Viktigt att veta om att lära barn simma

Det är viktigt att lära barn simma för att minska risken för drunkningsolyckor. Dessutom tycker barn ofta att det är otroligt roligt att leka i vattnet och att lära sig nya färdigheter. Så ring simskolan, packa badväskan och ta med er de här råden så blir det en härlig dag på stranden eller badhuset. 

barn som simmar

Artikelinnehåll Vikten av att kunna simma När kan man lära barn simma? Babysim 3 steg mot simkunskap Satsa på simskola - Vad ska man göra om ens barn är rädd för vatten?

Vikten av att kunna simma Att bada och leka i vatten tycker många barn är kul. Hela sommarlov kan gå åt till att plaska vid strandkanten, fiska krabbor, eller bygga sandslott. För sådana lekar behöver man inte kunna simma, väl? Simkunskap handlar dock inte bara om att kunna simma längder för träning, eller att crawla för att ta sig till en solig ponton mitt i sjön. Det kan nämligen bli livsviktigt att kunna simma, för säkerhets skull. Om ett barn ramlar i vattnet är det viktigt att barnet vet hur man håller sig flytande. Simkunskap anses vara så pass viktigt att simundervisningen till och med står med i grundskolans läroplan.

När kan man lära barn simma? Givetvis är det individuellt när barn har den fysiska förmågan såväl som intresset att lära sig simma. De flesta börjar kunna lära sig simtag mellan 5-7 år, men en del barn börjar tidigare och för vissa dröjer det något år till. Det är lättare för barn att lära sig crawla än det mer motoriskt komplicerade bröstsimmet. Ett barn som har kommit långt med den motoriska utvecklingen och exempelvis har klurat ut hur man cyklar kan ha lättare att ta till sig simkunskaper. Det är också viktigt att komma ihåg att grunden till simkunskap ligger i vattenvana. Ett barn som är bekvämt och tryggt i vattnet har bättre förmåga att hålla huvudet ovanför ytan och till och med ta sig till land, även om tekniken för bröstsim inte ännu sitter.

🌱 Lär dig mer om ditt barns utveckling I Knodds kunskapsprogram lär du dig att förstå ditt barns hälsa och utveckling med barnspecialisternas praktiska råd om hur du bäst hjälper ditt barn längs vägen.

Babysim Många föräldrar går på babysim med sina barn redan under barnets första år i livet. Babysim är en rolig aktivitet under föräldraledigheten som också kan bli en mysig stund tillsammans. Barn lär sig inte regelrätta simtag på babysim, men även här är det vattenvanan som blir den stora vinsten i längden. Att lära sig mer koordinerade rörelser, samt hur man självständigt tar sig i och ur vattnet, är en viktig del i vattensäkerhet som lägger grunden till en trygghet i vattnet och förmågan att lära sig simma senare. Här kan du läsa mer om vad babysim är och vad man ska tänka på innan man börjar med babysim.

3 steg mot simkunskap Innan det är dags för finslipning av crawl-tagen är det alltså läge att öva på vattenvana. Se det som en prestationsfri, rolig tid ni spenderar tillsammans.

  • 1Bekväm i vattnet - Börja med att bara vara bekväma i vattnet. Låt barnet testa på att doppa huvudet under vattenytan, blåsa bubblor i vattnet och leka på sätt som känns roliga på grunt vatten. Tvinga inte barnet att gå ut på djupt vatten eller göra något som barnet inte vill, utan gör sådant som är kul.
  • 2Flyta på rygg - Att kunna flyta på rygg är en bra säkerhetsteknik om man skulle ramla i vattnet. Låt barnet ligga med huvudet i dina händer eller mot din axel och sträcka ut armar och ben som ett X. Flyt runt lite och mys och låt barnet känna efter hur det känns. Ni kan också använda simhjälpmedel som lyfter lite utan att ge barnet en falsk trygghet. Låt barnet träna på att vända på sig och hamna på rygg. 
  • 3Nyfiken på att simma - När barnet är bekvämt på grunt vatten kan ni tillsammans ge er ut lite längre ut. Låt barnet hålla i dig, hänga på din rygg, eller på annat sätt flyta med. Poängen är att hitta tryggheten i vattnet och hur vattnet rör sig. Den tryggheten kommer att vara till stor hjälp om något skulle hända och när det börjar bli dags att öva på simtag.

Satsa på simskola Om du själv kan simma så känns nog mycket av det som krävs självklart. När man är nybörjare är det dock mycket som ska samverka för att man ska få till det. Först och främst behöver barn vara fysiskt mogna för att göra rörelserna som krävs. Armrörelserna för bröstsim kan de flesta, men benrörelserna liknar inte riktigt något man gjort förut, så de måste tränas in. Sedan gäller det att koordinera ben, armar, huvud och andning på samma gång så att man både håller sig flytande och rör sig framåt. Med så mycket att lära sig på en gång är det oftast klokt att låta barnet gå i simskola med en utbildad simlärare, utöver det ni gör tillsammans. På simskolan är det upplagt så att barn får träna både på att ha kul i vattnet, lära sig de fysiska rörelserna och få sätta ihop all kunskapen till att lära sig simma. De tränar även på annan vattensäkerhet, dykning och vad man ska göra om man ramlar i vattnet.

🛟 Visste du? 🛟 Anledningen till att barn först får lära sig bröstsim är för att det är simsättet som ger bäst chans att överleva i kallt, vågigt och mörkt vatten, det vill säga den sortens vatten vi har mest av i Sverige, även om det kan vara lättare att lära sig crawla. Säkerheten framför allt, alltså.

Vad ska man göra om ens barn är rädd för vatten? Det är inte ovanligt att barn är rädda för vatten. För dessa barn är det lika viktigt att lära sig simma, om det skulle hända något. Det funkar sällan att tvinga ett barn som är rädd att träna grodsim. Satsa istället på mycket vattenlek och att gå till badställen eller badhus ofta. Medverka aktivt i barnets lek, även om det mest blir i strandkanten till en början. Inkludera andra kompisar i ungefär samma ålder som är lite mer bekväma i vattnet. Om barnet tycker att det är kallt eller läskigt att inte se botten, börja med badhuset. Det är dock bra att bli bekant med vatten utomhus också, eftersom det är där som flest olyckor sker. Om det är för stojigt på badhuset, satsa istället på en badplats där det inte är så många andra barn. 🌊 Det tar tid att lära sig simma! Du behöver inte pusha barnet till nästa steg i inlärningen, utan låt barnet bli riktigt bekvämt så kommer nästa steg att ge sig självt. 

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

3 november 2023

Läs mer

barn som leker
5 roliga lekar inomhus när det är dags för skärmfri tid
Bebis som ligger på en kvinnas axel
7 sjukvårdsknep varje småbarnsförälder borde veta om
barn sätter i halsen
Så gör du om ditt barn eller bebis sätter i halsen
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen