Nyhet: Vi har öppnat vårdcentral i Malmö Läs mer.

Vanliga frågor om slemproppen

En del gravida vet att när slemproppen går är det ett tecken på att förlossningen är på gång. Men hur ser slemproppen ut egentligen och hur vet man om den har gått? Vi reder ut det du behöver veta. 

gravid kvinna i blårandig pyjamas

Artikelinnehåll Vad är slemproppen? - Hur ser slemproppen ut? Slemproppen lossnar - Är det dags för förlossning då? Fler vanliga frågor om slemproppen

Vad är slemproppen? Slemproppen är som en plugg som bildas i livmodertappen under graviditeten. Genom att sitta mellan slidan och livmodern blir den ett skydd för fostret mot bakterier och infektioner från världen utanför magen.  Slemproppen bildas i graviditetens vecka 4 Den skyddar sedan fostret under hela graviditeten Slemproppen sitter kvar till strax innan förlossningen, eller några veckor innan, i samband med att livmoderhalsen förändras inför förlossningen Slemproppen är ett viktigt skydd för fostret och är en helt ofarlig samling slem. 

🤰🏾Gravid? Följ din graviditet vecka för vecka med allt om bebisens utveckling och barnmorskans råd för en smidigare graviditet. Gratis direkt i appen.

Hur ser slemproppen ut? Det är lätt att tänka sig en sammanhållen propp som en kork i livmodertappen, men slemproppen är mer som en samling tjockt slem. Den kan se ut som en tjock flytning eller som en stor, geléaktig klump.  Slemproppen kan också vara:  Rosa eller brun Lite blodig Tjock och klibbig Slemproppen ser olika ut hos olika personer. Den kan vara olika i storlek, färg och konsistens. För det mesta är detta en normal variation och inte ett tecken på hur kroppen eller fostret mår.

Det är normalt att ha en slemmig flytning som är blodblandad. Vid större, mensliknande blödning ska du dock ringa till barnmorskan på förlossningsmottagningen.
quote

Slemproppen lossnar I förberedelse för förlossning är det dags för slemproppen att lossna. Man kallar det också för att slemproppen går. Livmoderhalsen genomgår en del förändringar innan förlossningen. Den mjukas upp och blir kortare och det är i samband med detta som slemproppen lossnar och förs ut ur kroppen. En del märker inte alls av att slemproppen har gått. Den kan komma ut som en enda klump som man märker när man torkar sig eller i trosorna, men den kan också komma ut bit för bit så att det upplevs som vanliga flytningar. Det gör inte ont när slemproppen går.

 Är det dags för förlossning då? Att slemproppen går är en del i kroppens förberedelse inför förlossning, men det innebär inte att förlossningen är på gång omedelbart. Det kan fortfarande dröja några dagar eller veckor innan det är dags, men det kan kännas som ett spännande startskott för nedräkningen.  Det kan dröja flera dagar eller veckor mellan att slemproppen går och att förlossningen startar. Vanligast är att det dröjer 1-7 dagar efter att slemproppen går tills förlossningen sätter igång. Om slemproppen går och du samtidigt upplever starka, regelbundna sammandragningar kan det tyda på att förlossningen är igång och det snart är dags att åka in. Här kan du läsa mer om när det är dags att åka in till förlossningen. Sedan är det bara att packa BB-väskan, ta ett djupt andetag, och räkna ner till dagen då din bebis är redo att möta världen.

💙 Snart dags för förlossning? Att träna på andningen och förbereda sig mentalt kan hjälpa dig som ska föda att ta dig igenom värkarbetet på ett smidigare, mer positivt sätt. I Knodds profylaxkurs hittar du information, övningar och goda råd från vår barnmorska - alltihopa gratis i appen.

Fler vanliga frågor om slemproppen Hur öppen är man när slemproppen går? Att slemproppen går innebär inte alltid att förlossningen har satt igång, men kroppen håller definitivt på att förbereda sig, genom att livmoderhalsen blir mjukare och kortare. Därför betyder det inte nödvändigtvis att man är öppen till en viss grad. Hur lång tid efter slemproppen gått startar förlossningen? Vanligtvis startar förlossningen inom en vecka efter att slemproppen har gått. Den kan sätta igång omedelbart eller inom något dygn. Det kan också dröja längre, upp till flera veckor. Hur stor är slemproppen? Slemproppen är en samling tjockt slem som ser ut lite som en geléklump. Den är ungefär lika stor som en golfboll i samlad form, men det är också vanligt att den kommer ut lite bit för bit så att man mest uppfattar den som tjocka flytningar. När går slemproppen? Slemproppen går i samband med att livmoderhalsen mjukas upp och blir kortare inför förlossning. Detta sker vanligtvis några dagar eller en vecka innan förlossning, men det kan också ske tidigare. Hur vet man om slemproppen gått? Många upptäcker att slemproppen har gått när de går på toaletten, antingen när de torkar sig eller för att de upptäcker den i trosorna. Den kan se ut som en geléaktig klump eller som tjockare flytningar. För en del kommer den ut bit för bit så att man märker av de tjocka flytningarna under några dagar. En del märker inte av den alls.

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

13 juni 2024

Läs mer

bebis som ammas
Tips och råd för en bra amningsstart
två gravidmagar
Oro under och efter graviditeten - psykologens 4 strategier
nyfödd bebis håller hand
Hur kan man tänka kring besök efter förlossningen?
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen