Gravid
Att vara gravid är en omtumlande resa och det är lätt att drunkna i all information. Här har vi samlat artiklar så att du kan ha koll på vad som faktiskt är viktigt att veta under graviditeten.
Sökresultat
0 träffar
Mindfetalness – lär känna ditt barn i magen
Mindfetalness är en metod som hjälper dig lära känna ditt barns fosterrörelser i magen. Det blir då lättare att avgöra om något inte är som vanligt och uppsöka vård.
Välj tjejnamn med barnspecialisternas tips
Tänk att det är en liten dotter på gång! Att välja tjejnamn kan kännas stort, spännande, och ibland lite klurigt. Här är tipsen som hjälper dig välja.
Välja killnamn: barnspecialisternas topptips
Att välja killnamn åt sin efterlängtade knodd kan kännas både spännande och som ett stort ansvar. Här har du tipsen som hjälper dig välja rätt.
Beräkna bf - så gör du
Nyfiken på när bebisen kommer? Med några enkla steg kan du räkna ut ditt beräknade förlossningsdatum (bf). Här får du veta hur, varför ultraljud justerar datumet och vad som gäller vid oregelbunden mens eller IVF.
Barnnamn: 7 tips som hjälper dig välja
Att välja namn till sitt barn kan kännas spännande, pirrigt, fantastiskt – och lite överväldigande. Här hittar du 7 tips som hjälper dig att välja rätt.
Bebistillskott i höst? Här är bästa tipsen
Det är mycket att ha koll på när man har en liten bebis, men hur påverkar säsongen det man ska tänka på? Här ger våra barnspecialister sina bästa råd till dig som fått barn på hösten.
Havandeskapsförgiftning - så skyddar du dig
Havandeskapsförgiftning är ett farligt tillstånd under graviditeten som innebär att man har för högt blodtryck. Det kan medföra skador både för den gravida och för barnet om det inte upptäcks i tid, så regelbundna kontroller hos MVC är din bästa vän under graviditeten.
Minskade fosterrörelser – viktiga råd
Minskade fosterrörelser kan vara ett tecken på att barnet i magen inte mår helt bra. Därför är det viktigt att alltid kontakta vården om man tycker sig märka av en förändring. Samtidigt är det i de allra flesta fall inget farligt utan främst en säkerhetsåtgärd.
Vanliga frågor om slemproppen
En del gravida vet att när slemproppen går är det ett tecken på att förlossningen är på gång. Men hur ser slemproppen ut egentligen och hur vet man om den har gått? Vi reder ut det du behöver veta.
Oro under och efter graviditeten - psykologens 4 strategier
Det är vanligt att känna sig orolig i samband med graviditeten, förlossningen och tiden efteråt. För en del tar oron över. Därför har Knodd bjudit in en psykolog från den digitala vårdappen Ella att dela med sig av 4 strategier som hjälper dig hantera oron om den blir för stark.
Förlossningsdepression – symtom och behandling
Det är många känslor som ryms under den första tiden efter att ett barn föds, från upprymdhet till nedstämdhet och oro. Ibland går nedstämdheten över till en förlossningsdepression eller postpartumdepression, ett tillstånd som går att behandla.
Hur kan man tänka kring besök efter förlossningen?
Besök av familj och vänner efter förlossningen kan vara både underbart och utmattande. Ibland kan det vara svårt att sätta gränser, men det kan också vara alldeles nödvändigt för att den lilla familjen ska få en fin start tillsammans.
Viktigt att veta om utomkvedshavandeskap
Utomkvedshavandeskap är ett ovanligt tillstånd hos gravida som innebär att ett befruktat ägg fäster sig utanför livmodern. Det kan då inte bli till ett barn och måste oftast opereras bort, men möjligheten till framtida graviditeter är mycket god.
Råd och stöd när man varit med om ett missfall
Att mista ett barn är tungt och kan kännas som en svår förlust även i ett tidigt skede. Man förlorar inte bara fostret, utan alla förhoppningar om barnet som skulle bli. Samtidigt är det relativt vanligt med tidiga missfall och det betyder sällan att man inte kan bli gravid igen.
Där gick vattnet! Men när ska man åka in till förlossningen?
Om du närmar dig BF letar du säkert för fullt efter tecken på att det är dags att åka in. Men när ska man egentligen åka in till förlossningen? Är det först när vattnet går?
Profylaxövningar - så hittar du lugnet under förlossningen
Profylaxövningar som hjälper den födande att slappna av och andas lugnare kan leda till en smidigare, tryggare förlossning. Här är 5 enkla övningar ni kan träna på innan det är dags.
Att resa som gravid - viktigt att veta
Det kan vara lockande att boka en flygbiljett för en sista semesterresa innan bebisen kommer. Samtidigt kan det kännas lite nervöst att resa utomlands när man inte bara har sig själv att tänka på längre. Genom att planera smart - och packa gott om stödstrumpor - kan du få mysigast möjliga resa, även om du sedan mest orkar sitta i en solstol när du väl är framme.
Allt om icke-medicinsk smärtlindring vid förlossning
Att en förlossning gör ont är svårt att komma undan. Det går dock att lindra smärtan med både medicinska och icke-medicinska alternativ. Här går vi igenom de vanligaste formerna av icke-medicinsk smärtlindring, för en smidigare och positivare förlossning.
Om det blir kejsarsnitt
Ibland behöver barn förlösas genom kejsarsnitt. Om man har genomgått ett kejsarsnitt ser återhämtningen och tiden på BB lite annorlunda ut jämfört med en vaginal födsel. Trots låga risker med denna sorts operation kan den väcka en hel del tankar och känslor.
NIPT fosterdiagnostik - viktigt att veta
Under graviditeten erbjuds gravida olika sorters fosterdiagnostik för att se hur bebisen mår och utvecklas. En form av fosterdiagnostik är NIPT, som har en hög säkerhetsgrad vad gäller att upptäcka kromosomavvikelser hos fostret.
Vad är en doula och hur kan en hjälpa till en tryggare förlossning?
En förlossning kan kännas hektisk, läskig och inte minst smärtsam. Med hjälp av en erfaren och lugnande doula kan man få det stöd man behöver för en tryggare förlossning.
Att vara gravid med nummer 2
Att vara gravid när man redan har småbarn kan vara helt annorlunda än när man blev gravid första gången. Å ena sidan kan det vara spännande och stort att veta att man snart ska ge sitt älskade barn ett småsyskon. Å andra sidan är goda råd om att ”vila mycket” och ”tänka på sig själv” inte lika lätta att ta till sig när man redan har en mini-me som hänger på en.
Knipövningar för dig som är gravid eller efter förlossning
Under och efter graviditeten är det vanligt med besvär i bäckenbotten, såsom smärta och inkontinens. Genom att regelbundet göra knipövningar kan man upprätthålla styrkan i bäckenbottenmusklerna och minska besvären.
Olika sätt att föda - från vattenfödsel till att föda hemma
Förlossningar kan se annorlunda ut både utifrån vad den gravida vill och vad som är säkrast för mamma och barn. Här går vi igenom vaginal förlossning på förlossningsmottagning, kejsarsnitt, att föda hemma och vattenfödsel.
Babyskydd och bilbarnstol - allt om barnsäkerhet i bilen
Barns kroppar är små, och bilars säkerhetssystem är utformade för kroppar som är stora. Därför finns babyskydd och bilbarnstolar som skyddar. Genom att följa dessa viktiga riktlinjer sitter ni alla säkert i bilen.
Vad innebär KUB och hur görs det?
Under graviditeten erbjuds gravida olika sorters fosterdiagnostik för att se hur bebisen mår och utvecklas. En form av fosterdiagnostik är KUB, kombinerat ultraljud och blodprov, som erbjuds mot slutet av första trimestern.
