Tips & råd för föräldrar
Kunskap skapar trygghet. Här hittar du hundratals artiklar om det mesta rörande småbarnslivet, från sömnråd till föräldraskap, så att du kan bli trygg i din roll som förälder.
Sökresultat
0 träffar
Allt du behöver veta om mjölkstas
Mjölkstas är ett ofarligt och vanligt tillstånd som ofta uppstår några dagar efter förlossningen. Det kan leda till svullna och ömma bröst och göra det lite svårare att amma ordentligt. Här hittar du allt du behöver veta – plus tipsen som lindrar.
Sterilisera nappflaskor och nappar: ja eller nej?
Rena nappar och nappflaskor skyddar ditt barn mot infektion, men behöver de steriliseras eller kokas? Här hittar du barnspecialisternas råd om att sterilisera nappflaskor och nappar.
Mindfetalness – lär känna ditt barn i magen
Mindfetalness är en metod som hjälper dig lära känna ditt barns fosterrörelser i magen. Det blir då lättare att avgöra om något inte är som vanligt och uppsöka vård.
Förvaring av bröstmjölk: din snabbguide
Att pumpa och spara bröstmjölk gör att man kan ha mat till hands senare eller att någon annan kan mata ens bebis, men det är viktigt att förvara bröstmjölken rätt. Den här snabbguiden hjälper dig.
Allt om amningsnappar
En amningsnapp kan vara ett användbart hjälpmedel om amningen krånglar eller gör ont. Här hittar du tipsen som hjälper – och som hjälper till när det är dags att sluta använda den.
Vaccinationsprogrammet för barn - din snabbguide
Det svenska vaccinationsprogrammet är ett väletablerat program tillgängligt för alla barn för att ge skydd mot vanliga och allvarliga sjukdomar. Här hittar du en snabb överblick över vaccinen som ingår – och svar på de vanligaste frågorna om vaccinprogrammet.
När växer fontanellen ihop? Och andra frågor från föräldrar
Fontanellen är mellanrum mellan spädbarnets skallben, som gör att hjärnan kan växa snabbt under barnets första år. Den innebär dock att hjärnan är lite mer utsatt än under skallbenen, och därför är det viktigt att vara försiktig med dessa mjuka delar.
Vad är babinskis tecken?
Babinskis tecken är en reflex i foten som syns hos spädbarn. Vanligtvis växer reflexen bort, och om den inte gör det kan det vara ett tecken på någon neurologisk problematik hos barnet. Här hittar du allt du behöver veta.
Har din bebis reflux? Här är knepen som hjälper
Reflux hos bebisar är mycket vanligt och oftast helt ofarligt. Vår barnspecialist, Berit, ger sina bästa tips för att minimera, och några tecken på att uppstötningarna besvärar ditt barn.
Svar på dina frågor om luftrörskatarr hos barn
Luftrörskatarr, eller akut bronkit, är vanligt hos barn och leder inte sällan till en påfrestande och ihållande hosta. Här svarar Knodds barnspecialister på föräldrars vanligaste frågor om luftrörskatarr och ger sina råd för att lindra symtomen.
Välj tjejnamn med barnspecialisternas tips
Tänk att det är en liten dotter på gång! Att välja tjejnamn kan kännas stort, spännande, och ibland lite klurigt. Här är tipsen som hjälper dig välja.
Välja killnamn: barnspecialisternas topptips
Att välja killnamn åt sin efterlängtade knodd kan kännas både spännande och som ett stort ansvar. Här har du tipsen som hjälper dig välja rätt.
Allt om TBE-vaccin för barn
TBE, en fästingburen virusinfektion, blir allt vanligare. De flesta barn som drabbas blir lindrigt sjuka, men symtomen kan bli allvarliga. Det finns vaccin som kan skydda mot TBE hos barn. Här hittar du allt du behöver veta.
Beräkna bf - så gör du
Nyfiken på när bebisen kommer? Med några enkla steg kan du räkna ut ditt beräknade förlossningsdatum (bf). Här får du veta hur, varför ultraljud justerar datumet och vad som gäller vid oregelbunden mens eller IVF.
Vad gör tandfen med alla tänder?
Att tappa sina första mjölktänder kan kännas som en stor milstolpe för både barn och deras föräldrar. Lite läskigt, lite spännande, och så kanske tandfen kommer med pengar? Här hittar du tipsen som hjälper er tappa tänder på rätt sätt.
Så klarar ni övergången till sommartid
Dags att ställa om klockorna till sommartid? En efterlängtad årstid för många, men krångligt ibland när man har små barn. Det här knepet hjälper er ställa om smidigare.
Barnspecialisternas 5 råd för att förhindra solsting/värmeslag
Att leka ute på sommaren kan vara härligt, men ibland blir det för mycket av det goda. Barn som blir överhettade kan drabbas av värmeslag eller solsting. Barnspecialisten Karin ger sina 5 bästa råd för att förebygga att ditt barn drabbas.
Vårbebis? Här är tipsen du behöver
Det är mycket man ska tänka på när man får barn och vissa saker som påverkas av vilken årstid som den lilla knodden kommer. Här är barnspecialisternas 4 bästa råd för dig som får barn på våren.
Säsong för höstblåsor – allt föräldrar behöver veta
Höstblåsor är en mycket smittsam men oftast helt ofarlig virussjukdom som är vanligast under just hösten och sprids snabbt på förskolan. Här hittar du sjukvårdsexpertens tips för att lindra besvär – och svar på alla dina frågor.
Allt du behöver veta om hur barn lär sig läsa
Att lära sig läsa är att öppna dörren till en helt ny, spännande och oändlig värld. Inte konstigt då att barn gärna själva vill lära sig. Men hur går det till när barn ska lära sig läsa? Här är allt du behöver veta, från bokstaven A till det var en gång…
3 sätt du kan hjälpa ditt barn att lära sig bokstäver
Att lära sig bokstäver är en del i hur barn lär sig läsa och skriva. Yngre barn är ofta nyfikna på språket och det gör att man kan leka fram kunskap om alfabetet. Här hittar du 3 tips som hjälper dig som förälder.
Viktigt att veta om dyslexi
Dyslexi är en form av läs- och skrivsvårigheter som är vanligt bland barn. Det är viktigt att tidigt uppmärksamma symtom på dyslexi för att sätta in stöd och ge barnet bäst förutsättningar i skola och vardag. Här hittar du en översikt.
6 tips som hjälper ditt barn lära sig cykla
Att lära sig cykla kan vara hisnande men ska helst också vara roligt. Med de här 6 tipsen kommer ditt barn lära sig cykla på nolltid.
Härlig inspiration för dop/namngivningsfirande
Ett dop eller namngivningsfirande är ett utmärkt tillfälle att samla nära och kära för att fira att ditt barn har kommit till världen. De här 5 tipsen fixar finaste festen, utan att slita ut dig som nybliven förälder.
5 roliga tips för att lära barn färger
Att lära sig färglära är svårare än man kan tro. Det sker dessutom samtidigt som barnet lär sig en massa annat. Det är ingen stress, med andra ord, men här hittar du 5 enkla tips som gör det lite roligare för ditt barn att lära sig om färger.
Svårt att få kompisar? Så stöttar du ditt barn
En del barn har svårt att få kompisar även om de gärna skulle vilja ha någon att leka med. Knodd ger råd till dig som förälder till barn i förskoleåldern.
5 roliga sätt för barn att lära sig former
Att lära sig om former redan tidigt lägger grunden för geometri och matematikinlärning senare. Barn i förskoleåldern kan lära sig former på ett roligt sätt genom lek och utforskande. Här hittar du 5 roliga förslag.
Fira att ditt barn är här - dop eller namngivning?
Dop, namngivningsceremoni, eller välkomstfest: det finns många sätt att fira att ett barn har kommit till världen. Här hittar du råd om dop kontra namngivning, och tips för att få till finaste firandet oavsett vad ni väljer.
Hur länge ska man vabba? En lathund från Knodd
Att kunna vabba när ens barn är sjukt är en fin förmån och rättighet som även skyddar andra familjer från smitta. Men vilka riktlinjer gäller för de vanligaste sjukdomarna? Den här lathunden gör det enkelt.
Tips och råd till dig som är ensamstående förälder
Att vara ensamstående förälder kan innebära en del extra utmaningar än om man är fler som hjälps åt. Här hittar du tips om att klara livspusslet och ekonomin – samt ett litet peptalk för dig som behöver en puff.
Få din bebis att sova längre på morgonen: 4 konkreta tips
Vaknar din bebis alldeles för tidigt på morgonen? Här hittar du fyra konkreta knep som hjälper dig få ditt barn att sova längre – och ger er alla bättre sömn hela natten.
4 tips för färre konflikter med ditt barn
Går det att få färre konflikter med sitt barn genom positiv uppmärksamhet? Forskning visar att det är precis så man ska göra. Knodds barnspecialister ger dig 4 knep som funkar.
Om sen språkutveckling hos barn
Sen språkutveckling kan vara ett tecken på att något inte står rätt till, men det kan också gå att åtgärda, med insatser från BVC, logoped, och dig själv. Här hittar du information om vad det kan bero på om ditt barn inte pratar än och tips om hur du kan främja ditt barns tal- och språkutveckling.
Hjälp ditt barn att komma igång med engelska
Engelskan finns i vår vardag mer än någonsin och många föräldrar vill ge sina barn en skjuts in i språkkunskapen. Här hittar du knepen som hjälper dig att stötta ditt barn att lära sig engelska.
Viktigt att veta om dyskalkyli hos barn
Dyskalkyli innebär att man har svårt med att räkna och förstå siffror och sådant som har med tal att göra, men det är mer än att “bara” ha svårt för matematik. Här är viktig information och råd för dig som är förälder.
Musik, dans och rytmik för barn
Musik, dans och rytmik för barn i förskoleålder är både roligt och lärande – här hittar du barnspecialisternas förslag på roliga aktiviteter
3 tips som hjälper ditt barn lära sig skriva
Att lära sig skriva är en färdighet som tar mycket tid och träning – men som främst kan vara riktigt, riktigt spännande. Med några knep kan du hjälpa ditt barn hitta nyckeln som gör det lekande lätt.
Barnkalas - barnspecialisternas tips för ett lyckat firande
Barnkalas kan innebära lika delar kul och stress. En del upplever att det hetsas mer än någonsin, och andra är oroliga för vilka som blir bjudna och inte. Här hittar du råd kring hur man kan tänka för att göra barnkalaset roligt för alla.
4 roliga sätt att lära sig kroppsdelar
Att lära sig de olika kroppsdelarna är bra både för språket och kroppsuppfattningen. Kom igång oavsett ditt barns ålder med de här 4 roliga aktiviteterna som ni enkelt kan göra hemma.
3 tips för att lära ditt barn vara en bra kompis
Att bli en bra kompis är en viktig lärdom för barn – precis som att ha kompisar är en viktig del av att vara både barn och vuxen. Det hjälper dem dessutom utveckla sin förmåga för empati. Du som förälder kan stärka ditt barns förmåga att vara en bra kompis.
Så får du ekonomin att gå runt under småbarnsåren
Minskad inkomst och ökade utgifter under småbarnsåren kan göra det svårare att få ekonomin att gå ihop. Här hittar du 5 konkreta tips på hur du kan stärka ekonomin under småbarnsåren, och råd kring varför en budget kan bli din bästa vän.
Nyfödd bebis i vinter? Här är bästa tipsen
Är det annorlunda att ha en nyfödd bebis på vintern än någon annan årstid? Våra barnspecialister ger sina bästa råd till dig som fått barn på vintern.
Vaknar ditt barn för tidigt? Här är lösningen
Att dagen börjar tidigt med barn hör kanske till, men att vara uppe med tuppen kan kännas lite väl tidigt. De här 4 knepen hjälper er att få ordning på dygnet.
Barnspecialisternas råd om att uppfostra pojkar och flickor
Många föräldrar upplever skillnader mellan att uppfostra pojkar och flickor och samhället har tydliga normer kring hur barn får och bör bete sig utifrån kön. Knodds barnspecialister ger sina bästa råd för hur du kan uppfostra ett barn som blir sin egen individ, oavsett kön.
8 tillfällen då du bör söka vård för ditt barns kräkningar
Det är vanligt att barn kräks, och oftast räcker det att vara noggrann med vätskeersättningen och vänta på att det ska lägga sig. Ibland behöver man dock uppsöka sjukvård för sitt barn. Här hittar du vad som gäller: 3 tillfällen för barn under ett år och 5 tillfällen för barn äldre än ett år.
Magont hos barn som inte är magsjuka
Barn får ofta ont i magen, av många olika anledningar. Här hittar du 5 orsaker (som inte är magsjuka), vad du kan göra åt dem och när det är läge att söka vård.
Bajsguiden: allt du behöver veta om ditt barns bajs
Säga vad man vill, men barns bajs är som en skattkarta över hur deras kroppar har det och hur de mår. Därför är det smart att ha lite koll på vad som är normalt och vad som är ett tecken på att ens barn inte mår helt hundra. Här hittar du bajsguiden som berättar allt du behöver veta om barns bajs.
9 tillfällen då du bör söka vård för ditt barns diarré
Det är inte ovanligt att barn får diarré, särskilt i samband med någon sorts magsjuka. Oftast går det över av sig själv, men ibland kan det vara läge att söka vård. Här hittar du en lista över 9 tillfällen då du bör söka vård för ditt barns diarré: 6 icke-akuta och 3 då det är bråttom.
3 tecken på att din bebis är trött
Att känna igen tecken på att din bebis är trött kan ge er smidigare läggningar med mindre gråt. Här hittar du tre tydliga tecken på att det är dags för barnet att sova – plus tecken på att barnet är övertrött.
Sjukt barn? Så fixar du sömnen
Små barns sömn påverkas lätt när de är sjuka. Här hittar du förklaringen bakom vad som händer med sömnen och barnspecialisternas råd för att lindra besvären så att ditt barn kan sova gott och snabbare friskna till.
4 tips för att kommunicera med ditt barn i trotsåldern
Trotsåldern kan vara kämpig – men den är också nödvändig för det lilla barnets utveckling. Här hittar du barnspecialisternas 4 bästa knep för tydlig kommunikation som hjälper er igenom perioden.
Trotsåldern där hemma? 5 vanliga misstag föräldrar gör
Trotsåldern är tuff och även när man vill vara en så bra förälder som man kan blir det fel ibland. Här hittar du 5 misstag som nästan alla föräldrar gör när deras barn trotsar – men också 5 enkla lösningar som hjälper er på rätt spår igen.
Har du koll på de här 5 vanliga utslagen hos nyfödda?
Det är vanligt att nyfödda och spädbarn får olika huduustald och prickar under livets första månader. Här hittar du de 5 vanligaste, hur du ska behandla dem, och om de behöver vård.
8 tillfällen då du bör söka vård för ditt barns förstoppning
Det är vanligt att barn får förstoppning och allra oftast är det helt ofarligt. I vissa fall är det dock viktigt att söka vård för ditt barns förstoppning, för att utreda orsaken eller sätta igång behandling. Här hittar du hela listan.
Allt om mardrömmar hos barn
Det är vanligt att just barn drömmer mardrömmar. Det kan vara skrämmande när man är liten och inte förstår vad som händer. Du som förälder kan hjälpa ditt barn både i stunden och i efterhand. Här är det du behöver veta om mardrömmar hos barn.
Hur mycket sover en nyfödd – och andra svar på sömnfrågor
Hur mycket sover en bebis när ni kommer hem från BB, och ser sömnen likadan ut efter några månader? Våra barnspecialister ger råd om spädbarns sömn de allra första månaderna.
Förstå barns sömncykler – nyckeln till god sömn
Både barn och vuxnas sömn sker i sömncykler med olika faser eller stadier. Barns sömncykler fungerar dock lite annorlunda än vuxnas och de kan behöva hjälp med övergången från den ena till den andra.
Barn som slåss och bits: barnspecialisternas råd
Att barn slåss, bits, eller puttas är vanligt, särskilt under vissa perioder och utvecklingssteg. Ibland handlar det om trots, ibland om att barnet ännu inte är moget nog att förstå eller sätta ord på sina känslor. Här hittar du 7 tips som hjälper dig att hjälpa ditt barn igenom perioden.
3 tips för att hjälpa ditt barn att somna om själv
Att ditt barn somnar om själv på natten kan ge er båda lugnare nätter, men hur gör man? Knodds barnspecialister ger tre tips.
Feber på natten, frisk på dagen hos barn
Feber på natten, frisk på dagen, stämmer det hos ditt barn? Knodds barnspecialister ger sina insikter på vad det kan handla om.
6 tips för att lära ditt barn äta själv
Att lära sig äta är både spännande och lite klurigt för små knoddar. Det kräver viss övning och gärna lite hjälp från en tålmodig förälder, men snart nog så sitter det. De här tipsen hjälper er på traven.
Säker samsovning - så säger barnspecialisterna
Samsovning kan kännas otroligt mysigt och särskilt smidigt när barnet vaknar eller behöver matas mitt i natten. Samtidigt finns det säkerhetsrisker för det lilla barnet. Här hittar du råd och alternativ direkt från barnspecialisterna.
Ställ om till vintertid med barn: så gör du
Att ställa om till vintertid när man har barn kan innebära alldeles för tidiga morgnar och kämpiga kvällar. Med den här guiden kan du få till en smidigare övergång.
Så påverkas sömnen av tandsprickning
Många spädbarn blir kinkiga när tänderna bryter fram, men det är också vanligt att de sover dåligt. Vad beror det på? Här hittar du svaren.
Så skapar ni bästa nattningsrutinen
Inte ens trötta barn somnar utan lite hjälp på traven. En mysig nattningsrutin gör det hela lättare – och kan hjälpa ditt barn att sova gott, hela natten. Så här gör du för att få till bästa nattningen.
Har mitt barn allergi eller förkylning?
Allergi och förkylning kan ge upphov till liknande symtom och ibland är det svårt att veta om ens barn bär på en smittsam infektion eller har besvär från en allergisk reaktion. Här är barnspecialisten Berits 4 bästa råd för att hjälpa dig att avgöra.
4 råd för att stärka ditt barns integritet
Integritet handlar om rätten att vara sig själv, både fysiskt och psykiskt. För barn innebär det att lära sig skydda sina gränser och att få bestämma över sin kropp och sina tankar. Här hittar du 4 råd som hjälper dig att stärka ditt barns integritet.
Allt om smakportioner för små barn
Att komma igång med smakportioner kan vara både spännande och kladdigt. Men när ska man börja egentligen, och hur gör man? Knodds barnspecialister ger råd kring att börja med smakportioner för din bebis.
Så får du din bebis att sluta äta på natten
Att sluta amma eller flaskmata din bebis på natten kan ge er mer sammanhängande sömn och lugnare nätter. Här hittar du 7 tips som gör det lättare.
Då bör du söka vård för ditt barns scharlakansfeber
Scharlakansfeber är inte lika vanligt som förr men det drabbar främst barn och kan bli besvärligt. Därför behandlas det vanligtvis med antibiotika, som skyndar på läkningen och minskar smittspridning. Här är barnspecialisternas råd om när du bör söka vård för ditt barn – och ett tillfälle då det är bråttom.
Vab-hösten 2024 - så blir den
Nu är hösten här och med den en återgång till vardag – och snuviga näsor. Åren efter pandemin har gett upphov till ovanliga smittspridningssäsonger för våra vanligaste infektioner. Knodds barnläkare Younis berättar vad du som småbarnsförälder har att vänta i höst.
Har ditt barn börjat skolan? Ta tempen på hur det går!
När förskoleklassåret har varit igång i några veckor eller månader kan det vara klokt att stämma av lite hur det går för ditt barn. Här hittar du råd om sådant du kan tänka på en bit in på läsåret och vad du kan göra om det inte känns helt hundra.
Barnnamn: 7 tips som hjälper dig välja
Att välja namn till sitt barn kan kännas spännande, pirrigt, fantastiskt – och lite överväldigande. Här hittar du 7 tips som hjälper dig att välja rätt.
Barns personnummer: så fungerar det
Nästan alla barn får ett personnummer i samband med att de föds, vilket är viktigt för att kunna identifiera sig och smidigt vara del i samhället. I den här snabbguiden till barns personnummer kan du läsa hur ens barn får ett personnummer – och hur man själv kommer ihåg det.
Bebistillskott i höst? Här är bästa tipsen
Det är mycket att ha koll på när man har en liten bebis, men hur påverkar säsongen det man ska tänka på? Här ger våra barnspecialister sina bästa råd till dig som fått barn på hösten.
Om känslor kring att inte amma
Det är inte alla föräldrar som vill eller kan amma. Ofta möts man av starka reaktioner från omvärlden om man inte ammar och man kan själv uppleva många olika känslor. Den här artikeln riktar sig till dig som behöver ett peptalk för att du inte ammar.
Morgnar med småbarn - så hittar du lugnet
Tidiga morgnar kan vara småbarnsföräldrars största fiende. Här hittar du råd och strategier för att underlätta morgonrutinen, vare sig du arbetar eller är föräldraledig, har morgonpigga eller morgontrötta barn.
Nyhet: allt om regeringens nya riktlinjer för skärmanvändning hos barn
Regeringen har presenterat nya riktlinjer för barn och ungas skärmanvändning, utifrån en grundlig kunskapssammanställning och undersökningar. Här hittar du en sammanfattning av det viktigaste, samt råd till dig som förälder från Knodds barnspecialist, Younis Khalid.
Barnsäkerhet online - så gör du
På internet finns allt och alla – på gott och ont. Här hittar du som förälder råd för att hålla ditt barn säkert online.
7 fördelar med att läsa med ditt barn
Att läsa med barn är både mysigt och utvecklande. Knodds barnspecialister går igenom 7 vetenskapligt belagda fördelar med högläsning och berättar vad det är som gör det så bra att du läser med ditt barn.
Pengar och barn: en snabbguide
Att lära barn om pengar och ekonomi är viktigt för att ge dem kunskap och en bra start i livet. Samtidigt kan det kännas klurigt hur och när man ska prata med barn om pengar. Den här guiden leder dig rätt.
Tips och tankar om hur barn kan hjälpa till hemma
Hur och hur mycket barn ska hjälpa till där hemma skiljer mellan olika familjer och uppfostringssätt. Det kan vara både bra och roligt för barn att känna sig delaktiga i familjens bästa. Här hittar du tips och tankar som hjälper dig på vägen.
Tio tips till barnkalas
Behöver du inspiration för ett barnkalas? Här hittar du tips om allt från tårta till de minsta till teman för de största – och några roliga lekar som passar perfekt på kalas.
9 tillfällen då du bör söka vård för ditt barns magsjuka
De flesta småbarnsföräldrar har någon gång stött på magsjuka – och kommer göra det flera gånger till. Oftast krävs ingen sjukvård, men i några fall kan det vara bra att kontakta vårdcentral eller digital sjukvårdsgivare. Knodds barnspecialister ger råd.
Så lär du ditt barn att räkna
Att lära sig räkna som barn handlar om mycket mer än att bara kunna säga ett, två, tre. Att förstå vad det innebär är nyckeln som låser upp hela mattedörren. Så här hjälper du ditt barn i förskoleåldern att ta de första stegen mot att lära sig räkna och förstå siffror.
Havandeskapsförgiftning - så skyddar du dig
Havandeskapsförgiftning är ett farligt tillstånd under graviditeten som innebär att man har för högt blodtryck. Det kan medföra skador både för den gravida och för barnet om det inte upptäcks i tid, så regelbundna kontroller hos MVC är din bästa vän under graviditeten.
10 tillfällen då du bör söka vård åt ditt barns öroninflammation
Öroninflammation är mycket vanligt hos barn och går oftast över av sig själv på några dagar. Ibland kan det dock vara läge att söka vård. Knodds barnspecialister ger dig 10 tecken att vara uppmärksam på och berättar var du ska söka vård för dem.
Minskade fosterrörelser – viktiga råd
Minskade fosterrörelser kan vara ett tecken på att barnet i magen inte mår helt bra. Därför är det viktigt att alltid kontakta vården om man tycker sig märka av en förändring. Samtidigt är det i de allra flesta fall inget farligt utan främst en säkerhetsåtgärd.
5 tillfällen då du bör söka vård för ditt barns höstblåsor
Höstblåsor är en vanlig sjukdom, särskilt bland förskolebarn. För det mesta går den över av sig själv utan behandling, men ibland kan ditt barn behöva vård för att åtgärda eventuella komplikationer eller utreda vad som ligger bakom prickarna. Knodds barnspecialister ger råd.
Sömnproblem vid 2,5 år? Här är råden som hjälper
Sömnen hos små barn kommer och går. Runt 2,5 år är det vanligt med sömnproblem av olika slag, som kan förbrylla och förfölja småbarnsföräldrar. Här hittar du möjliga orsaker och tipsen som hjälper.
Kolik? Följ barnspecialisternas råd
Spädbarnskolik (kolik) kan vara helt utmattande för en spädbarnsförälder. Går det på något sätt att lindra besvären eller ta sig igenom den här tiden? Absolut. Knodds barnspecialist Christina ger 5 råd som kan hjälpa er hitta lugnet.
Sömnregression 18 månader: 4 tips som hjälper er sova
Det är vanligt att barn går igenom sömnregressioner vid stora utvecklingssteg. Vid 18 månader kan det bli dags igen. Knodds barnspecialister ger råd om vad sömnregression är, hur länge det varar, samt tipsen som hjälper.
5 tips vid mjölkstockning
Mjölkstockning kan bli riktigt smärtsamt och göra både dig och din bebis olycklig. Då kan det vara skönt att veta att det är ett ofarligt tillstånd som går att lindra med några enkla åtgärder. Knodds barnspecialister ger här sina bästa tips.
4 tips mot sömnregression vid 4 månader
Det är vanligt att bebisar genomgår en sömnregression vid fyra månader, då de har svårare att somna eller lättare för att vakna. Våra barnspecialisters tips hjälper er att ta er igenom perioden så tryggt som möjligt.
5 tips som lindrar kvällsoro hos din bebis
Kvällsoro kan drabba de flesta nyfödda spädbarn och leda till att de blir kinkiga eller svåra att trösta på kvällstid. Man vet inte riktigt vad som orsakar kvällsoro, men det är inte farligt och handlar inte om att barnet mår dåligt. Här hittar du barnspecialisternas råd för att skapa lugn.
Mellanmål för barn: 4 goda, nyttiga tips
Mellanmål är guld värt för små magar som har svårt att få energin att räcka till middag. Samtidigt är det viktigt att de får i sig rätt näring i stället för tomma kalorier som inte stärker deras kroppar. Här är barnspecialisternas råd om mellis – och 4 recept du kan testa idag.
Barnbidrag: stora guiden
Barnbidraget kan kännas som klurig matematik. När man väl får ordning på siffrorna kan det dock bli en stor hjälp till en tryggare ekonomi och en familjevardag som ser mer ut som man hade hoppats.
Tandborstning och barn – 6 knep som funkar
Att man bör borsta tänderna varje dag kanske känns självklart för dig som vuxen, men som med alla vanor måste man börja någonstans. Med de här 6 knepen från Knodds barnspecialister blir det lite roligare och lite lättare att göra morgon och kväll.
Barnspecialisternas råd om när barn kissar på sig
Att barn som är blöjfria - ibland sedan länge - kissar på sig ibland är inte ovanligt. Knodds barnspecialister ger råd om hur du kan stötta ditt barn, och när det är läge att söka vård för ytterligare bedömning och hjälp.
Värmeutslag? 3 råd som lindrar
Värmeutslag är vanliga och ofarliga utslag som kan uppstå om ditt barn blir för varmt. Du kan lindra och påskynda läkningen med dessa enkla knep från våra barnspecialister – och samtidigt se till att ditt barn mår bra i värmen.
7 tips som får ditt barn att sova hela natten
Att ens barn ska sova hela natten är många föräldrars högsta dröm, men när barnet vaknar flera gånger varje natt och behöver hjälp att somna om känns det som att den aldrig kommer gå i uppfyllelse. Här är 7 tips från våra barnspecialister som kan hjälpa dig och ditt barn.
4 anledningar till att barn vaknar på natten - och lösningen
Det är vanligt att barn vaknar på natten. Ibland behöver de bara fylla på lite trygghet, ibland är det blöjan som behöver bytas. Här är 4 vanliga anledningar till att barn vaknar – och lika många lösningar.
Sängvätning hos barn - allt du behöver veta
Det är vanligt att pottränade barn kissar på sig på natten, även upp i skolåldern. Om det upplevs som ett problem kan det dock bli aktuellt med behandling, som har goda resultat. Knodds barnspecialist Berit berättar mer och ger goda råd till dig som förälder.
Så lägger du ner din sovande bebis - steg för steg
Att lägga ner en sovande bebis utan att väcka lillen kan kännas som en konst. Här är fyra enkla steg som hjälper dig att flytta din bebis från famnen till sängen, så att du får armarna tillbaka.
6 råd som hjälper dig balansera arbetsliv och föräldraskap
Småbarnsföräldrar har det inte lätt, som ska försöka balansera föräldraskapet med ett arbetsliv och att göra karriär. Knodd ger dig som är förälder fem råd som hjälper dig att göra både och.
Dags för skolstart: 3 tips för en smidig övergång
Det är ett stort steg att se ditt barn börja skolan, och ibland kan det kännas riktigt pirrigt. De här tre tipsen gör det lekande lätt. Med en bonus-checklista över sådant som behövs inför skolstart har ni allt ni behöver för att starta terminen galant.
Babypottning (EC): din guide till en blöjfri bebis
Babypottning (EC) har blivit allt mer populärt på senare år. Det är ett sätt att tyda sitt barns signaler om att uträtta sina behov och träna barnet på att sitta på pottan när det är dags. Den här guiden visar dig steg för steg hur du gör.
5 råd om ditt barn kissar på sig
Barnspecialisternas 5 råd om ditt barn kissar på sig ibland, inklusive hur du förebygger att barnet kissar på sig och hur du stärker självförtroendet.
Hjälp ditt barn att sova gott i sommar
När det blir varmt och ljust ute är det många barn som får svårare att sova som vanligt. Knodds barnspecialister ger dig 5 enkla råd som hjälper ditt barn att komma till ro och sova gott hela natten.
Vanliga frågor om slemproppen
En del gravida vet att när slemproppen går är det ett tecken på att förlossningen är på gång. Men hur ser slemproppen ut egentligen och hur vet man om den har gått? Vi reder ut det du behöver veta.
7 sorters mat att undvika ditt barns första år
Barns matglädje kan vara livsbejakande och du och ditt spädbarn kan har riktigt roligt när ni testar ny mat. En del mat bör man dock vänta med tills barnet är lite äldre. Knodds barnspecialister ger dig viktiga råd på vägen.
Mat till barn: barnvänlig mat 0-2 år
Att börja äta mat är spännande, men hur ska du som förälder tänka kring mat till barn? Knodds barnspecialist Berit ger viktiga råd om nyttig, barnvänlig mat som barn gillar i olika åldrar, från 6 månader till 2 år.
4 råd som hjälper din bebis att somna
Bebisars sömn är en ständig källa till frågor och oro hos föräldrar. Ett spädbarn som har svårt att somna kan kännas som ett mysterium. Det finns dock en del tecken du kan hålla utkik efter och åtgärda, för bästa chansen till en god natts sömn. Här är 4 sådana.
Tecken som stöd: så underlättar du språket från start
Tecken som stöd och babytecken kan hjälpa dig och ditt barn förstå varandra, och främjar talspråksutvecklingen. Barnspecialisterna berättar hur du gör.
När slutar barn sova på dagen?
I takt med att barn blir äldre behöver de mindre sömn på dagen. Men när är det egentligen dags att släppa att sova middag? Knodds barnspecialister ger råd – och 4 tips som gör övergången lättare.
Vab eller förskola? En lathund till enklare föräldrabeslut
Som småbarnsförälder kan det vara svårt att avgöra om ditt barn kan gå till förskolan eller om du behöver vabba. Knodds barnspecialister förklarar det viktigaste du bör ta med i beräkningen så att alla kan må så bra som möjligt i längden.
Ormbett: så gör du om ditt barn blivit bitet
Ormbett är inte så vanligt i Sverige, men det händer att personer blir bitna av huggormar. Barn som blir bitna är känsligare än vuxna och kan behöva sjukvård. Så här gör du om ditt barn har blivit bitet.
RS-virus: 5 tillfällen då du bör söka vård åt ditt barn
RS-virus orsakar en luftvägsinfektion som kan bli särskilt svår för de allra minsta. Ofta krävs ingen sjukvård, men små barn kan få svårt att andas eller att få i sig mat och kan behöva tillsyn. Det här är 5 tillfällen då du bör söka vård för ditt barns RSV-infektion.
6 tillfällen då du bör söka vård för barns ögoninflammation
Ögoninflammation är vanligt bland barn och går oftast över av sig själv på några dagar. I en del fall kan infektionen dock bli långvarig eller vara tecken på något annat bakomliggande besvär eller sjukdom som kräver vård. Här hittar du därför snabbguiden till när du faktiskt bör söka vård för ditt barns ögoninflammation.
Aktiviteter för barn: 1-5 år
Letar du efter roliga aktiviteter för ditt barn? Här hittar du åldersanpassade, roliga, utvecklande aktiviteter för barn i åldern 1-5 år.
6 tips till dig som får bebis i sommar
Det är mycket att ha koll på när man har en nyfödd bebis – årstiden spelar också roll. Här hittar du våra barnspecialisters bästa råd till dig som får barn i sommar.
2 tillfällen då du bör söka vård för ditt barns solskador
Barns hud är känslig och får lättare solskador av att vistas i stark sol – eller för länge i skuggan. En lättare solsveda kan du behandla hemma, men det finns 2 tillfällen då du bör söka vård för ditt barns solskador. Knodds barnspecialister guidar dig.
4 råd som hjälper ditt barn undvika socker
Det talas mycket om socker och barn, särskilt i media. Men vad är egentligen faran med socker? Ska man undvika det helt? Hur kan man ge sitt barn den bästa möjliga starten? Knodds barnspecialister ger råd om godis, sötsaker, och socker i maten.
Nyhet: Folkhälsomyndigheten rekommenderar vattkoppsvaccin i nationella vaccinationsprogrammet
Folkhälsomyndigheten har lagt fram ett förslag om att inkludera vattkoppsvaccin i allmänna vaccinationsprogrammet, vilket skulle ge barn långvarigt skydd mot sjukdomen utan kostnad för familjen. Nu kan berörda instanser – och allmänheten – komma med synpunkter innan det läggs fram till regeringen för beslut.
Tack för att ni gör oss till världens högst rankade app
Knodd är världens högst rankade app – det säger en färsk rapport som kartlagt samtliga iPhone-appars betyg och omdömen. För oss på Knodd är det hedrande – och en sporre att fortsätta jobba för att erbjuda tryggare och mer personlig vård utifrån småbarnsfamiljers behov.
3 tillfällen då du bör söka vård för ditt barns stjärtfluss
Stjärtfluss är en bakterieinfektion som orsakas av streptokocker och ger klåda och besvär runt ändtarmsöppningen. Den kan läka ut av sig själv över tid men behandlas oftast med antibiotika. Här hittar du därför 3 tillfällen då det är läge att söka vård för att lindra ditt barns besvär.
5 tillfällen då du bör söka vård för barns vattkoppor
Vattkoppor är en mycket vanlig – och mycket smittsam – barnsjukdom som ofta läker ut av sig själv. I en del fall kan det dock uppstå komplikationer som kräver lite extra tillsyn. Knodds barnspecialister ger råd om när du ska söka vård för ditt barns vattkoppor.
Barnläkarens bästa råd om femte sjukan
Femte sjukan är en oftast ofarlig virussjukdom som främst drabbar barn i skolåldern och ger utslag på kinderna och kroppen. Just nu pågår en viss ökning av smitta i landet. Därför ger Younis Khalid, barnläkare på Knodd, sina bästa råd till föräldrar.
Stamning hos barn - viktigt att veta
Stamning är relativt vanligt hos barn och kan göra att det blir stopp när de talar. För många barn går det över innan de börjar skolan, men en del behöver hjälp av en logoped. Här hittar du både sådant som är viktigt att veta och råd om hur du som förälder kan stötta ett barn som stammar.
Ge medicin till barn - 13 tips som gör det lätt
Att ge medicin till små barn kan vara klurigt. Knodds barnspecialister ger därför dig som förälder sina bästa knep för att det ska gå smidigt – samt några viktiga råd längs vägen.
Så kommer ni igång - med Generation Pep!
Precis som Knodd värnar organisationen Generation Pep om barn och ungas hälsa. De har skapat en folkrörelse för bättre hälsa och goda vanor för alla barn. Här ger Emma Blomdahl Wahlberg sina bästa tips på hur du som förälder kan lägga grunden för bättre vanor.
Barnspecialisternas bästa råd om springmask
Springmask är vanligt bland barn och kan bli riktigt besvärligt för hela familjen. Knodds barnspecialist Christina Walding ger sina bästa råd om att upptäcka, behandla och bli av med denna smittsamma tarmparasit.
Hitta bästa barnförsäkringen för ditt barn
Samhället ger ett visst skydd och ersättning om något skulle hända ditt barn, men en extra barnförsäkring kan göra stor skillnad om ditt barn skulle drabbas av en allvarlig sjukdom eller svår olycka. Det här är det du behöver veta för att hitta rätt barnförsäkring för er.
Får man gå till förskolan med ögoninflammation?
Det är vanligt att barn får ögoninflammation. Kan de gå till förskolan ändå? Hur länge smittar det? Barnspecialisterna på Knodd ger sina bästa råd.
8 bästa apparna för första tiden med din bebis
Letar du efter bra appar som kan hjälpa dig ha koll på din bebis utveckling vecka för vecka och stötta dig som förälder under den första tiden? Här är 8 appar som tar hand om dig.
Viktigt att veta om synfel och nedsatt syn hos barn
Viktig information om barns syn, synfel och bebisar som skelar, samt det du behöver veta om syntest på BVC och tecken på att ett barn ser dåligt.
Att stötta ett barn i sorg
Att möta ett barn i sorg kan vara hjärtekrossande, men som vuxen kan du vara en trygg person och ett viktigt stöd i processen. Här är barnspecialisternas råd.
Om att vara pappa
Att bli pappa är en omvälvande och fantastisk upplevelse. Samtidigt känner många pappor att de hamnar lite i skymundan. Vad man har med sig för tankar om vad en pappa är påverkar också hur man ser på sig själv i rollen.
När börjar min bebis krypa? Råd från barnspecialisterna.
Att få vara med när ens bebis lär sig att krypa kan vara lika spännande för dig som förälder som för bebisen själv. Här hittar du barnspecialisternas råd om när barn lär sig krypa och hur du kan hjälpa ditt barn på traven.
Barnspecialisternas tips och råd vid ögoninflammation
Ögoninflammation är vanligt bland barn och mycket smittsamt. Knodds barnspecialist Berit Enqvist har därför samlat sina bästa råd för hur du kan ta hand om ditt barns ögoninflammation och hur ni gör för att undvika smitta.
Viktigt att veta om din bebis har vattkoppor
Vattkoppor är en av de vanligaste barnsjukdomarna. Det är lätt att tänka på den som en sjukdom för förskolebarn, men visst kan spädbarn också få vattkoppor. Här är det du behöver veta, och när det är dags att söka vård.
Föräldrars 9 vanligaste frågor om vattkoppor
Vattkoppor är en vanlig barnsjukdom och frågorna om den är många. Här ger våra barnspecialister svar på 9 av de vanligaste frågorna om vattkoppor från föräldrar.
Tips och råd för en bra amningsstart
Amning är något många blivande och nyblivna föräldrar tänker mycket på. Det är ett fantastiskt sätt att ge ditt barn skräddarsydd näring och kan bli en mysig stund av närhet. Samtidigt är det inte ovanligt att det tar tid att komma igång och hitta rätt. Därför har en dietist inriktad på kvinnohälsa från den digitala vårdappen Ella tillsammans med barnspecialisterna på Knodd satt ihop följande råd för en bra amningsstart. Allt så att du och din lilla knodd kan få en fin början på ert liv ihop.
Så förbereder du dig och ditt barn för vårdbesök
Det blir många både planerade och oplanerade vårdbesök under småbarnsåren. En del barn upplever dem som läskiga, andra mest som obehagliga. För dig som förälder kan det bli en stressig situation. Här hittar du tipsen om hur ni kan förbereda er.
Sport och fritidsaktiviteter för barn i alla åldrar
Fysisk aktivitet genom sport eller andra fritidsaktiviteter kan vara bra för barns hälsa, självförtroende och välmående. Men hur funkar sport för små barn? Här hittar du råd om roliga fritidsaktiviteter för ditt barn och hur ni får pusslet att gå ihop.
Viktigt att veta om nedsatt hörsel hos barn
Varje år föds ungefär 200 barn i Sverige med nedsatt hörsel i någon grad. Det kan påverka hela familjens vardag, men samtidigt finns goda tekniska hjälpmedel, teckenspr åk, och psykosocialt stöd som kan stötta och ge barnet möjligheter till en god utveckling.
Tandsprickning: barnspecialisternas 7 bästa råd för att lindra
Visst gör det ont när knoppar brister – och tänder likaså. Tandsprickning kan bli ett besvärligt om än nödvändigt ont. Men med dessa knep i bakfickan och lite tålamod kan ni snart ta er igenom det.
Så gör du om ditt barn favoriserar ena föräldern
Det är vanligt att barn favoriserar den ena föräldern och blir extra mammiga eller pappiga. Ofta går det över av sig själv, men med lite medvetet agerande från er föräldrar kan perioden bli lite mindre dramatisk.
Så länge smittar vattkoppor – och annat du behöver veta
Hur länge smittar vattkoppor? Smittar jag om mitt barn har vattkoppor? Hur lång är inkubationstiden för vattkoppor? Svaren hittar du här.
Oro och ångest hos barn - hur ser det ut?
Det är vanligt att barn känner rädsla och oro, och det i sig är inte farligt. Ibland kan känslorna dock övergå till ångest som blir så stark att barnet får svårt att klara av vardagen som vanligt. Ångest kan se annorlunda ut hos barn än hos vuxna, men med stöd kan ni hitta strategier som hjälper barnet att hitta tillbaka till sådant som känns roligt.
Barn och separationsångest: 3 råd som hjälper
Att ha svårt för att lämna sin förälder ibland är vanligt bland barn, särskilt i vissa åldrar. Om det däremot tar över hela vardagen och leder till ett stort lidande för familjen kan det dock ha övergått till separationsångest. Då kan barnet behöva extra stöd för att känna sig trygg igen.
4 konkreta råd som hjälper mot din bebis förstoppning
En förstoppad bebis kan bli frustrerande för hela familjen. Här är därför Knodds barnspecialisters 4 bästa knep för att lindra förstoppningen – och lite insikt om varför det är så vanligt när bebisar är runt sex månader.
BLW (baby-led weaning) - din steg-för-steg guide
BLW (baby-led weaning) är en allt mer populär metod för att introducera fast föda till bebisar och barn. Barnet får själv utforska maten, och för dig som förälder kan det bli lättare att inte behöva laga separat mat. Det blir en del kladd, men det blir en hel del matglädje också.
När börjar barn prata?
Många föräldrar längtar efter att få höra sitt barn säga sitt första ord, men när börjar barn prata egentligen? Knodds barnspecialist Jenny berättar.
Lindring av vattkoppor - så tar ni er igenom kliet
Att vara sjuk är sällan roligt, men att vara hemma i en eller två veckor när det kliar på hela kroppen kan kännas riktigt långdraget. Här är råden du som förälder behöver om ditt barn blivit sjuk i vattkoppor.
Vem är jag ens? - Om identitetskrisen när man blir förälder
För de flesta är det en livsomvälvande upplevelse att bli förälder. Man kan känna mer kärlek än man trodde var möjligt eller få ett helt nytt perspektiv på livet. Även om det kan kännas som en identitetskris - ett ord som kanske låter negativt - leder den inte sällan till en positiv personlig utveckling och en ny förståelse av sig själv.
3 vanligaste anledningarna till att föräldrar söker digital barnsjukvård
Digital barnsjukvård är ett smidigt sätt att snabbt få hjälp med bedömning och råd om behandling för många av de vanligaste barnåkommorna. Det här är de 3 vanligaste anledningarna till att föräldrar söker digital vård.
Därför har barn feber så ofta
Om du är småbarnsförälder kanske det känns som att ditt barn får feber var och varannan minut – och du har inte helt fel. Knodds barnspecialister berättar varför barn har feber så ofta.
Leksaksrotation ger bättre lek
Att rotera leksaker i barnens leklådor har blivit ett allt mer populärt sätt att få gamla leksaker att kännas som nya och samtidigt uppmuntra till roligare, självständig lek. Så här kommer du igång.
Så gör du för ett lyckat nyår med barn
Nyårsfirandet ser kanske lite annorlunda ut när man blivit småbarnsförälder, men det betyder inte att det inte kan vara festligt. Här är våra topp-tips på hur ni får till en härlig fest för ett gott nytt år.
Jullov? 8 aktiviteter för barn i vinter
Lediga över jul och nyår? Återhämtning och julgodis i all ära, men till slut behöver man hitta på något att göra tillsammans. Här hittar ni 8 upplivande och mysiga aktiviteter som passar för både stora och små på vintern och över julledigheten.
Barnspecialisternas tips för en fridfull jul
Att julen är härlig för stora och små är sen gammalt. Att den också kan vara stressig och stökig så att luften går ur en som förälder är tyvärr en klassiker den med. Därför har barnspecialisterna på Knodd samlat sina bästa råd till småbarnsföräldrar för en riktigt mysig jul.
Barnkonventionen - lagen för barns bästa
Barnkonventionen är en samling bestämmelser som framtagits av FN:s medlemsstater och som berör barns rättigheter. Konventionens innehåll är lag i Sverige och genomsyrar alla sorters arbeten som riktar sig mot barn, såsom förskolan och barnhälsovården.
Hur kan man stötta introverta och extroverta barn?
Barns personlighet kan luta mer åt det introverta eller extroverta hållet, vilket påverkar hur de är med andra och hur de samlar energi, nu och livet ut. Här är råden som hjälper dig som förälder stötta ditt barn oavsett personlighetstyp.
Så kan du stötta ditt blyga barn
Det finns gott om blyga barn och det är inget negativt i sig. Ibland sätter dock blygheten krokben för sådant barn faktiskt vill göra och då kan barnet behöva lite hjälp på traven. Så här kan du stötta ett blygt barn.
Laga mat med barn - byggstenarna för ett gott liv
Att laga mat med barn kan göra matstunden roligare, hjälpa ditt barn att äta bra mat, och lära ditt barn viktiga kunskaper. Dessutom kan det bli riktigt gott. Vill ditt barn laga mat? Så här börjar ni.
Lista sig och byta vårdcentral: så funkar det
Att lista ditt barn på en särskild vårdcentral medför flera fördelar, även om du har rätt att ta ditt barn till vilken vårdcentral du vill när ni behöver vård. Här är allt du behöver veta om att lista er och byta vårdcentral.
Söka vård utomlands för barn: så går det till
Många föräldrar oroar sig för att ens barn ska bli sjukt på utlandsresan. Genom att ha koll på vad som gäller med din försäkring, landet dit ni åker, och hur man kontaktar svensk sjukvård från utlandet kan ni vara trygga även om olyckan eller magsjukan är framme.
Hur pratar man med barn om döden?
Att prata med barn om döden kan vara svårt, men tankar om döden är vanliga hos barn. Genom att vara lyhörd för barnets tankar och skapa ett utrymme där ni tryggt kan fundera kring döden kan barnet bearbeta frågorna i sin egen takt.
Anknytning till adoptivbarn - så går det till
Anknytning vid adoption kan innebära extra utmaningar beroende på barnets tidigare erfarenheter och separationer. Här kan du lära dig mer om vad man kan förvänta sig och vad som kan hjälpa en ny, trygg anknytning på traven.
Så lär du ditt barn cykla
För många föräldrar känns det stort att lära sitt barn cykla, men inte alltid helt självklart hur man går tillväga. Här är barnspecialisternas råd för en säkrare - och roligare - start på cyklandet.
Åka tåg med bebis och barn - bästa knepen för en lugn resa
Att åka tåg är miljövänligt och smidigt – dessutom kan det vara lättare att åka tåg med barn än exempelvis att flyga eller köra bil. Ha den här lilla guiden nära till hands för att ha koll både på det praktiska och det taktiska så kommer resan gå som på räls.
Flyga med barn - råd och tips för en smidig resa
Att flyga med barn kan kännas som ett nödvändigt ont på väg till eller från ett resmål, och om du bävar inför en flygresa med ditt barn är du inte ensam. Med dessa råd i resväskan kan du göra det till en smidig upplevelse som till och med kan bli riktigt kul.
Hur kul är det att vara sjuk? Barnens upplevelse under vab-dagarna
Det kan vara både svårpusslat och tröttsamt för dig som förälder att vabba, men hur är det för ditt barn? Vi tittar närmare på barnets perspektiv under vab-dagarna.
Att tänka på när man ska resa med barn - guide för föräldrar
Dags att dra iväg på resa med ditt barn? Förbered med dessa råd från våra barnspecialister så kan ni fokusera på att njuta av resan, och slippa oroa er för vad febernedsättande heter på grekiska.
Gräshoppan, raketen och vissna lövet: om yoga för barn
Yoga för barn kan ha många positiva effekter, som ökat självförtroende, minskad oro och bättre koncentrationsförmåga. Däremot kan metoden se lite annorlunda ut än den gör för vuxna.
Viktiga råd om RS-virusinfektion från barnspecialisterna
RS-virus är ett mycket vanligt virus som främst orsakar förkylningsliknande symtom och som vanligtvis sprids mest på vintern. Oftast är symtomen lindriga och går över av sig själva, men särskilt hos yngre barn kan infektionen bli tuffare. Knodds barnläkare Younis ger dig som är småbarnsförälder lugnande råd.
Viktigt att veta om att lära barn simma
Det är viktigt att lära barn simma för att minska risken för drunkningsolyckor. Dessutom tycker barn ofta att det är otroligt roligt att leka i vattnet och att lära sig nya färdigheter. Så ring simskolan, packa badväskan och ta med er de här råden så blir det en härlig dag på stranden eller badhuset.
