Viktigt att veta om utomkvedshavandeskap 

Utomkvedshavandeskap är ett ovanligt tillstånd hos gravida som innebär att ett befruktat ägg fäster sig utanför livmodern. Det kan då inte bli till ett barn och måste oftast opereras bort, men möjligheten till framtida graviditeter är mycket god.

kvinna som ligger ner med ont i magen

Artikelinnehåll Vad är utomkvedshavandeskap? Symtom på utomkvedshavandeskap Behandling - Går det att förebygga utomkvedshavandeskap? Efter operationen

Vad är utomkvedshavandeskap? Vid ett utomkvedshavandeskap har ett befruktat ägg fastnat i äggledaren i stället för att fästas i livmodern. Ägget kan då inte utvecklas till ett barn. Tillståndet uppstår vid 2-3% av alla graviditeter. Utomkvedshavandeskap beror oftast på att det uppstått någon skada i äggledaren som gör att det befruktade ägget inte hinner ta sig till livmodern innan det fäster. Det kan exempelvis bero på tidigare sjukdom som klamydia eller endometrios, eller att man blivit gravid trots att man har spiral. Personer som tidigare drabbats av utomkvedshavandeskap löper större risk för att det ska hända igen. Det behöver dock inte innebära att man inte kan bli gravid igen om den andra äggledaren är oskadad och fungerar bra. Har man en gång drabbats av utomkvedshavandeskap är chansen hela 80-90% att man sedan kommer få en frisk graviditet.

Följ din graviditet i appen Matnyttig och veckovis information om allt som hör till graviditet, förlossning och stundande föräldraskap.

Symtom på utomkvedshavandeskap Vid ett utomkvedshavandeskap reagerar kroppens hormoner som vid en vanlig graviditet. Därför får man ett positivt svar om man gör ett graviditetstest. Man kan också uppleva andra tidiga gravidsymtom, som utebliven mens, spänningar i brösten och illamående.  Ungefär 5-6 veckor efter befruktningen kan man uppleva följande symtom:  Lätta blödningar Kraftig smärta långt nere i magen, ofta endast på en sida Yrsel eller svimning om äggledaren har brustit Symtom uppstår sällan innan vecka 5 och en del upplever inga symtom alls. 

Sök vård Om du misstänker utomkvedshavandeskap, kontakta genast vårdcentral eller jourmottagning. Om dessa är stängda, kontakta en akutmottagning. Vid yrsel, kallsvettning eller kraftig blödning, ring 112 omedelbart.

Behandling I ungefär 15% av fallen kan kroppen själv göra sig av med ägget genom ett missfall. Om man har lättare besvär kan läkare därför vänta för att se om det löser sig utan behandling. I de flesta fall krävs dock operation. Om äggledaren har brustit så att man har svåra smärtor, yrsel och kallsvettningar krävs akut operation. Då har det uppstått en blödning i buken. Vid tidiga och små utomkvedshavandeskap kan man ibland ”suga ut” ägget från äggledaren. I de flesta fall behöver äggledaren opereras bort. Den oberörda äggledaren lämnas kvar och kan fortsätta att fungera som vanligt vid en eventuell framtida befruktning. Operationen är en titthålsoperation, så att den gravida är sövd med narkos och läkaren går in i buken genom naveln. Titthålsoperation innebär att det endast behövs några få stygn. 

Går det att förebygga utomkvedshavandeskap? Det går inte att förebygga ett utomkvedshavandeskap. Om man har kända riskfaktorer för att drabbas kan man dock få göra tidiga ultraljud och andra undersökningar när man blivit gravid för att säkerställa att ägget sitter där det ska i livmodern.

Efter operationen Efter operationen får man uppföljning för att kontrollera att allt gått rätt till. Man råds också att undvika en ny graviditet i 2-3 månader. Känslorna och tankarna kring ett utomkvedshavandeskap är många och kan vara tunga. Det kan handla om den förlorade graviditeten, men också om en rädsla inför nästa graviditet. Blev operationen akut kan det också ta ett tag innan känslorna kommer ikapp och man kan bearbeta det som hänt. Ta dessa känslor på allvar. Kontakta en barnmorska som kan leda dig vidare till samtalsstöd eller andra insatser. På så sätt kan du själv må bättre, samtidigt som du lägger grunden för en tryggare start om du blir gravid igen.

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

6 oktober 2023

Läs mer

ledsen kvinna
Råd och stöd när man varit med om ett missfall
frågor under graviditeten
Vanliga frågor om graviditet och förlossning - från blivande föräldrar
kvinna som håller i telefon som visar Knodd-appen
Barnmorskans råd - bästa gravidapparna
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen