Vanliga sömnproblem hos barn - och vad man gör åt dem
Sömnproblem hos barn är inget nytt och alla familjer försöker hitta sina lösningar. Med några små justeringar kan ni komma långt på vägen mot en godare natts sömn.
Artikelinnehåll Klicka för att komma till respektive avsnitt Grunden för en bra sömn Bebisen vaknar ofta på natten Spädbarnet ammar på natten Spädbarnets 1-2-3 Barn i förskoleåldern som inte somnar på kvällen Äldre barn som har svårt att sova Separationsångest En förkyld bebis sover dåligt När man kört fast
Grunden för en bra sömn Mysiga, förutsägbara läggningsrutiner lägger en god grund för barns sömn. De ger barn en lugnande trygghet som också kan hjälpa dem att somna om när de vaknar på natten. Hur mysig läggningen än är kan det dock uppstå problem som gör att både barn och vuxna får svårt att sova. Här är några av de vanligaste sömnproblemen och vad du kan göra åt dem.
Bebisen vaknar ofta på natten Oavsett om ditt barn är 1 månad, 5 månader eller 10 månader kan det vara påfrestande för dig som förälder om barnet vaknar ofta på natten. Det är dock oerhört vanligt att spädbarn vaknar på natten och behöver hjälp att somna om. Eftersom barn sover lättare har de också lättare att vakna till mellan sömncykler än vuxna som knappt ens märker av om de vaknat till under natten. Om bebisen är över 4-6 månader och fortfarande ammar eller matas på natten kan du försöka fasa ut det. Med mindre insatser, såsom att klappa på barnet eller vagga lätt, får barnet lättare att lära sig somna om utan mat. Om ni är två vuxna, turas om att ta hand om bebisen på natten, antingen genom att ta fullt ansvar varannan natt eller att dela upp natten på något annat sätt. På så vis får ni båda chans till längre, sammanhängande sömn. Låt barnet somna och sova på samma plats. Då blir det inte en överraskning om barnet vaknar på natten och inte längre ligger i en förälders famn, till exempel. Tänk också på dina egna förväntningar. Alla barn är olika och en del barn behöver tröst och närhet flera gånger om natten, även upp i småbarnsåren. Det kan vara påfrestande för dig som förälder med många uppvaknanden under natten, men det är inte alls något misslyckande. Läs mer om hur mycket sömn just ditt barn behöver i Knodds sömnschema.
Spädbarnet ammar på natten Under spädbarnets första månader i livet är magsäcken så liten att barnet måste äta dygnet runt. Då blir det många nattamningar. När barnet väl når fyra till sex månader behövs inte nattamningen längre, så länge barnet växer och utvecklas bra på sin kurva. Däremot har barnet nu vant sig vid denna mysiga, nära stund, så det kan ta lite lirkande för att vänja sig vid nya rutiner. Då kan det hjälpa att: Föräldern som inte ammar tar hela ansvaret för natten i några nätter, medan den ammande mamman sover i ett annat rum Barnet är ordentligt mätt vid läggningen på kvällen Använda andra mysiga sätt att trösta på natten, såsom att vagga eller bära runt barnet en stund, eller ha en mjuk snuttefilt som gärna luktar förälder till hands
Spädbarnets 1-2-3 För det lilla barnet är det flera saker som påverkar sömnen. Stäm av de här tre sakerna om barnet vaknar och skriker på natten så kommer du långt: Att blöjan är torr Att barnet är mätt Om det behövs lite närhet, kanske från en hand på magen eller en lätt vaggning Se också till att rummet där barnet sover är svalt och mörkt för bästa sömn. Om barnet använder napp för att somna kan det vara klokt att lägga flera stycken i spjälsängen så att det alltid är lätt att hitta en. Här kan du läsa mer om goda sömnvanor för spädbarn och bebisens bästa sovplats.
