Utveckling
Alla barn är olika och utvecklas också därefter, det finns dock vissa typiska språng i ett barns utveckling som sker vid ungefär samma ålder. Här har vi samlat artiklar som rör utveckling och milstolpar för barnets första till femte år.
Sökresultat
0 träffar
Vaccinationsprogrammet för barn - din snabbguide
Det svenska vaccinationsprogrammet är ett väletablerat program tillgängligt för alla barn för att ge skydd mot vanliga och allvarliga sjukdomar. Här hittar du en snabb överblick över vaccinen som ingår – och svar på de vanligaste frågorna om vaccinprogrammet.
När växer fontanellen ihop? Och andra frågor från föräldrar
Fontanellen är mellanrum mellan spädbarnets skallben, som gör att hjärnan kan växa snabbt under barnets första år. Den innebär dock att hjärnan är lite mer utsatt än under skallbenen, och därför är det viktigt att vara försiktig med dessa mjuka delar.
Vad är babinskis tecken?
Babinskis tecken är en reflex i foten som syns hos spädbarn. Vanligtvis växer reflexen bort, och om den inte gör det kan det vara ett tecken på någon neurologisk problematik hos barnet. Här hittar du allt du behöver veta.
Allt du behöver veta om hur barn lär sig läsa
Att lära sig läsa är att öppna dörren till en helt ny, spännande och oändlig värld. Inte konstigt då att barn gärna själva vill lära sig. Men hur går det till när barn ska lära sig läsa? Här är allt du behöver veta, från bokstaven A till det var en gång…
3 sätt du kan hjälpa ditt barn att lära sig bokstäver
Att lära sig bokstäver är en del i hur barn lär sig läsa och skriva. Yngre barn är ofta nyfikna på språket och det gör att man kan leka fram kunskap om alfabetet. Här hittar du 3 tips som hjälper dig som förälder.
Viktigt att veta om dyslexi
Dyslexi är en form av läs- och skrivsvårigheter som är vanligt bland barn. Det är viktigt att tidigt uppmärksamma symtom på dyslexi för att sätta in stöd och ge barnet bäst förutsättningar i skola och vardag. Här hittar du en översikt.
6 tips som hjälper ditt barn lära sig cykla
Att lära sig cykla kan vara hisnande men ska helst också vara roligt. Med de här 6 tipsen kommer ditt barn lära sig cykla på nolltid.
5 roliga tips för att lära barn färger
Att lära sig färglära är svårare än man kan tro. Det sker dessutom samtidigt som barnet lär sig en massa annat. Det är ingen stress, med andra ord, men här hittar du 5 enkla tips som gör det lite roligare för ditt barn att lära sig om färger.
5 roliga sätt för barn att lära sig former
Att lära sig om former redan tidigt lägger grunden för geometri och matematikinlärning senare. Barn i förskoleåldern kan lära sig former på ett roligt sätt genom lek och utforskande. Här hittar du 5 roliga förslag.
4 tips för färre konflikter med ditt barn
Går det att få färre konflikter med sitt barn genom positiv uppmärksamhet? Forskning visar att det är precis så man ska göra. Knodds barnspecialister ger dig 4 knep som funkar.
Om sen språkutveckling hos barn
Sen språkutveckling kan vara ett tecken på att något inte står rätt till, men det kan också gå att åtgärda, med insatser från BVC, logoped, och dig själv. Här hittar du information om vad det kan bero på om ditt barn inte pratar än och tips om hur du kan främja ditt barns tal- och språkutveckling.
Hjälp ditt barn att komma igång med engelska
Engelskan finns i vår vardag mer än någonsin och många föräldrar vill ge sina barn en skjuts in i språkkunskapen. Här hittar du knepen som hjälper dig att stötta ditt barn att lära sig engelska.
Viktigt att veta om dyskalkyli hos barn
Dyskalkyli innebär att man har svårt med att räkna och förstå siffror och sådant som har med tal att göra, men det är mer än att “bara” ha svårt för matematik. Här är viktig information och råd för dig som är förälder.
