Anna Bylin

Barnmorska

Anna Bylin tog sin sjuksköterskeexamen från Vårdhögskolan i Örnsköldsvik 1994 och vidareutbildade sig sedan till specialistsjuksköterska inom barn och ungdom och tog examen från Mittuniversitetet Sundsvall 1998. Därefter har hon bland annat arbetat inom onkologi samt som astma- och allergisjuksköterska. För några år sedan valde hon att utbilda sig till barnmorska och tog examen 2016, även då från Mittuniversitetet Sundsvall. Sedan dess har Anna arbetat inom förlossningsvården, på barnmorskemottagning och med obstetriska ultraljud. Anna började arbeta deltid på Knodd hösten 2021 och har även varit med och tagit fram samt granskat innehållet i gravidprogrammet i Knodds app. Sammanlagt har Anna mer än 20 års erfarenhet inom barnsjukvård.

Anna Bylin

Texter granskade av Anna

Gravid vecka 41+ - allt om din graviditet

Gravidvecka 41 är sista veckan då graviditeten räknas som fullgången. Ungefär en tiondel av alla graviditeter fortsätter dock in i nästa vecka och räknas som att ha gått över tiden. Olika regioner har olika rutiner, men barnmorskan fortsätter ha koll på att bebisen mår bra. Ibland blir det aktuellt med igångsättning. 
illustration av foster i vecka 41

Gravid vecka 40 - allt om din graviditet

I gravidvecka 40 räknas graviditeten fortfarande som fullgången och det är inte mycket kvar för barnet i magen att utveckla eller förbereda. Du som är gravid går troligtvis i otålig väntan och tänker säkert på första tiden efter att bebisen är född. 
illustration av foster i vecka 40

Gravid vecka 39 - allt om din graviditet

De flesta barn föds efter 39 eller 40 fullgångna graviditetsveckor. Både bebisen och den gravida fortsätter samla energi och vila upp sig i förberedelse för förlossningen. 
illustration av foster i vecka 39

Gravid vecka 38 - allt om din graviditet

I gravidvecka 38 är graviditeten fullgången och bebisen i magen redo för allt vad livet ute i världen innebär. Det betyder dock inte att bebisen tycker det är dags att komma ut. För dig som är gravid kan det krävas lite knep för att orka vänta. 
illustration av foster i vecka 38

Gravid vecka 37 - allt om din graviditet

I gravidvecka 37 tar graviditeten sina sista steg mot att vara fullgången, även om det kan dröja tills bebisen känner sig redo att komma ut. Det blir dags för barnmorskebesök igen och du som är gravid kanske börjar tänka på förlossningen och hur det kommer att vara efteråt. 
illustration av foster i vecka 37

Gravid vecka 35 - allt om din graviditet

I gravidvecka 35 räknas man som höggravid och ordet kan tyckas lämpligt när det känns som att bebisen tar upp allt utrymme i magen. Bebisen fortsätter lägga på sig underhudsfett medan du som är gravid kanske börjar fundera på en del av det praktiska efter födseln. 
illustration av foster i vecka 35

Gravid vecka 34 - allt om din graviditet

När du är gravid i vecka 34 kan väntan börja kännas evighetslång och kroppen är tyngre än någonsin. Bebisen i magen är redo för ett liv ute i världen men tar gärna några veckor till att stärka lungorna och lagra underhudsfett. Själv kan du förbereda förlossningsbrev och fundera på vändningsförsök. 
illustration av foster i vecka 34

Gravid vecka 33 - allt om din graviditet

I graviditetsvecka 33 kan du som är gravid vara hungrigare än någonsin medan barnet lägger på sig mer och mer underhudsfett. Barnmorskan har koll på att det inte finns tecken på havandeskapsförgiftning, så det är väl värt att fortsätta gå på de täta kontrollerna. 
illustration av foster i vecka 33

Gravid vecka 31 - allt om din graviditet

I graviditetsvecka 31 växer både bebisen och den gravida. Nu gäller det att samla energi genom extra mellanmål och vila för att hålla kursen de sista veckorna. 
illustration av foster i vecka 31

Gravid vecka 30 - allt om din graviditet

När man är gravid i vecka 30 börjar det troligtvis bli ont om plats i magen. En del bebisar har nu vänt sig upp och ner i förberedelse för förlossningen och resten av tiden i magen handlar om att lägga på sig underhudsfett och gå upp i vikt. 
illustration av foster i vecka 30

Gravid vecka 29 - allt om din graviditet

När man är gravid i vecka 29 tar både magen och tankarna om livet efter förlossningen upp allt mer plats. Du som är gravid kan behöva anpassa vardagen och få mer stöd av närstående för att orka med. Bebisen i magen får allt mindre utrymme, men än går det att slå kullerbyttor och sparka loss. 
illustration av foster i vecka 29

Gravid vecka 28 - allt om din graviditet

I vecka 28 har graviditeten nått tredje trimestern. Bebisen lägger på sig underhudsfett och får ett allt mer komplext minne, medan du som är gravid kanske börjar stressa över sådant som måste köpas. Det är ovanligt, men en del barn föds för tidigt och det kan Knodds barnspecialister en hel del om. 
illustration av foster i vecka 28

Gravid vecka 27 - allt om din graviditet

När man är gravid i vecka 27 har man nått slutet på den andra trimestern. Bebisen i magen övar vidare på sina färdigheter medan blivande föräldrar börjar förbereda för förlossning och för att ha ett barn hemma. 
illustration av foster i vecka 27

Gravid vecka 24 - allt om din graviditet

Att vara gravid i vecka 24 innebär att även utomstående kan känna barnet i magen sparka och röra på sig. Bebisen lagrar underhudsfett och jobbar på medvetet tänkande, medan du som är gravid kan passa på att se över vaccinationsskyddet. 
illustration av foster i vecka 24

Gravid vecka 23 - allt om din graviditet

I gravidvecka 23 tar barnets organ på sig nya arbetsuppgifter, samtidigt som gravida med tunga eller farliga arbeten kan börja tänka på graviditetspenning. 
illustration av foster i vecka 23

Gravid vecka 22 - allt om din graviditet

Att vara gravid i vecka 22 innebär ofta att det är full fart på bebisen i magen när du som är gravid försöker vila. Utvecklingen går fort framåt med unika skillnader för varje barn. Du som är gravid kanske stöter på det ovälkomna gravidbesväret hemorrojder. 
illustration av foster i vecka 22

Gravid vecka 19  - allt om din graviditet

När man är gravid i vecka 19 växer magen och kroppen ordentligt. Det behövs, både för att tillgodose det växande fostrets behov och i förberedelse för när barnet är fött. En del gravida börjar oroa sig inför förlossningen, men det finns många stärkande metoder som kan lindra förlossningsrädsla. 
illustration av foster i vecka 19

Gravid vecka 15 - allt om din graviditet

Att vara gravid i vecka 15 innebär att man har klivit in i graviditetens andra trimester. För den gravida kan illamåendet börja lägga sig samtidigt som det kan kännas annorlunda att röra på sig än vanligt. Fostret börjar stärka skelettet och suga på tummen. 
Illustration av foster i vecka 15

Gravid vecka 11 - allt om din graviditet

I gravidvecka 11 kan fostret gapa, gäspa och svälja. Mindre detaljer på kroppen, som naglar och ögonlock, börjar utvecklas. För er som ska bli föräldrar kan det hända mycket i relationen till varandra i takt med att gravidmagen växer. 
illustration av foster i vecka 11

Gravid vecka 13 - allt om din graviditet

I gravidvecka 13 tränar fostret på att stärka nackmusklerna och problemlösningsförmågan. Du som är gravid kanske blir mer störd av förkylningar än vanligt, men fostret störs inte så länge du följer barnmorskans råd om vad som gäller när du blir sjuk. 
illustration av foster i vecka 13

Gravid vecka 14 - allt om din graviditet

Att vara gravid i vecka 14, första trimesterns sista vecka, kan kännas lugnare för den gravida, då illamående och yrsel börjar avta och graviditeten är mindre känslig än tidigare. Inne i livmodern har fostret tydliga kroppsdelar och en nyfunnen förmåga att hicka. 
illustration av foster i vecka 14

Gravid vecka 17 - allt om din graviditet

I gravidvecka 17 växer fostret ordentligt och lagrar fett både innanför och utanpå kroppen. Du som är gravid kan märka av nya förändringar i kroppen, såsom pigmentförändringar och bäckensmärta. 
illustration av foster i vecka 17

Gravid vecka 21 - allt om din graviditet

Att vara gravid i vecka 21 innebär att halva graviditeten ligger i backspegeln. Nu börjar en individuell tillväxtkurva för fostret, som gör allt mer medvetna rörelser i magen. För gravida förändras bäckenbottenmuskulaturen, så det är en utmärkt tid att börja göra knipövningar.
illustration av foster i vecka 21

Gravid vecka 36 - allt om din graviditet

I gravidvecka 36 är bebisen i princip färdigutvecklad och dagarna till beräknad förlossning kan börja kännas långa för dig som är gravid. Nu gäller det bara för er båda att samla energi tills kroppen och bebisen känner att det är dags. 
illustration av foster i vecka 36

Gravid vecka 16 - allt om din graviditet

I gravidvecka 16 börjar magen växa ordentligt för många, även om det är individuellt när kulan börjar synas. Fostret kan uppfatta plötsliga, höga ljud och jobbar på att lägga på sig underhudsfett. För en del gravida är det dags för ett barnmorskebesök, ett bra tillfälle att prata om eventuell förlossningsrädsla. 
illustration av foster i vecka 16

Gravid vecka 25 - allt om din graviditet

I graviditetsvecka 25 har bebisen en egen dygnsrytm i magen och kan börja reagera på puffar utifrån. Det är dags för barnmorskebesök igen, även om du som är gravid kanske har allt svårare att få på dig skorna. 
illustration av foster i vecka 25

Gravid vecka 32 - allt om din graviditet

Att vara gravid i vecka 32 innebär både att förlossningen närmar sig - och att det är långt kvar. Bebisen växer ordentligt i storlek och du som ska bli förälder kanske börjar förbereda både praktiskt och mentalt inför allt som snart kommer hända. 
illustration av foster i vecka 32

Gravid vecka 26 - allt om din graviditet

I gravidvecka 26 tränar bebisen på att andas och stärka lungorna, samt att smaka lite på vad mamma äter. Du som är gravid kanske känner dig lite hungrigare än vanligt när bebisen samlar på sig underhudsfett.  

Gravid vecka 20 - allt om din graviditet

Att vara gravid i vecka 20 innebär ofta en lugnare period med bättre mående, samtidigt som bebisen i magen börjar snurra runt så att det känns. Med lite råd för bättre sömn och praktisk vägledning från barnmorskan kan du tryggt ta dig igenom även denna vecka. 
illustration av foster i vecka 20

Gravid vecka 18 - allt om din graviditet

Att nå gravidvecka 18 kan kännas pirrigt för blivande föräldrar. Den här veckan är det nämligen dags att få se bebisen på ultraljudsundersökningen. Bebisen växer och tränar på kullerbyttor, samtidigt som du som är gravid allt mer börjar uppskatta stödstrumpor. 
illustration av foster i vecka 18

Gravid vecka 12 - allt om din graviditet

Att vara gravid i vecka 12 innebär att ha nått en stor milstolpe. Nu är graviditeten inte lika känslig och fostret tränar både på att suga på tummen och att rynka på pannan. Själv kanske du tänker mycket på att bli förälder eller att förbereda blivande storasyskon inför förändringen som är på gång. 
illustration av foster i vecka 12

Gravid vecka 1-3 - allt om din graviditet

När du är gravid i det som kallas vecka 1 och 2 har graviditeten egentligen inte börjat. Graviditetsveckorna räknas från sista mensens första dag, vilket innebär att befruktningen sker först någon gång mot slutet av vecka 2 eller början av vecka 3. Det är inte bara i kroppen det händer saker, utan huvudet kan fyllas med funderingar på en gång. 

Gravid vecka 9 - allt om din graviditet

När du är gravid i vecka 9 syns fortfarande ingenting på utsidan, men inne i livmodern händer det saker hela tiden. Embryot ser allt mer ut som en människobebis, samtidigt som hormoner i kroppen gör sitt för att skapa bästa möjliga förutsättningar för graviditeten. 
illustration av foster i vecka 9

Gravid vecka 4 - allt om din graviditet

När du är gravid i vecka 4 har du egentligen bara varit gravid i två veckor. Ett befruktat ägg har fäst sig i livmodern och kroppen ställer in sig på att ta hand om ett helt liv till. Att du som är gravid tar folsyra skyddar det lilla embryot från start. 
illustration av fostrets utveckling i vecka 4

Gravid vecka 10 - allt om din graviditet

I graviditetens vecka 10 räknas det officiellt att man har ett foster i magen och fostret börjar allt mer se ut som ett litet, litet barn. För dig som är gravid kan det vara skönt att börja eller fortsätta träna så att kroppen lättare anpassar sig till förändringarna. 
illustration av foster i vecka 10

Gravid vecka 8 - allt om din graviditet

När du är gravid i vecka 8 kanske kroppen börjar kännas lite större, även om det inte märks för utomstående. Det kan kännas pirrigt men också ge upphov till en del oro. Inne i livmodern utvecklar embryot organ, kroppsdelar och små ansiktsdrag för fullt.   
illustration av foster i vecka 8

Gravid vecka 7 - allt om din graviditet

I graviditetens vecka 7 fortsätter embryots inre organ att utvecklas och början till små armar kan urskiljas. Även du som är partner eller medförälder kan ha huvudet fullt av funderingar. 
illustration på foster i vecka 7

Gravid vecka 6 - allt om din graviditet

När du är gravid i vecka 6 är embryot i livmodern stort som ett blåbär. Själv kan du börja känna av gravidillamående, men embryot växer för fullt varje dag.  

Gravid vecka 5 - allt om din graviditet

När du är gravid i vecka 5 är det möjligt att du redan känt av förändringar i kroppen. Det är också möjligt att du inte märkt någonting alls, men för det lilla embryot i livmodern är det redan full fart i utvecklingen. 

Knodds kostnadsfria profylaxkurs - för en trygg förlossning

Att föda barn är en stor prestation, både fysiskt och psykiskt. Samtidigt är ögonblicket då ditt barn kommer till världen fantastiskt och livsförändrande. Knodds gratis och digitala profylaxkurs ger dig kunskap och praktiska övningar som stärker dig inför förlossningens utmaningar. 
Kvinna och man som håller om kvinnans gravidmage

IVF - ett barn blir till (med lite hjälp)

IVF - eller provrörsbefruktning - blir allt vanligare i Sverige. Det ger en möjlighet för ofrivilligt barnlösa, ensamstående mammor och lesbiska par att få egna, efterlängtade biologiska barn. Samtidigt kan det vara en psykiskt och fysiskt påfrestande process. 
kvinna med en nyfödd bebis i famnen

Mat för gravida - vad man får äta och inte

Under graviditeten är det viktigt att tänka på vad man äter för att fostret ska växa och må bra. Knodds barnspecialister ger goda råd om vad man ska äta och vad man inte ska äta som gravid.
gravid kvinna som sitter på golvet och äter hallon

Gravidillamående, halsbränna och andra besvär under graviditeten

Det är vanligt att uppleva olika besvär under graviditeten - allt från illamående och halsbränna till bäckensmärta och hemorrojder. Ofta är besvären ofarliga för både den gravida och fostret, men kan ändå behöva lite extra omsorg och lindring. 
gravid kvinna som håller sig för huvudet

Grattis till plusset - om första tiden som gravid

Plötsligt står det där: plusset på stickan. Er resa hit kan ha varit kort eller lång, noggrant planerad eller kanske inte alls, men nu är något stort på gång och det kan vara svårt att veta var man ska börja. Enklast är att börja här. 
bild tagen uppifrån på kvinna som håller i ett positivt graviditetstest

Barnmorskans råd - bästa gravidapparna

En gravidapp kan hjälpa blivande föräldrar att förstå bebisens utveckling och vad som sker i den gravidas kropp, samt ge viktig information och råd om hur man får en så frisk och välmående graviditet som möjligt. Erfarna barnmorskan Anna Bylin, som varit med och tagit fram Knodds gravidapp, ger råd om de bästa apparna för gravida. 
kvinna som håller i telefon som visar Knodd-appen

Besöken hos barnmorska - stora guiden för gravida

Besöken hos barnmorskan när man är gravid är inte bara till för att ha medicinsk koll på bebisens tillväxt i magen. Barnmorskan är även en guide genom graviditeten, med goda råd, lugnande ord och en länk till det stundande föräldraskapet. Här samlar vi allt du behöver veta om vad som sker hos barnmorskan, från första besöket ända till bebisen äntligen är här.
barnmorska som gör ultraljud