Nyhet: Vi har öppnat vårdcentral i Malmö Läs mer.

Värmeutslag? 3 råd som lindrar

Värmeutslag är vanliga och ofarliga utslag som kan uppstå om ditt barn blir för varmt. Du kan lindra och påskynda läkningen med dessa enkla knep från våra barnspecialister – och samtidigt se till att ditt barn mår bra i värmen. 

värmeutslag på bebis rygg

Artikelinnehåll Värmeutslag – när barnets kropp inte hunnit ikapp - Soleksem är inte värmeutslag Barnspecialistens 3 råd om värmeutslag hos små barn

Värmeutslag – när barnets kropp inte hunnit ikapp När vuxna blir varma börjar kroppen svettas för att kyla ner sig, ett smart system som är helt livsnödvändigt. Hos små barn och bebisar har dock inte svettkörtlarna riktigt utvecklats färdigt. Då kan de bli blockerade när kroppen försöker svettas, och det bildas små prickiga utslag. Det här kallas värmeutslag och är helt ofarligt. Utslagen besvärar sällan barnet och går över av sig självt på någon eller några dagar, om man vidtar åtgärder.

🌡️ Vårdappen för småbarnsföräldrar Olika sorters utslag är bland de vanligaste anledningarna till att föräldrar söker digital barnsjukvård. Hos Knodd får du trygg vård med erfarna barnläkare och barnsjuksköterskor var du än befinner dig, inom minuter. Avgift 0kr.

Hur ser värmeutslag hos barn ut? Värmeutslag ser ofta ut som små ljusröda prickar Prickarna kan ha en gulaktig topp som är vätskefyllda De kan också uppstå som fläckvisa utslag Värmeutslag kan kännas med fingertopparna, som en lite skrovlig yta på huden, vilket kan underlätta att upptäcka dem på mörkare hud där de kan vara svårare att se Utslagen kan uppstå på hela kroppen, men är vanligast runt hals och nacke, ner på bröstet och ryggen, och innanför blöjan Du kan se en bild på hur värmeutslag ser ut ovan. 

Soleksem är inte värmeutslag Soleksem ger också små knottror på huden, men är inte det samma som värmeutslag. Medan värmeutslag handlar om att svettkörtlarna täppts igen är soleksem en inflammatorisk reaktion mot för mycket eller för starkt solljus. Till skillnad från värmeutslag hos bebisar brukar soleksem klia mycket och sitter ofta kvar längre. Små barns hud är mycket känslig, så det är bäst att undvika för stark solexponering. Solskador tidigt i livet ökar risken för hudcancer senare i livet. Här kan du läsa mer om solråd för små barn. Nässelutslag En annan sorts utslag är nässelutslag, som ofta uppstår utan att man vet vad som orsakat dem. Nässelutslag kan uppstå av åtsittande kläder, fukt och värme, men det är mindre vanligt. Precis som vid soleksem kliar de mycket. Här kan du läsa mer om nässelutslag.  Om ditt barn är mycket besvärat av utslagen är det troligtvis nässelutslag eller soleksem. Då kan det vara klokt att kontakta en digital vårdgivare eller vårdcentral för att få hjälp med bedömning. 

☀️ Små barn är känsliga för sol och värme Det är viktigt att inte exponera små barn för för mycket sol eller värme. De kan inte reglera sin kroppstemperatur lika bra som vuxna. Se till att ditt barn dricker ordentligt med vatten under varma dagar.

Barnspecialistens 3 råd om värmeutslag hos små barn “Du behöver inte vara orolig om du upptäcker värmeutslag hos ditt barn. Badda med en blöt handduk och lufta huden så den får torka, håll er på en sval plats det närmsta dygnet, och var uppmärksam så att barnet inte verkar överhettat eller lider av vätskebrist. Då är ni snart på banan igen.” – Berit E., barnspecialist på Knodd

  • 1Undvik att barnet får värmeutslag alls. Försök att se till att ditt barn är i skuggan, har luftiga kläder på sig och håller sig sval. Glöm inte att ge barnet mer vatten, eller erbjud amning/ersättning oftare än vanligt när det är varmt.
  • 2Svalka ner barnet. Värmeutslagen börjar lägga sig när kroppen återgår till sin normaltemperatur. Gå till en skuggig plats eller till ett svalt rum hemma. Badda nacken och pannan med en handduk som du doppar i kallt vatten (15-18 grader, inte kallare).
  • 3Håll området torrt och luftigt. Om du baddar med en blöt handduk, låt huden sedan lufttorka, eller fläkta bort vattnet. Låt barnet ligga utan blöja en kort stund när du byter blöja så att huden får lufta sig.

Det är ovanligt, men ibland kan det uppstå små blåsor. Då kan hydrokortison lindra. Du kan kontakta Knodd eller annan barnsjukvård för att få råd kring eventuella komplikationer.

Vanliga frågor om värmeutslag Hur får man bort värmeutslag? Värmeutslag går över av sig själva när värmen i kroppen går ner. Man kan få bort värmeutslag snabbare genom att svalka kroppen, exempelvis genom att badda huden med en sval, blöt handduk, eller att sitta i ett svalt rum och fläkta huden.  Varför får man värmeutslag? Värmeutslag uppstår när svett inte kan tränga igenom svettkörtlarna. Det är vanligare när det är mycket varmt och där kläderna skaver mot huden. Små barn och bebisar får lättare värmeutslag för att deras svettkörtlar inte är färdigutvecklade. 

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

1 juli 2024

Läs mer

barn sover i barnvagn
Hjälp ditt barn att sova gott i sommar
barn badar
Sol och bad, värmeslag och fästingar - sommar med barn
första hjälpen kit
Allt du behöver i första-hjälpen-väskan för sommarens utflykter och resor med barnen
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen