mer kärlek än man trodde var möjligt eller få ett helt nytt perspektiv på livet. Även om det kan kännas som en identitetskris - ett ord som kanske låter negativt - leder den inte sällan till en positiv personlig utveckling och en ny förståelse av sig själv. 
mamma ammar bebis och barn kollar på ipad

3 vanligaste anledningarna till att föräldrar söker digital barnsjukvård

Digital barnsjukvård är ett smidigt sätt att snabbt få hjälp med bedömning och råd om behandling för många av de vanligaste barnåkommorna. Det här är de 3 vanligaste anledningarna till att föräldrar söker digital vård. 
digitalt vårdbesök

Därför har barn feber så ofta

Om du är småbarnsförälder kanske det känns som att ditt barn får feber var och varannan minut – och du har inte helt fel. Knodds barnspecialister berättar varför barn har feber så ofta. 
flicka med feber

Leksaksrotation ger bättre lek

Att rotera leksaker i barnens leklådor har blivit ett allt mer populärt sätt att få gamla leksaker att kännas som nya och samtidigt uppmuntra till roligare, självständig lek. Så här kommer du igång. 
barn leker med leksaker

Så gör du för ett lyckat nyår med barn

Nyårsfirandet ser kanske lite annorlunda ut när man blivit småbarnsförälder, men det betyder inte att det inte kan vara festligt. Här är våra topp-tips på hur ni får till en härlig fest för ett gott nytt år. 
barn med tomtebloss

Jullov? 8 aktiviteter för barn i vinter

Lediga över jul och nyår? Återhämtning och julgodis i all ära, men till slut behöver man hitta på något att göra tillsammans. Här hittar ni 8 upplivande och mysiga aktiviteter som passar för både stora och små på vintern och över julledigheten. 
barn gör snögubbe

Barnspecialisternas tips för en fridfull jul

Att julen är härlig för stora och små är sen gammalt. Att den också kan vara stressig och stökig så att luften går ur en som förälder är tyvärr en klassiker den med. Därför har barnspecialisterna på Knodd samlat sina bästa råd till småbarnsföräldrar för en riktigt mysig jul. 
flicka som håller i nallebjörn med tomteluva

Hur kan man stötta introverta och extroverta barn?

Barns personlighet kan luta mer åt det introverta eller extroverta hållet, vilket påverkar hur de är med andra och hur de samlar energi, nu och livet ut. Här är råden som hjälper dig som förälder stötta ditt barn oavsett personlighetstyp. 

Så kan du stötta ditt blyga barn

Det finns gott om blyga barn och det är inget negativt i sig. Ibland sätter dock blygheten krokben för sådant barn faktiskt vill göra och då kan barnet behöva lite hjälp på traven. Så här kan du stötta ett blygt barn. 
barn som gömmer sig

Lista sig och byta vårdcentral: så funkar det

Att lista ditt barn på en särskild vårdcentral medför flera fördelar, även om du har rätt att ta ditt barn till vilken vårdcentral du vill när ni behöver vård. Här är allt du behöver veta om att lista er och byta vårdcentral. 
barn leker doktor med ett gosedjur

Söka vård utomlands för barn: så går det till

Många föräldrar oroar sig för att ens barn ska bli sjukt på utlandsresan. Genom att ha koll på vad som gäller med din försäkring, landet dit ni åker, och hur man kontaktar svensk sjukvård från utlandet kan ni vara trygga även om olyckan eller magsjukan är framme. 
barn på strand utomlands

Så lär du ditt barn cykla

För många föräldrar känns det stort att lära sitt barn cykla, men inte alltid helt självklart hur man går tillväga. Här är barnspecialisternas råd för en säkrare - och roligare - start på cyklandet. 
Barn som lär sig cykla

Gräshoppan, raketen och vissna lövet: om yoga för barn

Yoga för barn kan ha många positiva effekter, som ökat självförtroende, minskad oro och bättre koncentrationsförmåga. Däremot kan metoden se lite annorlunda ut än den gör för vuxna.  
yoga med barn

Viktigt att veta om att lära barn simma

Det är viktigt att lära barn simma för att minska risken för drunkningsolyckor. Dessutom tycker barn ofta att det är otroligt roligt att leka i vattnet och att lära sig nya färdigheter. Så ring simskolan, packa badväskan och ta med er de här råden så blir det en härlig dag på stranden eller badhuset. 
barn som simmar

Så gör du om ditt barn eller bebis sätter i halsen

Att se sitt barn eller bebis sätta i halsen kan vara otroligt skrämmande. Om det skulle hända gäller det dock att hålla huvudet kallt och agera snabbt. Att följa de här anvisningarna steg för steg kan innebära att man på ett säkert och effektivt sätt undviker en livshotande situation. 
barn sätter i halsen

Så pratar du med barn om läskiga saker

Barn kan vara rädda för allt möjligt, från mörka källare och spöken till döden, och samtidigt vara helt fascinerade av läskiga historier. Så här hjälper du ditt barn att möta sina rädslor, utan att låtsas som att monstret under sängen inte finns. 
barn som gömmer sig under sängen

Barnspecialisternas råd för mörkrädda barn

I flera vändor under barndomen kan det hända att ditt barn blir mörkrädd. Det är vanligt bland barn men kan ändå bli en tuff period för hela familjen. Här ger barnspecialisterna sina bästa råd som kan hjälpa er ta er an monstret under sängen eller tjuven bakom gardinen. 
mörkrädd pojke

Rutschkana och klätterställning - allt om barnsäkerhet på lekplatsen

Att leka är inte bara roligt, det är helt livsnödvändigt för barn och deras utveckling. Som förälder vill du dock säkert ha lite koll på säkerheten. Genom att följa dessa riktlinjer för barn på lekplatsen kan ni leka säkert och samtidigt ha hur kul som helst.
flicka som gungar

Oro under och efter graviditeten - psykologens 4 strategier

Det är vanligt att känna sig orolig i samband med graviditeten, förlossningen och tiden efteråt. För en del tar oron över. Därför har Knodd bjudit in en psykolog från den digitala vårdappen Ella att dela med sig av 4 strategier som hjälper dig hantera oron om den blir för stark. 
två gravidmagar

Separera med barn - hur gör man?

En separation eller skilsmässa är ofta svår för alla inblandade, barn som vuxna, men ibland är den det bästa alternativet. För föräldrar är det viktigt att tänka igenom hur man berättar om en separation och hur man relaterar till den andra föräldern efter att man gått skilda vägar.  
dotter och pappa

Pseudotvillingar - vad är det?

Att få barn tätt inpå varandra - så kallade pseudotvillingar - kan ge nära syskonrelationer, en kortare småbarnstid, och rätt många sömnlösa nätter på raken. Som med allt annat inom föräldraskapet handlar det om vad som är rätt för just din familj. 
systrar

Viktigt att veta om barnsäkerhet i vardagsrummet

En ettåring kan på nolltid riva ner krukväxter, äta smågrus i hallen och stoppa kladdiga händer i ett eluttag. Därför gäller det att som förälder vara steget före. Med de här råden har du snart barnsäkrat vardagsrummet, trappan, hallen och andra öppna ytor i hemmet. 
barn som petar i eluttag

Förlossningsdepression – symtom och behandling 

Det är många känslor som ryms under den första tiden efter att ett barn föds, från upprymdhet till nedstämdhet och oro. Ibland går nedstämdheten över till en förlossningsdepression eller postpartumdepression, ett tillstånd som går att behandla. 
mamma med nyfödd bebis

Smärtlindring för barn - din lathund från Knodd

När ditt barn har ont vill du snabbt kunna lindra besvären. Det gäller dock att använda rätt smärtlindring och dosering för barn. Den här lathunden gör det enkelt för dig att snabbt hitta rätt smärtlindring för ditt barn. 
flicka med feber

Hur kan man tänka kring besök efter förlossningen?

Besök av familj och vänner efter förlossningen kan vara både underbart och utmattande. Ibland kan det vara svårt att sätta gränser, men det kan också vara alldeles nödvändigt för att den lilla familjen ska få en fin start tillsammans. 
nyfödd bebis håller hand

Viktigt att veta om utomkvedshavandeskap 

Utomkvedshavandeskap är ett ovanligt tillstånd hos gravida som innebär att ett befruktat ägg fäster sig utanför livmodern. Det kan då inte bli till ett barn och måste oftast opereras bort, men möjligheten till framtida graviditeter är mycket god.
kvinna som ligger ner med ont i magen

Råd och stöd när man varit med om ett missfall

Att mista ett barn är tungt och kan kännas som en svår förlust även i ett tidigt skede. Man förlorar inte bara fostret, utan alla förhoppningar om barnet som skulle bli. Samtidigt är det relativt vanligt med tidiga missfall och det betyder sällan att man inte kan bli gravid igen. 
ledsen kvinna

Att sluta amma - barnspecialistens tips

Att sluta amma är ett beslut som ofta är personligt och kluvet. När man väl har bestämt att det är dags gäller det också att klura ut hur man bäst går tillväga. Våra barnspecialister har samlat några goda råd som hjälper dig när du är redo. 
Att sluta amma

Där gick vattnet! Men när ska man åka in till förlossningen?

Om du närmar dig BF letar du säkert för fullt efter tecken på att det är dags att åka in. Men när ska man egentligen åka in till förlossningen? Är det först när vattnet går? 
Förlossning värkar

Allt om icke-medicinsk smärtlindring vid förlossning

Att en förlossning gör ont är svårt att komma undan. Det går dock att lindra smärtan med både medicinska och icke-medicinska alternativ. Här går vi igenom de vanligaste formerna av icke-medicinsk smärtlindring, för en smidigare och positivare förlossning. 
Förlossning

Om det blir kejsarsnitt

Ibland behöver barn förlösas genom kejsarsnitt. Om man har genomgått ett kejsarsnitt ser återhämtningen och tiden på BB lite annorlunda ut jämfört med en vaginal födsel. Trots låga risker med denna sorts operation kan den väcka en hel del tankar och känslor. 
Kejsarsnitt

Träning efter förlossning - vad gäller?

Att börja röra på kroppen och träna igen efter förlossningen kan stärka både fysiskt och psykiskt mående, samtidigt som det hjälper kroppen att återhämta sig efter att ha fött barn. Genom att följa några grundprinciper kan man undvika skador eller onödig påfrestning under en redan känslig tid. 
Mamma och barn på golv

Olika sätt att föda - från vattenfödsel till att föda hemma

Förlossningar kan se annorlunda ut både utifrån vad den gravida vill och vad som är säkrast för mamma och barn. Här går vi igenom vaginal förlossning på förlossningsmottagning, kejsarsnitt, att föda hemma och vattenfödsel. 
Vattenförlossning

Vårdaktörer för barn – här kan din familj få vård

Med så många valmöjligheter och vårdaktörer kan det ibland vara svårt som småbarnsförälder att veta var och hur man ska söka vård för sitt barn. För att göra det lättare har vi samlat hela listan över olika former av barnsjukvård samt varje regions digitala vårdalternativ.  
en mamma och två sjuka barm

Babyskydd och bilbarnstol - allt om barnsäkerhet i bilen 

Barns kroppar är små, och bilars säkerhetssystem är utformade för kroppar som är stora. Därför finns babyskydd och bilbarnstolar som skyddar. Genom att följa dessa viktiga riktlinjer sitter ni alla säkert i bilen. 

Förlossningsrädsla: läskigt, vanligt och behandlingsbart

Det är vanligt att känna oro inför en förlossning. För en del övergår oron till en lätt, måttlig eller svår förlossningsrädsla. Dock kan de flesta känna sig tryggare inför förlossningsdagen genom att prata med sin barnmorska och ta del av stöd och insatser som finns.
Förlossning nyfödd

Bebisens sömn vid 8 månader – vad hände här?

Det lilla spädbarnets sömn förändras mycket under det första året. Vid åtta månaders ålder märker många föräldrar av en period med orolig sömn. Det som tidigare fungerade kanske inte längre fungerar på samma sätt. Det här är helt normalt, och med lite extra tålamod tar ni er snart igenom den här perioden.
bebis med napp som ligger i säng

När ditt barn börjar förskolan - vad händer med dig?

Knyter det sig lite i hjärtat när du tänker på att lämna din knodd på förskolan första gången? Undrar du hur det är möjligt för dig själv att gå tillbaka till ett jobb som om allt var som förr eller var den du var innan har tagit vägen? Oroa dig inte, vi har råden som hjälper er att hitta balansen igen. 

Träffa barnläkare online hos Knodd - din nätdoktor i mobilen

Genom Knodd kan du träffa erfarna barnläkare och barnspecialistsjuksköterskor direkt i mobilen. På så sätt kan du få hjälp med bedömning, råd om behandling, och receptförskrivning vid behov, allt för att hjälpa ditt barn må så bra som möjligt 💊
barn i fönster

Så får du ditt barn att tvätta händerna 

För de flesta smittsamma sjukdomar är en god handhygien ett av de bästa sätten att minska risken att bli smittad eller att smitta andra. Att få barn att göra det kan dock vara desto klurigare. Därför har vi samlat våra bästa tips för att göra det roligare att tvätta händerna.
barn tvättar händerna

Allt om vab och att vabba

Om du behöver stanna hemma från jobbet eller går miste om a-kassa för att ta hand om ett sjukt barn kallas det vab - vård av barn. Här är allt du behöver veta om att anmäla vab till Försäkringskassan, när det behövs intyg, och föräldrars vanligaste frågor om vab. 
mamma vabbar sjukt barn