Så gör du om ditt barn eller bebis sätter i halsen
Att se sitt barn eller bebis sätta i halsen kan vara otroligt skrämmande. Om det skulle hända gäller det dock att hålla huvudet kallt och agera snabbt. Att följa de här anvisningarna steg för steg kan innebära att man på ett säkert och effektivt sätt undviker en livshotande situation.
Din bebis utveckling: 5-6 månader
Vad händer i bebisens utveckling vid 5 månader och 6 månader? Hur kan man stötta sin bebis så att det blir så bra som möjligt för hela familjen? Här är allt du behöver veta om den här perioden – inklusive BVC-besök och nya vaccinationer.
Barn, skärmtid och sömn - vad gäller?
Många föräldrar oroar sig för hur mycket tid deras barn spenderar framför skärmar och att det ska påverka barnens sömn. Forskning visar att det finns en koppling mellan skärmtid och sämre sömn. Här ger Knodds barnspecialister sina råd.
Viktigt att veta om familjehem
Att vara ett familjehem, tidigare kallat fosterfamilj, innebär att man tar emot ett barn på kort eller lång tid som av någon anledning inte kan bo med sina föräldrar. Det kan vara en fin insats med mycket kärlek, men det kommer också med en del utmaningar.
Så pratar du med barn om läskiga saker
Barn kan vara rädda för allt möjligt, från mörka källare och spöken till döden, och samtidigt vara helt fascinerade av läskiga historier. Så här hjälper du ditt barn att möta sina rädslor, utan att låtsas som att monstret under sängen inte finns.
Barnspecialisternas råd för mörkrädda barn
I flera vändor under barndomen kan det hända att ditt barn blir mörkrädd. Det är vanligt bland barn men kan ändå bli en tuff period för hela familjen. Här ger barnspecialisterna sina bästa råd som kan hjälpa er ta er an monstret under sängen eller tjuven bakom gardinen.
Rutschkana och klätterställning - allt om barnsäkerhet på lekplatsen
Att leka är inte bara roligt, det är helt livsnödvändigt för barn och deras utveckling. Som förälder vill du dock säkert ha lite koll på säkerheten. Genom att följa dessa riktlinjer för barn på lekplatsen kan ni leka säkert och samtidigt ha hur kul som helst.
Oro under och efter graviditeten - psykologens 4 strategier
Det är vanligt att känna sig orolig i samband med graviditeten, förlossningen och tiden efteråt. För en del tar oron över. Därför har Knodd bjudit in en psykolog från den digitala vårdappen Ella att dela med sig av 4 strategier som hjälper dig hantera oron om den blir för stark.
Välja rätt förskola till ditt barn - så gör du
Äntligen dags att börja förskola? För att förskolan ska bli en spännande plats för ditt barn och kännas trygg för dig gäller det att hitta rätt förskola för er. Det kan kännas lättare sagt än gjort, men så svårt behöver det inte vara. Här är knepen du behöver känna till.
Separera med barn - hur gör man?
En separation eller skilsmässa är ofta svår för alla inblandade, barn som vuxna, men ibland är den det bästa alternativet. För föräldrar är det viktigt att tänka igenom hur man berättar om en separation och hur man relaterar till den andra föräldern efter att man gått skilda vägar.
Hicka, rap och kräkningar – så hjälper du din bebis
Att bebisar hickar, rapar och kräks när de äter är i princip oundvikligt och sällan farligt. Ibland kan man dock behöva hjälpa sin bebis för att undvika obehag. Här är det du behöver veta.
Babysim - mysiga stunder med viktiga fördelar
Babysim är en verksamhet för bebisar och barn under 2 år som bidrar till vattenvana och ökad säkerhet för små barn i vatten. Samtidigt kan det vara en riktigt mysig stund tillsammans för dig och ditt barn.
Psykologens råd om förlossningsdepression
En del nyblivna föräldrar drabbas av förlossningsdepression, vilket kan leda till nedstämdhet, ångest och sämre mående under tiden efter förlossningen. Psykologen Rebecca Svensson från den digitala vårdgivaren Ella gästar Knodd och berättar hur olika riskfaktorer kan påverka ens mående och hur man kan ligga steget före för att må bättre.
Allt om nattskräck hos barn
Nattskräck hos barn är ett ofarligt tillstånd som kan verka obehagligt för utomstående. Vanligtvis växer det bort av sig själv, men det finns en del du som förälder kan göra för att försöka minska besvären.
Allt om att adoptera ett barn
Det finns många olika vägar till att bli förälder. En av dem är att adoptera ett barn, vilket är en lång, ofta prövande process som till slut kan innebära att man står där med sitt efterlängtade barn i famnen. I den här guiden kan du läsa om hur adoptioner går till och vad som är viktigt att tänka på efter man kommit hem.
Pseudotvillingar - vad är det?
Att få barn tätt inpå varandra - så kallade pseudotvillingar - kan ge nära syskonrelationer, en kortare småbarnstid, och rätt många sömnlösa nätter på raken. Som med allt annat inom föräldraskapet handlar det om vad som är rätt för just din familj.
Viktigt att veta om barnsäkerhet i vardagsrummet
En ettåring kan på nolltid riva ner krukväxter, äta smågrus i hallen och stoppa kladdiga händer i ett eluttag. Därför gäller det att som förälder vara steget före. Med de här råden har du snart barnsäkrat vardagsrummet, trappan, hallen och andra öppna ytor i hemmet.
Akta fingrarna – allt om barnsäkerhet i köket
I köket finns mycket som är både spännande och potentiellt farligt för små barn. Därför är det viktigt att så tidigt som möjligt barns äkra skåp, lådor och spisen, samt att placera kemikalier i säkert förvar.
Anknytning - Samspel mellan förälder och barn
Anknytning är en livsviktig funktion för det lilla barnet, som samtidigt påverkar individen livet ut. I den här artikeln kan du lära dig mer om vad anknytning är, hur den fungerar, och varför du inte behöver vara en perfekt förälder för att ge ditt barn en trygg anknytning.
Förlossningsdepression – symtom och behandling
Det är många känslor som ryms under den första tiden efter att ett barn föds, från upprymdhet till nedstämdhet och oro. Ibland går nedstämdheten över till en förlossningsdepression eller postpartumdepression, ett tillstånd som går att behandla.
Smärtlindring för barn - din lathund från Knodd
När ditt barn har ont vill du snabbt kunna lindra besvären. Det gäller dock att använda rätt smärtlindring och dosering för barn. Den här lathunden gör det enkelt för dig att snabbt hitta rätt smärtlindring för ditt barn.
Hur kan man tänka kring besök efter förlossningen?
Besök av familj och vänner efter förlossningen kan vara både underbart och utmattande. Ibland kan det vara svårt att sätta gränser, men det kan också vara alldeles nödvändigt för att den lilla familjen ska få en fin start tillsammans.
Viktigt att veta om utomkvedshavandeskap
Utomkvedshavandeskap är ett ovanligt tillstånd hos gravida som innebär att ett befruktat ägg fäster sig utanför livmodern. Det kan då inte bli till ett barn och måste oftast opereras bort, men möjligheten till framtida graviditeter är mycket god.
Sex efter förlossning och under graviditet - hur funkar det?
Att ha sex under graviditeten eller efter förlossningen upplevs ofta annorlunda än innan man väntade barn. Genom att vara lyhörd och lyssna på kroppen går det dock oftast bra att fortsätta sitt samliv på det sätt som känns skönt.
Råd och stöd när man varit med om ett missfall
Att mista ett barn är tungt och kan kännas som en svår förlust även i ett tidigt skede. Man förlorar inte bara fostret, utan alla förhoppningar om barnet som skulle bli. Samtidigt är det relativt vanligt med tidiga missfall och det betyder sällan att man inte kan bli gravid igen.
Din bebis utveckling: 7-8 månader
Vad händer i bebisens utveckling vid 7 månader och 8 månader? Här är allt du behöver veta om den här perioden – inklusive BVC-besök och roliga aktiviteter och lekar som stöttar ditt barns utveckling.
Din bebis utveckling: 3-4 månader
Vad händer i bebisens utveckling vid 3 månader och 4 månader? Vad händer på BVC under den här tiden? Här är allt du behöver veta om din bebis under dessa månader och hur du kan stötta bebisens utveckling.
Din bebis utveckling: 1 månad - 2 månader
Hur ser livet ut när din bebis är 1 månad? 2 månader? När är det dags för BVC-besök och vad händer i bebisens utveckling? Här samlar vi det viktigaste du behöver veta.
Mutor, tomma löften och hot – funkar de?
Mutor, tomma löften och hot är en vanlig del av småbarnsfamiljers vardag. De är kanske effektiva i stunden, men på sikt kan de göra både dig och ditt barn en björntjänst.
Första gången med barnvakt? Så lyckas ni
Att lämna sitt barn till en barnvakt kan vara både nervöst och samtidigt en möjlighet för dig att få lite egentid som vuxen. Med lite förberedelse - och lyhördhet - kan det bli ett roligt tillfälle för er båda.
Att sluta amma - barnspecialistens tips
Att sluta amma är ett beslut som ofta är personligt och kluvet. När man väl har bestämt att det är dags gäller det också att klura ut hur man bäst går tillväga. Våra barnspecialister har samlat några goda råd som hjälper dig när du är redo.
NPF-diagnoser: viktigt att veta om autism, adhd & tourettes hos barn
Viktigt om symtom, utredning och behandling av autism, adhd och andra NPF hos barn från barnspecialisterna på Knodd
5 roliga lekar inomhus när det är dags för skärmfri tid
Är det regnigt eller kallt blir man ofta fast inomhus nästan hela dagen. Då kan det vara svårt att veta vad man ska hitta på med sitt barn, särskilt om man vill se till att det är skärmfri tid. De här 5 lekarna är garanterat kul, kluriga, eller bara fnitter-framkallande.
Där gick vattnet! Men när ska man åka in till förlossningen?
Om du närmar dig BF letar du säkert för fullt efter tecken på att det är dags att åka in. Men när ska man egentligen åka in till f örlossningen? Är det först när vattnet går?
Profylaxövningar - så hittar du lugnet under förlossningen
Profylaxövningar som hjälper den födande att slappna av och andas lugnare kan leda till en smidigare, tryggare förlossning. Här är 5 enkla övningar ni kan träna på innan det är dags.
Barnsäkerhet i badrummet - viktigt att tänka på
I badrummet kan det finnas hett vatten, halkiga golv och kemikalier, ett utrymme som snabbt kan bli farligt. Med några enkla förebyggande åtgärder kan du dock minska risken för olyckor och göra badrummet till en mysig plats för dig och ditt barn.
Barnsäkra sovrummet: checklistan
För att alla ska sova tryggt gäller det att man har barnsäkrat sovrummet. Det gäller både små spädbarn och äldre barn som har blivit nyfikna klätterapor. Genom att tänka på barnsäkerhet kan man minska risken för olyckor och skador i sovrummet.
Att resa som gravid - viktigt att veta
Det kan vara lockande att boka en flygbiljett för en sista semesterresa innan bebisen kommer. Samtidigt kan det kännas lite nervöst att resa utomlands när man inte bara har sig själv att tänka på längre. Genom att planera smart - och packa gott om stödstrumpor - kan du få mysigast möjliga resa, även om du sedan mest orkar sitta i en solstol när du väl är framme.
Allt om icke-medicinsk smärtlindring vid förlossning
Att en förlossning gör ont är svårt att komma undan. Det går dock att lindra smärtan med både medicinska och icke-medicinska alternativ. Här går vi igenom de vanligaste formerna av icke-medicinsk smärtlindring, för en smidigare och positivare förlossning.
Om det blir kejsarsnitt
Ibland behöver barn förlösas genom kejsarsnitt. Om man har genomgått ett kejsarsnitt ser återhämtningen och tiden på BB lite annorlunda ut jämfört med en vaginal födsel. Trots låga risker med denna sorts operation kan den väcka en hel del tankar och känslor.
NIPT fosterdiagnostik - viktigt att veta
Under graviditeten erbjuds gravida olika sorters fosterdiagnostik för att se hur bebisen mår och utvecklas. En form av fosterdiagnostik är NIPT, som har en hög säkerhetsgrad vad gäller att upptäcka kromosomavvikelser hos fostret.
Vad är en doula och hur kan en hjälpa till en tryggare förlossning?
En förlossning kan kännas hektisk, läskig och inte minst smärtsam. Med hjälp av en erfaren och lugnande doula kan man få det stöd man behöver för en tryggare förlossning.
Att vara gravid med nummer 2
Att vara gravid när man redan har småbarn kan vara helt annorlunda än när man blev gravid första gången. Å ena sidan kan det vara spännande och stort att veta att man snart ska ge sitt älskade barn ett småsyskon. Å andra sidan är goda råd om att ”vila mycket” och ”tänka på sig själv” inte lika lätta att ta till sig när man redan har en mini-me som hänger på en.
Knipövningar för dig som är gravid eller efter förlossning
Under och efter graviditeten är det vanligt med besvär i bäckenbotten, såsom smärta och inkontinens. Genom att regelbundet göra knipövningar kan man upprätthålla styrkan i bäckenbottenmusklerna och minska besvären.
Träning efter förlossning - vad gäller?
Att börja röra på kroppen och träna igen efter förlossningen kan stärka både fysiskt och psykiskt mående, samtidigt som det hjälper kroppen att återhämta sig efter att ha fött barn. Genom att följa några grundprinciper kan man undvika skador eller onödig påfrestning under en redan känslig tid.
Din bebis utveckling: 9-10 månader
Bebisens utveckling vid 9-10 månader går snabbt framåt. Nu ska det utforskas och upptäckas, särskilt om man kan krypa fram själv. Här har vi samlat allt om perioden, inklusive BVC-besöket i månad 10 och roliga lekar som stöttar ditt barns utveckling.
Välj rätt napp till din bebis - så gör du
Att välja napp - det ska väl inte vara så svårt? Det är lätt att tänka så innan man blivit förälder, ända tills man står där med en skrikande bebis som vägrar ta den färggranna, söta nappen man valt ut. Ge inte upp, här är barnspecialisternas råd om hur du kan välja rätt napp.
Din bebis utveckling: 11-12 månader
Bebisens utveckling når milstolpe efter milstolpe vid 11-12 månader. Kanske dyker det upp några första ord eller så närmar sig de första stapplande stegen. Här har vi samlat allt om perioden, inklusive BVC-besöket vid 12 månader och roliga lekar som stöttar ditt barns utveckling in i sitt andra år i livet.
Olika sätt att föda - från vattenfödsel till att föda hemma
Förlossningar kan se annorlunda ut både utifrån vad den gravida vill och vad som är säkrast för mamma och barn. H är går vi igenom vaginal förlossning på förlossningsmottagning, kejsarsnitt, att föda hemma och vattenfödsel.
Magdroppar för bebis - hur ska de användas?
Magont och spädbarnskolik kan vara tufft både för förälder och bebis. Det finns visst vetenskapligt stöd för att magdroppar kan hjälpa. Knodds barnspecialister går igenom hur man använder dem.
VAB-hösten: så blir den
Nu är hösten här. Dags för blöta strumpor, inomhuslek på förskolan och säsongens ständiga följeslagare: smittsamma virussjukdomar. Efter flera ovanliga år i pandemins spår är det svårare än någonsin att förutspå årets vab-höst. Därför hjälper Knodds barnläkare Younis till att reda i läget.
Vårdaktörer för barn – här kan din familj få vård
Med så många valmöjligheter och vårdaktörer kan det ibland vara svårt som småbarnsförälder att veta var och hur man ska söka vård för sitt barn. För att göra det lättare har vi samlat hela listan över olika former av barnsjukvård samt varje regions digitala vårdalternativ.
Babyskydd och bilbarnstol - allt om barnsäkerhet i bilen
Barns kroppar är små, och bilars säkerhetssystem är utformade för kroppar som är stora. Därför finns babyskydd och bilbarnstolar som skyddar. Genom att följa dessa viktiga riktlinjer sitter ni alla säkert i bilen.
Vad innebär KUB och hur görs det?
Under graviditeten erbjuds gravida olika sorters fosterdiagnostik för att se hur bebisen mår och utvecklas. En form av fosterdiagnostik är KUB, kombinerat ultraljud och blodprov, som erbjuds mot slutet av första trimestern.
Förlossningsrädsla: läskigt, vanligt och behandlingsbart
Det är vanligt att känna oro inför en förlossning. För en del övergår oron till en lätt, måttlig eller svår förlossningsrädsla. Dock kan de flesta känna sig tryggare inför förlossningsdagen genom att prata med sin barnmorska och ta del av stöd och insatser som finns.
Bebisens sömn vid 8 månader – vad hände här?
Det lilla spädbarnets sömn förändras mycket under det första året. Vid åtta månaders ålder märker många föräldrar av en period med orolig sömn. Det som tidigare fungerade kanske inte längre fungerar på samma sätt. Det här är helt normalt, och med lite extra tålamod tar ni er snart igenom den här perioden.
När ditt barn börjar förskolan - vad händer med dig?
Knyter det sig lite i hjärtat när du tänker på att lämna din knodd på förskolan första gången? Undrar du hur det är möjligt för dig själv att gå tillbaka till ett jobb som om allt var som förr eller var den du var innan har tagit vägen? Oroa dig inte, vi har råden som hjälper er att hitta balansen igen.
Senaste nytt: vaccin mot RS-virus skyddar nyfödda
RS-virus är den vanligaste orsaken till nedre luftvägsinfektioner hos barn under ett år. Ett nytt RS-vaccin som kan ge skydd åt de allra minsta har nu godkänts av EU-kommissionen samt livs- och läkemedelsverket FDA i USA. Knodd undersöker vaccinet och vad det kan innebära för småbarnsföräldrar.
SOS Förälder + Knodd: för ett tryggare föräldraskap
Som del i Knodds arbete för ett tryggare föräldraskap samarbetar vi med SOS Förälder, som hjälper förstagångsföräldrar genom den omtumlande processen att bli föräldrar. Vi pratade med SOS Förälders grundare Josefin Roxvall om hur hon hamnade här och hennes förhoppningar med verksamheten.
Fysioterapeuten tipsar: Så får du en bekvämare matningsstund med din bebis
När man är nybliven förälder hamnar mycket fokus på bebisen, men det är också viktigt att ta hand om sig själv. Att ta sig tiden att få till en skonsam och bekväm position vid matning gör verkligen under för kroppen, för att orka i längden.
Första tiden efter födseln - experternas råd för mamma och barn
Att få ett barn är en omvälvande upplevelse och den första tiden efter födseln blir en omtumlande blandning av lycka, tårar, återhämtning, rubbad sömn och fyrtioelva försök att byta blöjor och knyta bärsjalar. Barnmorskor och läkare på den digitala kvinnomottagningen EsterCare och Knodds barnspecialister har därför satt ihop sina bästa råd så att du som just fått barn tryggt kan navigera den här magiska och ofattbara tiden.
Knoddkartan – Din guide till barnvänliga ställen
Som småbarnsförälder kan det vara svårt att hitta barnvänliga platser, utflyktsmål och ställen att i lugn och ro gå ut och äta med barnen. Därför har vi utvecklat Knoddkartan, en interaktiv guide till barnvänliga platser runt om i Sverige. Hjälp andra föräldrar och få hjälp själv genom att dela och hitta dina guldkorn för en smidigare, mysigare resa med barn.
Sommarutflyktsmat som är snäll mot magen
Med sommaren kommer härliga långa och korta utflykter och otaliga picknickkorgar och matlådor. Men hur ska man tänka kring maten för att undvika magsjuka? Några av våra picknickklassiker är inte så lämpliga när det är varmt eller när många händer petar i samma matlådor. Men det finns också en mängd smarta hacks för att hålla maten fräsch och kloka råd om vad som passar bäst att ta med till stranden. Här delar Knodds barnspecialister med sig av sina bästa råd för sommarmagarna!
Gravid vecka 41+ - allt om din graviditet
Gravidvecka 41 är sista veckan då graviditeten räknas som fullgången. Ungefär en tiondel av alla graviditeter fortsätter dock in i nästa vecka och räknas som att ha gått över tiden. Olika regioner har olika rutiner, men barnmorskan fortsätter ha koll på att bebisen mår bra. Ibland blir det aktuellt med igångsättning.
Gravid vecka 40 - allt om din graviditet
I gravidvecka 40 räknas graviditeten fortfarande som fullgången och det är inte mycket kvar för barnet i magen att utveckla eller förbereda. Du som är gravid går troligtvis i otålig väntan och tänker säkert på första tiden efter att bebisen är född.
Gravid vecka 39 - allt om din graviditet
De flesta barn föds efter 39 eller 40 fullgångna graviditetsveckor. Både bebisen och den gravida fortsätter samla energi och vila upp sig i förberedelse för förlossningen.
Gravid vecka 38 - allt om din graviditet
I gravidvecka 38 är graviditeten fullgången och bebisen i magen redo för allt vad livet ute i världen innebär. Det betyder dock inte att bebisen tycker det är dags att komma ut. För dig som är gravid kan det krävas lite knep för att orka vänta.
Gravid vecka 37 - allt om din graviditet
I gravidvecka 37 tar graviditeten sina sista steg mot att vara fullgången, även om det kan dröja tills bebisen känner sig redo att komma ut. Det blir dags för barnmorskebesök igen och du som är gravid kanske börjar tänka på förlossningen och hur det kommer att vara efteråt.
När hunden får ett människosyskon
Att få ett barn är en stor omställning för vilken nybliven förälder som helst och vardagen blir sig aldrig lik igen. För familjens hund kan det också bli som natt och dag. Hundexperterna på Lassie ger tillsammans med Knodds barnspecialister sina bästa råd om hur du som hundägare och förälder kan hitta tillbaka till familjefriden - och skapa en livslång vänskap mellan familjens mindre medlemmar.
Gravid vecka 35 - allt om din graviditet
I gravidvecka 35 räknas man som höggravid och ordet kan tyckas lämpligt när det känns som att bebisen tar upp allt utrymme i magen. Bebisen fortsätter lägga på sig underhudsfett medan du som är gravid kanske börjar fundera på en del av det praktiska efter födseln.
Gravid vecka 34 - allt om din graviditet
När du är gravid i vecka 34 kan väntan börja kännas evighetslång och kroppen är tyngre än någonsin. Bebisen i magen är redo för ett liv ute i världen men tar gärna några veckor till att stärka lungorna och lagra underhudsfett. Själv kan du förbereda förlossningsbrev och fundera på vändningsförsök.
Gravid vecka 33 - allt om din graviditet
I graviditetsvecka 33 kan du som är gravid vara hungrigare än någonsin medan barnet lägger på sig mer och mer underhudsfett. Barnmorskan har koll på att det inte finns tecken på havandeskapsförgiftning, så det är väl värt att fortsätta gå på de täta kontrollerna.
Gravid vecka 31 - allt om din graviditet
I graviditetsvecka 31 växer både bebisen och den gravida. Nu gäller det att samla energi genom extra mellanmål och vila för att hålla kursen de sista veckorna.
Gravid vecka 30 - allt om din graviditet
När man är gravid i vecka 30 börjar det troligtvis bli ont om plats i magen. En del bebisar har nu vänt sig upp och ner i förberedelse för förlossningen och resten av tiden i magen handlar om att lägga på sig underhudsfett och gå upp i vikt.
Gravid vecka 29 - allt om din graviditet
När man är gravid i vecka 29 tar både magen och tankarna om livet efter förlossningen upp allt mer plats. Du som är gravid kan behöva anpassa vardagen och få mer stöd av närstående för att orka med. Bebisen i magen får allt mindre utrymme, men än går det att slå kullerbyttor och sparka loss.
Gravid vecka 28 - allt om din graviditet
I vecka 28 har graviditeten nått tredje trimestern. Bebisen lägger på sig underhudsfett och får ett allt mer komplext minne, medan du som är gravid kanske börjar stressa över sådant som måste köpas. Det är ovanligt, men en del barn föds för tidigt och det kan Knodds barnspecialister en hel del om.
Gravid vecka 27 - allt om din graviditet
När man är gravid i vecka 27 har man nått slutet på den andra trimestern. Bebisen i magen övar vidare på sina färdigheter medan blivande föräldrar börjar förbereda för förlossning och för att ha ett barn hemma.
Gravid vecka 24 - allt om din graviditet
Att vara gravid i vecka 24 innebär att även utomstående kan känna barnet i magen sparka och röra på sig. Bebisen lagrar underhudsfett och jobbar på medvetet tänkande, medan du som är gravid kan passa på att se över vaccinationsskyddet.
Gravid vecka 23 - allt om din graviditet
I gravidvecka 23 tar barnets organ på sig nya arbetsuppgifter, samtidigt som gravida med tunga eller farliga arbeten kan börja tänka på graviditetspenning.
Gravid vecka 22 - allt om din graviditet
Att vara gravid i vecka 22 innebär ofta att det är full fart på bebisen i magen när du som är gravid försöker vila. Utvecklingen går fort framåt med unika skillnader för varje barn. Du som är gravid kanske stöter på det ovälkomna gravidbesväret hemorrojder.
Gravid vecka 19 - allt om din graviditet
När man är gravid i vecka 19 växer magen och kroppen ordentligt. Det behövs, både för att tillgodose det växande fostrets behov och i förberedelse för när barnet är fött. En del gravida börjar oroa sig inför förlossningen, men det finns många stärkande metoder som kan lindra förlossningsrädsla.
Gravid vecka 15 - allt om din graviditet
Att vara gravid i vecka 15 innebär att man har klivit in i graviditetens andra trimester. För den gravida kan illamåendet börja lägga sig samtidigt som det kan kännas annorlunda att röra på sig än vanligt. Fostret börjar stärka skelettet och suga på tummen.
Så får du ditt barn att somna själv utan gråt: steg för steg
Det står högt på föräldrars önskelistor att deras bebis ska kunna somna och somna om själv, men alla metoder passar inte alla familjer. Den här flexibla steg-för-steg-guiden går att anpassa efter just ditt barn, utan att du behöver stå ut med hjärtskärande gråt.
Covid-19 i backspegeln: pandemins påverkan på barn
Under våren 2020 blev coronapandemin ett stående inslag i familjers liv och medvetande. Vare sig det handlat om sjukdom, en förändrad livssituation, eller oro om framtiden så påverkades många familjer och för en del känns förändringarna av än idag. Knodds barnspecialister blickar tillbaka för att reda ut hur pandemin påverkade barnfamiljer under de första åren och vad det kan säga om framtiden.
Vanliga hudbesvär hos barn på sommaren - och hur du bäst tar hand om dem
När sommaren kommer blir det äntligen lätt för barn att springa ut och leka i det gröna gräset igen. I samband med solig utelek är det dock också högsäsong för flera vanliga typer av hudbesvär. Ihop med hudterapeuter och farmaceuter på onlineapoteket Apohem, som erbjuder ett brett sortiment för barn, har barnspecialisterna på Knodd samlat råd så att du kan förhindra att ditt barn får klåda och hudskador – och minska risken för att bli sittande inomhus under soliga sommardagar.
Gravid vecka 11 - allt om din graviditet
I gravidvecka 11 kan fostret gapa, gäspa och svälja. Mindre detaljer på kroppen, som naglar och ögonlock, börjar utvecklas. För er som ska bli föräldrar kan det hända mycket i relationen till varandra i takt med att gravidmagen växer.
Gravid vecka 13 - allt om din graviditet
I gravidvecka 13 tränar fostret på att stärka nackmusklerna och problemlösningsförmågan. Du som är gravid kanske blir mer störd av förkylningar än vanligt, men fostret störs inte så länge du följer barnmorskans råd om vad som gäller när du blir sjuk.
Gravid vecka 14 - allt om din graviditet
Att vara gravid i vecka 14, första trimesterns sista vecka, kan kännas lugnare för den gravida, då illamående och yrsel börjar avta och graviditeten är mindre känslig än tidigare. Inne i livmodern har fostret tydliga kroppsdelar och en nyfunnen förmåga att hicka.
Gravid vecka 17 - allt om din graviditet
I gravidvecka 17 växer fostret ordentligt och lagrar fett både innanför och utanpå kroppen. Du som är gravid kan märka av nya förändringar i kroppen, såsom pigmentförändringar och bäckensmärta.
Gravid vecka 21 - allt om din graviditet
Att vara gravid i vecka 21 innebär att halva graviditeten ligger i backspegeln. Nu börjar en individuell tillväxtkurva för fostret, som gör allt mer medvetna rörelser i magen. För gravida förändras bäckenbottenmuskulaturen, så det är en utmärkt tid att börja göra knipövningar.
Gravid vecka 36 - allt om din graviditet
I gravidvecka 36 är bebisen i princip färdigutvecklad och dagarna till beräknad förlossning kan börja kännas långa för dig som är gravid. Nu gäller det bara för er båda att samla energi tills kroppen och bebisen känner att det är dags.
Spädbarns sömn - din guide till goda sömnvanor
Att få sin bebis att sova hela natten är många föräldrars dröm, särskilt när sömnbristen verkar äga hela vardagen. Med goda rutiner och rimliga förväntningar kommer ni långt.
Hjälp! Mitt barn matvägrar
Det finns många anledningar till varför barn matvägrar, men oavsett anledning kan det vara både frustrerande och nervöst att som förälder ha ett barn som inte äter. Här hittar du konkreta råd som kan hjälpa dig och ditt barn att hitta matlusten igen.
Trött småbarnsförälder? Så hanterar du sömnbristen
Att inte få sova ordentligt är något av det slitsammaste som föräldrar måste handskas med under småbarnsåren. Kortvarig sömnbrist är inte farligt men det finns saker du kan göra som hjälper kroppen återhämta sig så att du får mer ork i vardagen.
Gravid vecka 16 - allt om din graviditet
I gravidvecka 16 börjar magen växa ordentligt för många, även om det är individuellt när kulan börjar synas. Fostret kan uppfatta plötsliga, höga ljud och jobbar på att lägga på sig underhudsfett. För en del gravida är det dags för ett barnmorskebesök, ett bra tillfälle att prata om eventuell förlossningsrädsla.
Vanliga sömnproblem hos barn - och vad man gör åt dem
Sömnproblem hos barn är inget nytt och alla familjer försöker hitta sina lösningar. Med några små justeringar kan ni komma långt på vägen mot en godare natts sömn.
Vanliga frågor om graviditet och förlossning - från blivande föräldrar
Det uppstår många frågor under graviditeten och inför förlossningen, allt från vad som är säkert att äta till hur ont det gör att föda ett barn. Knodds barnmorska svarar på de vanligaste.
Gravid vecka 25 - allt om din graviditet
I graviditetsvecka 25 har bebisen en egen dygnsrytm i magen och kan börja reagera på puffar utifrån. Det är dags för barnmorskebesök igen, även om du som är gravid kanske har allt svårare att få på dig skorna.
Gravid vecka 32 - allt om din graviditet
Att vara gravid i vecka 32 innebär både att förlossningen närmar sig - och att det är långt kvar. Bebisen växer ordentligt i storlek och du som ska bli förälder kanske börjar förbereda både praktiskt och mentalt inför allt som snart kommer hända.
Gravid vecka 26 - allt om din graviditet
I gravidvecka 26 tränar bebisen på att andas och stärka lungorna, samt att smaka lite på vad mamma äter. Du som är gravid kanske känner dig lite hungrigare än vanligt när bebisen samlar på sig underhudsfett.
Gravid vecka 20 - allt om din graviditet
Att vara gravid i vecka 20 innebär ofta en lugnare period med bättre mående, samtidigt som bebisen i magen börjar snurra runt så att det känns. Med lite råd för bättre sömn och praktisk vägledning från barnmorskan kan du tryggt ta dig igenom även denna vecka.
Gravid vecka 18 - allt om din graviditet
Att nå gravidvecka 18 kan kännas pirrigt för blivande föräldrar. Den här veckan är det nämligen dags att få se bebisen på ultraljudsundersökningen. Bebisen växer och tränar på kullerbyttor, samtidigt som du som är gravid allt mer börjar uppskatta stödstrumpor.
Gravid vecka 12 - allt om din graviditet
Att vara gravid i vecka 12 innebär att ha nått en stor milstolpe. Nu är graviditeten inte lika känslig och fostret tränar både på att suga på tummen och att rynka på pannan. Själv kanske du tänker mycket på att bli förälder eller att förbereda blivande storasyskon inför förändringen som är på gång.
Gravid vecka 1-3 - allt om din graviditet
När du är gravid i det som kallas vecka 1 och 2 har graviditeten egentligen inte börjat. Graviditetsveckorna räknas från sista mensens första dag, vilket innebär att befruktningen sker först någon gång mot slutet av vecka 2 eller början av vecka 3. Det är inte bara i kroppen det händer saker, utan huvudet kan fyllas med funderingar på en gång.
Gravid vecka 9 - allt om din graviditet
När du är gravid i vecka 9 syns fortfarande ingenting på utsidan, men inne i livmodern händer det saker hela tiden. Embryot ser allt mer ut som en människobebis, samtidigt som hormoner i kroppen gör sitt för att skapa bästa möjliga förutsättningar för graviditeten.
Gravid vecka 4 - allt om din graviditet
När du är gravid i vecka 4 har du egentligen bara varit gravid i två veckor. Ett befruktat ägg har fäst sig i livmodern och kroppen ställer in sig på att ta hand om ett helt liv till. Att du som är gravid tar folsyra skyddar det lilla embryot från start.
Gravid vecka 10 - allt om din graviditet
I graviditetens vecka 10 räknas det officiellt att man har ett foster i magen och fostret börjar allt mer se ut som ett litet, litet barn. För dig som är gravid kan det vara skönt att börja eller fortsätta träna så att kroppen lättare anpassar sig till förändringarna.
Gravid vecka 8 - allt om din graviditet
När du är gravid i vecka 8 kanske kroppen börjar kännas lite större, även om det inte märks för utomstående. Det kan kännas pirrigt men också ge upphov till en del oro. Inne i livmodern utvecklar embryot organ, kroppsdelar och små ansiktsdrag för fullt.
Gravid vecka 7 - allt om din graviditet
I graviditetens vecka 7 fortsätter embryots inre organ att utvecklas och början till små armar kan urskiljas. Även du som är partner eller medförälder kan ha huvudet fullt av funderingar.
Barns sömn de första åren - stora sömnguiden
Det finns väl få saker som föräldrar tänker så mycket på under småbarnsåren som barns sömn. Hur gör man för att få bebisar att sova, och är ens barns sömn normal? Knodds barnspecialist Marie ger svar på föräldrars vanligaste frågor.
Sårvård hos småbarn - så behandlar du ditt barns sår
Det är vanligt med små sår hos barn, allt från skrubbsår till skärsår och skavsår. Då är det viktigt att hålla rent och kanske plåstra om. Ofta kan du ta hand om små sår hemma i ett par enkla steg.
Gravid vecka 6 - allt om din graviditet
När du är gravid i vecka 6 är embryot i livmodern stort som ett blåbär. Själv kan du börja känna av gravidillamående, men embryot växer för fullt varje dag.
Så tränar du bäst under graviditeten
Att kroppen förändras under graviditeten är oundvikligt, men det betyder inte att du inte längre kan träna. Tvärtom kan träning bidra till en smidigare graviditet och förlossning, mindre gravidbesvär och bättre mående. Du kan dock behöva anpassa hur du rör dig.
Föräldrakyssen - så får du ut föremål ur näsan på ditt barn
Att barn stoppar upp föremål i näsan är både vanligt och lite skrämmande. Föräldrakyssen är en effektiv metod som hjälper dig få ut föremålet utan krångliga och stundtals påfrestande vårdingrepp.
Gravid vecka 5 - allt om din graviditet
När du är gravid i vecka 5 är det möjligt att du redan känt av förändringar i kroppen. Det är också möjligt att du inte märkt någonting alls, men för det lilla embryot i livmodern är det redan full fart i utvecklingen.
Kan man äta…? Stora matguiden för gravida
Under graviditeten är det viktigt att äta rätt, både för att du som är gravid ska må bra och orka med, och för att bebisen i magen ska utvecklas och växa till sig på bästa sätt. Då är det inte konstigt att frågorna om vad man får äta under graviditeten är många.
Anknytning när du inte är föräldraledig: barnpsykologens råd
En del föräldrar oroar sig för att inte kunna knyta an till sitt barn om eller när de inte är föräldralediga. Knodds barnspecialister ger råd om hur du kan stärka relationen till ditt spädbarn, även om du arbetar.
Knodds kostnadsfria profylaxkurs - för en trygg förlossning
Att föda barn är en stor prestation, både fysiskt och psykiskt. Samtidigt är ögonblicket då ditt barn kommer till världen fantastiskt och livsförändrande. Knodds gratis och digitala profylaxkurs ger dig kunskap och praktiska övningar som stärker dig inför förlossningens utmaningar.
Vinterkräksjukan - så tar ni er igenom magsjukans högsäsong
Vinterkräksjuka är många föräldrars skräck, med kräkningar, diarréer och feber som kan svepa igenom hela familjen. Knodds barnspecialister ger sina bästa råd om hur du tar dig igenom smitta, vab och dagarna när hela familjen är sjuk.
Vabruari 2023 - Så tar du dig igenom den
Hotet om vabruari - småbarnsföräldrarnas skräck - hänger över årets första månader, med snuviga näsor och vab-dag på vab-dag. Hur blir vabruari 2023 och hur kan ni ta er igenom den på bästa sätt? Knodds barnspecialister ger råd om läget.
Julbord för gravida och barn - experterna ger råd kring julmaten
Julen nalkas och både vuxna och barn längtar efter mysiga stunder tillsammans i firandet. Men för gravida kan det kännas som en djungel att styra rätt i vad man får äta samtidigt som spädbarnsföräldrar kan oroa sig för vad de kan ge bebisen den första julen. Därför har Knodds barnspecialister knåpat ihop en guide med allt föräldrar behöver veta för en riktigt god jul.
Allt om amning: tips och positioner
Amning kan ge bebisar en fin start i livet, med näring, skydd och närhet på en gång. Samtidigt är det inte helt självklart hur allt ska fungera. Knodds barnspecialister har därför samlat denna stora guide om amning, med goda råd om amningspositioner, tips för att komma igång, och tankar kring vad man kan göra om det krånglar.
IVF - ett barn blir till (med lite hjälp)
IVF - eller provrörsbefruktning - blir allt vanligare i Sverige. Det ger en möjlighet för ofrivilligt barnlösa, ensamstående mammor och lesbiska par att få egna, efterlängtade biologiska barn. Samtidigt kan det vara en psykiskt och fysiskt påfrestande process.
Ska det vara så här tufft att vara förälder?
Att det är tufft att vara småbarnsförälder har de flesta hört, men ändå är det många föräldrar som överrumplas just av hur krävande det visar sig vara. Det kan vara allt från att bebisen inte sover, till att relationen knakar och att man själv får helt slut på energi. Det kan vara svårt att komma undan helt, men det går att göra perioden lättare för sig.
Mat för gravida - vad man får äta och inte
Under graviditeten är det viktigt att tänka på vad man äter för att fostret ska växa och må bra. Knodds barnspecialister ger goda råd om vad man ska äta och vad man inte ska äta som gravid.
Om mobbning i förskolan
Mobbning i skola och förskola är en svår situation som kan lämna starka spår hos barn och ge men för livet. Då är det inte konstigt att många föräldrar oroar sig för det när det kommer till deras barn. Men med vuxnas hjälp kan mobbningsproblem förbättras.
Nyttan och nöjet med barns flerspråkighet
Majoriteten av världens befolkning är idag flerspråkig och barn som växer upp med flerspråkighet får en riktig skjuts in i flera olika kulturer och inlärningens värld.
Gravidillamående, halsbränna och andra besvär under graviditeten
Det är vanligt att uppleva olika besvär under graviditeten - allt från illamående och halsbränna till bäckensmärta och hemorrojder. Ofta är besvären ofarliga för både den gravida och fostret, men kan ändå behöva lite extra omsorg och lindring.
Hur kan man stärka immunförsvaret hos barn?
Att små barn ofta är sjuka kommer inte som någon överraskning för ständigt vabbande föräldrar. Sjukdomar under småbarnsåren hjälper till att utveckla immunförsvaret, men det finns också några knep som stärker kroppens förmåga att bekämpa infektioner.
Så blir hund och barn bästisar med din hjälp - experterna tipsar
Relationen mellan hund och barn kan vara fantastisk och de kan skapa ett starkt band tillsammans. Det är för många en dröm att kunna uppfostra sitt barn tillsammans med en hund. Samtidigt finns det medföljande risker. Därför är det viktigt att du som vuxen alltid har uppsikt när barnet och hunden umgås. Med några goda råd från hundexperterna på Lassie djurförsäkringar och barnspecialisterna på Knodd kan du minimera riskerna och samtidigt lägga grunden för ett tryggt samspel mellan dina allra käraste: din hund och ditt barn.
Specialserie: allt om barns utveckling i Knodds föräldrapodd
Är du nyfiken på vad som händer i ditt barns utveckling under det första året? I Knodds föräldrapodd Knodden hittar du nu en specialserie om barns utveckling månad för månad så att du har koll hela vägen.
Vanliga barnsjukdomar som barn behöver ta sig igenom
Små barn blir sjuka ofta under sina första fyra år. Genom att träna sitt immunförsvar under de här åren lägger de dock grunden för ett friskare liv på sikt. Knodds barnspecialister har samlat det viktigaste du behöver veta om de vanligaste barnsjukdomarna som barn behöver ta sig igenom.
Grattis till plusset - om första tiden som gravid
Plötsligt står det där: plusset på stickan. Er resa hit kan ha varit kort eller lång, noggrant planerad eller kanske inte alls, men nu är något stort på gång och det kan vara svårt att veta var man ska börja. Enklast är att börja här.
Blödningar under graviditeten
Blödningar under graviditeten - vare sig de sker tidigt eller sent - kan vara läskiga. De allra flesta blödningar är ofarliga, men det kan vara bra att hålla koll och i vissa fall kontakta sjukvården.
Barnmorskans råd - bästa gravidapparna
En gravidapp kan hjälpa blivande föräldrar att förstå bebisens utveckling och vad som sker i den gravidas kropp, samt ge viktig information och råd om hur man får en så frisk och välmående graviditet som möjligt. Erfarna barnmorskan Anna Bylin, som varit med och tagit fram Knodds gravidapp, ger råd om de bästa apparna för gravida.
Vad är fosterdiagnostik?
Fosterdiagnostik används under graviditeten för att avgöra hur fostret mår och utvecklas, bland annat genom blodprov och ultraljud. Vanligast är att få positiva besked, men det är klokt att noga tänka igenom sitt beslut innan man går vidare med testerna.
Besöken hos barnmorska - stora guiden för gravida
Besöken hos barnmorskan när man är gravid är inte bara till för att ha medicinsk koll på bebisens tillväxt i magen. Barnmorskan är även en guide genom graviditeten, med goda råd, lugnande ord och en länk till det stundande föräldraskapet. Här samlar vi allt du behöver veta om vad som sker hos barnmorskan, från första besöket ända till bebisen äntligen är här.
Allt du inte behöver köpa innan bebisen kommer
Som blivande förälder vill man gärna ha allt på plats innan bebisen kommer, men det blir mycket att skaffa på en gång och en hel del som sedan inte behövs. För att hjälpa föräldrar reda i djungeln har vi därför samlat en lista över sådant man inte behöver köpa innan bebisen är här.
När ett barn föds för tidigt
Ibland går det fortare än man tänkt och barnet föds långt innan datumet man ringat in i kalendern. Det kan kännas läskigt för föräldrar, men i Sverige finns världsledande sjukvård som hjälper för tidigt födda barn att utvecklas och må så bra som möjligt.
Så stöttar du ditt barns motorik (0-5 år)
Utvecklingen av barns motorik är tätt knuten till annan utveckling och till barnets utforskande av omvärlden, ända från födseln till förskoleåren och vidare. Vid varje steg längs vägen kan du som förälder vara med och främja barnets motoriska utveckling.
Husdjur och barn - viktiga saker att tänka på
Kanske kom hunden innan barnen, eller så vill du öka mysfaktorn hemma genom att skaffa ett husdjur till ditt barn – alldeles oavsett så är ni nu flera som ska samsas om utrymmet och uppmärksamheten. Då kan det vara bra att ha några saker i åtanke vad gäller barn och djur i hemmet.
Barnspecialistens bästa råd inför förskolestart
Förskolestarten kan vara både spännande och lite läskig för både barn och föräldrar. Är det dags för inskolning är det extra mycket att tänka på och övergången från sommarlov till höstrutiner kan vara utmanande på olika sätt för både barn och föräldrar. Här ger vår barnspecialist Jenny sina bästa tips på hur förskolestarten efter semestern kan göras smidigare.
Solskador, getingstick och långa bilresor är föräldrars största orosmoln inför sommaren
Vi frågade småbarnsföräldrar vilka orosmoln som finns inför sommarsemestern. Solskador, vätskebrist, getingstick, olyckor vid vatten och långa bilresor är några saker som finns med på listan över de tio vanligaste orosmolnen. Nästan hälften av respondenterna överväger dessutom att stanna hemma på semestern för att det blir enklare med bebis eller småbarn.
Allt du behöver i första-hjälpen-väskan för sommarens utflykter och resor med barnen
Sommaren stundar och snart bär det iväg på semester och utflykter med familjen. Då kan det vara bra att packa med sig de viktigaste nödvändigheterna om sommarplågor eller olyckan skulle vara framme. Vår barnspecialist Jenny delar här med sig av sina bästa tips på vad du som förälder bör packa ner i första-hjälpen-väskan för båtturen, utflykten i skärgården, skogsturen, dagen på stranden eller resan utomlands.
Råd för dig som inte ammar
Vissa nyblivna föräldrar vill eller kan inte amma sin bebis. Det finns många skäl till detta men kan ändå kännas jobbigt för dig som förälder. Våra barnspecialister har samlat goda råd om vad som är viktigt att tänka på och hur du som inte ammar kan stärka anknytningen till din bebis även vid flaskmatning.
Så tar du dig igenom trotsåldern med ditt barn
Det som ofta kallas trotsåldern är egentligen en del i barnets utveckling som tyder på en nyupptäckt vilja och självständighetsträning. Konflikter kan dock uppstå när barnets vilja inte passar omvärlden för stunden. Vi har här samlat barnspecialisternas bästa råd för hur du hanterar dessa perioder på ett smidigt sätt - för både dig och din knodd.
1177, vårdcentral eller digital vård - var söker jag vård?
När ditt barn är sjukt kan det vara svårt att veta var du ska söka vård. Den här artikeln förklarar vad som erbjuds av 1177, vårdcentral och digitala vårdgivare såsom Kry, Doktor.se och Knodd - och när det är bäst att uppsöka de olika.
Matintroduktion för barn - tips på bra mat de första åren
Att börja med smakportioner är både spännande och nyttigt för ditt barn. Knodds barnspecialister har samlat exempel på bra mat i olika åldrar och några goda råd om hur bra matvanor kan bygga livslång god hälsa hos ditt barn.
Nyhet - Knodd är med dig ända från plusset på stickan
Du har länge kunnat följa ditt barns utveckling under småbarnsåren i Knodds app. Nu växer appen ytterligare - med mer information om barns utveckling och en helt ny funktion för att följa ditt barns utveckling även under graviditeten.
Utslag hos barn - Knodds stora guide med bilder
Utslag eller prickar kan dyka upp och försvinna på olika delar av kroppen. De varierar i storlek från små till stora former och kan vara få eller många. Det kan vara svårt att bedöma orsaken till utslagen, men hos barn beror de ofta på virusinfektioner. Lär dig skilja på olika utslag hos barn med hjälp av vår bildguide.
Hur kan man prata med barn om krig och svåra händelser?
Med alla oroligheter som just nu sker runt om i världen kan det hända att ditt barn sitter med stora - och ibland läskiga - funderingar. Knodds barnspecialister hjälper dig prata med ditt barn om krig, tragiska händelser och andra oroligheter.
Tryggt föräldraskap - så förbereder du ditt barn för livet
Tryggt föräldraskap handlar om att skapa en positiv anknytning och stark relation mellan dig och ditt barn. Detta förmedlar en lugn och positiv inställning till omvärlden och låter barnet utforska omvärlden, trygg i vetskapen om att du finns där så fort du behövs.
Traditionella kärnfamiljen - finns den?
Kärnfamilj är en typ av familjebildning, men det finns flera andra, såsom bonusfamiljer, ensamstående familjer och regnbågsfamiljer. Det viktigaste för barn är att de lever i en miljö där de har trygga vuxna som de vet tar hand om dem och som de kan lita på.
Barns viktiga utvecklingssteg de första åren
Det är mycket som sker under de första åren i ditt barns liv, allt från de första stegen till att barnet börjar prata, leka med andra, och skriva sitt eget namn. Barn utvecklas i olika takt men stegen brukar ske i samma ordning. Här kan du läsa vad du kan se fram emot i olika faser under ditt barns utveckling, från födsel upp till fem år.
Knodden avsnitt 14 - Barns sexualitet och genus
Barn upptäcker tidigt att människor runt omkring dem har olika förväntningar på pojkar och flickor och hur vi behandlar våra kroppar. Därför är det viktigt att vuxna lär sig prata om detta med barn.
Good enough-föräldraskap: så blir du trygg i föräldrarollen
Som förälder vill du naturligtvis alltid göra det bästa för ditt barn och det är då lätt att sätta höga krav på sitt föräldraskap. Men ska man, och kan man verkligen, vara en perfekt förälder? Teorin om good enough-föräldraskap säger att det är omöjligt - och att ditt barn faktiskt mår bra av att du inte är perfekt.
6 husmorstips som kan fungera - barnspecialisternas bästa råd
Husmorsknep har funnits i alla tider. Vissa låter märkligare än andra men efter lättnaden när de fungerar är det ingen som klagar. Våra barnspecialister har samlat sex husmorsknep för barn som kan fungera och komma till undsättning när inget annat verkar hjälpa.
Barnspecialisternas råd om att sätta gränser för barn
Att sätta gränser för sitt barn är läskigt för vissa föräldrar som inte vill vara för stränga. På samma gång kan det vara tufft för andra föräldrar som tröttnat på att tjata Nej mot trotsande tvååringar. Knodds barnspecialister har samlat goda råd om hur du som förälder kan använda gränser för att hjälpa ditt barn.
