Vanliga hudbesvär hos barn på sommaren - och hur du bäst tar hand om dem

När sommaren kommer blir det äntligen lätt för barn att springa ut och leka i det gröna gräset igen. I samband med solig utelek är det dock också högsäsong för flera vanliga typer av hudbesvär. Ihop med hudterapeuter och farmaceuter på onlineapoteket Apohem, som erbjuder ett brett sortiment för barn, har barnspecialisterna på Knodd samlat råd så att du kan förhindra att ditt barn får klåda och hudskador – och minska risken för att bli sittande inomhus under soliga sommardagar. 

bebis som blir insmord med solkräm

Artikelinnehåll Hudbesvär hos barn är vanligt på sommaren Solbränna Soleksem Värmeutslag Getingstick och myggbett

Hudbesvär hos barn är vanligt på sommaren Det är mycket under barndomen som kan göra att huden kliar eller att det uppstår utslag. Utslag är faktiskt en av de vanligaste orsakerna till att föräldrar söker vård hos Knodd och är även ett ämne experterna på Apohem har bra koll på. En del hudbesvär, såsom torr hud och vissa eksem, kan bli bättre under sommaren när luften är fuktigare och tack vare solljuset, men i samma veva kan annan klåda och andra besvär uppstå. Några går att förhindra, andra går att lindra i efterhand. 

Solbränna Visst är det så att solljus är härligt. Både barn och vuxna mår bra av en regelbunden dos för att skapa D-vitamin och ställa in vår dygnsrytm. För mycket av det goda leder dock till att vi utsätts för farlig UV-strålning och hudskador. Att bränna sig i solen är inte bara smärtsamt, utan kan också öka risken för hudcancer senare i livet. Ju mer man bränt sig under barndomen, desto högre är risken. Barns hud är särskilt känslig och behöver mer skydd. Det är frestande att tänka att skugga och molniga dagar är riskfria. Det visar sig dock att upp till 90% av UV-strålningen tränger igenom ett tunt molnskikt och att skugga endast reducerar ungefär 50% av solens strålar. Det är också viktigt att skydda barnets ögon, eftersom UV-strålningen i högre grad förmår tränga in i ögonlinsen hos ett barn än hos en vuxen. Glöm inte att solen är stark även på våren, och även klara vinterdagar kan bränna, särskilt om det ligger ett reflekterande snötäcke på marken.

Det viktigaste skyddet som du kan ge ditt barn mot solbränna är förebyggande:  Klä barnet i luftiga men täckande kläder, helst mörka. Vita, tunna kläder ger ett skydd motsvarande solskyddsfaktor 10, medan mörkare, tätare kläder kan ge skydd uppåt 30 SPF.  Använd solhatt eller keps och solglasögon med UV-skydd.  Smörj alla otäckta kroppsdelar med ett tjockt lager solskyddsmedel med SPF 50 eller högre. Solskyddsmedel bör dock inte vara det enda skyddet utan kombineras med kläder, skugga och att undvika att vara ute när solen är som starkast. Smörj regelbundet under dagen, även molniga dagar, och alltid efter bad.  Undvik att vara ute under solens starkaste timmar, kl 11-15.  Spädbarn ska inte vara ute i stark sol alls.  Här kan du läsa fler råd om solskydd för barn från Apohems hudterapeut.  När skadan redan är skedd: Kyl ner huden med svalt vatten, en sval, blöt tvättlapp, eller kylbalsam om det endast handlar om ett litet område.  Undvik att vara ute i solen igen tills huden har läkt.  Använd en kräm eller gel med aloe vera för att lindra smärta och påskynda återhämtning. Smärtstillande läkemedel kan ges om barnet har mycket ont. Paracetamol går bra att ge till barn i alla åldrar.  Om ditt barn har bränt sig så pass mycket att det uppstår blåsor bör du kontakta vården.

Soleksem Soleksem är en reaktion som kan uppstå när huden utsätts för solens UV-strålning. Trots att det ibland kallas solallergi är det inte en allergisk reaktion. Det kan visa sig som små röda prickar, knottror eller blåsor på huden. Ibland dyker utslagen upp direkt efter att barnet varit ute, men det kan också dröja några dagar. 

