Vaknar ditt barn för tidigt? Här är lösningen
Att dagen börjar tidigt med barn hör kanske till, men att vara uppe med tuppen kan kännas lite väl tidigt. De här 4 knepen hjälper er att få ordning på dygnet.
Artikelinnehåll Barns sömn förändras med åren 4 tips som får ditt barn att sova längre på morgonen
Barns sömn förändras med åren Det är inte bara bebisar som krånglar med sömnen eller ger sina föräldrar sömnbrist som en återkommande gåva. Även två-, tre- och sexåringar kan vakna alldeles för tidigt och tycka att det är dags att sätta igång med dagens bus långt innan ens tuppen tycker det verkar rimligt. Det är mycket som påverkar barns sömn: De har ett visst sömnbehov per dygn och när det behovet är fyllt är barnet piggt Förmåga att somna om med eller utan hjälp Ljus, ljud och andra intryck som kan signalera att det är dagtid, eller som avslöjar att man kanske inte känner sig helt trygg Var barnet är i utvecklingen – perioder med stora förändringar, utvecklingssteg när barnet behöver mycket kontroll eller upplever separationsångest, mardrömmar, och sovstunder på dagen påverkar hur barnet sover på natten För dig som förälder kan det kännas frustrerande (för att inte tala om utmattande). Det kändes som att ni hade kommit i en bra period och sedan plötsligt börjar din tvååring leka cirkus när du är mitt i djupsömnen. Oroa dig inte. Det finns en del knep du kan ta till för att komma på rätt köl igen. Här nedan hittar du fyra knep som skjuter lite på nattsömnen och ger er mest möjliga lugn och ro innan väckarklockan ringer.
💤 Knodds kurs i barnsömn Få bättre koll på ditt barns sömn och kommande faser i vår kostnadsfria och digitala sömnkurs
Hur mycket ska barn sova i olika åldrar? Du hittar riktlinjer och tips om fördelning i Knodds sömnschema.
4 tips som får ditt barn att sova längre på morgonen
- 1Skjut på dygnet. Om barnet har fyllt sömnbehovet redan klockan fyra är chansen liten att barnet somnar om. Börja skjuta på läggningen på kvällen, med så lite som 10-15 minuter åt gången. Gå långsamt framåt. Hitta balansen mellan att barnet är ordentligt trött vid läggning utan att bli övertrött så att det blir kaos. Du kommer inte kunna skjuta på natten med flera timmar, men en extra timme eller så kan vara värd mycket i gryningen.
- 2Korta ner dagvilan. I takt med att ditt barn blir äldre minskar dygnets totala sömnbehov. Om barnet då sover tre timmar på eftermiddagen kommer sömnbehovet vara fyllt innan natten är färdig. Det kan vara svårt att väcka den tvååriga björn som sover, men testa att korta ner vilan till någon timme så kan både läggningen och natten bli lättare.
- 3Lär barnet att somna och somna om själv. Ett barn som har somnat själv i egen säng får lättare att somna om själv på morgonen, när sömnen är ytlig och man lätt vaknar till en sväng. Att barnet somnar och vaknar i samma säng är viktigt för tryggheten.
- 4Sovmiljön är esset i rockärmen. Se till att sovrummet är riktigt mörkt så att gryningsljuset inte skvallrar för kroppen att det är dags att vakna. Äldre barn kan vilja ha en nattlampa, välj då en med rött ljus som inte drar igång kroppens vaken-hormoner. Ett svalt rum ger också bättre sömn. Ett gosedjur, eller annat “sömnobjekt” som hör till sängen och ger mysig trygghet kan hjälpa barnet både att somna och att somna om lättare.
Har ni svårt att få till att barnet somnar på egen hand? Här hittar du en steg-för-steg guide som hjälper barn somna själv.
🌅 Morgonmänniskor är morgonmänniskor Genom knepen ovan går det att få bättre ordning på natten och maximera nattsömnen. Det går dock inte att helt omvända en morgonpigg knodd till en nattuggla. Dygnsrytmen är personlig och en del personer är helt enkelt piggare på morgonen. Så gör så gott du kan, sedan kanske kaffet får hjälpa dig att ta dig upp kvart i sex ändå.
Läs mer