När språket inte hunnit ikapp
Barns språkutveckling sker i olika steg. Små barn kan bli frustrerade när de vill något som de inte har ord för, och ibland kan det leda till jobbiga stunder och ordentliga utbrott. Med några knep och lite extra förståelse kan du leda ditt barn genom den här tiden och uppmuntra språket som kommer.
Ultimata guiden för nyblivna föräldrar
Det är mycket som är nytt när du blivit förälder och många frågor uppstår. Samtidigt är det svårt att dels hinna leta upp den information du söker, dels att säkerställa att den kommer från pålitliga källor. Här hittar du en uppsamling av Knodds artiklar med allt du behöver veta i början.
Tantrums och utbrott - så hjälper du ditt barn igenom dem
Barn får utbrott när de inte kan hantera en situation eller känslorna som uppstår kring den. Många förväntar sig raseriutbrott från barn när de är 2 år och 3 år, men faktum är att de kan uppstå under hela deras uppväxt. För dig som förälder är det viktigt att finnas som en trygg punkt och hjälpa barnet lära sig vad det är som händer inombords.
Full fart framåt - så stöttar du när ditt barn börjar gå
Att börja gå är ett stort steg för ditt barn och ofta en stark upplevelse för dig som förälder. Barn lär sig naturligt att gå i den takt som passar dem, men du som förälder kan stötta ditt barn och göra det till en rolig tid för er båda.
5 milstolpar att se fram emot under de första åren med barn
Under de första åren i ditt barns liv är det mycket spännande som sker. Barnet tar sitt första steg, säger sina första ord och du får det där efterlängtade skrattet när ni ses. Knodds barnspecialister har samlat fem roliga milstolpar som du som förälder kan se fram emot de första åren.
Vabruari 2022 - så blir den
Varje småbarnsförälder och förskolepedagog vet att februari är månaden då vinterns virusinfektioner slår till ordentligt. Nu, i ytterligare en covid-vinter, är det svårt att utgå från tidigare vintrar för att förutspå hur senvintern blir.
Syskonkärlek - så stöttar du dina barns relation
Syskonrelationen är en helt unik relation som kan leda till livslånga band, men det sker sällan utan en hel del bråk på vägen. På så sätt ger syskonrelationen barn en unik möjlighet att träna på konflikthantering, kommunikation och empati. Knodds barnspecialister har samlat tre tre tips på hur du kan förbereda ditt barn på att bli storasyskon - och tre råd om hur du som förälder kan stärka syskonkärleken när det blir bråk.
4 vanliga allergier hos barn och hur du upptäcker dem
Allergiska reaktioner är inte ovanliga hos barn och kan orsaka både milda och svårare besvär. Ämnen som framkallar reaktioner hos de som är allergiska finns överallt i barns vardag. De flesta allergisymtom kan lindras genom att undvika det som orsakar allergin eller med olika läkemedel, och vissa allergier går över när barnet blir äldre.
5 tillfällen då du behöver söka vård för ditt barns infektion
Barn får lätt olika infektionssjukdomar som orsakas av bakterier eller virus. Ofta går infektionerna över av sig själva och kan lindras hemma, men i vissa fall blir infektionerna svårare eller leder till komplikationer som kräver sjukvård. Knodds barnspecialister ger råd om 5 tillfällen då du bör söka vård för ditt barns infektioner - och 2 komplikationer som du särskilt ska vara uppmärksam på.
6 tillfällen då du behöver söka vård för ditt barns utslag
Barn får många olika sorters prickar och utslag på huden, ofta utan att det går att hitta en orsak och ibland till följd av en infektionssjukdom. Vanligtvis läker utslagen av sig själva men i vissa fall behöver ditt barn sjukvård. Knodds barnspecialister ger råd om sex tillfällen då du bör söka vård för ditt barns utslag direkt - och två när det är mindre bråttom.
Stora BVC-guiden - allt du behöver veta
Under ditt barns första fem år kommer ni kallas till regelbundna BVC-besök. Detta möjliggör för BVC att följa barnets utveckling och se till att alla i familjen mår bra. Men vad kan du vänta dig vid de olika besöken - och vad gör man om barnet inte samarbetar?
6 tillfällen då du bör söka vård för ditt barns ont i magen
Ont i magen är en av barns vanligaste åkommor. I de allra flesta fallen går det att lindra besvären tills magontet går över, men i vissa fall behöver ditt barn vård. Knodds barnspecialister ger råd om sex tillfällen då du bör söka omedelbar vård när ditt barn har ont i magen - och tre när det är mindre bråttom.
Plötslig spädbarnsdöd - förebyggande råd för att minska risken
Plötslig spädbarnsdöd är mycket ovanligt och i Sverige förekommer färre fall nu än på 50 år. Trots det är det inte konstigt att vara orolig som förälder. Det finns dock flera enkla förebyggande åtgärder du kan implementera för att göra risken så liten som möjligt.
Föräldra-”ledighet” - ett heltidsjobb
Den tid vi kallar föräldra-”ledighet” är något många snabbt upptäcker är allt annat än ledig. Det är mycket som ska skötas medan du egentligen mest vill ägna dig åt din efterlängtade bebis. Knodd tipsar om vad som kan vara viktigt att komma ihåg så att du kan njuta av denna speciella tid.
6 givande aktiviteter för dig och ditt barn under föräldraledigheten
Att bli förälder är en omvälvande, fantastisk erfarenhet och att kunna vara föräldraledig med sitt barn är en lyx. Men kan det inte bli lite långtråkigt att gå runt hemma? Här kommer inspiration om utvecklande aktiviteter för din bebis som håller er båda upptagna och underhållna.
Från babbel till berättande - om ditt barns språkutveckling från 0-5 år
Från dag ett kommunicerar du och ditt barn på alla möjliga sätt, men en helt ny värld öppnar sig när ditt barn lär sig prata. Språket hjälper barn att lära sig om omvärlden och bygga relationer med andra, samtidigt som det låter dig få veta mer om vem ditt barn är. Här går våra barnspecialister igenom hur språkutvecklingen ser ut i barnets olika åldrar.
Knodden avsnitt 12 - Ont i magen hos barn
Ont i magen hos barn är den absolut vanligaste orsaken till att föräldrar söker sjukvård. Oftast är de bakomliggande orsakerna ofarliga, och de flesta formerna av magont hos barn kan lindras eller behandlas hemma.
Knodden avsnitt 7 - Vanligaste barnåkommorna
Det är mycket som kan oroa föräldrar under deras barns första år i livet. I detta avsnitt gästas Knodden av barnspecialistsjuksköterskan Johan som berättar om de vanligaste åkommorna som får föräldrar att söka vård - och när det är läge att bege sig till akutmottagningen för fysisk vård.
Knodden avsnitt 13 - Prickar och utslag hos små barn
Små barn får alla möjliga prickar och utslag, ofta utan att de stör barnen eller leder till några större besvär. Knodds barnspecialist Sofia gästar Knodden och berättar om de vanligaste utslagen och märkena som uppstår hos barn.
Dags för spruta - tips och råd inför ditt barns vaccination
Som vuxen är det lätt att förstå vikten av vaccinationer och att de ger ditt barn ett gott skydd mot flera allvarliga sjukdomar genom livet, men för en liten knodd är det sällan roligt att få sprutor. Våra barnexperter har samlat några goda råd för hur du kan förbereda dig och ditt barn inför en vaccination.
Knodden avsnitt 11 - Vad undrar föräldrar om sömn
Barns sömn är ett av de vanligaste ämnena föräldrar frågar om på BVC - och pratar om sinsemellan. I det här särskilda Instagram Live-avsnittet av Knodden svarar Jennie-Lie och Knodds barnspecialist Sofia på mängder av föräldrars frågor om sömn hos barn i alla åldrar.
Knodden avsnitt 10 - Introducering av mat för bebisar
Att börja äta mat är ofta en spännande och rolig upplevelse för den lilla bebisen. Barnsjuksköterskan Sofia gästar Knodden och ger tips på hur man kan börja, vad som är lämpliga smakportioner, och om kosten kan bli för ensidig för ditt växande barn.
Knodden avsnitt 9 - Relationen efter ni blivit föräldrar
Även det mest efterlängtade barnet skakar om i föräldrarnas tidigare lugna tvåsamhet. Relationen får tåla enorm sömnbrist, en nyförlöst kropp som plötsligt känns främmande, och tid som inte räcker till. Men med några små medel kan man hjälpas åt och hitta tillbaka till varandra.
Knodden avsnitt 8 - Mitt barns härliga trotsåldrar
Det som i folkmun kallas trotsålder återkommer under olika steg i barns utveckling och ser olika ut beroende på ålder. Knodds verksamhetschef och barnsjuksköterska Tina pratar med Jennie-Lie om hur trots kan se ut i olika åldrar och svarar på föräldrars frågor om hur man kan hjälpa sitt barn - och klara perioden själv.
Första tiden med tvillingar - tips och råd
Det kan vara omvälvande nog att bli förälder. Att dessutom få tvillingar - eller trillingar - är ytterligare en resa i sig. Det är en tid då det är viktigt att du själv får mycket vila och avlastning när det går, så att du får möjlighet att njuta av den dubbla glädjen.
Knodden avsnitt 6 - Vaccinationer för barn
Svenska barn har tillgång till det allmänna vaccinationsprogrammet, som förebygger insjuknande i några av våra allvarligaste sjukdomar. Knodds barnläkare Dag Ström gästar Knodden och pratar med Jennie-Lie om vilka vaccinationer som ingår och vad man som förälder kan tänka över gällande att vaccinera sitt barn.
Barnkalas och babysim - vad gäller när restriktionerna släppts?
Den 29:e september 2021 gick Sverige in i steg 4 i regeringens plan för avveckling av restriktioner till följd av corona-pandemin. Nu är det mesta öppet som vanligt, men vad innebär förändringarna för dig som förälder? Och vad gäller för VAB framåt?
Så funkar föräldraledighet och föräldrapenning
Föräldraledighet låter dig vara hemma och ta hand om ditt barn i stället för att arbeta, men det kan vara svårt att reda ut vilka regler som gäller och när du har rätt till ersättning i form av föräldrapenning. Vi har samlat informationen och går igenom vad som gäller.
Baby blues - varför känns det tungt när jag borde vara glad?
Baby blues, även kallat tredagarsgråten, är ett mycket vanligt och fullt normalt tillstånd som kan debutera hos nyförlösta mammor 2-3 dagar efter förlossningen. Hormonsvängningar kan göra att du känner dig ledsen, har ångest, eller gråter mycket, men det går att lindra och försvinner oftast av sig självt.
Flera deciliter snor - de snuviga barnens tid är nu
Snor är oundvikligt när det kommer till små barn. De producerar mängder, och ännu mer när de blir förkylda. Men snor skyddar barnets luftvägar och rensar undan både bakterier, virus och föroreningar. Vi svarar på föräldrars vanligaste frågor om denna kladdiga följeslagare.
Lathund för höstens barnsjukdomar - råd från barnspecialisterna
Nu återvänder hösten med mys i soffan, härliga svamppromenader i skogen och förskolevardag. Det kan vara skönt med lite rutin igen, men för dig som är förälder handlar säsongen kanske lika mycket om att förbereda sig för alla åkommor som dyker upp när sommaren går mot sitt slut.
Knodden avsnitt 5 - Allt om sömn och barn
Barns sömn är ett ämne som berör alla föräldrar. Det är också ett ämne som väcker en mängd frågor. Knodden gästas av barnsjuksköterska Tina Simonsson som delar med sig av sina bästa tips på hur du kan få sömnen att fungera - och vad hon egentligen tycker om sömnmetoder.
Knodden avsnitt 4 - När ett barn föds prematurt
Ungefär 6 procent av alla barn i Sverige föds prematurt, alltså innan graviditeten är fullgången. Neonatologen Pontus Johansson gästar Knodden och berättar om komplikationer som kan uppstå från för tidigt födsel, men också om de otroliga, starka föräldrar han mött i sitt arbete.
Sömnschema - hur mycket sömn behöver just ditt barn?
Sömn är oerhört viktigt för barn och deras utveckling. För dig som förälder kan det vara skönt att utgå ifrån ett sömnschema, för att ha koll på hur mycket sömn och hur många sovstunder ditt barn behöver för sin ålder.
Plusbarn (high need baby) - finns de?
Att ha ett otröstligt barn är påfrestande för föräldrar. När man pratar om barn som är känsligare än de flesta, med orolig sömn och oförutsägbara rutiner, använder föräldrar ibland begreppet plusbarn (eller high need baby). Trots att detta inte är en officiell diagnos är det värt att prata om barn som är svåra att tillfredsställa och att hjälpa föräldrar hitta sätt att ta hand om både sina barn och sig själva.
Knodden avsnitt 3 - Allt om barnsäkerhet och att barnsäkra hemma
En av de största förändringarna med att bli förälder är att hela världen plötsligt verkar så mycket farligare. Barnsjuksköterskan Sofia Nilsson får många frågor från föräldrar om hur man kan barnsäkra sitt hem och vad man ska göra när olyckan är framme. Svaren delar hon med sig av i detta Knodden-avsnitt.
Utvecklande lekar för barn 0-3 år - tips från barnspecialisterna
Ända från födseln är leken helt ovärderlig för barns utveckling. Den främjar empati, språkkunskap, socialt samspel och självkänsla hos barn. Men ibland tar det slut på idéer om vad man kan hitta på, så vilka lekar passar egentligen för barn i olika åldrar?
Skärmtid och barn - så mycket är lagom för ditt barn
Vi lever i en tid då skärmrelaterade aktiviteter är både oundvikliga och användbara. Med den enorma utveckling som skett de senaste åren kan vi inte vända oss till våra egna föräldrar och be om kloka råd baserade på deras erfarenhet. Det är lätt att bli stående med många frågor. Hur mycket tid är rimligt att jag låter mitt barn sitta framför en skärm? Vad ska jag tänka på när det gäller skärmar och barn? Våra barnspecialister ger sina bästa råd så att ni kan hitta en balans som funkar för er.
Knodden avsnitt 2 - Att amma eller flaskmata sitt barn
Alla föräldrar matar sitt barn och alla föräldrar vill göra det bästa för sitt barn. Knodds barnsjuksköterska Anna Widin gästar Knodden och pratar amning, flaskmatning, och vikten av att lyssna på dig själv som förälder.
Inför förskolestart - vad behöver du tänka på?
Efter sommaren är det för många barn dags för förskolestart, och för vissa är det första gången de är utan någon förälder en längre stund. Vad ska man som förälder tänka på inför förskolestart? Vad behöver barnet för kläder i facket, och hur kan du göra första tiden på förskolan så bra som möjligt för både dig och ditt barn?
Knodden avsnitt 1 - Ditt barns utveckling de första åren
I vårt första Knodden-avsnitt diskuterar barnsjuksköterskan Tina och Norrlandspärons Jennie-Lie vad du som förälder kan förvänta dig gällande ditt barns utveckling, månad för månad under första levnadsåret.
Sluta med napp - 10 konkreta råd
Alla barn föds med en sugreflex, som är nödvändig för barnets överlevnad. Men att suga fungerar också som tröst och då blir nappen ibland en tacksam avlastning.
Tänder och mjölktänder hos barn
Är det tänder på gång? När barn är runt 6-8 månader brukar de första tänderna titta fram, men det kan dröja även upp till 10 mån ålder. Ibland märks det tydligt på barnet att tandsprickningen är på gång och ibland inte alls.
Potträning - barnspecialisternas bästa tips
Förr eller senare brukar det bli dags att börja med potträning, så att barnet kan bli fritt från blöjorna. Att lära sig gå på pottan är ett samspel mellan förälder och barn och med några goda råd längs vägen kan det bli en stressfri och till och med spännande upplevelse.
5 tips på hur du barnsäkrar trädgården och uteplatsen
Nu förvandlas uteplatser, innergårdar och trädgårdar till spännande lekplatser för barn, med massor att upptäcka. Samtidigt finns det en del risker som kan vara bra att tänka på. Här kommer tips på hur du skapar en barnsäker plats och vad du ska göra om olyckan är framme.
7 sjukvårdsknep varje småbarnsförälder borde veta om
Det är inte alltid du behöver kontakta vården, många saker kan du hjälpa ditt barn med på egen hand. Våra barnspecialister ger sju tips på vad du själv kan göra hemma om ditt barn mår dåligt.
Växtvärk hos barn
Ibland blir barn plötsligt väldigt ledsna på kvällen eller natten över att det värker och gör ont i benen, men på dagtid är smärtan som bortblåst. Det är vanliga symtom på växtvärk. Här kan du läsa våra bästa råd om vad du kan göra ifall ditt barn skulle drabbas av växtvärk.
6 tillfällen då du som förälder faktiskt ska söka vård för ditt barn
Som förälder blir man lätt orolig, speciellt när barnet är litet och ännu inte kan prata eller berätta vad som är fel. Det kan vara svårt att avgöra allvaret och bedöma när det är dags att söka vård. Knodds barnspecialist Johan Holmgren går igenom när du verkligen borde söka vård och när det istället är bäst att stanna hemma och ta det lugnt.
