Viktigt att veta om dyslexi
Dyslexi är en form av läs- och skrivsvårigheter som är vanligt bland barn. Det är viktigt att tidigt uppmärksamma symtom på dyslexi för att sätta in stöd och ge barnet bäst förutsättningar i skola och vardag. Här hittar du en översikt.
Artikelinnehåll Vad är dyslexi? Viktigt att fånga upp svårigheter tidigt Utredning och stöd vid dyslexi Hjälpmedel vid dyslexi
Vad är dyslexi? Dyslexi innebär i grunden läs- och skrivsvårigheter. Det kan se lite olika ut hos olika barn, men gemensamt är att man har svårt att koppla ihop språkljud och bokstavstecken. När barn utan svårigheter lär sig läsa lär de sig med tiden att automatisera den kopplingen, vilket gör att det går snabbare att både läsa och skriva.
🌱 Lär dig mer om ditt barns utveckling I Knodds kunskapsprogram lär du dig att förstå ditt barns hälsa, utveckling och beteende med barnspecialisternas praktiska råd om hur du bäst hjälper ditt barn längs vägen.
Dyslexi kan ta sig olika uttryck. En del barn får svårare att stava, andra har svårt att ta in och förstå sådan de läser. Det är vanligt att man hoppar över ord eller uppfattar andra ord än det som står och att det tar lång tid att läsa. Dyslexi har inget med intelligens att göra Dyslexi finns hos cirka 5-8% av befolkningen och är vanligare bland pojkar Det finns en ärftlig komponent Att ha dyslexi kan också leda till att man får svårt att koncentrera sig, lätt tappar fokus, eller blir trött av att läsa
☝️ Allt är inte dyslexi Alla läs- och skrivsvårigheter är inte dyslexi. Man kan också ha svårt med läs- och skrivförståelse av andra skäl, exempelvis synproblem, hörselproblem, en ofullständig språkförmåga (till exempel om man har ett annat modersmål), eller bristande undervisning.
Viktigt att fånga upp svårigheter tidigt Det bästa är att fånga upp dyslexi så tidigt som möjligt och sätta in stöd på en gång. Då minskar risken för att barnet hamnar efter i skolan eller att självförtroendet får sig en törn. Barn med dyslexi har, som nämndes ovan, inte nedsatt intellektuell förmåga. Att ha svårt med läsförståelse och skrivkunskap kan dock göra att det blir så pass svårt att lära sig att man helt enkelt undviker inlärning i skolan.
Utredning och stöd vid dyslexi Dyslexi går inte att bota, men med stöd och hjälp kan barn få tillgång till strategier som gör det lättare att läsa och skriva. Därför är det bra att uppmärksamma svårigheter och sätta in stödinsatser så tidigt som möjligt.
- 1Om du tror att ditt barn har läs- och skrivsvårigheter, börja med att prata med barnets pedagoger. Man kan börja arbeta med det redan i förskolan, men vanligast är att det uppmärksammas när barnet når förskoleklass och lågstadiet.
- 2Det krävs ingen diagnos för att få tillgång till stöd i skolan. Det är skolans ansvar att hjälpa barn med läs- och skrivsvårigheter oavsett anledning. Barn kan också få hjälp av specialpedagoger och enskild undervisning.
- 3En dyslexiutredning kan dock belysa var svårigheterna ligger, för att kunna ge mer riktat stöd. En sådan utredning kan göras av logoped, speciallärare, specialpedagog eller psykolog. Det är vanligast att lärare först har satt in specialpedagogiska insatser och att en utredning sedan görs närmare årskurs 3-4 om de insatserna inte hjälpt.
Hjälpmedel vid dyslexi Det finns olika hjälpmedel som ni också kan använda hemma om barnet har svårigheter. I vissa regioner kan man få hjälpmedel utskrivna på recept. Hjälpmedel vis dyslexi inkluderar: Appar som hjälper till med stavning eller högläsning Talböcker Läspennor som läser upp text när man drar pennan över den Sådant som du själv kan göra för att hjälpa ditt barn handlar om att skapa en nyfikenhet och glädje till läsning och vad man kan få ut av att läsa. Du kan också ge barnet bra förutsättningar för att orka med att träna på att läsa även när det tar mer energi än för andra barn. Du kan bland annat: Läsa böcker tillsammans med barnet och gärna prata om det ni läser Själv läsa egna böcker och visa ett intresse så föregår du med gott exempel och lär ditt barn att det kan vara roligt och givande att läsa Hjälpa barnet återhämta sig genom att ta bort skärmar i god tid på kvällen och lägga upp rutiner så att barnet har en bra balans mellan skola och vila/fritid Det kan kännas tufft för dig som förälder att ha ett barn med läs- och skrivsvårigheter. Dyslexi är en livslång funktionsnedsättning, men det går att kompensera för den. Med hjälp av tidiga insatser kan barn med dyslexi fungera i stor utsträckning som andra barn och både hitta läsglädje och gott självförtroende i sina förmågor.
💙 Knodds kostnadsfria föräldrakurser Våra kurser håller er i handen genom de första åren och guidar er genom grundläggande ämnen för ett tryggt föräldraskap. Gå dem när du vill, var du vill.
Läs mer