Förlossningsrädsla: läskigt, vanligt och behandlingsbart
Det är vanligt att känna oro inför en förlossning. För en del övergår oron till en lätt, måttlig eller svår förlossningsrädsla. Dock kan de flesta känna sig tryggare inför förlossningsdagen genom att prata med sin barnmorska och ta del av stöd och insatser som finns.
Senaste nytt: vaccin mot RS-virus skyddar nyfödda
RS-virus är den vanligaste orsaken till nedre luftvägsinfektioner hos barn under ett år. Ett nytt RS-vaccin som kan ge skydd åt de allra minsta har nu godkänts av EU-kommissionen samt livs- och läkemedelsverket FDA i USA. Knodd undersöker vaccinet och vad det kan innebära för småbarnsföräldrar.
Gravid vecka 41+ - allt om din graviditet
Gravidvecka 41 är sista veckan då graviditeten räknas som fullgången. Ungefär en tiondel av alla graviditeter fortsätter dock in i nästa vecka och räknas som att ha gått över tiden. Olika regioner har olika rutiner, men barnmorskan fortsätter ha koll på att bebisen mår bra. Ibland blir det aktuellt med igångsättning.
Gravid vecka 40 - allt om din graviditet
I gravidvecka 40 räknas graviditeten fortfarande som fullgången och det är inte mycket kvar för barnet i magen att utveckla eller förbereda. Du som är gravid går troligtvis i otålig väntan och tänker säkert på första tiden efter att bebisen är född.
Gravid vecka 39 - allt om din graviditet
De flesta barn föds efter 39 eller 40 fullgångna graviditetsveckor. Både bebisen och den gravida fortsätter samla energi och vila upp sig i förberedelse för förlossningen.
Gravid vecka 38 - allt om din graviditet
I gravidvecka 38 är graviditeten fullgången och bebisen i magen redo för allt vad livet ute i världen innebär. Det betyder dock inte att bebisen tycker det är dags att komma ut. För dig som är gravid kan det krävas lite knep för att orka vänta.
Gravid vecka 37 - allt om din graviditet
I gravidvecka 37 tar graviditeten sina sista steg mot att vara fullgången, även om det kan dröja tills bebisen känner sig redo att komma ut. Det blir dags för barnmorskebesök igen och du som är gravid kanske börjar tänka på förlossningen och hur det kommer att vara efteråt.
Gravid vecka 35 - allt om din graviditet
I gravidvecka 35 räknas man som höggravid och ordet kan tyckas lämpligt när det känns som att bebisen tar upp allt utrymme i magen. Bebisen fortsätter lägga på sig underhudsfett medan du som är gravid kanske börjar fundera på en del av det praktiska efter födseln.
Gravid vecka 34 - allt om din graviditet
När du är gravid i vecka 34 kan väntan börja kännas evighetslång och kroppen är tyngre än någonsin. Bebisen i magen är redo för ett liv ute i världen men tar gärna några veckor till att stärka lungorna och lagra underhudsfett. Själv kan du förbereda förlossningsbrev och fundera på vändningsförsök.
Gravid vecka 33 - allt om din graviditet
I graviditetsvecka 33 kan du som är gravid vara hungrigare än någonsin medan barnet lägger på sig mer och mer underhudsfett. Barnmorskan har koll på att det inte finns tecken på havandeskapsförgiftning, så det är väl värt att fortsätta gå på de täta kontrollerna.
Gravid vecka 31 - allt om din graviditet
I graviditetsvecka 31 växer både bebisen och den gravida. Nu gäller det att samla energi genom extra mellanmål och vila för att hålla kursen de sista veckorna.
Gravid vecka 30 - allt om din graviditet
När man är gravid i vecka 30 börjar det troligtvis bli ont om plats i magen. En del bebisar har nu vänt sig upp och ner i förberedelse för förlossningen och resten av tiden i magen handlar om att lägga på sig underhudsfett och gå upp i vikt.
Gravid vecka 29 - allt om din graviditet
När man är gravid i vecka 29 tar både magen och tankarna om livet efter förlossningen upp allt mer plats. Du som är gravid kan behöva anpassa vardagen och få mer stöd av närstående för att orka med. Bebisen i magen får allt mindre utrymme, men än går det att slå kullerbyttor och sparka loss.
Gravid vecka 28 - allt om din graviditet
I vecka 28 har graviditeten nått tredje trimestern. Bebisen lägger på sig underhudsfett och får ett allt mer komplext minne, medan du som är gravid kanske börjar stressa över sådant som måste köpas. Det är ovanligt, men en del barn föds för tidigt och det kan Knodds barnspecialister en hel del om.
Gravid vecka 27 - allt om din graviditet
När man är gravid i vecka 27 har man nått slutet på den andra trimestern. Bebisen i magen övar vidare på sina färdigheter medan blivande föräldrar börjar förbereda för förlossning och för att ha ett barn hemma.
Gravid vecka 24 - allt om din graviditet
Att vara gravid i vecka 24 innebär att även utomstående kan känna barnet i magen sparka och röra på sig. Bebisen lagrar underhudsfett och jobbar på medvetet tänkande, medan du som är gravid kan passa på att se över vaccinationsskyddet.
Gravid vecka 23 - allt om din graviditet
I gravidvecka 23 tar barnets organ på sig nya arbetsuppgifter, samtidigt som gravida med tunga eller farliga arbeten kan börja tänka på graviditetspenning.
Gravid vecka 22 - allt om din graviditet
Att vara gravid i vecka 22 innebär ofta att det är full fart på bebisen i magen när du som är gravid försöker vila. Utvecklingen går fort framåt med unika skillnader för varje barn. Du som är gravid kanske stöter på det ovälkomna gravidbesväret hemorrojder.
Gravid vecka 19 - allt om din graviditet
När man är gravid i vecka 19 växer magen och kroppen ordentligt. Det behövs, både för att tillgodose det växande fostrets behov och i förberedelse för när barnet är fött. En del gravida börjar oroa sig inför förlossningen, men det finns många stärkande metoder som kan lindra förlossningsrädsla.
Gravid vecka 15 - allt om din graviditet
Att vara gravid i vecka 15 innebär att man har klivit in i graviditetens andra trimester. För den gravida kan illamåendet börja lägga sig samtidigt som det kan kännas annorlunda att röra på sig än vanligt. Fostret börjar stärka skelettet och suga på tummen.
Gravid vecka 11 - allt om din graviditet
I gravidvecka 11 kan fostret gapa, gäspa och svälja. Mindre detaljer på kroppen, som naglar och ögonlock, börjar utvecklas. För er som ska bli föräldrar kan det hända mycket i relationen till varandra i takt med att gravidmagen växer.
Gravid vecka 13 - allt om din graviditet
I gravidvecka 13 tränar fostret på att stärka nackmusklerna och problemlösningsförmågan. Du som är gravid kanske blir mer störd av förkylningar än vanligt, men fostret störs inte så länge du följer barnmorskans råd om vad som gäller när du blir sjuk.
Gravid vecka 14 - allt om din graviditet
Att vara gravid i vecka 14, första trimesterns sista vecka, kan kännas lugnare för den gravida, då illamående och yrsel börjar avta och graviditeten är mindre känslig än tidigare. Inne i livmodern har fostret tydliga kroppsdelar och en nyfunnen förmåga att hicka.
Gravid vecka 17 - allt om din graviditet
I gravidvecka 17 växer fostret ordentligt och lagrar fett både innanför och utanpå kroppen. Du som är gravid kan märka av nya förändringar i kroppen, såsom pigmentförändringar och bäckensmärta.
Gravid vecka 21 - allt om din graviditet
Att vara gravid i vecka 21 innebär att halva graviditeten ligger i backspegeln. Nu börjar en individuell tillväxtkurva för fostret, som gör allt mer medvetna rörelser i magen. För gravida förändras bäckenbottenmuskulaturen, så det är en utmärkt tid att börja göra knipövningar.
Gravid vecka 36 - allt om din graviditet
I gravidvecka 36 är bebisen i princip färdigutvecklad och dagarna till beräknad förlossning kan börja kännas långa för dig som är gravid. Nu gäller det bara för er båda att samla energi tills kroppen och bebisen känner att det är dags.