Barnmat och smakprov - när är det dags att börja och vad ska man undvika?
Så snart som ditt barn passerar fyra-månaders-dagen och visar intresse för vad resten av familjen har på tallriken går det bra att börja med små smakprov. Det kan ge barnet möjlighet att långsamt prova på nya smaker och konsistenser utan att konkurrera med bröstmjölk eller bröstmjölksersättning.
Spädbarnsmassage och övningar för magknipsmassage
Att få barn är stort och kan ibland vara omskakande och är en omställning som kan vända upp och ner på en hel del. Då kan regelbunden spädbarnsmassage hjälpa er varva ner och slappna av. Eller bara bli ett sätt att umgås på.
Vabruari 2021 - hur blir den?
Februari, årets värsta månad för många barn och föräldrar. Då bakterier och virus härjar fritt och småbarnsföräldrar vabbar mer än någon annan tid under året. Men årets upplaga verkar vara och bli annorlunda.
Den fjärde trimestern - en förlängning av graviditeten
En graviditet varar som bekant i nio månader och delas upp i första, andra och tredje trimestern som alla består av tre månader var. Men det finns också någonting som kallas för den fjärde trimestern som består av de tre första månaderna efter förlossningen. Begreppet “Fjärde trimestern” är relativt nytt och började florera för bara ett par år sedan och kan ses som mammans och bebisens omställningsperiod eller som en förlängning av graviditeten.
Köldskador - så här hjälper du ditt barn undvika dem
Köldskador kan uppstå hos barn när huden skadas på grund av kyla. Vid låga temperaturer och blåst exponeras huden och risken ökar. Här är barnspecialisternas råd för att förebygga köldskador och vad du kan göra om ditt barn utsatts för kyla.
D-vitaminer - därför är de extra viktiga under vintern
D-vitamin finns både naturligt och tillsatt i mat vi äter och behövs för att kroppen ska kunna stärka skelett och immunförsvar. Kroppen kan naturligt producera D-vitamin genom solexponering men för små barn och bebisar är det nödvändigt med tillskott genom D-droppar, och även äldre barn kan behöva extra D-vitamin under vinterhalvåret.
Knodden - föräldrapodden med Norrlandspäron
Knodden är en podcast för föräldrar som gjorts av Knodd tillsammans med Jennie-Lie Wickström - skaparen till en av Sveriges största föräldrapoddar, Norrlandspäron. I varje avsnitt möter Jennie-Lie en barnspecialist som delar med sig av sin kunskap och expertis inom olika ämnen som berör barn och vård.
Knodds föräldrakurser
Vad behöver min bebis för att må bra? Hur agerar jag om en olycka skulle ske? I våra kurser får du svaren på de frågorna och många fler av våra barnspecialister. De ger råd och förklarar varför olika saker händer och hjälper dig skapa de bästa förutsättningarna för en bra start med din bebis. Gå dem var du vill, när du vill
Barn och covid-19 - vad gäller 2022?
Covid-19 har varit ett orosmoment för många och följer tyvärr med in i det nya året. Vi på Knodd har fått många frågor från oroliga föräldrar om covid-19 i relation till barn och har därför valt att samla dem här för att du ska få den viktigaste informationen på en och samma plats.
Lilla brandskolan - barn och brandsäkerhet
Under vinterhalvårets mörka kvällar finns det få saker som är så mysiga som levande ljus. Men utöver det vackra skenet och stämningen, för elden alltid med sig en viss risk - speciellt i ett hem med utforskande och lekglada barn. Här är därför lite goda råd så att ni får en brand- och barnsäker jul.
En annorlunda god jul
Julen 2020 blir en gemensam utmaning för att hitta nya kreativa lösningar, därför har våra barnspecialister och psykologen Lena samlat sina bästa råd för hur ni får en lyckad jul trots pandemin.
Höstskor och vinterskor för barn - vad ska man tänka på?
Promenadskor, vinterkängor och höstskor. Fodrade gummistövlar, ofodrade gummistövlar och allvädersstövlar. Ja, det finns mängder med skor för olika säsonger och vilka eller hur många skor ett barn egentligen ska ha är inte helt självklart. Men oavsett sko eller väder är det viktigt att skorna sitter bra, ger foten stöd och är bekväma att röra sig i.
Psykologen tipsar - så överkommer ni relationens vanligaste fällor under småbarnsåren
Plötsligt handlar samtalen om vem som sovit minst eller vem som gjort mest och den negativa spiralen är ett faktum. Men ofta är går det att komma ur den. Vår gäst, leg. psykologen Lena berättar om relationens vanligaste fällor under småbarnsåren och ger konkreta tips på hur man tar sig ur dem.
Att klä barn i lager på lager
I växlande väder kan det vara svårt att veta hur man klär sitt barn rätt. Genom att satsa på lager-på-lager-metoden är det lätt att snabbt anpassa efter både barn och väder så att ni kan fokusera på att ha roligt utomhus.
Digital vårdcentral, barnsjukvård i mobilen och barnläkare online - vi reder ut begreppen
Nätläkare har blivit ett vanligare begrepp. Men många undrar fortfarande - vad skiljer en nätläkare från en läkare på vårdcentralen? Vad är en digital vårdcentral och vad menas egentligen med digital vård och e-hälsa?
Så här fungerar hjärt- och lungräddning för barn
Hjärt-lungräddning, förkortat HLR, är en första-hjälpen-behandling. Med HLR kan man ibland få igång andningen eller hjärtat igen och då rädda liv. Vi har här samlat information om hur det går till rent praktiskt. Men ha i åtanke att den informationen aldrig kan ersätta en praktiskt kurs som vi starkt rekommenderar alla att gå.
Modersmjölksersättning för känsliga magar och allergiska barn
Vissa barn är ibland känsligare än andra, vilket kan vara påfrestande för både stor och liten. För när bebisens mage inte mår bra eller fungerar som den ska brukar det bli en hel del tårar. Som tur är finns det då särskilda modersmjölksersättningar som en läkare kan skriva ut, beroende på vad det är som barnet inte tål.
Underlätta amningen redan från början
Om du väntar, eller precis har fått, barn kan amning vara något du funderar en del på. Då kan du vända dig till amningsmottagningar men också läsa här om vad du själv kan göra för att underlätta amningsstarten.
Minska risken för förkylningar - barnspecialisternas råd
Förkylningsvirus har en magisk tendens att sprida sig och ibland kan de vara svåra att undvika hur du än gör. Särskilt när det kommer till små barn som i perioder kan vara förkylda flera gånger på raken. Vilket inte är så konstigt egentligen, eftersom de inte tänker på att till exempel hålla avstånd och för dem är det helt naturligt att undersöka med munnen. Vissa saker är med andra ord ibland helt enkelt oundvikliga, men några små tips och påminnelser kan hjälpa till på traven.
Kom ut och lek - vi hjälper till med motivationen!
Nu börjar våren försiktigt svepa in, vädret bli varmare och dagarna blir längre. Det kan vara värt att ta vara på eftersom barn bör röra på sig ordentligt varje dag då dagsljuset har direkta effekter på energi och aktivitet. Till exempel bör barn under fem år helst inte vara stillasittande i mer än en timme i sträck och småbarn samt barn i förskola rekommenderas att röra på sig ungefär tre timmar om dagen.
Gråt och skrik - Bebisens sätt att kommunicera
Det är helt normalt att spädbarn gråter. Gråt är nämligen det bästa sättet för bebisar att kommunicera att något är fel. Ibland vaknar de plötsligt och gråter, vilket är så de uttrycker sig när de vill eller behöver något.
Bebisars andning - Allt du behöver veta
En vanlig sak som oroar nyblivna föräldrar är bebisens andning. Det är inte ovanligt att man får höra historier från andra föräldrar om hur de gick upp och lyssnade på bebisen flera gånger om natten. Att det var svårt att somna för bebisens alla ljud, eller icke-ljud, trots att bebisen själv sov jättegott.
Att ha hemma - Vad behöver en bebis?
Började du redan tidigt in i graviditeten att samla på dig små bodys, mössor och annat som kan vara bra att ha eller har du väntat med det? En del tycker det är skönt att förbereda sig tidigt med det medan andra vill vänta tills förlossningen närmar sig. Hur du än tänker är här lite saker som kan vara bra att ha hemma.
Första tiden med en bebis - några grundläggande tips
Den första tiden med bebisen kan kännas omtumlande och förvirrande, speciellt när ordet föräldraledighet “slängs in”, vilket rent bokstavligt kan vara ett tämligen missledande ord. För med små barn är man allt annat än ledig. Däremot kan bebisar ha olika behov och du själv kan vara olika känslig för den nya omställningen.
Förlossningsbrevet - Vad ska finnas med?
Ett förlossningsbrev är ungefär som det låter - ett brev som tas med till förlossningen där du kan skriva ned personliga saker om dig och vad du önskar under din förlossning.
BB-väskan - Vad ska den innehålla?
Har du packat den omtalade BB-väskan än? Om inte, så känn ingen stress. Du hinner ännu göra det. Om ja, så kanske du vill titta igenom vår lista och se om du vill lägga till någonting?
Sovplats - Var och hur sover bebisen tryggast?
När det kommer till saker som går att köpa till små barn, kan den många gånger kännas oändlig. Och ärligt talat är det inte så mycket som man faktiskt behöver, men något som är viktigt är bebisens sovplats. Ska den bestå av en spjälsäng, vagga eller korg? Eller vill du samsova med bebisen i din egen säng?
Lilla medicinlådan - Vad behöver bebisen?
Vad behöver den nyföddas lilla medicinlåda innehålla? Sanningen är att det inte behövs så mycket. Med bara några få saker i skåpet kan du hantera de vanligaste åkommorna hos din bebis. Här har du checklistan som hjälper er att vara redo när det gäller.
Bebisbajs - det här behöver du veta
Det är mycket som avdramatiseras när man blir förälder och inte minst bajs. Vilket inte är så konstigt eftersom det som händer i blöjan skvallrar bäst om hur bebisen mår. Men det tar ibland tid innan man får koll på hur det egentligen ska se ut i blöjan (och inte) och därför har vi här samlat det viktigaste som du behöver ha koll på.
Barns utveckling det första året
Alla barn är olika och utvecklas också därefter, vilket kan vara skönt att veta. Det finns dock vissa typiska språng i ett barns utveckling som sker vid ungefär samma ålder. Även dessa kan naturligtvis variera men i det stora hela infaller de oftast runt samma tidsperiod.
Favoritappen för svenska småbarnsföräldrar
Vab-dagar, konstiga utslag, knepiga sömnfaser eller var det där BVC-häftet gömmer sig… Det är mycket att hålla koll på som förälder, men med Knodd blir småbarnslivet lite enklare. Vi finns här för att hålla dig i handen genom föräldraskapet och ge stöd kring ditt barns hälsa och sjukvård - såväl genom vårt kunskapsprogram om ditt barns utveckling, digitala verktyg eller genom våra barnspecialister som finns tillgängliga inom minuter, var du än är.
Email-serien för blivande föräldrar
Lär dig allt du behöver veta om dina första veckor som förälder, innan bebisen kommer, i vår email-serie. Sammanställd av Knodds barnspecialister.
Vad är en BVC (Barnavårdscentral)?
På BVC, som är en förkortning av ordet Barnavårdscentral, arbetar distriktssköterskor och barnsjuksköterskor. Ibland finns det även tillgång till en barn- eller distriktsläkare samt en barnpsykolog. BVC ämnar att uppfylla barnhälsovårdens nationella mål och har som syfte att bidra till barns bästa möjliga fysiska, psykiska och sociala hälsa.
Sol och bad, värmeslag och fästingar - sommar med barn
Sommaren är en årstid som många förknippar med ledighet, sommarlov från förskolan, värme, återhämtning och en hel del glädje och lek. Men trots detta, är det inte säkert att du och ditt barn är helt förskonade från en och annan olycka, kliande bett och småsår. För att kunna undvika dem och istället fokusera på en härlig tid tillsammans har vi samlat några av de vanligaste och mest typiska olyckorna med råd för hur du slipper dem.
Bada säkert i sommar - Knodds special om badsäkerhet för barn
Badsäsongen är bland det bästa med den varma sommaren. Samtidigt kan det vara bra att komma ihåg att i vattnet händer det lätt olyckor. För trots att drunkningsolyckorna blir färre för varje år så uppstår de fortfarande. De går fort, de är ljudlösa och därför är det bäst att säkra upp mot dem redan från början så ni bara kan njuta av dagarna tillsammans utan någon oro. För en säker sommar, full med bad, finns det några saker att tänka på som följer här nedan.
Fästingar - ett ämne som biter sig fast
Med vår och sommar kommer fästingar. Och även om risken att bli biten av en fästing som bär på smitta och sedan insjukna är låg, är dessvärre sjukdomar som fästingen sprider ofta besvärliga och ibland till och med riktigt allvarliga. Vi har samlat lite information och råd för att underlätta för dig som förälder.
Barn och sömn - fakta och tips för mysiga sovrutiner
Att ditt barn sover hela nätterna vinner hela familjen på, eftersom alla behöver den återhämtning som kroppen får under nattens vila. Men det är inte alltid så enkelt med små barns sömn. Den individuella sömncykeln kan variera, trots att barns sömnstadier i regel är sig lika. Några vaknar oftare än andra, några sover mindre och några sover mer. Men hur mycket sover bebisar egentligen och hur många timmars sömn behöver de? Här har vi samlat fakta och svar på de vanligaste frågorna samt våra bästa tips och råd för hur ni får sömnen att fungera.
Barns utveckling - följ ditt barns utvecklingsfaser i vår app
I Knodds kunskapsprogram lär du dig löpande att förstå ditt barns hälsa, utveckling och beteenden. Allt från motoriska och kognitiva framsteg, till praktiska råd och tips på hur du kan trösta ditt gråtande barn och själv hantera de olika utvecklingsfaserna. Ladda ner eller uppdatera appen i App/Play Store.
Träffa barnläkare online hos Knodd - din nätdoktor i mobilen
Genom Knodd kan du träffa erfarna barnläkare och barnspecialistsjuksköterskor direkt i mobilen. På så sätt kan du få hjälp med bedömning, råd om behandling, och receptförskrivning vid behov, allt för att hjälpa ditt barn må så bra som möjligt 💊
Så får du ditt barn att tvätta händerna
För de flesta smittsamma sjukdomar är en god handhygien ett av de bästa sätten att minska risken att bli smittad eller att smitta andra. Att få barn att göra det kan dock vara desto klurigare. Därför har vi samlat våra bästa tips för att göra det roligare att tvätta händerna.
Coronavirus (covid-19) och barn - stora guiden (uppdaterad aug 2022)
Pandemin orsakad av covid-19 fortsätter vara ett orosmoment som påverkar både barn och vuxna. Vi har samlat uppdaterad, viktig information och de vanligaste frågorna från småbarnsföräldrar i denna stora uppsamlingsguide om covid.
Barnsäkerhet - att barnsäkra hemmet
Barn utvecklas snabbt och kan snabbt börja röra sig, ta tag i saker, smaka och klättra. För att barn ska kunna utvecklas i en säker miljö kan du hjälpa ditt barn att bedöma risker och förebygga olyckor.
Högläsning för barn - stöttar utveckling och bygger relation
Högläsning är både roligt och mysigt, men det är också något av det bästa du kan göra för att stötta ditt barns utveckling. Det utvecklar ditt barns språkkunskap, empati och känslomässiga utveckling, samtidigt som ditt barn får ett stort försprång i läs- och skrivkunskaper senare i livet.
Spara ditt barns vaccinationer och tillväxtdata i telefonen
Genom våra funktioner vaccinbok och tillväxtkurvor kan du enkelt och tryggt följa ditt barns vaccinationsprogram och tillväxt direkt i din telefon. Perfekt när du råkat glömma häftet hemma inför besöket på BVC. Appen följer det svenska allmänna vaccinationsprogrammet för barn.
Solråd för små barn
Nu när solen inte längre lyser med sin frånvaro är det viktigt att tänka på att skydda barnen. Våra barnspecialister ger råd kring hur du ska tänka när ni vistas utomhus i soligt väder.
Allt om vab och att vabba
Om du behöver stanna hemma från jobbet eller går miste om a-kassa för att ta hand om ett sjukt barn kallas det vab - vård av barn. Här är allt du behöver veta om att anmäla vab till Försäkringskassan, när det behövs intyg, och föräldrars vanligaste frågor om vab.
Att vara hemma med sjukt barn
Under barnets första fyra år är det vanligt att barnet är sjukt. I genomsnitt har barn i detta årsspann sex till åtta infektioner per år. Dessa infektioner är oftast lindriga och går över av sig själva. För föräldrar betyder det en del tid spenderad hemma för att vårda och ta hand om barnet. Vi har samlat lite information, råd och svar för att göra tiden lite smidigare och enklare för dig som förälder.