Barn i förskoleåldern som inte somnar på kvällen Barn sover som mest under första året, men även i åldern 1-3 år fortsätter de med en eller två dagvilor för att orka med allt som händer i utvecklingen och upptäckandet. Om ditt barn har svårt att somna på kvällarna kan det dock vara värt att titta på dagvilan och om det är dags att trappa ner. Trappa ner på vilan: Börja med att släppa första vilan om barnet fortfarande sover två gånger på dagen. Du kan behöva tidigarelägga dagens andra vila till strax efter lunch för att barnet ska orka hela dagen. Om barnet sover en dagvila och börjar få svårt att komma till ro på kvällen, börja med att korta ner på vilan. Väck barnet efter 45 minuter eller kanske till och med en halvtimme. Försök att inte låta barnet sova sent på eftermiddagen. Avsluta vilan senast kl 15 så att barnet hinner bli trött igen till läggningen. Barn i förskoleåldern som har svårt att somna kan ibland vara övertrötta. Andra orsaker som kan ligga bakom är skärmtid nära inpå läggdags eller att barnet inte fått tillräckligt med fysisk aktivitet (gärna utomhus) under dagen. Vill du veta mer om barns sömn? Knodds sömnkurs går igenom allt om hur sömnen fungerar och vad du kan göra för att du och ditt barn ska få sova så gott och så mycket som möjligt.
Äldre barn som har svårt att sova Barn i förskoleåldern har oftast stabilare sömn än spädbarn, med längre sammanhängande sömn och förmågan att själv somna om. Även deras sömn påverkas dock när det händer mycket i vardagen som behöver bearbetas och ibland kan de behöva lite extra närhet och stöd. Det kan till exempel handla om: Växtvärk Mardrömmar Stora förändringar hemma eller på förskolan För mycket skärmtid sent på kvällen Ofta räcker det med att barnet får tröst och närhet av en förälder. Då löser ni det på det sätt som fungerar bäst för er. Exempel som låter både barn och vuxna sova gott är:
- 1Att lägga en madrass för barnet nedanför förälderns säng där barnet kan komma in och sova
- 2Att tvärtom ha en extramadrass i barnets rum där föräldern kan lägga sig för ge närhet åt barnet i sin egen säng
- 3Att familjen har en stor säng där alla sover tillsammans
- 4Gosedjur, snuttefiltar eller en t-shirt som luktar som föräldern kan också räcka långt
Separationsångest Det är också vanligt att barn i förskoleåldern får separationsångest och börjar dra ut på tiden vid läggningen. Plötsligt behövs det kissas precis innan lampan släcks eller så är barnet visst törstigt eller protesterar när föräldern vill gå. Ofta sker det i samband med det utvecklingssteg som ibland kallas trotsåldern, eller att barnets nyutvecklade, livliga fantasi blir lite för skrämmande. Som i så många andra fall är rutinerna här till er hjälp. Att ha samma rutiner vid läggning är en trygghet. En skyddande nallebjörn eller att sovrumsdörren får stå lite på glänt varje kväll kan ge extra mod. Den här perioden kommer gå över, så håll ut. Fortsätt lugnt och tryggt att säga att piraterna inte kommer hit på natten, att du finns kvar i rummet intill, och att det nu är sovdags, för så här dags lägger vi oss alla kvällar.
En förkyld bebis sover dåligt Barn som vuxna påverkas av förkylningar när det är dags att sova. Eftersom bebisar har trängre luftvägar kan de få ännu svårare att andas ordentligt och sova lugnt på natten. Om barnet dessutom har feber eller lite värk i kroppen kan det bli särskilt motigt att sova. Under de här nätterna kan det vara så att ni helt enkelt får acceptera lite fler uppvak eller att bebisen sover bäst nära din kropp, men du kan också testa: Hjälp bebisen att få högt huvudläge genom att stapla böcker under sängbenen vid huvudändan. Lös upp snor med koksaltspray eller -droppar. Se till att barnet får i sig ordentligt med vätska under dagen och ha en vattenflaska nära till hands på natten eller amma.
När man kört fast Som sagt är problem med sömnen vanligt under spädbarnsåret och småbarnsåren och ingen sömnmetod fungerar för alla barn. Föräldrar är fenomenala på att komma på olika lösningar eller mysiga rutiner som hjälper just deras barn, men ibland räcker det inte ändå. Då kan det vara skönt att bolla frågorna med en BVC-sköterska eller sjukvårdsrådgivningen. Där kan du få hjälp att förstå dig på just ditt unika barn och hitta rätt lösningar som hjälper er på banan igen. Det vinner allas sömn på.
Läs mer