Vilket solskydd du väljer har faktiskt stor betydelse för soleksem. Välj därför en solkräm anpassad för barns känsliga hud och med högt skydd, gärna SPF 50. -Emelie, hudterapeut på Apohem
quote

Så hjälper du ditt barn: Använd solskydd med hög SPF som skyddar mot UVA och UVB för att skydda barnets hud mot solens strålar. Applicera solskyddet varannan timme och efter bad. Klä ditt barn i tunna, skyddande kläder som täcker armar och ben. Undvik direkt solljus mitt på dagen (mellan kl. 11-15) när solen är som starkast. Medan soleksem har med UV-strålar att göra kan barn också få utslag av värme i samband med att de får värmeslag. Då kan huden se rödflammig och torr ut, samtidigt som barnet uppvisar symtom som trötthet, huvudvärk, kräkningar, yrsel och snabb puls. Misstänker du att ditt barn drabbats av värmeslag är det viktigt att söka vård direkt. Du kan minska risken för värmeslag genom att gradvis vänja ditt barn vid värmen och se till att barnet dricker ordentligt under dagen.

bebis med värmeutslag

Värmeutslag Värmeutslag, även kallat miliaria, är särskilt vanligt hos spädbarn och uppstår när svettkörtlarna täppts till. Det orsakar röda knottror som ibland är vätskefyllda blåsor. Ibland leder de till klåda men är i övrigt ofarliga. De är vanligast hos just spädbarn på grund av att deras svettkörtlar inte är färdigutvecklade, men de kan också drabba äldre barn i samband med fysisk aktivitet, i varma, fuktiga miljöer eller vid feber.  Så hjälper du ditt barn: Håll barnet svalt genom att klä barnet i löst sittande, tunna kläder av material som andas och släpper ut fukt.  Undvik överhettning genom att hålla barnet i skuggan och erbjuda mycket vätska att dricka. Vid svårare besvär kan mild hydrokortison och kylbalsam lindra klådan. Använd endast på mindre områden. 

getingstucken hud

Getingstick och myggbett Det är mycket vanligt att barn får insektsbett på sommaren, särskilt från myggor och knott. De är inte farliga men kan klia och göra ont. Det uppstår oftast en rodnad runt bettet som går över på några dagar. Försök att undvika att barnet kliar på betten, då de kan bli infekterade.  Att barn sticks av bin eller getingar är också relativt vanligt. En del föräldrar är oroliga för att deras barn ska få en allergisk reaktion, men det drabbar bara 1% av barn som stuckits. Ett bistick eller getingstick blir ofta rött och svullet och kan göra mycket ont, men det går över av sig själv. Så hjälper du ditt barn:  Använd myggnät i barnvagnen Klä barnet i ljusa, täckande kläder Täck över mat och dryck när ni är ute så att inte någon geting klättrat ner i saftmuggen Om barnet fått bett eller stick, kyl ner huden med något svalt, alternativt använd aloe vera-gel eller kylbalsam som lindrar klådan Om ditt barn har blivit stucket av en insekt och får andnöd, medvetandepåverkan eller svullnad om läpparna, tungan eller halsen, sök akut vård.  Här kan du läsa mer om insektsbett och -stick med information från Knodds barnspecialister om när du bör söka vård och här får du några goda tips från Apohems farmaceut om hur du kan både förebygga och lindra kliande myggbett. 

☀️ Somra säkert En del klåda kan vara oundviklig på sommaren, men de flesta hudbesvär hos barn går att förebygga med råden ovan. Då är inte ditt barn bara skyddat utan slipper också en tråkig, lång läkningsperiod inomhus. En roligare sommar för hela familjen, helt enkelt. 

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

22 maj 2024

Läs mer

barn badar
Sol och bad, värmeslag och fästingar - sommar med barn
plåster på knä
Sårvård hos småbarn - så behandlar du ditt barns sår
bebis under parasoll
Solskador, getingstick och långa bilresor är föräldrars största orosmoln inför sommaren
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen