Vanliga barnsjukdomar som barn behöver ta sig igenom
Små barn blir sjuka ofta under sina första fyra år. Genom att träna sitt immunförsvar under de här åren lägger de dock grunden för ett friskare liv på sikt. Knodds barnspecialister har samlat det viktigaste du behöver veta om de vanligaste barnsjukdomarna som barn behöver ta sig igenom.
Gå direkt till: Varför är barn sjuka så mycket? De vanligaste barnsjukdomarna Vattkoppor Höstblåsor Svinkoppor Nässelutslag Magsjuka Öroninflammation Ögoninflammation Att bli frisk tar tid
Varför är barn sjuka så mycket? Varje förälder som tittat på sin vab-statistik vet att barn är sjuka oftare än någon annan. Det är främst små barn, från spädbarnsåldern till fyra år, som drabbas av många infektioner. För denna åldersgrupp kan det handla om så mycket som 10-12 infektioner varje år. Äldre barn blir sjuka i ungefär samma utsträckning som vuxna, med i genomsnitt två till tre infektioner per år. Den största anledningen till att små barn blir sjuka så mycket mer är för att deras immunförsvar är omoget. Genom att kroppen blir utsatt för infektioner tränas immunförsvaret och kroppen kan lagra sin kunskap om hur man bekämpar olika sjukdomar i så kallade antikroppar. Vuxna har byggt upp fler sorters antikroppar mot olika sjukdomar, vilket gör att de snabbare kan bekämpa en smittsam infektion när den kommer. Småbarnsårens alla sjukdomar och vab-dagar är tuffa att ta sig igenom, men de är oundvikliga och har alltså ett syfte. Se det som att allt arbete ditt barns kropp gör nu kommer stärka och skydda barnet genom livet, och försök att vara snäll mot dig själv när du inte hinner med allt jobb och vardagsbestyr mellan allt vabbande.
Om ditt barn är sjukt kan du få hjälp av erfarna barnsjuksköterskor och barnläkare hos Knodd
De vanligaste barnsjukdomarna Smittsamma infektionssjukdomar är allt från lätta förkylningar till kliande vattkoppor. Flera av de vanligaste barnsjukdomarna behöver ni bara genomlida en gång, eftersom barnet sedan har ett livslångt skydd vilandes i immunförsvaret. Andra dyker gärna upp med jämna mellanrum när de rusar runt bland barngrupperna i förskolan, men även dessa stärker immunförsvaret varje gång ditt barn tar sig igenom dem.
Vattkoppor Vattkoppor kan kännas som ett nödvändigt ont och det är många föräldrar som ”vill få det avklarat”. Med tanke på att man tack vare immunförsvaret bara kan få den kliande sjukdomen en gång i livet så kanske det inte är så konstigt. Vattkoppor orsakas av ett virus och ger upphov till röda utslag och blåsor över hela kroppen, ofta tillsammans med feber. Sjukdomen går över av sig själv, men barnet måste stanna hemma tills den sista blåsan torkat, vilket kan ta upp till två till tre veckor.
Höstblåsor Höstblåsor kallas också hand-, fot- och munsjukan, eftersom det ofta är där blåsorna sätter sig. Barnet kan också få feber och känna sig hängigt vid denna virussjukdom. Höstblåsor är mycket smittsamma men smittar som mest innan man upptäckt sjukdomen, så smitta är således svårt att begränsa. Därför brukar barn ofta kunna gå på förskolan som vanligt så länge de har ork och är feberfria. Barn får oftast bara höstblåsor en gång. För de få som får sjukdomen igen blir den oftast lindrigare än första gången.
Svinkoppor Liksom vattkoppor ger svinkoppor upphov till blåsor och sedan kletiga sår, men i det här fallet uppstår de främst runt mun och näsa. Till skillnad mot vattkoppor orsakas dock svinkoppor av en bakterieinfektion och barnet får oftast inte feber. Kopporna är mycket smittsamma och barnet ska stanna hemma från förskolan tills såren inte vätskar sig mer. God handhygien i familjen och att tvätta leksaker och annat barnet har vidrört hjälper också att minska risken för smitta.
Nässelutslag Nässelutslag börjar ofta med en häftig klåda. Utslagen som sedan uppstår är upphöjda och ljusröda eller har samma färg som huden, och är ofta blekare i mitten. Nässelutslag kan uppstå som reaktion mot ett läkemedel, vid en infektionssjukdom, eller som tecken på en allergi. Ibland vet man inte varför barnet får ett utslag, och det är vanligt att barn får nässelutslag flera gånger. Det är dock inte smittsamt och så länge barnet mår i övrigt bra är det inga problem att gå till förskolan.
Magsjuka Det är mycket vanligt att barn får magsjuka av olika anledningar och det är ofta smittsamt. Vid magsjuka blir barn främst illamående, kräks och får diarré. Den största faran vid magsjuka är att barn lätt blir uttorkade, och risken är större ju yngre barnet är. Var noggrann med att ge vätskeersättning och vänta 48 timmar efter sista symtomet innan ni återvänder till förskolan så sköter kroppen oftast övrigt tillfrisknande.
Öroninflammation Öroninflammation orsakas av bakterier och uppstår gärna i samband med en förkylning eller annan infektion när kroppens immunförsvar redan är försvagat. Barn kan få väldigt ont i örat och särskilt yngre barn får också feber. Öroninflammation går ofta över av sig själv men om värken sitter i eller det börjar rinna var ur örat är det viktigt att kontakta vården för vidare bedömning. Om barnet samtidigt har en smittsam virusinfektion behöver ni stanna hemma från förskolan tills barnet är friskt.
Ögoninflammation Både virus och bakterier kan ligga bakom ögoninflammationer. Ögat kan klia eller svida, medan ögonvitan blir röd och ögonlocket svullnar. Det är också vanligt med varbildning. Ögoninflammationer kan ofta uppstå i samband med en förkylning eller som del i en allergisk reaktion. Ögoninflammationer går oftast över av sig själva men de är smittsamma, så vänta fem dagar efter att besvären börjar innan ni går tillbaka till förskolan.
Att bli frisk tar tid Viktigt att tänka på för att sjukdomar inte ska gå rundgång i familjen och på förskolan är att låta kroppen bli helt frisk innan ni återvänder till vardagen. Grundriktlinjer: Låt barnet vara helt feberfritt i 24 timmar Vänta 48 timmar efter kräkningar vid magsjuka Till dess är det bäst att stanna hemma och ta det lugnt för att låta barnets kropp tillfriskna. Läs våra tips om att vara hemma med sjukt barn, bunkra upp med isglassar och vätskeersättning, och låt barnets mående styra. Det går inte att få på recept, men en mysig stund tillsammans med en förälder är ofta riktigt bra medicin.
Läs mer