Gravid vecka 16 - allt om din graviditet
I gravidvecka 16 börjar magen växa ordentligt för många, även om det är individuellt när kulan börjar synas. Fostret kan uppfatta plötsliga, höga ljud och jobbar på att lägga på sig underhudsfett. För en del gravida är det dags för ett barnmorskebesök, ett bra tillfälle att prata om eventuell förlossningsrädsla.
Vanliga frågor om graviditet och förlossning - från blivande föräldrar
Det uppstår många frågor under graviditeten och inför förlossningen, allt från vad som är säkert att äta till hur ont det gör att föda ett barn. Knodds barnmorska svarar på de vanligaste.
Gravid vecka 25 - allt om din graviditet
I graviditetsvecka 25 har bebisen en egen dygnsrytm i magen och kan börja reagera på puffar utifrån. Det är dags för barnmorskebesök igen, även om du som är gravid kanske har allt svårare att få på dig skorna.
Gravid vecka 32 - allt om din graviditet
Att vara gravid i vecka 32 innebär både att förlossningen närmar sig - och att det är långt kvar. Bebisen växer ordentligt i storlek och du som ska bli förälder kanske börjar förbereda både praktiskt och mentalt inför allt som snart kommer hända.
Gravid vecka 26 - allt om din graviditet
I gravidvecka 26 tränar bebisen på att andas och stärka lungorna, samt att smaka lite på vad mamma äter. Du som är gravid kanske känner dig lite hungrigare än vanligt när bebisen samlar på sig underhudsfett.
Gravid vecka 20 - allt om din graviditet
Att vara gravid i vecka 20 innebär ofta en lugnare period med bättre mående, samtidigt som bebisen i magen börjar snurra runt så att det känns. Med lite råd för bättre sömn och praktisk vägledning från barnmorskan kan du tryggt ta dig igenom även denna vecka.
Gravid vecka 12 - allt om din graviditet
Att vara gravid i vecka 12 innebär att ha nått en stor milstolpe. Nu är graviditeten inte lika känslig och fostret tränar både på att suga på tummen och att rynka på pannan. Själv kanske du tänker mycket på att bli förälder eller att förbereda blivande storasyskon inför förändringen som är på gång.
Gravid vecka 1-3 - allt om din graviditet
När du är gravid i det som kallas vecka 1 och 2 har graviditeten egentligen inte börjat. Graviditetsveckorna räknas från sista mensens första dag, vilket innebär att befruktningen sker först någon gång mot slutet av vecka 2 eller början av vecka 3. Det är inte bara i kroppen det händer saker, utan huvudet kan fyllas med funderingar på en gång.
Gravid vecka 9 - allt om din graviditet
När du är gravid i vecka 9 syns fortfarande ingenting på utsidan, men inne i livmodern händer det saker hela tiden. Embryot ser allt mer ut som en människobebis, samtidigt som hormoner i kroppen gör sitt för att skapa bästa möjliga förutsättningar för graviditeten.
Gravid vecka 4 - allt om din graviditet
När du är gravid i vecka 4 har du egentligen bara varit gravid i två veckor. Ett befruktat ägg har fäst sig i livmodern och kroppen ställer in sig på att ta hand om ett helt liv till. Att du som är gravid tar folsyra skyddar det lilla embryot från start.
Gravid vecka 10 - allt om din graviditet
I graviditetens vecka 10 räknas det officiellt att man har ett foster i magen och fostret börjar allt mer se ut som ett litet, litet barn. För dig som är gravid kan det vara skönt att börja eller fortsätta träna så att kroppen lättare anpassar sig till förändringarna.
Gravid vecka 8 - allt om din graviditet
När du är gravid i vecka 8 kanske kroppen börjar kännas lite större, även om det inte märks för utomstående. Det kan kännas pirrigt men också ge upphov till en del oro. Inne i livmodern utvecklar embryot organ, kroppsdelar och små ansiktsdrag för fullt.