Dags för skolstart: 3 tips för en smidig övergång
Det är ett stort steg att se ditt barn börja skolan, och ibland kan det kännas riktigt pirrigt. De här tre tipsen gör det lekande lätt. Med en bonus-checklista över sådant som behövs inför skolstart har ni allt ni behöver för att starta terminen galant.
Stamning hos barn - viktigt att veta
Stamning är relativt vanligt hos barn och kan göra att det blir stopp när de talar. För många barn går det över innan de börjar skolan, men en del behöver hjälp av en logoped. Här hittar du både sådant som är viktigt att veta och råd om hur du som förälder kan stötta ett barn som stammar.
8 bästa apparna för första tiden med din bebis
Letar du efter bra appar som kan hjälpa dig ha koll på din bebis utveckling vecka för vecka och stötta dig som förälder under den första tiden? Här är 8 appar som tar hand om dig.
Viktigt att veta om synfel och nedsatt syn hos barn
Viktig information om barns syn, synfel och bebisar som skelar, samt det du behöver veta om syntest på BVC och tecken på att ett barn ser dåligt.
När börjar min bebis krypa? Råd från barnspecialisterna.
Att få vara med när ens bebis lär sig att krypa kan vara lika spännande för dig som förälder som för bebisen själv. Här hittar du barnspecialisternas råd om när barn lär sig krypa och hur du kan hjälpa ditt barn på traven.
Sport och fritidsaktiviteter för barn i alla åldrar
Fysisk aktivitet genom sport eller andra fritidsaktiviteter kan vara bra för barns hälsa, självförtroende och välmående. Men hur funkar sport för små barn? Här hittar du råd om roliga fritidsaktiviteter för ditt barn och hur ni får pusslet att gå ihop.
När börjar barn prata?
Många föräldrar längtar efter att få höra sitt barn säga sitt första ord, men när börjar barn prata egentligen? Knodds barnspecialist Jenny berättar.
Anknytning till adoptivbarn - så går det till
Anknytning vid adoption kan innebära extra utmaningar beroende på barnets tidigare erfarenheter och separationer. Här kan du lära dig mer om vad man kan förvänta sig och vad som kan hjälpa en ny, trygg anknytning på traven.
Så lär du ditt barn cykla
För många föräldrar känns det stort att lära sitt barn cykla, men inte alltid helt självklart hur man går tillväga. Här är barnspecialisternas råd för en säkrare - och roligare - start på cyklandet.
Viktigt att veta om att lära barn simma
Det är viktigt att lära barn simma för att minska risken för drunkningsolyckor. Dessutom tycker barn ofta att det är otroligt roligt att leka i vattnet och att lära sig nya färdigheter. Så ring simskolan, packa badväskan och ta med er de här råden så blir det en härlig dag på stranden eller badhuset.
Din bebis utveckling: 5-6 månader
Vad händer i bebisens utveckling vid 5 månader och 6 månader? Hur kan man stötta sin bebis så att det blir så bra som möjligt för hela familjen? Här är allt du behöver veta om den här perioden – inklusive BVC-besök och nya vaccinationer.
Så pratar du med barn om läskiga saker
Barn kan vara rädda för allt möjligt, från mörka källare och spöken till döden, och samtidigt vara helt fascinerade av läskiga historier. Så här hjälper du ditt barn att möta sina rädslor, utan att låtsas som att monstret under sängen inte finns.
Barnspecialisternas råd för mörkrädda barn
I flera vändor under barndomen kan det hända att ditt barn blir mörkrädd. Det är vanligt bland barn men kan ändå bli en tuff period för hela familjen. Här ger barnspecialisterna sina bästa råd som kan hjälpa er ta er an monstret under sängen eller tjuven bakom gardinen.
Välja rätt förskola till ditt barn - så gör du
Äntligen dags att börja förskola? För att förskolan ska bli en spännande plats för ditt barn och kännas trygg för dig gäller det att hitta rätt förskola för er. Det kan kännas lättare sagt än gjort, men så svårt behöver det inte vara. Här är knepen du behöver känna till.
Din bebis utveckling: 7-8 månader
Vad händer i bebisens utveckling vid 7 månader och 8 månader? Här är allt du behöver veta om den här perioden – inklusive BVC-besök och roliga aktiviteter och lekar som stöttar ditt barns utveckling.
Din bebis utveckling: 3-4 månader
Vad händer i bebisens utveckling vid 3 månader och 4 månader? Vad händer på BVC under den här tiden? Här är allt du behöver veta om din bebis under dessa månader och hur du kan stötta bebisens utveckling.
Din bebis utveckling: 1 månad - 2 månader
Hur ser livet ut när din bebis är 1 månad? 2 månader? När är det dags för BVC-besök och vad händer i bebisens utveckling? Här samlar vi det viktigaste du behöver veta.
Din bebis utveckling: 9-10 månader
Bebisens utveckling vid 9-10 månader går snabbt framåt. Nu ska det utforskas och upptäckas, särskilt om man kan krypa fram själv. Här har vi samlat allt om perioden, inklusive BVC-besöket i månad 10 och roliga lekar som stöttar ditt barns utveckling.
Din bebis utveckling: 11-12 månader
Bebisens utveckling når milstolpe efter milstolpe vid 11-12 månader. Kanske dyker det upp några första ord eller så närmar sig de första stapplande stegen. Här har vi samlat allt om perioden, inklusive BVC-besöket vid 12 månader och roliga lekar som stöttar ditt barns utveckling in i sitt andra år i livet.
Covid-19 i backspegeln: pandemins påverkan på barn
Under våren 2020 blev coronapandemin ett stående inslag i familjers liv och medvetande. Vare sig det handlat om sjukdom, en förändrad livssituation, eller oro om framtiden så påverkades många familjer och för en del känns förändringarna av än idag. Knodds barnspecialister blickar tillbaka för att reda ut hur pandemin påverkade barnfamiljer under de första åren och vad det kan säga om framtiden.
Nyttan och nöjet med barns flerspråkighet
Majoriteten av världens befolkning är idag flerspråkig och barn som växer upp med flerspråkighet får en riktig skjuts in i flera olika kulturer och inlärningens värld.
Specialserie: allt om barns utveckling i Knodds föräldrapodd
Är du nyfiken på vad som händer i ditt barns utveckling under det första året? I Knodds föräldrapodd Knodden hittar du nu en specialserie om barns utveckling månad för månad så att du har koll hela vägen.
Så stöttar du ditt barns motorik (0-5 år)
Utvecklingen av barns motorik är tätt knuten till annan utveckling och till barnets utforskande av omvärlden, ända från födseln till förskoleåren och vidare. Vid varje steg längs vägen kan du som förälder vara med och främja barnets motoriska utveckling.
Så tar du dig igenom trotsåldern med ditt barn
Det som ofta kallas trotsåldern är egentligen en del i barnets utveckling som tyder på en nyupptäckt vilja och självständighetsträning. Konflikter kan dock uppstå när barnets vilja inte passar omvärlden för stunden. Vi har här samlat barnspecialisternas bästa råd för hur du hanterar dessa perioder på ett smidigt sätt - för både dig och din knodd.
Barns viktiga utvecklingssteg de första åren
Det är mycket som sker under de första åren i ditt barns liv, allt från de första stegen till att barnet börjar prata, leka med andra, och skriva sitt eget namn. Barn utvecklas i olika takt men stegen brukar ske i samma ordning. Här kan du läsa vad du kan se fram emot i olika faser under ditt barns utveckling, från födsel upp till fem år.
Knodden avsnitt 14 - Barns sexualitet och genus
Barn upptäcker tidigt att människor runt omkring dem har olika förväntningar på pojkar och flickor och hur vi behandlar våra kroppar. Därför är det viktigt att vuxna lär sig prata om detta med barn.
Barnspecialisternas råd om att sätta gränser för barn
Att sätta gränser för sitt barn är läskigt för vissa föräldrar som inte vill vara för stränga. På samma gång kan det vara tufft för andra föräldrar som tröttnat på att tjata Nej mot trotsande tvååringar. Knodds barnspecialister har samlat goda råd om hur du som förälder kan använda gränser för att hjälpa ditt barn.
När språket inte hunnit ikapp
Barns språkutveckling sker i olika steg. Små barn kan bli frustrerade när de vill något som de inte har ord för, och ibland kan det leda till jobbiga stunder och ordentliga utbrott. Med några knep och lite extra förståelse kan du leda ditt barn genom den här tiden och uppmuntra språket som kommer.
Ultimata guiden för nyblivna föräldrar
Det är mycket som är nytt när du blivit förälder och många frågor uppstår. Samtidigt är det svårt att dels hinna leta upp den information du söker, dels att säkerställa att den kommer från pålitliga källor. Här hittar du en uppsamling av Knodds artiklar med allt du behöver veta i början.
Tantrums och utbrott - så hjälper du ditt barn igenom dem
Barn får utbrott när de inte kan hantera en situation eller känslorna som uppstår kring den. Många förväntar sig raseriutbrott från barn när de är 2 år och 3 år, men faktum är att de kan uppstå under hela deras uppväxt. För dig som förälder är det viktigt att finnas som en trygg punkt och hjälpa barnet lära sig vad det är som händer inombords.
Full fart framåt - så stöttar du när ditt barn börjar gå
Att börja gå är ett stort steg för ditt barn och ofta en stark upplevelse för dig som förälder. Barn lär sig naturligt att gå i den takt som passar dem, men du som förälder kan stötta ditt barn och göra det till en rolig tid för er båda.
5 milstolpar att se fram emot under de första åren med barn
Under de första åren i ditt barns liv är det mycket spännande som sker. Barnet tar sitt första steg, säger sina första ord och du får det där efterlängtade skrattet när ni ses. Knodds barnspecialister har samlat fem roliga milstolpar som du som förälder kan se fram emot de första åren.
Stora BVC-guiden - allt du behöver veta
Under ditt barns första fem år kommer ni kallas till regelbundna BVC-besök. Detta möjliggör för BVC att följa barnets utveckling och se till att alla i familjen mår bra. Men vad kan du vänta dig vid de olika besöken - och vad gör man om barnet inte samarbetar?
Från babbel till berättande - om ditt barns språkutveckling från 0-5 år
Från dag ett kommunicerar du och ditt barn på alla möjliga sätt, men en helt ny värld öppnar sig när ditt barn lär sig prata. Språket hjälper barn att lära sig om omvärlden och bygga relationer med andra, samtidigt som det låter dig få veta mer om vem ditt barn är. Här går våra barnspecialister igenom hur språkutvecklingen ser ut i barnets olika åldrar.
Knodden avsnitt 8 - Mitt barns härliga trotsåldrar
Det som i folkmun kallas trotsålder återkommer under olika steg i barns utveckling och ser olika ut beroende på ålder. Knodds verksamhetschef och barnsjuksköterska Tina pratar med Jennie-Lie om hur trots kan se ut i olika åldrar och svarar på föräldrars frågor om hur man kan hjälpa sitt barn - och klara perioden själv.
Första tiden med tvillingar - tips och råd
Det kan vara omvälvande nog att bli förälder. Att dessutom få tvillingar - eller trillingar - är ytterligare en resa i sig. Det är en tid då det är viktigt att du själv får mycket vila och avlastning när det går, så att du får möjlighet att njuta av den dubbla glädjen.
Knodden avsnitt 3 - Allt om barnsäkerhet och att barnsäkra hemma
En av de största förändringarna med att bli förälder är att hela världen plötsligt verkar så mycket farligare. Barnsjuksköterskan Sofia Nilsson får många frågor från föräldrar om hur man kan barnsäkra sitt hem och vad man ska göra när olyckan är framme. Svaren delar hon med sig av i detta Knodden-avsnitt.
Utvecklande lekar för barn 0-3 år - tips från barnspecialisterna
Ända från födseln är leken helt ovärderlig för barns utveckling. Den främjar empati, språkkunskap, socialt samspel och självkänsla hos barn. Men ibland tar det slut på idéer om vad man kan hitta på, så vilka lekar passar egentligen för barn i olika åldrar?
Inför förskolestart - vad behöver du tänka på?
Efter sommaren är det för många barn dags för förskolestart, och för vissa är det första gången de är utan någon förälder en längre stund. Vad ska man som förälder tänka på inför förskolestart? Vad behöver barnet för kläder i facket, och hur kan du göra första tiden på förskolan så bra som möjligt för både dig och ditt barn?
