1-2 år

Här kan du läsa om utveckling, milstolpar, tips och råd och annat som kan vara bra att veta under ditt barns andra år.

Att sluta amma - barnspecialistens tips

Att sluta amma är ett beslut som ofta är personligt och kluvet. När man väl har bestämt att det är dags gäller det också att klura ut hur man bäst går tillväga. Våra barnspecialister har samlat några goda råd som hjälper dig när du är redo. 
Att sluta amma

5 roliga lekar inomhus när det är dags för skärmfri tid

Är det regnigt eller kallt blir man ofta fast inomhus nästan hela dagen. Då kan det vara svårt att veta vad man ska hitta på med sitt barn, särskilt om man vill se till att det är skärmfri tid. De här 5 lekarna är garanterat kul, kluriga, eller bara fnitter-framkallande.
barn som leker

Ska det vara så här tufft att vara förälder?

Att det är tufft att vara småbarnsförälder har de flesta hört, men ändå är det många föräldrar som överrumplas just av hur krävande det visar sig vara. Det kan vara allt från att bebisen inte sover, till att relationen knakar och att man själv får helt slut på energi. Det kan vara svårt att komma undan helt, men det går att göra perioden lättare för sig. 
bebis som är vaken när mamma sover

Så stöttar du ditt barns motorik (0-5 år)

Utvecklingen av barns motorik är tätt knuten till annan utveckling och till barnets utforskande av omvärlden, ända från födseln till förskoleåren och vidare. Vid varje steg längs vägen kan du som förälder vara med och främja barnets motoriska utveckling. 
barn som leker med klossar

Barnspecialistens bästa råd inför förskolestart

Förskolestarten kan vara både spännande och lite läskig för både barn och föräldrar. Är det dags för inskolning är det extra mycket att tänka på och övergången från sommarlov till höstrutiner kan vara utmanande på olika sätt för både barn och föräldrar. Här ger vår barnspecialist Jenny sina bästa tips på hur förskolestarten efter semestern kan göras smidigare.
barn på förskola

Solskador, getingstick och långa bilresor är föräldrars största orosmoln inför sommaren

Vi frågade småbarnsföräldrar vilka orosmoln som finns inför sommarsemestern. Solskador, vätskebrist, getingstick, olyckor vid vatten och långa bilresor är några saker som finns med på listan över de tio vanligaste orosmolnen. Nästan hälften av respondenterna överväger dessutom att stanna hemma på semestern för att det blir enklare med bebis eller småbarn.
bebis under parasoll

Så tar du dig igenom trotsåldern med ditt barn

Det som ofta kallas trotsåldern är egentligen en del i barnets utveckling som tyder på en nyupptäckt vilja och självständighetsträning. Konflikter kan dock uppstå när barnets vilja inte passar omvärlden för stunden. Vi har här samlat barnspecialisternas bästa råd för hur du hanterar dessa perioder på ett smidigt sätt  - för både dig och din knodd.
barn som putar med munnen

Matintroduktion för barn - tips på bra mat de första åren

Att börja med smakportioner är både spännande och nyttigt för ditt barn. Knodds barnspecialister har samlat exempel på bra mat i olika åldrar och några goda råd om hur bra matvanor kan bygga livslång god hälsa hos ditt barn. 
litet barn som blir matat

Barns viktiga utvecklingssteg de första åren

Det är mycket som sker under de första åren i ditt barns liv, allt från de första stegen till att barnet börjar prata, leka med andra, och skriva sitt eget namn. Barn utvecklas i olika takt men stegen brukar ske i samma ordning. Här kan du läsa vad du kan se fram emot i olika faser under ditt barns utveckling, från födsel upp till fem år. 
pojke och flicka som ligger på golvet och skriver i en bok

Tantrums och utbrott - så hjälper du ditt barn igenom dem

Barn får utbrott när de inte kan hantera en situation eller känslorna som uppstår kring den. Många förväntar sig raseriutbrott från barn när de är 2 år och 3 år, men faktum är att de kan uppstå under hela deras uppväxt. För dig som förälder är det viktigt att finnas som en trygg punkt och hjälpa barnet lära sig vad det är som händer inombords. 
bebis som gråter

Full fart framåt - så stöttar du när ditt barn börjar gå

Att börja gå är ett stort steg för ditt barn och ofta en stark upplevelse för dig som förälder. Barn lär sig naturligt att gå i den takt som passar dem, men du som förälder kan stötta ditt barn och göra det till en rolig tid för er båda. 
bebisfötter går på på vuxens fötter

5 milstolpar att se fram emot under de första åren med barn

Under de första åren i ditt barns liv är det mycket spännande som sker. Barnet tar sitt första steg, säger sina första ord och du får det där efterlängtade skrattet när ni ses. Knodds barnspecialister har samlat fem roliga milstolpar som du som förälder kan se fram emot de första åren. 
bebis som går på grusväg

Stora BVC-guiden - allt du behöver veta

Under ditt barns första fem år kommer ni kallas till regelbundna BVC-besök. Detta möjliggör för BVC att följa barnets utveckling och se till att alla i familjen mår bra. Men vad kan du vänta dig vid de olika besöken - och vad gör man om barnet inte samarbetar?
Liten pojke med låtsas-stetoskop som tar tempen på ett gosedjur

Från babbel till berättande - om ditt barns språkutveckling från 0-5 år

Från dag ett kommunicerar du och ditt barn på alla möjliga sätt, men en helt ny värld öppnar sig när ditt barn lär sig prata. Språket hjälper barn att lära sig om omvärlden och bygga relationer med andra, samtidigt som det låter dig få veta mer om vem ditt barn är. Här går våra barnspecialister igenom hur språkutvecklingen ser ut i barnets olika åldrar.
Bebis som sitter i pappas knä och skrattar