Gravid vecka 7 - allt om din graviditet
I graviditetens vecka 7 fortsätter embryots inre organ att utvecklas och början till små armar kan urskiljas. Även du som är partner eller medförälder kan ha huvudet fullt av funderingar.
Gravid vecka 6 - allt om din graviditet
När du är gravid i vecka 6 är embryot i livmodern stort som ett blåbär. Själv kan du börja känna av gravidillamående, men embryot växer för fullt varje dag.
Så tränar du bäst under graviditeten
Att kroppen förändras under graviditeten är oundvikligt, men det betyder inte att du inte längre kan träna. Tvärtom kan träning bidra till en smidigare graviditet och förlossning, mindre gravidbesvär och bättre mående. Du kan dock behöva anpassa hur du rör dig.
Gravid vecka 5 - allt om din graviditet
När du är gravid i vecka 5 är det möjligt att du redan känt av förändringar i kroppen. Det är också möjligt att du inte märkt någonting alls, men för det lilla embryot i livmodern är det redan full fart i utvecklingen.
Kan man äta…? Stora matguiden för gravida
Under graviditeten är det viktigt att äta rätt, både för att du som är gravid ska må bra och orka med, och för att bebisen i magen ska utvecklas och växa till sig på bästa sätt. Då är det inte konstigt att frågorna om vad man får äta under graviditeten är många.
Knodds kostnadsfria profylaxkurs - för en trygg förlossning
Att föda barn är en stor prestation, både fysiskt och psykiskt. Samtidigt är ögonblicket då ditt barn kommer till världen fantastiskt och livsförändrande. Knodds gratis och digitala profylaxkurs ger dig kunskap och praktiska övningar som stärker dig inför förlossningens utmaningar.
IVF - ett barn blir till (med lite hjälp)
IVF - eller provrörsbefruktning - blir allt vanligare i Sverige. Det ger en möjlighet för ofrivilligt barnlösa, ensamstående mammor och lesbiska par att få egna, efterlängtade biologiska barn. Samtidigt kan det vara en psykiskt och fysiskt påfrestande process.
Mat för gravida - vad man får äta och inte
Under graviditeten är det viktigt att tänka på vad man äter för att fostret ska växa och må bra. Knodds barnspecialister ger goda råd om vad man ska äta och vad man inte ska äta som gravid.
Gravidillamående, halsbränna och andra besvär under graviditeten
Det är vanligt att uppleva olika besvär under graviditeten - allt från illamående och halsbränna till bäckensmärta och hemorrojder. Ofta är besvären ofarliga för både den gravida och fostret, men kan ändå behöva lite extra omsorg och lindring.
Grattis till plusset - om första tiden som gravid
Plötsligt står det där: plusset på stickan. Er resa hit kan ha varit kort eller lång, noggrant planerad eller kanske inte alls, men nu är något stort på gång och det kan vara svårt att veta var man ska börja. Enklast är att börja här.
Blödningar under graviditeten
Blödningar under graviditeten - vare sig de sker tidigt eller sent - kan vara läskiga. De allra flesta blödningar är ofarliga, men det kan vara bra att hålla koll och i vissa fall kontakta sjukvården.
Barnmorskans råd - bästa gravidapparna
En gravidapp kan hjälpa blivande föräldrar att förstå bebisens utveckling och vad som sker i den gravidas kropp, samt ge viktig information och råd om hur man får en så frisk och välmående graviditet som möjligt. Erfarna barnmorskan Anna Bylin, som varit med och tagit fram Knodds gravidapp, ger råd om de bästa apparna för gravida.
Vad är fosterdiagnostik?
Fosterdiagnostik används under graviditeten för att avgöra hur fostret mår och utvecklas, bland annat genom blodprov och ultraljud. Vanligast är att få positiva besked, men det är klokt att noga tänka igenom sitt beslut innan man går vidare med testerna.