Knodden avsnitt 1 - Ditt barns utveckling de första åren
I vårt första Knodden-avsnitt diskuterar barnsjuksköterskan Tina och Norrlandspärons Jennie-Lie vad du som förälder kan förvänta dig gällande ditt barns utveckling, månad för månad under första levnadsåret.
Sluta med napp - 10 konkreta råd
Alla barn föds med en sugreflex, som är nödvändig för barnets överlevnad. Men att suga fungerar också som tröst och då blir nappen ibland en tacksam avlastning.
Tänder och mjölktänder hos barn
Är det tänder på gång? När barn är runt 6-8 månader brukar de första tänderna titta fram, men det kan dröja även upp till 10 mån ålder. Ibland märks det tydligt på barnet att tandsprickningen är på gång och ibland inte alls.
Potträning - barnspecialisternas bästa tips
Förr eller senare brukar det bli dags att börja med potträning, så att barnet kan bli fritt från blöjorna. Att lära sig gå på pottan är ett samspel mellan förälder och barn och med några goda råd längs vägen kan det bli en stressfri och till och med spännande upplevelse.
Knodds föräldrakurser
Vad behöver min bebis för att må bra? Hur agerar jag om en olycka skulle ske? I våra kurser får du svaren på de frågorna och många fler av våra barnspecialister. De ger råd och förklarar varför olika saker händer och hjälper dig skapa de bästa förutsättningarna för en bra start med din bebis. Gå dem var du vill, när du vill
Kom ut och lek - vi hjälper till med motivationen!
Nu börjar våren försiktigt svepa in, vädret bli varmare och dagarna blir längre. Det kan vara värt att ta vara på eftersom barn bör röra på sig ordentligt varje dag då dagsljuset har direkta effekter på energi och aktivitet. Till exempel bör barn under fem år helst inte vara stillasittande i mer än en timme i sträck och småbarn samt barn i förskola rekommenderas att röra på sig ungefär tre timmar om dagen.
Bebisars andning - Allt du behöver veta
En vanlig sak som oroar nyblivna föräldrar är bebisens andning. Det är inte ovanligt att man får höra historier från andra föräldrar om hur de gick upp och lyssnade på bebisen flera gånger om natten. Att det var svårt att somna för bebisens alla ljud, eller icke-ljud, trots att bebisen själv sov jättegott.
Barns utveckling det första året
Alla barn är olika och utvecklas också därefter, vilket kan vara skönt att veta. Det finns dock vissa typiska språng i ett barns utveckling som sker vid ungefär samma ålder. Även dessa kan naturligtvis variera men i det stora hela infaller de oftast runt samma tidsperiod.
Favoritappen för svenska småbarnsföräldrar
Vab-dagar, konstiga utslag, knepiga sömnfaser eller var det där BVC-häftet gömmer sig… Det är mycket att hålla koll på som förälder, men med Knodd blir småbarnslivet lite enklare. Vi finns här för att hålla dig i handen genom föräldraskapet och ge stöd kring ditt barns hälsa och sjukvård - såväl genom vårt kunskapsprogram om ditt barns utveckling, digitala verktyg eller genom våra barnspecialister som finns tillgängliga inom minuter, var du än är.
Barns utveckling - följ ditt barns utvecklingsfaser i vår app
I Knodds kunskapsprogram lär du dig löpande att förstå ditt barns hälsa, utveckling och beteenden. Allt från motoriska och kognitiva framsteg, till praktiska råd och tips på hur du kan trösta ditt gråtande barn och själv hantera de olika utvecklingsfaserna. Ladda ner eller uppdatera appen i App/Play Store.
Barnsäkerhet - att barnsäkra hemmet
Barn utvecklas snabbt och kan snabbt börja röra sig, ta tag i saker, smaka och klättra. För att barn ska kunna utvecklas i en säker miljö kan du hjälpa ditt barn att bedöma risker och förebygga olyckor.
Högläsning för barn - stöttar utveckling och bygger relation
Högläsning är både roligt och mysigt, men det är också något av det bästa du kan göra för att stötta ditt barns utveckling. Det utvecklar ditt barns språkkunskap, empati och känslomässiga utveckling, samtidigt som ditt barn får ett stort försprång i läs- och skrivkunskaper senare i livet.