Knodden avsnitt 12 - Ont i magen hos barn

Ont i magen hos barn är den absolut vanligaste orsaken till att föräldrar söker sjukvård. Oftast är de bakomliggande orsakerna ofarliga, och de flesta formerna av magont hos barn kan lindras eller behandlas hemma. 
Bebismage

Knodden avsnitt 7 - Vanligaste barnåkommorna

Det är mycket som kan oroa föräldrar under deras barns första år i livet. I detta avsnitt gästas Knodden av barnspecialistsjuksköterskan Johan som berättar om de vanligaste åkommorna som får föräldrar att söka vård - och när det är läge att bege sig till akutmottagningen för fysisk vård. 
Snorigt barn

Knodden avsnitt 13 - Prickar och utslag hos små barn

Små barn får alla möjliga prickar och utslag, ofta utan att de stör barnen eller leder till några större besvär. Knodds barnspecialist Sofia gästar Knodden och berättar om de vanligaste utslagen och märkena som uppstår hos barn. 
Barn med salva på vattkoppor

Knodden avsnitt 11 - Vad undrar föräldrar om sömn

Barns sömn är ett av de vanligaste ämnena föräldrar frågar om på BVC - och pratar om sinsemellan. I det här särskilda Instagram Live-avsnittet av Knodden svarar Jennie-Lie och Knodds barnspecialist Sofia på mängder av föräldrars frågor om sömn hos barn i alla åldrar.
Sovande bebis

Knodden avsnitt 8 - Mitt barns härliga trotsåldrar

Det som i folkmun kallas trotsålder återkommer under olika steg i barns utveckling och ser olika ut beroende på ålder. Knodds verksamhetschef och barnsjuksköterska Tina pratar med Jennie-Lie om hur trots kan se ut i olika åldrar och svarar på föräldrars frågor om hur man kan hjälpa sitt barn - och klara perioden själv.
Bebis som tar mammans glasögon

Knodden avsnitt 5 - Allt om sömn och barn

Barns sömn är ett ämne som berör alla föräldrar. Det är också ett ämne som väcker en mängd frågor. Knodden gästas av barnsjuksköterska Tina Simonsson som delar med sig av sina bästa tips på hur du kan få sömnen att fungera - och vad hon egentligen tycker om sömnmetoder.
Barn som tittar på en ipad

Sömnschema - hur mycket sömn behöver just ditt barn?

Sömn är oerhört viktigt för barn och deras utveckling. För dig som förälder kan det vara skönt att utgå ifrån ett sömnschema, för att ha koll på hur mycket sömn och hur många sovstunder ditt barn behöver för sin ålder. 

Knodden avsnitt 3 - Allt om barnsäkerhet och att barnsäkra hemma

En av de största förändringarna med att bli förälder är att hela världen plötsligt verkar så mycket farligare. Barnsjuksköterskan Sofia Nilsson får många frågor från föräldrar om hur man kan barnsäkra sitt hem och vad man ska göra när olyckan är framme. Svaren delar hon med sig av i detta Knodden-avsnitt. 
Bebis bakom grind

Utvecklande lekar för barn 0-3 år - tips från barnspecialisterna

Ända från födseln är leken helt ovärderlig för barns utveckling. Den främjar empati, språkkunskap, socialt samspel och självkänsla hos barn. Men ibland tar det slut på idéer om vad man kan hitta på, så vilka lekar passar egentligen för barn i olika åldrar?
två barn som ritar

Inför förskolestart - vad behöver du tänka på?

Efter sommaren är det för många barn dags för förskolestart, och för vissa är det första gången de är utan någon förälder en längre stund. Vad ska man som förälder tänka på inför förskolestart? Vad behöver barnet för kläder i facket, och hur kan du göra första tiden på förskolan så bra som möjligt för både dig och ditt barn?
Pojke som läser en bok på förskolan

Knodden avsnitt 1 - Ditt barns utveckling de första åren

I vårt första Knodden-avsnitt diskuterar barnsjuksköterskan Tina och Norrlandspärons Jennie-Lie vad du som förälder kan förvänta dig gällande ditt barns utveckling, månad för månad under första levnadsåret.
Bebis som kryper

5 tips på hur du barnsäkrar trädgården och uteplatsen

Nu förvandlas uteplatser, innergårdar och trädgårdar till spännande lekplatser för barn, med massor att upptäcka. Samtidigt finns det en del risker som kan vara bra att tänka på. Här kommer tips på hur du skapar en barnsäker plats och vad du ska göra om olyckan är framme.
Barn som sopar i trädgården

Vabruari 2021 - hur blir den?

Februari, årets värsta månad för många barn och föräldrar. Då bakterier och virus härjar fritt och småbarnsföräldrar vabbar mer än någon annan tid under året. Men årets upplaga verkar vara och bli annorlunda.
mamma och barn i soffa

D-vitaminer - därför är de extra viktiga under vintern

D-vitamin finns både naturligt och tillsatt i mat vi äter och behövs för att kroppen ska kunna stärka skelett och immunförsvar. Kroppen kan naturligt producera D-vitamin genom solexponering men för små barn och bebisar är det nödvändigt med tillskott genom D-droppar, och även äldre barn kan behöva extra D-vitamin under vinterhalvåret.
bebis liggandes på en filt

Vad är en BVC (Barnavårdscentral)?

På BVC, som är en förkortning av ordet Barnavårdscentral, arbetar distriktssköterskor och barnsjuksköterskor. Ibland finns det även tillgång till en barn- eller distriktsläkare samt en barnpsykolog. BVC ämnar att uppfylla barnhälsovårdens nationella mål och har som syfte att bidra till barns bästa möjliga fysiska, psykiska och sociala hälsa.
barn som lekar med klossar