Besöken hos barnmorska - stora guiden för gravida
Besöken hos barnmorskan när man är gravid är inte bara till för att ha medicinsk koll på bebisens tillväxt i magen. Barnmorskan är även en guide genom graviditeten, med goda råd, lugnande ord och en länk till det stundande föräldraskapet. Här samlar vi allt du behöver veta om vad som sker hos barnmorskan, från första besöket ända till bebisen äntligen är här.
Allt du inte behöver köpa innan bebisen kommer
Som blivande förälder vill man gärna ha allt på plats innan bebisen kommer, men det blir mycket att skaffa på en gång och en hel del som sedan inte behövs. För att hjälpa föräldrar reda i djungeln har vi därför samlat en lista över sådant man inte behöver köpa innan bebisen är här.
Nyhet - Knodd är med dig ända från plusset på stickan
Du har länge kunnat följa ditt barns utveckling under småbarnsåren i Knodds app. Nu växer appen ytterligare - med mer information om barns utveckling och en helt ny funktion för att följa ditt barns utveckling även under graviditeten.
Knodden avsnitt 4 - När ett barn föds prematurt
Ungefär 6 procent av alla barn i Sverige föds prematurt, alltså innan graviditeten är fullgången. Neonatologen Pontus Johansson gästar Knodden och berättar om komplikationer som kan uppstå från för tidigt födsel, men också om de otroliga, starka föräldrar han mött i sitt arbete.
Knodden avsnitt 2 - Att amma eller flaskmata sitt barn
Alla föräldrar matar sitt barn och alla föräldrar vill göra det bästa för sitt barn. Knodds barnsjuksköterska Anna Widin gästar Knodden och pratar amning, flaskmatning, och vikten av att lyssna på dig själv som förälder.
Den fjärde trimestern - en förlängning av graviditeten
En graviditet varar som bekant i nio månader och delas upp i första, andra och tredje trimestern som alla består av tre månader var. Men det finns också någonting som kallas för den fjärde trimestern som består av de tre första månaderna efter förlossningen. Begreppet “Fjärde trimestern” är relativt nytt och började florera för bara ett par år sedan och kan ses som mammans och bebisens omställningsperiod eller som en förlängning av graviditeten.
Knodds föräldrakurser
Vad behöver min bebis för att må bra? Hur agerar jag om en olycka skulle ske? I våra kurser får du svaren på de frågorna och många fler av våra barnspecialister. De ger råd och förklarar varför olika saker händer och hjälper dig skapa de bästa förutsättningarna för en bra start med din bebis. Gå dem var du vill, när du vill
Att ha hemma - Vad behöver en bebis?
Började du redan tidigt in i graviditeten att samla på dig små bodys, mössor och annat som kan vara bra att ha eller har du väntat med det? En del tycker det är skönt att förbereda sig tidigt med det medan andra vill vänta tills förlossningen närmar sig. Hur du än tänker är här lite saker som kan vara bra att ha hemma.
Förlossningsbrevet - Vad ska finnas med?
Ett förlossningsbrev är ungefär som det låter - ett brev som tas med till förlossningen där du kan skriva ned personliga saker om dig och vad du önskar under din förlossning.
BB-väskan - Vad ska den innehålla?
Har du packat den omtalade BB-väskan än? Om inte, så känn ingen stress. Du hinner ännu göra det. Om ja, så kanske du vill titta igenom vår lista och se om du vill lägga till någonting?
Favoritappen för svenska småbarnsföräldrar
Vab-dagar, konstiga utslag, knepiga sömnfaser eller var det där BVC-häftet gömmer sig… Det är mycket att hålla koll på som förälder, men med Knodd blir småbarnslivet lite enklare. Vi finns här för att hålla dig i handen genom föräldraskapet och ge stöd kring ditt barns hälsa och sjukvård - såväl genom vårt kunskapsprogram om ditt barns utveckling, digitala verktyg eller genom våra barnspecialister som finns tillgängliga inom minuter, var du än är.
Email-serien för blivande föräldrar
Lär dig allt du behöver veta om dina första veckor som förälder, innan bebisen kommer, i vår email-serie. Sammanställd av Knodds barnspecialister.